ADAMM: Tak jasně, že mám. Mám EON kartu, je požádáno o Alza, mám běžný i spořicí účet i debetní kartu k němu.
Ale pro mne ničím zajímavá. Pravda, splňuje požadavek "základní služby zdarma", tedy účet, karta, převody. Zdarma jsou i tři výběry z bankomatu. Z tohoto hlediska je tedy na roveň tomu čtyřlístku Fio, Air, Creditas, Equa a tím pádem před mBank.
Jenže - karta je hodně nestandardní - neembosovaná a ještě design na výšku, nevím, jak by na to koukali v zahraničí, auto by mi na to ani nepůjčili. A na rozdíl od kreditek s dobrým kurzem má debetka 2 % konverzní poplatek - jasně, je to lepší, než většina bank na českém trhu, protože přirážka je ke kurzu asociace a ne k "osolenému" deviza-prodej banky (jako to má mBank).
IB Hello je pomalé a přihlašovací jméno je 10 místné číslo, které nejde změnit - což je fakt vopruz, k tomu požadavek na složitost hesla. Přes mobil se, samozřejmě, nepřihlásím. No, zlatá FIO, kde můžu mít jako přihlašovací jméno i heslo cokoliv a funguje i v Opeře Mini.
Když to tedy srovnám s konkurenční čtveřicí:
Proti FIO, Air a Creditas nemá pobočky, kde by se dalo vkládat a vybírat
Proti Creditas a Equa má drahé výběry v zahraničí - 125 Kč
Proti Air má nízké úroky na spořicím i běžném účtu
Proti Air a Creditas (teď si nejsem jist, jakou kartu má Equa) nemá embosovanou kartu (u FIO jde alespoň připlatit)
Prostě si nedokážu představit model klienta, pro kterého by byla výhodnější, než zmíněná čtveřice. To neznamená, že je to špatná banka, pořád splňuje základní kritérium "základní služby zdarma a bez podmínek", které většina ostatních bank nesplňuje a člověk se s ní snad vyloženě nespálí. Tak snad jen někdo, kdo má od nich kreditky a nechce využívat služeb více bank.
ADITU: ona Česká spořitelna není vůbec špatná. Taková Erste Premier s cestovním pojištěním na 10 milionů, výběry v zahraničí zdarma (i když valutovým kurzem), Priority Pass kartou se 4 vstupy do salonků, vlastním salonkem s privátním odbavením na schengen terminálu na pražském letišti a možností na MasterCard World Elite vzít až 4 hosty do MasterCard salonku na schengen terminálu v Praze, neomezený vstup do Sky Lounge a Jet Lounge ve Vídni.
ADAMM: ještě jedna věc, která mi u Equa zásadně vadí - neumí více karet k jednomu účtu. Air Bank má dvě zdarma, Fio teoreticky neomezeně (pro každého disponenta je jedna zdarma), Creditas jsem nezjišťoval