PETER_PAN: Nejsme vepři.
Už se současnou cenou baterek bude přicházející generace elektromobilů (zvlášť modely na platformě MEB od VW) konkurenceschopná dražším autům na benzín. A jejich prodeje začnou nejspíš stoupat naprosto brutálním tempem.
Problém je, že se pořád bavíme o situaci, kdy je dneska podíl elektromobilů na trhu zanedbatelný.
Nárůst z 3 % na 30 % za deset let je už sám o sobě dost divoká jízda. Nárůst z 3 % na 90 % za deset let by byl šílenej. Neříkám, že je to úplně nemožný, ale s ohledem na setrvačnost trhu, zákazníků, automobilek, infrastruktury a vůbec všeho tomu moc nevěřím.
Taky si dovolím připomenout, že Tesla Model S se vyrábí už 8 let, já jsem jí poprvé řídil v roce 2013.
To jen kdyby někomu připadalo, že 2030 je za dlouho a že se elektromobilita strašně rozvinula za strašně krátkou dobu. Ne, jsme 8 let od uvedení Tesly a máme s velkou slávou evropskej průměr snad dokonce 3 % (jsem překvapenej že je to docela dost, ještě nedávno to bylo pod procento).
Může to sice, a nejspíš bude, vypadat jako exponenciála, ale pochybuju, že s tak brutálním "zlomem" abychom se dostali nad 50 % do konce dekády.