• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    OK
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    PETER_PAN: treba u korporatni klientely si nejsem jist..
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    PETER_PAN: Vždycky záleží na výši. V určitý okamžik se to může ukázat jako rozhodující.
    Příklad: mně se nevyplatí dotace na soláry, protože moje spotřeba elektřiny je příliš nízká. Nicméně se mi vyplatilo postoupit kolečko kolem zateplení domu a ten dům skutečně při rekonstrukci dostat na úroveň nízkoenergetického. Nebýt dotace, tak to ošulím a něco nedělám -> výsledná spotřeba energií by byla vyšší.
    To samé je u aut. Cenový rozdíl mezi Kodiaqem a Enyaqem není velký a dotace může pomoct, že si větší část lidí koupí Enyaqa. Tím naředí ty šílený náklady koncernu na elektromobilitu a pomůže časem udělat levnější auto pro masy.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Ja neverim ze ta dotace je ten jazycek na vahach kvuli kteremu si nekdo koupi/nekoupi elektromobil.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    BOBASH: K dotacím: jejich cílem není dotovat někomu Porsche, ale rozhýbat trh. Jakmile vznikne trh, tak se vyplatí auta vyrábět a klesne cena, protože konkurence a protože úspora z rozsahu. Sprváně nastavená dotace funguje tak, že v nějaký okamžik přestane a trh si to už přebere. Vypadá to sice nespravedlivě, ale mnoho věcí by bez státní podpory prostě nevzniklo - včetně výletů na Měsíc. Koneckonců dotovala už i Marie Terezie (ta, pokud vím, dotovala jen zemědělství, elektroauta jsou záležitost pozdější doby). Ale chápu, že na první pohled to nasírá, protože z mých daní platím sousedovu Teslu.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Jo a potom je tu další zásadní věc – dotace na pořízení elektromobilů soukromníkům podporují argumenty zastánců ICE, že EV vlastně nikdo nechce a funguje to jen díky dotacím.

    Ve spoustě lidí to pak vyvolává naprosto iracionální odpor, naprosto je přestane zajímat, jestli ty auta fungujou, vidí to jako politickou věc.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    SHEFIK: Informace jsou lidem jedno.

    Když ale lidem řekneš, že z jejich daní někomu zadotuješ Porsche, tak se naserou a žádný informace už tuplem nebudou chtít slyšet.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: A ty jsi snad bohatej, když jako nadšenec do elektromobility jezdíš ojetou Mazdou?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    OMNIHASH: Ale já na dinosaury jezdit nechci, já chci elektromobil hned jak na něj budu mít (ideálně VW ID.Buzz).

    Ale spousta běžnejch lidí:
    1) Vnímá elektromobilitu jako nesmysl, kterej nemůže fungovat, protože hodnotí na základě Leafu nebo něčeho takovýho.
    2) Vnímá elektromobilitu jako něco, co by možná mohlo fungovat, ale tlačí to zlý stát/zlá EU a proto to nechtěj.
    3) Dotovat z daní chudých lidí auta bohatých lidí je prostě prasárna.
    MINER
    MINER --- ---
    SHEFIK: a to je právě ten problém. Většina lidí jí zmrzlinu a popcorn, a čekaj, že jim ty informace někdo nalije do hlavy.
    Ani nemůžeš v dnešním světě čekat, že si lidi sami budou ze zájmu hledat informace ke všemu. Nejsou jen elektromobily a klimatická změna, ale těch témat jsou spousty. Stačí se kouknout, jak lidi u nás volej. Prostě většina věří tomu, co jim někdo naservíruje, a ani neřeší kdo to byl, natož aby si něco dohledávala nebo ověřovala.

    Já si ty informace k tématům, co mě zajímají, dohledávám, ale bavím se ze zájmu s těmi, co ne, a popírají tu změnu klimatu, tu válku na Ukrajině, tu dokonce, že byla „sametová revoluce“, atd., protože si to přečetli na Parlamentních listech.

    Většina lidí fakt nic nehledá. A bohužel to v EU ani další ještě nepochopili.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MINER: na vsechny tvoje abc) je spousta podkladu a beha spousta clanku krz media. staci se zajmat. pokud neveris, poslu ti je klidne do posty

    pokud ale lidi cekaji, ze jim ty informace nekdo nalije do hlavy a budou u toho jist zmrzlinu nebo popcorn, tak se nedockaj
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    OMNIHASH: Jediná výhoda aktuální situace: Nikomu nepřijde divný obličej zakrytý nějakým filtrem...
    Člověku se hned lépe dýchá...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MINER: právě u generace, která zažila uhelný prázdniny (chvíle, kdy už byl vzduch ve městě tak toxickej, že se v něm nedalo ani bydlet), mě tohle přehlížení reality, kde se mě nehodí, fascinuje. I blbá Plzeňská byla ještě na přelomu tisíciletí zamořená tak, že vyject po ní nahoru na kole byl neřešitelnej úkol, ten domácí smrádek, když si přejel zvenova do Prahy, si pamatuju taky. Opravenej činžák tam do pětiletky změnil barvu na černou, ale všechno bylo jinak sluníčkový, než nás začala buzerovat EU s dotacema na elektromobilitu.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: ja sa chudym skladam na skoly, zdravotnictvo a dalsie veci, aby sa o nich stat postaral a neremcam a dokonca z toho ostane aj babisovi na rozkradnutie, ale zle su elektromobily, lebo par podnikatelom, ktori urcite vykoristuju svojich zamestnancov, na to idu dotace
    to ze su chudi je primarne ich vina, myslia si ze o ich blaho sa ma postarat stat, lebo su tak nauceni este od komara a zo svojho neuspechu obvinuju tych bohatych, ktori do toho rozpoctu platia na daniach nasobne viac, ale to ti chudobni cez svoje komunisticke zmyslanie nevidia
    navyse cele toto uz je na CR neaplikovatelne, kedze fyzicka osoba ziadnu dotaci nedostane, viz. tabulka na konci clanku :)

    Dotace na elektromobily 2021: Dočkají se i soukromé osoby?
    https://www.elektrina.cz/dotace-na-elektromobily-2021

    MINER: mali by ludia zacat viac chodit po meste peso, aby videli tie rozdiely v znecistovani ovzdusia v meste, ja denne prejdem do prace a z prace cca 9km popri ceste a spolahlivo poznam kedy okolo mna prefrci smradlavy diesel s adblue a ked prejde stara tatrovka, ktorej idu z komina cierne saze, tak tam zadrzujem dych, aby som to nemusel dychat :)
    MINER
    MINER --- ---
    OMNIHASH: Já myslím, že je tu několik důvodů:
    a) někdo neví, jaký dopad a setrvačnost má CO2, který pereme do atmosféry (těch už je snad menšina), ale:
    b) nikdo neukazuje kolik z toho dělaj auta
    c) málo se mluví o tom, že největším znečištěním měst s dopadem na zdraví lidí jsou fosily, i pokud neřešíme CO2

    Tohle je vina autorit, které se snaží prosazovat ty regulace, i médií, která by měla zprostředkovávat ověřené a srozumitelné informace.

    Pak to někteří rozporují, protože nevěří, že ty regulace a dotace dávaj smysl, protože nikdo nechce věnovat čas tomu, aby si to hledal sám.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    BOBASH: tenhle generační střed je fascinující. Z druhý strany můžu říct, že chápu, proč chcete jezdit na dinosaury, ale fascinuje mě, že jste ochotný tuhle pohodlnost nadřadit nad budoucnost lidstva. Neřeknu, kdyby byla jediná alternativa jít do toho Chorvatska pěšky, ale ve chvíli, kdy je to celý o tom, že já na odpočívadle půl hodin na nabíjení čekat nebudu, to mi hlava nebere.
    Realisticky stejně víme, že spalovací motory skončily a max. budou ještě jednu dvě pětiletky dobíhat, než přijdou z koal ven, ale to kopání okolo...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Neříkám, že mu to zaplatí celý. Ale jde to I Z JEJÍCH DANÍ.

    Což je třeba důvod, proč vzbuzuje elektromobilita ve společnosti tak obrovskou nevoli (kterou vy na svém obláčku asi nevidíte, ale lidí, kteří považujou elektromobilitu za zlo a diktát zlé EU, nebo dokonce považujou EU za zlou kvůli elektromobilitě, je fakt hodně).

    To, aby se všichni lidi skládali bohatým lidem na jejich auta je prostě nefér, amorální a především to vypadá blbě, takže potom lidi nasereš a jak psal KEB, půjdou to hodit Okamurovi nebo VKml, protože ty jim řeknou, že je zachráněj před zlými ekoteroristy, co jim chtějí sebrat tédéíčka kvůli konspiraci Sorose s Gatesem na ovládnutí světa elektromobilitou.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Jo lebo zrovna prodavacka na daniach odvedie do rozpoctu na daniach kazdy mesiac 5-ciferne sumy zejo
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KEB: Přesně tak...
    KEB
    KEB --- ---
    BOBASH: a to nezapomeň že on s tím taycanem nemusí platit dálniční známku, má slevu na palivo/elektřinu a může parkovat gratis v bezemisnich zonach

    Zatímco prodavačka na El auto nedosáhne ani a dotací, nejspíš bydlí na sídlišti, kde nabíječky nejdou a ani hned tak nebudou.

    A její starý obouchany spalovak platí daně jak mourovaty a bude hůř, aby ji to motivovalo koupit si bev.

    A nasrana na všechny ekology to hodí okamurovi nebo místní alternativě
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam