• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    BOBASH: sorry, ale strašlivě plácáš. Euro na auto zruinuje automobilku, proto všude místo čudliků s výrobní cenou 0.0
    01€ montujou touchscreeny. Půlrok tu brečíš o programátorskejch autistech, co se montujou do byznysu s nulovejma znalostma, ale tvoje exkurze do světa IT je dost podobný WTF. Přitom na tom není nic nepochopitelnýho, tlačítko je kus kovovýho plíšku obalený půl gramem silikonu/plastu, touchscreen je 5+levelovej sandvič narvanej ledkama a senzorama dotyku obhospodařovanej minipočítačem, tady fakt není co zkoumat, co je levnější.


    BOBASH: a raketoplány jedou na svítiplyn a velrybí tuk v parním motoru!
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Tesla (TSLA) could sell 20 million electric cars per year, says out-of-touch Goldman Sachs - Electrek
    https://electrek.co/.../tesla-tsla-20-million-electric-cars-per-year-out-of-touch-goldman-sachs/amp/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    BOBASH: to co rikas nedava smysl. za pul eura zvysis komfort zakaznika. nikdo si zaroven nerozmysli koupi takovyho auta pokud bude o pul eura vyssi. (to mi doufam rozporovat nebudes)

    dokonce za prodanej komfort i na fabii si muzes nauctovat 3 eura a navysujes svoji celkovou marzi. navic spokojenosti zakaznika navysujes i brand a marketingovou hodnotu, vcetne snizovani retencnich nakladu na zakazniky, co si priste tvoje krusky nekoupi atd atd.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JYRKA: Ale jinak point jsi měl v tom, že si nakonec člověk zvykne na cokoliv, i na ten nejdebilnější UI co v autě může bejt.

    Rozdíl je, že když člověk přesedne z Peugeotu do Škodovky nebo nedejbože do BMW, je obvykle ohromen tím, že to může bejt lepší.

    Když člověk přesedne opačným směrem, tak ten Peugeot chce obvykle zapálit.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JYRKA: Duchem mladých.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    BOBASH: Je mi 51 :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    SHEFIK: To co linkuješ je průměrnej zisk na auto, to nemá s marží na jednom autě nic moc společnýho.

    U drahejch aut jsou marže klidně desítky procent, svýho času Porsche vydělávalo na 911 Turbo asi 40 procent. Ale na něčem jako Fabie v základu nevyděláš skoro nic. A proto potom u levnejch aut očesáváš i věci, který se zdají na první pohled nelogický, protože v tom objemu výroby a nízkejch maržích je rozdíl třeba půl eura na autě naprosto zásadní věc, pokud jde o věc jako je tlačítko.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    BOBASH: div ze automobilky neprodavaj jen karoserie na kolech. s tema supertenkejma marzema se sotva placaj nad vodou

    Automobilky: Kolik vydělají na každém autě?
    https://www.uamk.cz/aktuality/2429-automobilky-kolik-vydelaji-na-kazdem-aute

    kolik myslis ze je bezna business marze, kdyz podnikas?

    neni nahodou princip podnikani prodat v ramci jednoho prodeje co nejvic je zakaznik ochotnej vstrebat, abys tu procentualni marzi mohl aplikovat na co nejvyssi zaklad?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Čím sofistikovanější dopravní prostředek, tím víc je v minulosti.

    Auta používají zhusta něco jako ethernet, ale furt ke všemu musíš natáhnout drát.

    Letadla třeba dodnes někdy používají karburátory nebo jiný šíleně analogový řešení, protože čím víc se ta věc hejbe a čím víc může zabít lidi, když se bude hejbat jinak než má, tím víc se v ní používá starý osvědčený řešení a tím víc se vyhejbá těm novejm.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    OMNIHASH: K touchscreenu jich nevede o tolik víc, a je to pořád jedna sada a jedna instalace.

    Když k touchscreenu přidáš navíc HW tlačítka, tak prostě přidáš poměrně zásadní sumu k nákladům – klidně euro nebo dvě na auto, ne-li víc. Což znamená, že jsi právě ze svojí supertenký marže (automobilky mají na masově vyráběných modelech nízký jednotky procent) uříznul pár milionů eur.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    OMNIHASH: Výrobní cena tlačítka nevím kolik je v přesných částkách, ale v objemu, ve kterým se vyrábějí auta, je dost vysoká na to, aby bylo vidět, že se na nich snaží výrobci šetřit.

    Příklad: ještě dneska je spousta aut, který nemají tlačítka na stahování oken s "dojezdem" (tzn. že když domáčkneš/podržíš, tak okno vyjede/sjede až nahoru/dolů), nebo je případně mají jen na okno řidiče nebo obě přední okna. Nebo případy, kdy se u levných aut snaží automobilky šetřit na tlačítcích na okna tak, že třeba ovládání oken dají doprostřed aby je nemuseli dělat pro každýho zvlášť.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JYRKA: Hele bavím se se spoustou lidí, kterým třeba radím s výběrem auta, a 95% nadává na dotykový displeje, a čím víc toho je jen na nich, tím víc nadávají.

    Jakmile se podíváš mimo bublinu mladých technologických nadšenců, tak je to víceméně univerzální názor.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    PSYCHO: V aute ethernet prakticky neni.
    A pres ethernet se blbe meni popisky tlacitek :)
    PSYCHO
    PSYCHO --- ---
    JYRKA: To ale u tech tlacitek taky. Mas nejakej connectbox a pro kzdej model a/nebo sestavu tlacitek a kroutitek nahrajes jinej FW, ale technicky ti na to staci ethernet a maly PCB.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    akoze myslim, ze toto sa im zatial nepodarilo dosiahnut, ale je to taky nejaky smer ktorym sa vybrat:

    Tesla Model Y has 93% less cable than Model 3
    https://newsbeezer.com/portugaleng/tesla-model-y-has-93-less-cable-than-model-3/
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ad kabely, to sa este v autach nepouzivaju nejake bezdratove moduly? alebo nejake sharovanie pasma t.j. ze to nebude len elektrina 0/1 ale v zasade nejaky ethernet, mozno si to predstavujem ako nejake scifi ale sme v roku 2020, tak by som cakal, ze automobily uz budu niekde "v buducnosti"
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    OMNIHASH: Jo, ale jeden kabel můžeš pužít pro více funkcí. Jak to naprogramuješ.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    JYRKA: to k tomu touchscreenu taky, a podstatně víc.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    OMNIHASH: Nezapomeň, že ke každému fyzickému tlačítku jdou dráty. A další krámy za tím. Nemluvě o tom, že se fakt špatně dělají modifikace, různé modely a tak...

    BOBASH: Víš, myslím si, že je problém v tom, že jsi novinář a často střídáš auta. Běžný uživatel to má jinak: během týdne si nové auto nastaví, naladí rádio, ti lepší si dokáží i nastavit hodiny, klimatizaci nastaví na správnou teplotu a pak na to nehrabe. Tohle udělá za týden a pak roky jezdí a umí to ovládat. Pak může být spokojený i s kokpitem Peugeotu.
    Novinář si během týdne nastaví auto, zvyknout si nestačí, protože to zas vrací. Takže jakákoliv odchylka od standardu je velmi negativně vnímána.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    BOBASH: to je fakt jasný jenom tobě. výrobní cena tlačítka je v řádu halířů, analogovejch koleček korun. TFT displeje vyjdou kolem 5-10 kaček za každej čtvereční centimetr.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam