OMNIHASH: aha, takže protože tvrdím, že dotace soukromým osobám na koupení bev jsou neefektivním použitím veřejných financí, tak jsem klimaskeptik a petrolejová hlava? Pobavilo jsi mne :-)
DZODZO: to že jsou chudí je primárně jejich vina. Taky dobrý, ale aby to byla pravda museli by mít všichni stejné startovní podmínky. To nemají a mít nebudou. Nicméně tahle debilni rétorika jen roztahuje sociální nuzkyz a to se může v dlouhodobým horizontu šeredně nevyplatit. Ano taky přispívám na zdravotní a školy pro všechny. Taky mě sere, že já jako relativně zdravý plátce daní. Platím léčení těm co si zdraví zničili třeba chlastem a do systému nikdy nedali ani halíř. Ale jednou jsme si takhle nastavili společenskou smlouvu a nikdy nevím, kdy to budu potřebovat i já. To samé platí i pro tebe.
Proč si myslím, že dotace soukromým osobám nejsou ku prospěchu a je jedno jestli u nás nebo kdekoliv jinde? Třeba kvůli nájezdu kolik najezdí soukromá osoba a kolik firemní auto. Kolik z těch lidí třeba v Německu to bev má jako primární auto a kolik jich ho má jen na popojíždění? Chceme aby se ty auta rozjeli nákupme je cajtum, charitám co vozí sestry ke starým lidem atd. Prodají se? Prodají. Pomůže to nastartovat trh? IMHO ano a protože to jsou auta či se zhusta motají po městě, s velkým nájezdem, tak ta čistota vzduchu bude i relevantní a snadno obhajitelna.
Ale ne tady se řeší model, kde těm co mají ranec penetzna nové auto ještě přisypeme. Navíc pokud si ho chtějí koupit, tak ho mají i kde nabíjet. To je věc, která je mimo prahu a mimo bydlení v RD taky zhusta vzácná. A potom co jsme jim prysxpali na hromadu jim ještě odpustíme další daně.
No a těm co na bev nemají nebo bydlí bez možnosti nabíjet naparime daně a pořád jim budeme vyhrožovat jejích navyšováním, protože ti že nejsou nabíječky a nebydlí v RD nebo nemají garáž je jejich problém.
To určitě přispěje k celospolečenské shodě na nutnosti podpory elektromobility.
Podpora jak je nastavena u nás je podle mě v pohodě. Šlo by to i líp, ale taky mnohem hůř.