COMODOR_FALKON: No a do samostatnýho příspěvku jsem si nechal to, co jsi napsal o použitelnosti elektromobilů.
Zcela to totiž dokazuje tvoji odtrženost od reality, respektive fakt, že jsi očividně žádným elektromobilem nikdy nejel, nebo ho alespoň nebyl nucen používat.
Já jsem byl dvakrát nucen jezdit imbecilitou jménem Mitsubishi i-MIEV, jednou ve verzi se znáčkama od Citroënu, podruhé ve verzi se znáčkama od Peugeotu (iON). V praxi je to úplně totéž auto.
A v praxi je to ÚPLNĚ, ale ZCELA A NAPROSTO NAHOVNO.
Začněme dojezdem:
Teoreticky to má dojezd 160 kilometrů - čili srovnatelně s většinou dnešních elektromobilů.
V praxi to za vlahého jarního dne naprosto hlemýždím tempem (do kopců člověka předjíždějí náklaďáky, kamiony a autobusy ho předjíždějí všude, plazí se po krajnici) dokáže dojet z Prahy do Pardubic a zbude ještě tak 10-15 km na popojíždění. To je reálný dojezd asi 120, MOŽNÁ 130 kilometrů, za režimu naprosto neodpovídajícího tomu, jak člověk jezdí s normálním autem. Kdybych takhle jezdil s Octavií TDI, bude žrát 3,5 litru, i když mi normálně žere 6.
Cesta z Prahy do Pardubic tímhle způsobem trvá PŘES 2 HODINY. Normálním autem je to cca o hodinu míň.
Když je člověk v dosahu zásuvky a nemusí se tedy bát toho, že zůstane stát jako debil v poli a bude čekat na odtahovku (ten krám se nesmí ani táhnout), začne jezdit normálně. To znamená zkrácení dojezdu hluboko pod 100 km, reálně bych to viděl tak 80-90 - a to pořád nemluvím o agresivním nebo rychlém ježdění, jen člověk přestane jezdit jako šnek.
Už tohle znemožňuje použití té věci jako jediného auta, protože akční rádius, pokud v cíli není nabíječka a nechceš tam zůstat 8 hodin, se pohybuje kolem 40-50 kilometrů. Tzn. třeba pro nedělní výlet je hranice Říp, protože třeba na Orlík už prostě nedojedeš (teda dojedeš, ale nevrátíš se). Pracovní schůzka v Brně? Vyraž den dopředu a v půlce cesty nabij auto. Ostrava? Tři dny.
Pro cesty nad 100 kilometrů je v reálném světě rychlejší dostavník. Takový to s koňma.
Ale jak sis možná všimnul, psal jsem "za vlahého jarního dne". Pokud den není vlahý a jarní, ale kupříkladu letní a horký, máš problém. Protože by sis rád pustil klimatizaci, ale ta tě stojí cca 25% dojezdu. Tedy, už nedojedeš ani do těch Pardubic.
A pokud nastane třeba studený podzimní den a ty musíš jet do Pardubic, jako se to stalo mě, máš PROBLÉM. Protože ujet 100 kilometrů a ještě si topit nelze (dojel bys tak do Týnce nad Labem), musíš mrznout. Takže strávíš místo hodiny v teple normálního auta dvě hodiny v KUREVSKÉ ZIMĚ, PROTOŽE SE TEN KRÁM PLAZÍ RYCHLOSTÍ 30 LET STARÉ AVIE, ABY DOJEL DO PARDUBIC.
Tahle situace nastala tuším v říjnu. Když mi kolega nadhodil, že dostanu tento zázrak k testování opět, a tentokrát o Vánocích, zahrnovala moje odpověď na tuto šlechetnou nabídku pohrůžky fyzickým násilím a věčným zatracením, protože dojet s elektromobilem, který má dojezd 160 kilometrů, v prosinci z Prahy do Pardubic prostě nelze. I kdyby to náhodou bylo možné fyzicky (pochybuju, kapacita baterky klesne a už to nejspíš těch 120 kilometrů nedá), tak člověk prostě zmrzne, protože sedět dvě hodiny někde, kde mrzne, je fakt blbost.
Takže tu máme věc, která je rozměry, komfortem, výbavou, zpracováním, jízdními výkony a vůbec vším zhruba odpovídající těm nejlevnějším autům na trhu. Zmiňovaný Volkswagen Up! za 250 tisíc je prostornější, pohodlnější, rychlejší, líp zpracovaný, má víc výbavy, větší kufr, lepší jízdní vlastnosti, je nesrovnatelně bezpečnější...
Tahle věc stála původně 800 tisíc korun, dnes už to (asi proto, že nic neprodali) zlevnili na 550 tisíc. Což je pořád víc než dvojnásobek oproti po všech stránkách lepšímu Upu, a přibližně trojnásobek toho, co by stál ekvivalentní Fiat Panda se srovnatelnou výbavou.
Takže, za jak dlouho se to zaplatí? Volkswagen Up! se zcela konvenčním spalovacím motorem bude v režimu, kdy C-mrdka ujede 120 kilometrů, jezdit odhadem za 4 litry benzínu na 100 kilomerů.
Tedy ona cesta z Prahy do Pardubic by stála asi 170 korun.
K nabití C-Zero je zapotřebí asi 20kWh elektrické energie, což bude stát řádově 90 korun.
Fajn, jsme na polovině.
Rozdíl je asi 80 haléřů na kilometr, tedy rozdíl v pořizovací ceně 300 tisíc korun by se vrátil po ujetí 375 tisíc kilometrů. Což je přibližně 10-15 let používání, za kteroužto dobu bude nepochybně potřeba vyměnit baterii za (odhadem) 150-200 tisíc korun. Než se vrátí i náklad na výměnu baterie, jsme na nájezdu asi 675 tisíc kilometrů, což nevydrží zbytek auta. Nebo majitel, protože ze zoufalství spáchá sebevraždu.
A to ještě není to nejhorší. Pokud budeme jezdit krátké trasy a tudíž nebudeme šetřit tak intenzivně (protože to bychom jezdili asi tak stejně rychle jako trolejbusy), klesne nám dojezd na jedno nabití někam k 90-100 kilometrům. To už jsme jen těsně pod magickou 1kč/km.
Ale my máme ještě topení a klimatizaci. Reálný dojezd, pokud topíme nebo klimatizujeme, je tak 60-70 kilometrů.
V tu chvíli jsou provozní náklady na úrovni auta, které spotřebuje přibližně 4-4,5 litru nafty nebo benzínu, nebo zhruba dvojnásobek LPG.
U Tesly Model S je situace trochu jiná, protože je to auto dost velké na to, aby pojalo velké baterky, takže se dá už používat i jako auto (i když typ lidí, schopných si jí dovolit, asi občas bude potřebovat třeba vyrazit na otočku do Ostravy, případně z Drážďan do Hamburku, což taky nejde) a tím, že nemá o tolik větší spotřebu energie než mrdkoid C-Zero a stojí přitom proti výrazně výkonnějším autům (Mercedes E63 AMG má přeci jen o trochu větší spotřebu než Fiat Panda), je její provoz výhodnější.
Hlavním důvodem pro její úspěch je ale to, že je velká, rychlá a přitažlivá na pohled. Spousta lidí zaplatí hodně peněz za to, aby mohli jezdit "prvním použitelným elektromobilem". Porsche Panamera má už každý druhý, v Aston Martinu Rapid je málo místa, tak si koupím Teslu a budu všem ukazovat, že je to na elektřinu.
Tesla S a Leaf jsou první kroky k použitelnému elektromobilu, kterým se dá doopravdy jezdit. Ale pokud bude za 10 let víc než 5% aut na elektřinu, bude to monstrózní úspěch. I kdyby se jejich parametry zlepšily dvoj- nebo trojnásobně, bude to pořád řešení dávající smysl jen pro malý okruh lidí.
P.S.:
Živím se motoristickou novinařinou, za 10 let, co řídím, jsem jezdil s odhadem 300 různými auty od poloviny 20. století po současnost a přesto, že mám rád stará auta, mám rád i elektromobily. Je hrozná zábava je řídit, točivý moment od nulových otáček je hrozně zábavná věc, a těším se, až se mi dostane do ruky něco zajímavějšího než C-Zero.
Ale i tak prostě musím trvat na tom, že elektromobil je hračka pro milovníky nových technologií, ne racionální řešení čehokoliv.