SEJDA: ja sice netusim co presne jsi interpretoval jako „nadutost“, ale pokud to byla moje poznamka ke tvemu „prumerne 7 dni v roce vypadky elektriny“ tak vez, ze u nas ty vypadky prakticky nejsou vubec, vetsinou trvaj jen par minut a ze se konaly zjistim az kdyz mi to vecer hlasi lednicka. Proste se s tim smir, ze to u nas neni tema. Tematem se to muze stat, protoze alternativni zdroje energie neprodukuji „bandstrom“ nezavislej na pocasi, takze nase vlada ted treba planuje stavbu plynovejch elektraren aby se pred tou volatilitou z merkelistanu posichrovala. Faktem je, ze dokud to tak stabilni zustane, mam nulovou motivaci investovat mrtvej kapital do technologie ktera se mi nikdy nezaplati proste jenom proto, abych mohl rikat ze jsem to udelal. Ale treba je to u vas jinak, kdyz vam to furt pada.
DZODZO: elektromobilita per se neni neco co bych odmital, a pokud za deset let az budu menit moje diesel Volvo bude existovat jak cenove tak performacne rovnocenna varianta, muzu k tomu i dojit. Osobne na to ale moc neverim, spis cekam ze jednoho dne ten faktor „jezdim ciste protoze devastuju prostredi jinde“ povede k etickym problemum a diky tomu prijde nejaka jina technologie. Ale to budu resit az budu mit potrebu to auto vymenit
My treba v nasem kantonu pred rokem v referendu potopili novej energetickej zakon kterej mimo jiny zakazoval instalaci olejoveho vytapeni. Olejovy topeni ma u nas porad jeste 70% domacnosti, ty kotle jsou dovedeny do absolutni dokonalosti a do myho baraku prave z toho duvodu to olejovy topeni budu ted instalovat - koupim skoro novy od nejakyho blazna kterej ho vyhazuje a nahrazuje tepelnym cerpadlem aby zachranil planetu. Pritom neni nic horsiho, nez veci ktery perfektne fungujou vyhodit jenom proto ze nekdo hyperventiluje o klimatu :)
My ty tepelny pumpy instalujeme klientum, ta technologie neni bezproblemova a v mym pripade by me stala o 15000 CHF vic nez ten olej - takze i kdyby mi ten olej z vychovnych duvodu zdrazovali, nez tech 15k prekonaj jim tech nasranejch 70% lidi nejspis v nejakym referendu zatrhne tipec.
Ale kdo vi, treba az po dvaceti letech budu ten kotel muset nahradit uz ta technologie bude zase nekde jinde a instalujeme to, co v te dobe bude state of the art.