• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

    Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

    1) Zadne vulgarity.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod 6, nebo dokonce bod 1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.

    Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

    Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

    * Work in progress
    rozbalit záhlaví
    GOR
    GOR --- ---
    COMODOR_FALKON: Hele, kam to s tim bydlikem jezdis, ze na dojeti k civilizaci potrebujes 100 l nafty? :-D
    KEB
    KEB --- ---
    COMODOR_FALKON: no s tím taborakem nevím nevím. Kolik těch panelů si sebou povezes? A jestli je spotřeba pásového vozidla na elektriku obdobná tomu Na naftu, tak to bude zatraceně dlouhý táborák.

    Ale jo, pokud ti dojde šťáva tak z panelů něco málo dobijes a časem do civilizace doskaces.

    Nejsem si jistý kolik obytnaky žerou nafty ale dvacet litrů v kanystru by na 100km stačit mohlo. To už by mělo stačit i k nalezení civilizace.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    COMODOR_FALKON: Cože? :)))

    Naftovýmu obytňáku nedojde nafta, pokud nejsi debil. Naftovej obytňák klidně může ujet na nádrž třeba 1 000 kilometrů, aniž by musela bejt nějak extrémně obří. Pro případ, že ti dojde nafta tím, že jsi zapomněl vypnout topení, ti stačí mít v nákladovým prostoru jeden 20 l kanystr, se kterým průměrný obytný auto dojede tak 150 kilometrů daleko a jeho dolití trvá pět minut.

    Zároveň všechno to, co sis sliboval od solárního panelu (živení spotřebičů a tak) může živit solární panel na naftovým obytňáku.

    Rozdíl je v tom, že ten elektrickej obytňák nemá z čeho topit, protože solární panel přes celou střechu nebude mít ani kilowatt ani v době největšího světla.

    A když budeš chtít topit na elektřinu, tak spotřebuješ plnou baterku tak za 3 dny. Možná za tejden, když bude 200 kWh, která by stála jako celej dnešní obytňák.

    Což ale trošku nepočítá s tím, že bys na ní taky jezdil.

    A nabíjet karavan panelama na střeše, abys někam dojel? To ti už ale reálně hrozí, že mezi tím chcípneš hlady...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    NBOBASH, BOBASH: Naftovýmu obytňáku panel na střeše nepomůže - když mu dojde nafta, tak zůstane stát na místě, dokud mu někdo v 10 kanystrech nedoveze dost nafty na návrat někam ke specializované infrastruktuře, na které je závislý...

    EV obytňák oproti tomu jen rozloží solární panely a u táboráku si počká na dobití baterie...

    A pokud bude mít místo kol pásy, tak může vyrazit doslova kamkoliv, bez ohledu na jakoukoliv infrastrukturu - a ty možnosti se budou zlepšovat tím víc, čím lepší baterie budou dostupné...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    COMODOR_FALKON: Komfort jednoho média právě není komfort, ale průser. U obytňáku docela dost chceš mít na vybranou. Topení naftou od motoru/plynem/elektrikou z vnější zásuvky (topení ze soláru je blbost, to doufám chápeš), spotřebiče živený elektřinou zvenku nebo tím, že od motoru nabiješ baterie, ohřev vody na plyn nebo na elektřinu. A k tomu všemu obrovská nádrž na naftu, se kterou vždycky dojedeš někam, kde je další nafta.

    A i když se to všechno posere, tak v nejhorším dojdeš někam do civilizace a někoho ukecáš ať ti doveze kanystr nafty a odjedeš.

    Když s elektrickým karavanem vybiješ baterky někde v přírodě, tak jsi s vysokou pravděpodobností dokonale v hajzlu.

    Teda jasně, můžeš si zavolat náklaďák s obřím dieselgenerátorem, ale bohužel v tomhle vesmíru zatím nic takovýho neexistuje.
    KEB
    KEB --- ---
    TOMBRIDER: jestli parkujes v garáž chápu, jestli ne tak nechápu proč. :-D
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    COMODOR_FALKON: Zapomínáš na ten drobnej detail, že i naftovej obytňák může mít na střeše solár. A dokonce má obvykle i poměrně masivní baterii, která udrží dost dlouho běžet spotřebiče. Zároveň ale umí tu elektriku vyrobit z nafty.

    Takže žádnou nevýhodu, pokud jde o setrvávání na jednom místě, oproti elektrickýmu nemá.

    Rozdíl je ale v tom, že naftovej obytňák potřebuje k pohybu naftu, kterou koupíš téměř kdekoliv na světě, kterou je možný velmi snadno přepravit z místa na místo (nevím jestli jsi slyšel o tý technologii, která to umožňuje – říká se tomu kanystr) a během pár minut doplnit.

    Elektrickej obytňák je závislej na masivním přívodu elektřiny – na 220V zásuvce ve většině případů vyhodí pojistky, pokud to bude 220V s velkým jističem, tak se tak za den až tři nabije tak, aby někam rozumně dojel. K nabití za míň než den potřebuje minimálně 380V, nebo spíš rychlonabíječku.
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    KEB: jj moje westfalka měla origo vestavnou nádrž na plyn pod autem co se doplňuje. Jen já ji teda vyškubnul. Jelikož plyn v autě nemám rád..
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    BOBASH: Naftovej obytňák, že skýtá menší závislost na infrastruktuře...?

    Naftovej obytňák, který je závislý na speciální jednoúčelové infrastrukruře zajišťující mu naftu...?

    Tento naftovej obytňák by měl být "méně závislý na infrastruktuře", než solární EV obytňák, který k fungování infrastrukturu nepotřebuje vůbec žádnou a pro komfort mu stačí infrastruktura běžně používaná i k jiným účelům...?

    Seriously...?
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    SHEFIK: Tipl bych si, že hlavní bude ten "komfort jednoho média", což obzvláště u zákaznického segmentu obytných vozů bude to hlavní.

    Fakt pochybuju o tom, že by někoho, kdo vysolí třeba 3 mega za základní verzi Midwest Weekender (mimochodem s 200 W solárem na střeše) zajímalo, jestli platí o 2 koruny na kilometr víc, nebo míň...

    Ale určitě ho bude zajímat, jak dlouho může komfortně setrvat mimo civilizaci na jeden zátah...

    A s EV camperem vybaveným solárem ti zbamená v podstatě tak dlouho, jak dlouho vydrží s jídlem a pitím...
    _A5_
    _A5_ --- ---
    LA_PIOVRA: Ja uz za zivot vystridal sest obytnych aut a v kazdym se topilo plynem. Neni tak hlucnej jako nafta a nepotrebuje elektrinu (nebo ma jen minimalni spotrebu elektriny). Ale pokud mrzne, tak 10kg bomba vydrzi tak 4 dny, v zavislosti na izolaci auta. Pokud je 10+ stupnu, tak je bomba klidne na mesic (pri topeni jen v noci).
    GOR
    GOR --- ---
    BOBASH: Jo, od toho je to nadsenec ;-)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    GOR: Ano, elektronadšenec. Ten jedinej bude ochoten zaplatit statisíce navíc a řešit problémy, který předtím neměl, jen aby jezdil elektricky.

    Ad ekonomika – ano, obytňák už je sám o sobě drahá kravina. Ale když si máš koupit ještě dražší kravinu, tak asi chceš aby byla lepší, žejo?

    Ad dieselagregát – jo, 150 kW agregát asi na 7,5t náklaďáku uvezeš. Ale to zároveň znamená, že v případě čehokoliv menšího než ten obytňák je jednodušší na tom 7,5t náklaďáku odvýzt to auto k nabíječce.

    Celá tahle debata je o tom, že ano, šlo by udělat elektrickej camper, ano, bude pár lidí, který si to koupěj, ale pro naprostou většinu karavanistů to přináší jen samý nevýhody a žádný výhody.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    COMODOR_FALKON: Oni neřeší, kdy se jim začne "vyplácet" v porovnání s hotelem.

    Ale pokud si místo naftovýho obytňáku, kterej jim skýtá větší svobodu (menší závislost na infrastruktuře) mají koupit o polovinu dražší obytňák, kterej navíc přináší praktický nevýhody, tak by asi chtěli taky nějakou obří výhodu.

    Proč by si někdo měl postavit obytný auto z eTransita?
    GOR
    GOR --- ---
    BOBASH: Hele, co se tyce elektroobytnaku, myslim si, ze jeste ne uplne nazral cas na neco masoveho (da-li se vubec u bydliku o nejaky masovosti). Ale dokazu si predstavit, ze si ho bohaty fanousek elektromobility poridi.

    Ono vubec resit u bydliku nejakou ekonomiku je o nicem, protoze i relativne levny obytnak je ekonomicka katastrofa, pokud ho vlastnis a jezdis/bydlis 4 tejdny v roce.

    Jezkovy oci, samozrejme, ze jsem videl dieselagregat, vetsinou jako vlek za nakladak/traktor :-D Jako na dodavce to asi neuvezes, ale na lehkym nakladaku do 7.5t uplne v pohode. Ja s tebou ohledne bydliku spis souhlasim, ale s agregatem jsem si jen chtel rejpnout, ze tyhle spickove vykony mohou byt vetsi problem pro sit nez pro agregat.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    BOBASH: Lidi, co si koupí obytňák, ale absolutně nezajímá, kdy se jim začne "vyplácet"...

    (Jak se vlastně u obytňáku počítá, jestli se "vyplatil"...?)

    Potkal jsem i lidi, co vyplázli 3 mega za "obyčejný" obytný přívěs, který zahákli za podobně drahé SUV a někde ho na týden, nebo i na měsíc zaparkovali...

    A v mnoha českých kempech máš na tyhle přívěsy a obytné vozy dokonce i dedikovaná parkoviště, někdy i s letitou rezervací...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    SHEFIK: Ok, to už si začínáme rozumět a ta tvoje historka o Chorvatsku vysvětluje důvody, proč tě mohla lákat elektrika.

    Nicméně já budu kontrovat svým pohledem:

    1) Problém elektriky je, že cesta do Chorvatska bude strašnej vomrd, minimálně dokud nebude rozumně možný nacpat do toho auta tak 200 kWh baterii. Obytný auto má děsivě špatnou aerodynamiku, ještě horší než dodávka, na dálnici to bude žrát tak 30 kWh/100 km i při úsporným tempu. Možná víc.

    2) Chápu opruz s bombama. Řešení je karavan, kterej má naftový Webasto, což je běžný řešení. V tu chvíli tam máš cca 100 litrů nafty, která ti vydrží na poměrně dlouhou dobu, a dotankovat se dá na každý benzínce. Plus je zásadní výhoda, že když něco posereš a dojde ti nafta, tak se dá přivýzt v kanystru.

    3) Konec prodeje ICE aut je jasnej důvod, to jsem sám říkal, že tam se to zlomí. Jakmile nebudou běžně dostupný ICE dodávky, ze kterejch to postavit, tak se to postaví z EV. Ale že by přestaly ICE dodávky v roce 2030 nevěřím.

    4) Náklady na energii i palivo nižší budou. Ale, jak jsem psal hned na začátku, jen málo camperů najezdí velký porce kilometrů za rok. A návratnost EV není o čase, ale o kilometrech – ekologicky to u normálního auta vychází už tuším po nižších desítkách tisíc kilometrů (do tý doby je EV i z hlediska ekologie horší), ekonomicky spíš vyšší desítky tisíc. Camper ale obvykle najezdí za rok poměrně málo, pokud není z půjčovny.

    5) Jo, já mám Jaguara, kterej se mi "nevyplatí". Ale stál kilo a mám ho proto, že mě víc zajímá jak to auto vypadá, jak jezdí a jak se v něm cítím, je to pro mě spíš hračka než praktický auto. Teoreticky si dokážu představit, že si někdo koupí elektrickej karavan, protože to bude víc cool, ale lidí, který si koupí dražší a v praxi horší auto, nebude moc.

    Jediný, kde si myslím, že to má ze začátku šanci, je trh s "minikaravanama" jako je VW California (dodávka s obytnou vestavbou, ale bez hajzlu, sprchy a podobně). A to jen proto, že VW bude dělat ID.Buzz, a tudíž určitě udělá obytnou vestavbu, a kdyby ne, tak jí udělá Westfalia.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    BOBASH: ok, zkusme reset. netvrdim, ze ev je ultimatne nejlepsi moznost, ale imho prinasi nekolik vyhod, jako treba to dobijeni ze slunce (asi ne na nabiti, ale minimalne pro spotrebice, topeni).

    tu nejvetsi vyhodu elektrifikace vidim v tech kempech, kde se proste pichnes a neresis, mas to jak mobilheim na neurcito.

    pro nas to v kvetnu v chorvatsku bylo dost limitujici, ze nevis, kdy ti dojde plyn a resit bombu proste nechces, protoze kdyz mas 14 dnu nebo 3 tejdny dovcu a den stravis shanenim bomby, den jejim montovanim a pak zas den jejim vracenim (zaloha v italii co mi rikali 3-5k na bombu). v pujcovne me pred tim varovali, ze treba konkretne v ty italii budu potrebovat redukci (+ tesneni) protoze ten jejich ventil je tlustsi. tohle proste lidi, co maj prachy na vlastni karavan nedaj, zvlast, kdyz tam maj vevnitr vlastni rodinu a chtej se ji par dnu v roce venovat misto toho aby ji pousteli plyn.

    znami zas jezdili do svycarska nebo rakouska na hory a plyn jim dosel za vikend, pak spali vevnitr v tlustejch spacakach a 5*C. jako da se to, ale o tom ten camper proste neni. muzes pribalit sebou vic bomb, ale jejich skladnost neni idealni a kdyz jedes sportovat nekolika lidech, je ti kazdy misto drahy.

    kdyz te nepresvedci vyhody, budou i jiny duvody - proste proto, ze probiha transition od fosilnich paliv k renewables a fosilni auta se prestanou prodavat - britanie a californie chteji zakaz prodeje od 2030, treba tady:

    UK expected to ban sale of new petrol and diesel cars from 2030 | Environment | The Guardian
    https://www.theguardian.com/...ov/14/uk-expected-to-ban-sale-of-new-petrol-and-diesel-cars-from-2030

    takze budes resit vic a vic veci, ktery ti to budou ztezovat prodrazovat - zakazy vjezd do mesta a objizdeni, ad blue, emisni poplatky atd.

    kdezto cena energie bude pravdepodobne do budoucna kvuli nizkejm nakladum na PVE klesat (vcetne porizovacich nakladu na baterky)

    na elektromobilech jsou taky provozni naklady nizsi, resis mene oprav, linky tu probehly, predpokladam, ze u camperu to bude vicemene stejnej pribeh

    no a pak je tu treba jeste jeden duvod, nefinancni - podobnej tomu, proc ty mas staryho Jaguara, kterej se ti taky nevyplati. proste lidi to budou chtit z konkretniho duvodu, treba, to pro ne bude jednodussi a eko.

    ...a samozrejme ty prodeje budou zaviset na dostupny infrastrukture, o tom se nikdo nehada
    KEB
    KEB --- ---
    Finští známí co mají karavan, na ducatu, myslím, používali klasickou bombu 10kg Pb. Na první pohled vypadala jako ta naše a Risto říkal, že je to na ledničku, předpokládám, že i na vaření. To je běžný řešení nebo může mít karavan nádrž na LPG jak auto? Fini na LPG takřka nejezdí a čerpací stanice tam na něj nejsou.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    TOMBRIDER: Poslední karavan, co jsem měl půjčenej (CI Riviera 84 XT, taková vobluda na Ducatu) elektrikou topit uměl, když byl napojenej do sítě. Ale samozřejmě to nebylo primární řešení.

    Na plyn to mělo boiler a sporák.

    Kdybych v tom měl na elektriku topit, vařit a ohřívat vodu, tak nejspíš tu 76 kWh baterii v eTransitu spotřebuju za ty tři dny, co jsem s tím byl na výletě.

    Jak se řídí dům. Otestovali jsme velký karavan | Peníze.cz
    https://www.penize.cz/doprava/416694-jak-se-ridi-dum-otestovali-jsme-velky-karavan
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    BOBASH: Žhavení ze začátku než se bufik rozpálí, a pak ti tam jede větrák nonstop a dávkovací čerpadlo nafty.. takže cca 100W při rozjezdu, pak když si blafe tak 20-30w záleží jaký má výkon a na co je nastavenej. Většinou nafta je bezva tam, kde se bivakuje třeba jen noc-dvě a pak se zas někam jede. Plyn má jen spotřebu plynu, tam nic na elektriku není. Proto ho mají spíš větší obytná auta-karavany. Kde se předpokládá zevlovani na místě déle jak víkend. Každopádně topit přímo elektrikou je absolutní nesmysl.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Jinak, zkusme reset debaty. Pojďme se na elektrický obytňák podívat z druhý strany.

    Já totiž neříkám, že to nejde. Jde to, už teď by to šlo udělat tak, aby to dávalo smysl, jen by to bylo strašně drahý a/nebo by to vyžadovalo specifickej přístup.

    Ale teď mi zkuste vy říct, proč by si někdo měl kupovat elektrický obytný auto? Co mu to přinese?

    S malým dojezdem se dá smířit nebo se dá vyřešit gigantickou super-drahou baterkou, infrastruktura se dá řešit tím, že se bude jezdit na Superchargery, to, že ta baterka bude gigantická se bude dát vyřešit, až budou dodávky od základu navržený jako elektrický (i v nich teda ta baterie zabere spoustu místa, kterýho je v obytným autě vždycky málo, ale půjde to). Závislost na jediným zdroji (normální obytný auta mívají minimálně volbu topení elektřina/nafta nebo elektřina/plyn) se dá přežít.

    Ale kde je ta výhoda, kvůli který někdo bude tohle všechno podstupovat?

    Co by řekl COMODOR_FALKON: lidem v kempovacích skupinách, aby je přesvědčil, že je dobrej nápad si jako základ na obytňák pořídit eTransit?

    Ostatně, to navrhuju jako test. Komodore, běž jim tam říct, že si myslíš, že je skvělej nápad mít obytňák na elektřinu. Vsadím se s tebou o láhev whisky co už by si mohla objednat vlastní whisky, že já proti nim budu vypadat jako militantní zastánce elektromobilů.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    TOMBRIDER: Čím je nafta náročná na elektriku? Ten bufík má nějaký elektrický vehementy?

    Já teda zatím všude potkal naftu, ale měl jsem jich půjčenejch jen pár. Ale dva byly docela velký, takový ty sedmimetrový hajzly obří. Malý věci jako California a Grand California mají vždycky naftu, normální bufík jako v autě.

    A ad SHEFIK: bomba – předpokládám, že na to plnění budou navíc nějaký redukce, jestli je to běžný, ne? Nebo to bude mít hrdlo jako LPG nádrž, která je po celý Evropě stejná?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam