DZODZO: To neni ta otazka :-) Ja jsem psal, ze nekdo kdo vydelava 4500 si bez toho aby dedil nikdy ani nema sanci koupit vlastni immobilii, takze ani nemusi premejslet o tom kde vezme tricet tacu na solar s baterkou ponevadz ve svym najemnym krcalku stejne nema kam to namontovat.
S mym platem zase nejde o to zda si to muzu dovolit, ale o to jestli to ma ekonomickej smysl. A za soucasnejch podminek je to "nice to have, just for the feeling", ekonomicky to smysl nema a asi jeste dlouho mit nebude.
SEJDA: Jak uz tu zminoval Janos, my tady zatim zadny blackouty moc nemame i kdyz na tom skopcaci s jejich vrtulkama usilovne pracujou. Tvoje udaje o "domacnostech ktere byly dele nez 7 dni bez proudu" se vztahujou na nejakej africkej stat? Ten argument ze za tech tricet tacu si poridim stabilitu elektricky site v nasem pripade neni validni, ta uz stabilni je. A pokud teda nekdy ta sit na dyl nez den vypadne jako tomu naposledy bylo 1999, dava mi muj benzinovej generator skoro zadarmo 4,5kW, takze ta motivace vyhazovat vyssi castky jenom kvuli tomu (zatim) jeste neexistuje.
Sousedum nic dobijet nebudu, proste proto ze nechci, nehlede na to ze by to nerentovalo ani tak - kdybych jim uctoval cenu ktera by to zaplatila, tak se mi na to vyserou, pokud maj vsech pet pohromade :-)
Jak uz jsem psal, s temi FV panely to momentalne nema realnou sanci ze se to nekdy zaplati samo.
Pocet fazi imho neni mozny uplest jenom tim ze si ty powerwally koupis tri, ale treba me nekdo opravi :-) Kazdopadne, cely by to potom stalo asi 50k CHF, za to bych mohl cerpat proud ze zasuvky asi 100 let :-)))))
Kazdopadne v tomhle clanku tu jednu fazi povazovali za problem. Kde beres tech 20kW netusim, u nas pisou ze dava 3,6kW stabilniho vykonu, pokud chces vic, musis to pres nej tahat z normalni site.
Agregat na 20kW nepotrebuju, takze neni treba jim argumentovat. Ale i kdybych jej potreboval, bude porad stat zlomek toho reseni s fotovoltaikou a powerwall :-)))
20 Minuten - Das steckt hinter Teslas Akku fürs Eigenheim - News
https://www.20min.ch/finance/news/story/Tesla-31686389