• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: BTW, ten čínskej zázrak co po něm Komodor tak touží, má 12,8 kWh baterku.

    To v žádným mě známým vesmíru opravdu 170 km neujede.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    OMNIHASH: No ale sekačce na trávu přibližně odpovídá ten čínskej krám za 4 tisíce dolarů, co se tady řešil. To auto nebude nijak zásadně lepší než to C-Zero.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: VW e-Up! první generace možná ještě najdeš u dealerů coby zánovní/předváděcí auto, není vůbec starej. Stejně tak eGolf minulý generace. A oba ujedou třeba o 30% míň než se udává, protože jsou testovaný ještě podle NEDC.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    DZODZO: chápu, taky sem jel jednou vykalenej na chatu sekačkou na trávu...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    OMNIHASH: Já o tom, že NEDC bylo nahovno, psal už před 10 lety, nerozčiluju se najednou.

    Jen reaguju na Komodorovu představu, že když potřebuje jet maximálně 120 km za rodičema, tak je pro něj auto s dojezdem 170 km dostačující. Pokud to bude 170 km podle NEDC, tak pravděpodobně nebude, protože i když jsem s autem, který mělo 160 km udávanýho dojezdu, jezdil úplně ultra na spotřebu (viz popis níže), neujelo víc než 120 km.

    Ostatně z toho, co linkuješ, je patrný to samý – první generace VW e-Up! s udávaným dojezdem 170 km (poměrně nový auto, prodávalo se ještě asi před rokem a pořád mělo výrobcem udávaných těch 170 km) dojede podle toho testu zhruba 100 km.

    A to autíčko z Číny, o kterým tady Komodor mluvil, má ten dojezd udávanej podle nějaký čínský normy, která bude mnohem spíš podobná NEDC než WLTP, takže představa, že s tím ujedeš 120 km v reálným provozu je minimálně odvážná.

    Mimochodem, ten test ve WhatCar docela odpovídá mým empirickým poznatkům v tom, že čím větší/výkonnější elektromobil, tím realističtější údaje o spotřebě. S Teslou a e-Nirem jsem se dostal docela blízko udávaným hodnotám, s čímkoliv malým městským jsem byl na hony daleko. Podle mě je to tím, že pro auto s větší rezervou výkonu není tak zásadní to, že ve skutečnosti nejezdíš tak pomalu jako v testu.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    OMNIHASH: toto uz su ale novsie vozidla, c-zero s ktorym jazdil tuto bobash je snad 10-rocny veteran co ma 16kWh baterku
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    BOBASH: Jenom drobný dotaz. V tom vakuu, pořád to musí být koule? :-)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    BOBASH: může naprosto stejně, jako ject s ICEV na spotřebu, kterou ten test udává. Padesát let se o tom problému ví, tři roky je to passé, a najednou se začneš rozčilovat. Když chceš validní výsledky, nekoukej do invalidních testů, jak prosté.

    https://www.whatcar.com/...ar-real-range-which-electric-car-can-go-farthest-in-the-real-world/n18159
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    COWBOY: Ano, hypoteticky můžeš se starším elektrombilem, který má dojezd 160 km dle NEDC, ujet i 160 kilometrů. Ale bude to vyžadovat, aby ses spokojil s cca stejnou jízdní dynamikou jako má auto v testovací proceduře, což zhruba odpovídá jízdě 20 km/h pod rychlostní limit a akceleraci plně naložený Avie.

    Jak už jsem tady psal, s Citroenem C-Zero (udávaný dojezd 160 km), kterej byl úplně novej a měl baterii v perfektní kondici, jsem na plný nabití dojel z Prahy do Pardubic (100 km) dojel s rezervou asi 20 km, přičemž jsem:
    – nejel po dálnici, jak bych jel normálně (nedojel bych)
    – jel jsem rychlostma maximálně 70-80 km/h (to na hlavním tahu Praha - Kolín - Pardubice znamená, že tě předjíždí i ty Avie a jedeš radši po krajnici)
    – nepoužíval jsem topení ani klimatizaci, protože bych nedojel
    – jak by normálnímu člověku vyplývalo z výše zmíněného, jel jsem maximálně úsporně (opatrná akcelerace, maximální využívání rekuperace)

    A reálnej dojezd byl pořád 120 km vs. udávaných 160 km. Při extrémní snaze prodloužit dojezd.

    Na tohle nepotřebuju dalších 1 000 nezávislejch pokusů, je z toho poměrně očividný, že to auto prostě neujede 160 km v žádných podmínkách byť jen vzdáleně připomínajících realitu. Je to stejný jako většina aut nikdy nedosáhne spotřeby podle NEDC.

    WLTP už je míň stupidní, ale stejně je v reálným světě úspěch, když se člověku podaří dosáhnout 90 % udávaného dojezdu. Většinou je to míň.

    Když se s tím jezdí jako normální člověk, tempem odpovídajícím okolnímu provozu, tak je to spíš 70 - 80 %.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    OMNIHASH: Ale já nechci stejnou spotřebu jako test.

    Já chci vědět, jestli když si normální člověk koupí elektromobil s udávaným dojezdem 160 kilometrů, může s ním vyrazit 140 kilometrů daleko, jet s ním jako s normálním autem a dojet s ním do cíle.

    A odpověď na tu otázku, ať už ode mě nebo od kohokoliv jinýho, koho znám nebo jehož test jsem četl, je že NEMŮŽE.

    Funguje to pro kulovou krávu ve vakuu (pro auto v testovací laboratoři při přesně daný NEDC proceduře), ale nefunguje to pro reálnej svět, ve kterým s autem reálně jedeš.

    WLTP funguje o něco líp, někdy se to už fakt hodně blíží realitě, ale stejně to není optimální a real-world výsledky jsou vždycky horší.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    OMNIHASH: No jestli chápu, co chce BOBASH říct, že se s tím elektromobilem dá ujet i 160km, ale k rodičům na chalupu 120 km daleko s tím můžeš i nedojet, pokud to auto budeš chtít používat jako auto a pojedeš v běžném provozu na běžné komunikaci, při dodržování pravidel silničního provozu.
    KEB
    KEB --- ---
    OMNIHASH: přesně tak, souhlasím s tebou, že empirické znalosti z řízení x aut a x elektromobilů jsou k hovnu.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    BOBASH: sorry, ale tvoje zkušenost je asi tak z 99,5% stejně invalidní, jak falkonova. Tohle je záležitost na big-data, a ne na jednoho redaktora Autorevue či jakýho plátku... Jestli chceš mít stejnou spotřebu jako test, musíš jezdit stejně jako test, tedy 40km/h +- autobus.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    OMNIHASH: Ano. Ale my tady nepotřebujeme web uživatelů, protože jeden z účastníků debaty (já) to vyzkoušel v praxi a empiricky dospěl k závěru, že když s elektromobilem, kterej má podle NEDC 160 km dojezdu, vyrazíš 120 km daleko, tak tam možná nedojedeš.

    Druhej účastník debaty (Falkon) plácá nějaký nesmysly o tom, jak by to mělo být teoreticky.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    OMNIHASH: To jsou právě ty kulovitý krávy ve vakuu.

    Ano, když máš všechny data, včetně přesnýho profilu jízdy, přesných ztrát hnacího ústrojí v různých jízdních režimech, účinnosti motoru v různých jízdních režimech a milionu dalších drobností, a nakrmíš tím superpočítač, tak to možná spočítáš.

    V reálu je to tak, že automobilka, když auto vyvíjí za použití toho nejvíc hi-tech vybavení, který existuje, dokáže spočítat přibližnej výsledek, ale aby se došlo k tomu skutečně přesnýmu, musí se to změřit.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    LA_PIOVRA: to je ten nedostatek dat. ono je to stejně úplně jedno, protože reálně není nic jednoduššího, než si najít nějakej webík, kam uživatelé sami udávaj spotřebu, je jich dost.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    OMNIHASH: s timhle se dostanes k tomu, ze tim samym autem muzes jet za 6 nebo taky za 18 listru na 100, ony ty se ty rozptyly maj tendenci dost nascitavat (resp. nasobit) kdyz jich je hodne.
    V mem oboru se tomu rika "provadet velmi presne vypocty s velmi nepresnymi cisly" a je to ne nepravem tercem posmechu.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JIMIQ: len pre porovnanie tie celkove cisla za predosly rok tam v tom mesiaci maju 35838 a tento rok 113659, to je 3x viac a to aj napriek covidom

    EV Sales: Europe July 2019
    http://ev-sales.blogspot.com/2019/08/europe-july-2019.html
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    BOBASH: spočítat se dá všechno, k čemu je dostatek dat a známý závislosti a rozumná tolerance chyb. U malejch aut je valivej odpor zanedbatelnej, a spotřeba bude s rychlostí korelovat někde v 80-90%, připočítat k tomu spotřebu palubní elektriky taky nebude takovej boj.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    EV Sales: Europe July 2020
    http://ev-sales.blogspot.com/2020/08/europe-july-2020.html

    Evropa 8,7%; 4,1% čistě BEV
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam