PAKOBYLKA: Hrozně záleží na způsobu použití. Pro mne je rozhodující, aby účet byl zdarma - proto jsem sepsal tento článek (ještě před změnou ceníku u mBank)
http://www.mesec.cz/clanky/jaky-bezplatny-ucet-je-idealni-primo-pro-vas/
Takže první bych vybíral z trojice Air, Equa a FIO. Tyto tři účty jsou totiž "zdarma bez podmínek", tedy vedení účtu, karta a výběr z bankomatu. Jenže zatímco Air (Malý účet) a FIO mají výběry pouze z vlastních, Equa má ze všech. To ji posouvá do předních pozic. Na druhou stranu s Equa mám negativní zkušenosti co se manipulace s kurzy týče, několikrát snížila spread a poté, co vyšlo na Internetu srovnání kurzů bank, tak ho pronikavě zvýšila. Zkrátka při použití v zahraničí si nemohu být nikdy jist, kolik vlastně zaplatím. Této bance prostě mám problém věřit. Také mě namíchla dřívějším zvýhodňováním odborářů.
Air má jednu zajímavou vlastnost - výběr z terminálů Sazky. Může se hodit v nějaké Horní-Dolní, kde není žádný bankomat.
Pokud to má být účet firemní, tak tam moc alternativ není, tady asi jednoznačně FIO.
Pak jsou účty, které vyžadují splnění nějakých podmínek, ale na druhou stranu něco za to nabízejí (například. ČS Premier a uvažuji i o ČSOB premium). Já mám účty u více než 10 bank, protože tzv. vyzobávám rozinky z dortu. Jedna má dobré kurzy, další má kreditky, které vrací část útraty, některá má výběry v zahraničí, pak chci mít od nějaké banky kartu Visa a od jiné MasterCard, od další zase dostanu lepší úrok z vkladu, atd. Suma sumárum bankám nic neplatím a naopak hodně dostávám (jen bonusy z karet dělají ročně přibližně 40 000 Kč, další peníze jsou z úroků). Mám zdarma cestovní pojištění a vstupy do letištních salonků, využívám concierge služeb a klubových slev. Ale uznávám, že to není pro každého, někdo chce prostě jeden účet, o který se bude co nejméně starat a který bude co nejméně stát (pokud možno nic). A to bych vybíral z té trojice Air, Equa, FIO a favorizoval bych FIO (třeba proto, že tam mám účet od roku 2006 - to ještě byli záložnou a za celou dobu nebyla v ceníku pro mne žádná negativní změna).