• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    "... tak sis ty předražené nesmysly (temnou komoru, drahé foťáky, objektivy, atp.) pořídit musel..."

    COMODOR_FALKON: Hele, pro tebe to ojete elektricky CitiGo s dojezdem 200km bude fakt uplne v pohode auto. Nenech se rozrusit BOBASHem, nebo mnou o nejakych parametrech, vlastnostech, kvalitach nebo pouzitelnosti. Zbytecne by te to matlo.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    COMODOR_FALKON: Koukám, že tvůj přístup k focení a autům je dost podobný.

    Obojímu vůbec nerozumíš, ale názor lidí, co se tím zabývají profesionálně, odmávneš jako "předražené nesmysly".
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    BLOWUP: Jenže z mého pohledu to žádná hračka nebyla!

    Neměli jsme zbytečnosti typu "černé komory za stovky tisíc" ani podobně naceněné fotoaparáty...

    Měli jsme malý a velký foťák, kam se cpaly normální kinofilmy a ty se pak jednou za čas (tak 2x za rok) poslaly do Happy Foto na vyvolání. Celkově to bylo tak 500 fotek ročně.
    A i ten malý foťák, používaný na cestách, byl velmi těžký.

    Pro mne byl 0,35 MPix Mustek plnohodnotným fotoaparátem, který jsem si s sebou nosil v kapse všude + připomínám, že to bylo v době, kdy typické rozlišení 15'' monitoru bylo 0,3 MPix

    Ale beru, že jsi měl focení jako job, tak sis ty předražené nesmysly (temnou komoru, drahé foťáky, objektivy, atp.) pořídit musel...
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    COMODOR_FALKON: nezapominam, ja o hrackach nemluvil, tech jsem mel uz asi tri, pokazdy jsem je vyhral jako nevhodnou cenu v nejaky soutezi (nejbizarnejsi byla nejaka Minolta jako cena za fotku na titulni stranu jednoho casopisu udelanou Mamiyou ZD, to byl digitalni stredni format kterej jsem zrovna testoval. Jsem se tehdy pri predavani ceny ptal, jestli to je tezitko na stul) Tam taky nepanovaly zadny diskuse o nahrade filmu, to uz vubec nebylo tema. To se odehravalo na poli dslr versus analogovy zrcadlovky, v mym pripade versus stredni a velkej format. Krabicky od mejdla nevzrusovaly nikoho.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    BLOWUP: Zapomínáš na jednu zásadní věc:
    Vývoj digitálních fotoaparátů byl tažen zdola, prodeji přístrojů pro běžné použití. Protože na běžnou fotografii 9x13 stačilo rozlišení 2 MPix.

    Můj první digitál byla třeba tehdejší novinka na trhu, Mustek gSmart Mini. Zářivě modrá hračka s 0,35 MPix a Li-Pol baterií, co se pohodlně skryla v dlani...
    Na tisk to nebylo, ale na běžné focení při cyklovýletech to stačilo a stálo to tehdy asi 2 tisíce, což nebylo ani tehdy tolik...
    Narozeniny atp. se samozřejmě furt fotily Praktikou...

    U EV je tenhle segment velmi omezený...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Horší než Exxon Valdez je to, že téměř veškerý nový naleziště ropy jsou frakování, břidličný písky nebo hlubinná těžba na moři, tedy samý jednak extrémně neekologický věci a druhak věci strašně náročný na energii.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    k tej ekologickej skodlivosti EV (baterie, lithium) by sa hodilo dat sem priklad nejakej prirodnej katastrofy, ale nie tie fejky kedy banu na med z uplne inej krajiny oznacili ako nicenie krajiny tazenim litia

    nieco ako deepwater horizon alebo exxon valdez alebo teraz ten tanker na zapadnom pobrezi jemenu...
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    BOBASH: Po navsteve Shenzhenu taky verim, ze tim budem za 10ti let jezdit vsichni. A docela dost se na to tesim.
    Ale urcite si ponecham i normalni auto na blbnuti (pokud to pujde).
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    SCHWA: Jo.

    Ale pak zároveň čteš, že bychom na to měli jezdit všichni. A to, že přechod bude trvat a mezitím se ty problémy vyřeší, tam není jasně řečený a čtenář to obvykle nepochopí.

    Navíc testy v magazínech jsou většinou se staršíma elektromobilama (teď se to zlepšuje, jak jsou na trhu evropský), protože Tesly nešly k testu sehnat.

    Takže z toho v běžným motoristovi vzniknou dva dojmy:

    1) Elektromobil je nahovno, ujede 150 kilometrů, v zimě mu klesne dojezd na polovinu protože topíš, při nárazu začne okamžitě hořet, nedá se uhasit a když je budeme všichni nabíjet, shoří rozvodná síť.

    2) EU chce, abychom takovejma elektromobilama za pár let všichni jezdili.

    A vysvětlovat lidem, že není pravda ani jedno a že na elektromobil nejspíš přejdou dobrovolně, je naprostej hell. A mají na něm úplně stejně velkou zásluhu fanatický petrolheadi a fanatický elektronadšenci. Protože pak si takovej nerozhodnej a nepřesvědčenej přečte článek od někoho, kdo považuje první generaci Nissanu Leaf za skvělý auto pro všechny, usoudí, že elektromobilisti jsou kokoti a jde si koupit diesel.
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    SCHWA: Beru to samozrejme na CR / Prahu. Resil jsem na jare koupi noveho auta (budget kolem 800k -1m) a uvazovalo se i o elektro. Nakonec zvitezil mormalni spalovaci motor...
    koupil jsem si jen elektrokolo :)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    BLOWUP: pokud mi fotograf nefouka jedovaty NOx pod nos, tak at si foti na co chce.
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    BLOWUP: Jak jsi na tohle prisel? Me naopak prijde, ze osveta a PR kolem elektroaut stale stavi elektro-auta do nevyhodne pozice. Vetsinou vsude ctu: zatim nedava smysl, je malo dobijecek, ze jsou auta stale draha, lepsi pockat jeste x let na to co prinese vyvoj, nenalozis rodinu s kocarkem, nedojedes do Chorvatska atd atd.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ABS: jj, pritelkyne bydli u nemeckejch hranic a nedavno mi rikala ze konecne pochopila proc maj policajti v Baselu ty hnusny Tesly. Ona tam chodi do lesa trenovat a obcas tam migranti zkousej prejit pres caru k nam do svycarska, nebo tam levicaci pribijej na stromy pokyny pro migranty jak maji o cem lhat aby se zvysily jejich sance ze je hned nevykopnou zpatky. Prej od ty doby co maj policajti ty Tesly jich pochytej mnohem vic, ponevadz je neni slyset kdyz prijizdej.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BOBASH: ja ale nemluvim o nejakejch strategickejch pobidkach pro vyvoj, ja mluvim o cilenym vymejvani mozku koncovejch uzivatelu, o vyhodach a dotacich pro majitele elektromultikar, o zakazech vjezdu do mest a zvysovani dani pro majitele aut se spalovacima motorama - o opatrenich, ktery jak jsem pred casem postoval clanek z naseho tisku mely doposud „nulovej dopad“. A to jsme jedna z nejbohatsich zemi kde delani spatnyho svedomi obcanum (tak dobre se vam dari, a pritom zijete na ukor planety) tady patri k maly nasobilce kazdyho mainstreamovyho zurnalistickyho kretena. Ja nevim, jestli uz jsou vopravdu tak blbi ze nevidej ze to jejich vymejvani mozku v podstate zpusobuje pravej vopak, i nekdo kdo by treba o koupi nejakyho druhyho nebo tretiho auta jako EV uvazoval nakonec just jde koupit normalni spalovaci auto, uz z principu.
    KEB
    KEB --- ---
    BOBASH:

    Americká armáda chce elektrické obrněné brigády | ArmadniNoviny.cz
    https://www.armadninoviny.cz/armada-chceme-elektricke-obrnene-brigady.html?hledat=Elektrick%C3%A9
    KEB
    KEB --- ---
    ABS: četl jsem o projektech, kdy by tank např., měl motor jako generátor, který by brumlal v ideálních otáčkách a elektrikou plus baterkou by se to celé pohánělo. Jak je to daleko netuším.
    KEB
    KEB --- ---
    BLOWUP: jak říká bobash plus je tam tlak na dekarbonizaci ekonomiky kvůli klimatickým změnám. Samozřejmě, že i bez té hysterie kolem by to šlo, ale je potřeba celý proces urychlit.
    ABS
    ABS --- ---
    BOBASH: ETank je zatim na nic to je pravda, ale armady sypou prostredky obecne do vyvoje baterii do pole, nicmene na rozdil od tech fotek, zde jiz nevim, jak moc stihaji soukromym spolecnostem. primo do EV pak armady investuji do elektrickych motorek, pro prepadove oddily je to dokonala vec, ticha, rychla, velice spolehliva, levna a nevyzaduje zasadni skoleni.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    BLOWUP: Problém je, že vývoj pohonů pro dopravní prostředky je výrazně dražší než pro foťáky a víceméně žádnej z nich se nedokázal dostat do provozovatelnýho stavu bez státních peněz.

    Nevýhoda elektromobility je, že elektrickej tank je dost k ničemu, takže se to musí subvencovat jinak než přes armádu.

    Jinak ve vývoji digitální fotografie bys taky určitě našel spousty státních peněz.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam