• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

    Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

    1) Zadne vulgarity.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod 6, nebo dokonce bod 1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.

    Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

    Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

    * Work in progress
    rozbalit záhlaví
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    SEJDA: Nikoliv. Spotřeba má nějaký víceméně pravidelný průběh, který jsi schopen relativně přesně odhadnout měsíce dopředu...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    COMODOR_FALKON: kdyz zrovna nekdo neco potrebuje, tak je to volatilita spotreby. Spotreba volatilni byt muze, ale za to nemuzou ani moderni zdroje, ani mraky, ani vitr, proste nic vnejsiho. Za volatilitu spotreby muze to, ze se lidi jeste nenaucili ukladat energii na pozdeji (privatne / firemne).
    Jednou jeden chkapik rikal, ze jsou nove obnovitelne zdroje intermitentni. Jenze to jsou taky uplne vsechny zdroje. Jenom jaderne zdroje maji periodu v radu mesicu, vetrniky dny no a solary dve desitky hodin.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    SEJDA: S tou volatilitou je to komplikovanější...

    Jde o to, že i ten "průměr mraku" může být třeba 1% které chybí, nebo naopak přebývá tehdy, když ho zrovna někdo potřebuje a regulace je prakticky nemožná.

    Takže pak potřebuješ další, klasické, zdroje s dobrou regulovatelností, které pojedou třeba jen na 50%, nebo budou tzv. "horká záloha" - kotle roztopené, ale turbína na volnoběh...

    No a větrníky, to je úplně jiná dimenze...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    BLOWUP: nepsal jsem "prumerne 7 dni", psal jsem ze asi 1000 domacnosti, tj. dany kvantil (extremni), proste jako TOP 1000.
    S modernimi obnovitelnymi zdroji se lidi musi naucit zit. Plynove elektrarny jsou asi dobra volba, alespon do zacatku, nez se lidi nauci ukladat si energii. Obnovitelne zdroje nejsou volatilni, tj. nepredvidatelne. U kazdeho jednoho zdroje se resi jak dlouho mu trva nez najede a za jak dlouho prestane dodavat.
    U jaderne elektrarny trva najezd tydny ale pak zpravidla bezi nekolik mesicu, pokud se neobjevi neco necekaneho. Solarni panely najizdi rano a konci vecer. Kdyz je promenliva oblacnost, tak je sice nad jednim panelem mrak "nahodne" ale v siti ti to udela prumer pres vsechny mraky. Vychod i zapad slunce jde predpovedet na tisice let dopredu (i velikonoce, i ramadan). Oblacnost se da predpovedet pomerne presne na nekolik dni dopredu. Rychlost a smer vetru taky. To fakt neni vubec zadna volatilita.
    Tva zabednenost se projevuje prave takto, mas tendence pouzivat zkratky "skopcak", "volatilni", "co plati pro mne musi platit i pro ostatni", "u nas", "u vas".
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    SEJDA: Nejde o to, že by to žralo víc nebo míň, ale o to, že to poškodí palivové čerpadlo, přičemž odolnost těch agregátů, nejde-li o mil-tec verzi, je AFAIK nižší, než u motoru v autě.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    SEJDA: ja sice netusim co presne jsi interpretoval jako „nadutost“, ale pokud to byla moje poznamka ke tvemu „prumerne 7 dni v roce vypadky elektriny“ tak vez, ze u nas ty vypadky prakticky nejsou vubec, vetsinou trvaj jen par minut a ze se konaly zjistim az kdyz mi to vecer hlasi lednicka. Proste se s tim smir, ze to u nas neni tema. Tematem se to muze stat, protoze alternativni zdroje energie neprodukuji „bandstrom“ nezavislej na pocasi, takze nase vlada ted treba planuje stavbu plynovejch elektraren aby se pred tou volatilitou z merkelistanu posichrovala. Faktem je, ze dokud to tak stabilni zustane, mam nulovou motivaci investovat mrtvej kapital do technologie ktera se mi nikdy nezaplati proste jenom proto, abych mohl rikat ze jsem to udelal. Ale treba je to u vas jinak, kdyz vam to furt pada.

    DZODZO: elektromobilita per se neni neco co bych odmital, a pokud za deset let az budu menit moje diesel Volvo bude existovat jak cenove tak performacne rovnocenna varianta, muzu k tomu i dojit. Osobne na to ale moc neverim, spis cekam ze jednoho dne ten faktor „jezdim ciste protoze devastuju prostredi jinde“ povede k etickym problemum a diky tomu prijde nejaka jina technologie. Ale to budu resit az budu mit potrebu to auto vymenit

    My treba v nasem kantonu pred rokem v referendu potopili novej energetickej zakon kterej mimo jiny zakazoval instalaci olejoveho vytapeni. Olejovy topeni ma u nas porad jeste 70% domacnosti, ty kotle jsou dovedeny do absolutni dokonalosti a do myho baraku prave z toho duvodu to olejovy topeni budu ted instalovat - koupim skoro novy od nejakyho blazna kterej ho vyhazuje a nahrazuje tepelnym cerpadlem aby zachranil planetu. Pritom neni nic horsiho, nez veci ktery perfektne fungujou vyhodit jenom proto ze nekdo hyperventiluje o klimatu :)

    My ty tepelny pumpy instalujeme klientum, ta technologie neni bezproblemova a v mym pripade by me stala o 15000 CHF vic nez ten olej - takze i kdyby mi ten olej z vychovnych duvodu zdrazovali, nez tech 15k prekonaj jim tech nasranejch 70% lidi nejspis v nejakym referendu zatrhne tipec.

    Ale kdo vi, treba az po dvaceti letech budu ten kotel muset nahradit uz ta technologie bude zase nekde jinde a instalujeme to, co v te dobe bude state of the art.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    COMODOR_FALKON: Presne na to jsem dneska myslel, ale pak mne napadlo, ze alespon ty agreagaty delaji blbuvzdorne. Resp. ze pak uz asi moc neresis "kolik to zere", protoze vlastne ani nemas predstavu, kolik by to melo zrat, protoze uz jsi to tak dlouho nepouzil.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    BLOWUP: Slyšel... A slyšel jsi Ty někdy o trvanlivosti benzínu a nafty...?
    Hint: 10 let to rozhodně není... Ani 5 let... Dokonce ani 1 rok...
    SMRGL
    SMRGL --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: tak si dáme opacko z historie.

    Píše se rok 2008 a automobilky brečí u EU a svých národních vlád, že krizi neustojí, že mají velké problémy.

    Národní vlády i EU jim tedy daly peníze, ale pod podmínkou, že za ty prachy vyvinou čistá auta (definice bzemisniho auta neznamená elektrické auto)..

    Tak typicky německé automobilky jakože něco vymýšlely (kupodivu francouzské do vývoje opravdu slaply a například Renault/Nissan je v technologii blízko za Teslou a daleko před Nemci).

    Následně díky provaleni podvádění při měření emisí následně koncern zavaril vsem(diesel gate) .
    EU i národní vlády se začaly ptát - co jste udělaly s naší pomocí v krizi, kde máte ty bezemisni auta? Takze vy ještě navic podvadite?

    Následně v nasrani EU revidovala své požadavky emisních norem a přidala k nim navíc od roku 2020 limit průměrných emisi CO2 na všechny dodané vozy dané značky. Nyní je ten limit CO2 kolem 95g/km (hodně záleží na značce, ta která má hodně EV, má ten limit vyšší).

    Jediná možnost, jak se v tuto chvíli vyhnout likvidačním pokutam je masivně zavádět hybridy, nebo EV.

    Proto se VW a Škoda probudila a začaly hodně opožděně shánět technologie, které do teď neměly a nebo je neuměly pořádně udelat.

    Co se týká Číňanů, samozřejmě tam je největší trh v EV s mraky no name výrobců. S tím se váže jedna důležitá věc - do nedávná neměly žádné pořádné bezpečnosti a možna i homologační předpisy pro EV. Díky nízké kvalitě jim ty no name auta dost casto hoří. Teď vypracovavaji nové předpisy a s tím se asi bude pojit značně zdražení. Jen tak mimochodem EV musí v Evropě odpovidat predpisu OSN EN 100 - https://op.europa.eu/...cation-detail/-/publication/fd8e6b47-d767-11e4-9de8-01aa75ed71a1/language-cs


    SEJDA: mají mít dva dodavatele článku. Někde jsem minulý tyden četl, že jeden z dodavatelů nově vznikl díky útěku mozku of LG chem a začala soudní bitva o patenty, která ohrožuje výrobu baterek pro všechny automobilky.

    SEJDA: školení po hasiče zrovna budu připravovat

    SEJDA: 20KW spotřeba domácnosti? To musí být už monster barák, když má spotřebu skoro 3x32A
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    BLOWUP: myslim, ze jsem ti poskytnul dost materialu k prehodnoceni tve nadutosti. Sit je stabilni leda tak na papire.
    Nemusi jit nutne o blackout, elektrinu nemusis mit i kvuli poruse elektromeru, nebo ocrannych prvku .. ale samozrejmne se pak rozlisuji vypadky lokalni, plosne a az pak na systemovy blackout.
    Blackout v CR co ja vim nenanastal, i kdyz se uz nekolikrat mluvilo o "skoro blackoutu". Typicky za to muze neplanovana odstavka nejakeho "stabilniho", za to velkeho zdroje a ne to, ze "sviti slunicko", nebo ze nejaky "skopcak". Vypadku je v CR bezpocet, myslim ze naposledy byl masivni plosny vypadek i v Praze nekolik ctvrti na nekolik hodin pred dvema lety. Mensi vypadky tykajici se jenom jedne ctvrti jsou pak mnohem castejsi. Bohuzel neni kazda obec jako Praha, aby tam vedlo vedeni ze vsech stran a nekolikrat zalohovane. Jsou vesnicke regiony, ktere se pysni i trojtou zalohou vedeni, ale jsou i takove, ktere maji vedeni jenom jedno, resp. dve, akorat to "zalohovaci" se rychle pretizi.
    Pise se o tom porad, statistiku jsem jeste ale nevidel. Ja pamatuji jeden vypadek, kdyz jsem pred mnoha lety jeste pracoval v Ostrave: zvysena hladina vody jako obvykle zatopila i nekolik trafostanic, doslo k vypadku v male casti mesta, zasahovy tym (2 chlapi) na miste byl do 30 minut, bohuzel kdyz se brodili k trafu, otevreli ocelove dvere, na miste je usmrtilo elektricke pole, z duvodu teto havarie byly odstaveny i dalsi trafostanice a skoro cela Ostrava se ponorila do tmy. Opravu zjednavali 6 hodin.

    Za 20 kW se omlouvam, asi slo o set 10 Powerwallu. 1 faze domacnksti je 2,3 kW. Takze s prepoctem na domacnost mas pravdu.
    Ano, benzinovy generator je velmi levne reseni, ale zase si jej nenabijes ze slunicka ;) V meste si dovedu predstavit hlasovani o odbourani eleltrocentraly a nahrazeni powerwally, za moznost vzniku dalsiho parkovaciho mista v garazi.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BLOWUP: a elektromobil so 100kWh baterkou a V2G technologiou by si uz videl ako racionalnejsie riesenie? tam to smeruje, ale este to chvilu potrva
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BLOWUP: Sejda: klidne se muzes rozepsat, jestli ten minus davas z nejakejch jinejch nez emotivne ideologickejch duvodu :-)

    Hele, v momente kdy se to bude rentovat budu prvni kdo si to poridi - ja jsem uz asi pred trema roky kontaktoval Tesla Schweiz, kdyz prisli s tim, ze umej udelat solarni strechu z normalnich tasek, ktera bude "levnejsi a trvanlivejsi nez obycejny tasky". Tehdy mi sdelili, ze mam zaplatit na blind 5000 CHF a ze me vezmou do poradniku, jestli to nekdy budou umet dodat mi sdelit nechteli a dodnes to rict neumej. Co se stalo s prachama tech hejlu ktery jim na to skocili by bylo urcite zajimavy vedet :-)

    Sorry ze to halt beru tak racionalne, mea culpa :-)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    DZODZO: To neni ta otazka :-) Ja jsem psal, ze nekdo kdo vydelava 4500 si bez toho aby dedil nikdy ani nema sanci koupit vlastni immobilii, takze ani nemusi premejslet o tom kde vezme tricet tacu na solar s baterkou ponevadz ve svym najemnym krcalku stejne nema kam to namontovat.

    S mym platem zase nejde o to zda si to muzu dovolit, ale o to jestli to ma ekonomickej smysl. A za soucasnejch podminek je to "nice to have, just for the feeling", ekonomicky to smysl nema a asi jeste dlouho mit nebude.


    SEJDA: Jak uz tu zminoval Janos, my tady zatim zadny blackouty moc nemame i kdyz na tom skopcaci s jejich vrtulkama usilovne pracujou. Tvoje udaje o "domacnostech ktere byly dele nez 7 dni bez proudu" se vztahujou na nejakej africkej stat? Ten argument ze za tech tricet tacu si poridim stabilitu elektricky site v nasem pripade neni validni, ta uz stabilni je. A pokud teda nekdy ta sit na dyl nez den vypadne jako tomu naposledy bylo 1999, dava mi muj benzinovej generator skoro zadarmo 4,5kW, takze ta motivace vyhazovat vyssi castky jenom kvuli tomu (zatim) jeste neexistuje.

    Sousedum nic dobijet nebudu, proste proto ze nechci, nehlede na to ze by to nerentovalo ani tak - kdybych jim uctoval cenu ktera by to zaplatila, tak se mi na to vyserou, pokud maj vsech pet pohromade :-)
    Jak uz jsem psal, s temi FV panely to momentalne nema realnou sanci ze se to nekdy zaplati samo.

    Pocet fazi imho neni mozny uplest jenom tim ze si ty powerwally koupis tri, ale treba me nekdo opravi :-) Kazdopadne, cely by to potom stalo asi 50k CHF, za to bych mohl cerpat proud ze zasuvky asi 100 let :-)))))

    Kazdopadne v tomhle clanku tu jednu fazi povazovali za problem. Kde beres tech 20kW netusim, u nas pisou ze dava 3,6kW stabilniho vykonu, pokud chces vic, musis to pres nej tahat z normalni site.

    Agregat na 20kW nepotrebuju, takze neni treba jim argumentovat. Ale i kdybych jej potreboval, bude porad stat zlomek toho reseni s fotovoltaikou a powerwall :-)))

    20 Minuten - Das steckt hinter Teslas Akku fürs Eigenheim - News
    https://www.20min.ch/finance/news/story/Tesla-31686389
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    BLOWUP: tak jako usporu nakladu bych videl prave v kompenzaci nestabilni el. pripojky. V mestech se to rozhodne hodi jinak, nez nekde na venkove. Matne si vzpominam, ze jenom letos byla cela rada domacnosti bez elektriny dele nez 7 dni, pocet domacnosti bude pres 1000 (a to jeste ani nezacala zima). Strada statak tuhle statistiku?
    Uz je to pak jenom o tom, na kolik si vlastniho dne bez elektriny cenis. Jestli treba na 10 €, protoze si nemuzes hrat, nebo na 100 - 500 € protoze nemuzes nic vydelavat. V podstate se da rict, ze leckomu se powerwall zaplati uz za prvni rok, nejpozdeji za 3.
    Taky se na situaci muzes divat obchodne, sousedi si k tobe muzou zajit dobijet, co chteji. Staci to racionalizovat. Toto asi nejde brat jako podnikatelsky zamer, na druhou stranu, by to vysvetlilo, proc si Powewall koupi nejaka obec, ktere nechce aby ji "kulturak" vyhorel z nejake priserne "podomacku udelane" instalace.
    Tohle jsou zpusoby, kde mi lidi mohli namitnout, ze uz to resi dlouho a dieslovym agregatem (elektrocentralou). ;)
    Ta moznost, dobijeni si to vlastnimi panely je tak zajimava, ze tam se asi zahrne to cemu ty rikas "amortizace". No v mestech, je pak powerwall k nezaplaceni, ja nepracuji v nijak velkych firmach, ale skody za hodinu mimo provoz byly takove, ze by sis za to koupil nekolik powerwallu.

    Narazis na pocet fazi Powerwallu, no muzes si je koupit 3 (az 10). Na druhou stranu powerwall dava az 20 kW (70 kW peak), to je jako 2 faze domacnosti, neboli to utahne 10 rychlovarnych konvic, resp. mikrovlnek, a bezpocet playstationu i s televizema. ;)
    No a kdyz uz jsme u toho, dieslovy agregat s 20 kW stoji nejmene 4 000 € (vy Svycarsku jiste vice).
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BLOWUP: pokial su priemerne platy v CH este vyssie, tak to neni o com, nehovor mi ze pri plate 9000 nenasetris 9500 za rok...
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    SEJDA: Ted nevim jak tu otazku mam chapat, ale samozrejme jde o naklady na elektrickej proud, ty ktere mi vyuctovava muj dodavatel aniz bych cokoli musel investovat.

    Pokud bych ten Powerwall bral jako investici, tak by to znamenalo ze od nejakeho okamziku ta investice bude zaplacena a bude si na sebe vydelavat sama aby to cely melo smysl. Pri soucasnejch nakladech by to melo nastat zhruba za padesat let aniz bych zohlednoval nutnost vzit do ruky nekolik desitek tisic CHF a umrtvit je jenom proto abych ten proud mohl produkovat sam. Jakkoli je Elon frajer, moc neverim ze to bude fungovat dele nez dvacet let, takze ta amortizace nenastane nejspis nikdy. Je to tak pochopitelnejsi?

    Pro srovnani: u tepelnych sanaci jsme kdysi pro jeden spolkovej urad spocitali, ze ROI nastane za 125 let (pri tehdejsich cenach za energii) a presto samozrejme objekty tepelne sanujeme - protoze to neni pouze ekonomickej problem, ale treba se tim resi i kvalita klimatu v budove. U proudu ze zasuvky ale tenhle aspekt chybi, naopak ten Powerwall umi jenom jednu fazi takze nutnost bejt napojenej na dodavatele jeho instalaci nezanikne i kdybych jich nainstaloval tolik ze by to moji spotrebu uplne pokrylo.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    BLOWUP: a jake pocitas naklady, ktere se Powerwallem kompenzuji? Daji se nejak vycislit i prilezitosti, ktere ti vlatneni powerwallu prinese? Da se na to prece pohlizet i jako na investici.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    DZODZO: Ja teda nevim jestli jsi tu zil, ale kdyby ano tak bys vedel ze tu vsechno stoji o neco vic nez jinde. Nejvetsi polozky jsou asi bydleni a krankenkasse, ale i to ostatni je znat. 4500 je plat spis na spodni hranici preziti, i s dvojnasobkem porad jeste nejsi uplne ze by ti ty ceny byly jedno.

    tohle je priklad budgetu s platem 4500, mas to tam rozepsany. A treba naklady na nemocenskou mam ja osobne dvojnasobny ponevadz jsem poloprivatne pojistenej, bydleni za 1300 je ve vetsich mestech spis tezky najit atd. Oni tam pisou ze jde o zprumerovany udaje a regionalni rozdily jsou "enormni".



    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    COMODOR_FALKON: Slovo kanystr uz jsi nekdy slysel? ;-) Mam jich ve sklepe nekolik, protoze krome generatoru mam treba i motorovou pilu, krovinorez, motorku a par dalsich blbosti ktery halt vsechny fungujou blackout sem nebo tam.
    Co bude za deset let nikdo nevi, ze by kWh nekdy mela stat 500 ale uprimne receno moc neocekavam, to by ty elektromobily moc daleko nedojely :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BLOWUP: a za co utraca, ze na to mat nebude? ja som tiez na svoju fotovoltaiku setril 9 rokov, je to iba vec priorit, za co chces utratit peniaze, mne napr. pride nonsens kupovat si kazde 2 roky novy iphone :)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    JANOS: No tak ja tu ziju tricet let a par jsem jich uz zazil, nejvetsi byl na vanoce 1999 po orkanu Lothar. Tehdy ten blackout trval u nas asi den (jinde prej nekolik dni), topili jsme v krbu a varili na camping gaz :-) Mensi preruseni proudu se obcas dejou a vetsinou trvaj tak do hodiny, az na par vyjimek. Trend jde ale tim smerem, ze diky energiewende v nemecku exponencialne vzrusta pocet kritickejch stavu v siti a nebezpeci velkyho blackoutu stale stoupa, no.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam