• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PETER_PAN: Takze ve vysledku. Pokavad budes chtit normalne provozovat plnohodnotne auta (na urovni dnesniho auta stredni tridy - SuperB nebo Kodiaq), ktere bude universalne pouzitelne, tak pujdes do elektroauta. To bude okorenene socialnim tlakem, ve stylu uz i Helmut tady odnaproti pochopil co je spravne. S tim ze bude nasledovat to co pise FEDAJKIN a to co pisu ja (tlak na rychlou obmenu, vyrobni kapacity, cenu).

    Takze ve vysledku se ty auta nenechaji dozit a toho se bojim. A to rikam jako velky fanda a propagator elektromobilu. To ze ten proces bude mit nejaky zlom. Zlom je bezna vec (normalni mobil vs. smartphone), nebo analogovy fotak vs. digitalni. Ale u aut je mnohem vic limitujici kapacita vyroby, likvidace, zivotni cyklus obecne. Limitujici z pohledu nejakych globalnich i jen Evropskych dopadu.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    JIMIQ: Jasne, ale oni to udelaji:
    1] Pres dane. V Nemecku ma diesel vetsi dan nez stejny benzin a to i u EURO 6d-TEMP ktery ma lokalni emise uplne vyresene a globalni ma nizsi nez srovnatelny benzin.
    2] Pres zakazy vjezdu do mest, s tim ze bude vyjimka pro elekroauta
    3] Pres socialni tlak. Socialne inzenyrsky. Coz uz ted jede normalne na urovni treba studentu.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PETER_PAN: vsude se mluvi jen o zakazu novych aut. Mozna zavedou srotovne ale zakazu primo bych se hodne divil
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    FEDAJKIN: Plus teda jeste. To vrakoviště evropy 2.0. Pokud to nebudou totalni vraky, ale mladsi auta s EURO 6d (= lokalni emise vyresene) nebo EURO 7, tak mi to jako prohra uplne neprijde.
    Ne takova prohra jako zrezlej srot s velkymi lokalnimi emisemi, ktery je to tedka.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    FEDAJKIN: OK. Tak napis do nemecky SZ at netlaci zakazy vjezd spalovacich aut do mest - ze jsem na stejne lodi cela Evropa a ze je to picovina chtit urychlit obmenu a treba se probudi. ;-)
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    PETER_PAN: No jasně, jenže tyhle lidi si začnou plnit svoje "sny" a kupovat vysněný káry na který předtím neměli. V Německu budou v elektormobilitě výrazně napřed, ICE aut se tam všichni budou zbavovat a nikdo je nebude kupovat, takže kam s nima? Budeme takový skanzen, vrakoviště evropy 2.0. Už to vidím na moto forech jak tam borci hýkají nad pár let starým CLS AMG za deset tisíc euro. To nebude v roce 2035, ale začne to postupně, už do toho 2025.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    DZODZO: Volný pohyb zboží osob.. auto z Německa není import.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    FEDAJKIN: Tohodle se nebojim, protoze i dnesni auta co se prodavaji z reichu jsou z hlediska vykonu vic nez dostatecna na to s tim blbnout. Navic zadny levny V6 v roce 2035 nebudou uz k dispozici, maximalne par kusu jako rarita.

    Bojim se ze to nenechaji dozit. A ma to mnohem vic externalit nez je na prvni pohled znat. Treba pri umele urychlene obmene bude vetsi tlak na vyrobni kapacity. To pozene neadekvatne cenu nahoru (coz zase bude realne vadit jen tem chudym), ale pak prijde kocovina az se trh nasyti. Proto tvrdim, nechat to dozit tak aby to probehlo prirozenym cyklem a urychlit to treba az v posledni fazi o 3-5 let.

    Zivotnost normalniho auta je porad 20-25 let pri adekvatni udrzbe. Takze fabulativne, jestli ze v 2035 bude konec prodeje novych spalovacich aut, rekneme ze do roku 2050 by je meli nechat dozit a az mezi lety 2050-2055 delat nejake ostre oseknuti. A ja se bojim ze uz v roce 2040 pojede danovy i socialni tlak tak moc extremne, ze to povede k tomu ze pak 7 let stary auto bude pomalu dosrotu.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    FEDAJKIN: pokial legislativa zakaze import vozidiel takych a takych tak nie, v ameru tusim nesmu importovat auta mladsie ako 25 rokov a tie 25+ potom mozes doviezt ako veterana alebo nieco take
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    PETER_PAN: Dožít to určo nechaj a tohohle období se nejvíc děsím, protože se sem začnou valit dožívající auta z reichu, takže každej kripl z vesnice bude moci vyměnit svoje bávo z devádesátek za nový šestiválec za pár korun a začnou s tím blbnout na okreskách.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    JIMIQ: Je to dobre zvolena cesta, ale stejne si myslim ze skutecne ambiciozni, ale splnitelny by byl rok 2032.
    Pak je tu jeste ta vec, ze by meli nechat dozit ty starsi auta, protoze jestli ne tak to odskacou zase jen ti chudi. A tady se fakt bojim toho ze do toho budou slapat a bude to mit podobne konsekvence jako ve Francii zlute vesty. Proste opatreni ktera dopadnou na pracujici tridu, ktera autem jet musi (protoze dela ve sluzbach nebo fabrice a nemuze si dovolit zit v lokalite kde pracuje) a provozuje 15+ let stary plečky, slepovany se zaslepenejma ERG ventilama, jen aby meli praci.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Spalovací motory skončí za 14 let, zní z EU. Předpisy nesplní ani hybridy - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...tvi/spalovaci-motory-skonci-v-eu-v-roce-2035.A200207_223709_auto_ojetiny_fdv

    Fajn. To uz budou solid baterky, elektromobil se 400km zimnich bude stat 400k novej
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    EV Sales: Germany February 2021
    http://ev-sales.blogspot.com/2021/03/germany-february-2021.html

    The German plugin market scored 40,000 units, with both technologies rising fast (+124% for BEVs and +162% YoY for PHEVs), with last month plugin share ending at 21% (9.4% BEV), dragging slightly the yearly tally to 21% (9.5% BEV), so this market is definitely in The Disruption Zone (aka two-digit shares).

    And in a regressing market (-19% YoY), while petrol (-41% YoY) and diesel (-35%) are falling off a cliff, every electrified category is seeing growing sales, not only the aforementioned BEVs and PHEVs registrations are surging, but even plugless hybrids (HEV + MHEV) are growing, albeit at a slower pace (+42%).
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    :D
    MINER
    MINER --- ---
    BOBASH: člověče kdyby na mě na rozbahněný cestě v mlze útočil drak a hejno velociraptorů, z nichž některé bych viděl ve výloze, a některé vůbec, asi bych měl problém
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    BOBASH: ano :)
    dokonce i na prašné cestě plné stínů od stromů
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Jo a mimochodem, už někdo někdy viděl FSD jezdit třeba na sněhu a ledě?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KEB: No právě. U člověka s IQ nad 70 takový situace téměř nenastávají, maximálně v případech, kdy třeba už nestačí tvoje "senzory". Typicky v mlze že nevidíš za přední kapotu zastavíš a nevíš.

    Při jízdě po rozmáčený rozbahněný nezpevněný cestě se ti může stát, že zastavíš a nevíš, protože nevidíš, co máš přesně pod kolama a půjdeš se podívat.

    Ale jinak tak nějak instinktivně vyřešíš i toho útočícího slona. Dokonce bys měl nějaký nápady i kdyby na tebe útočilo hejno velociraptorů nebo za tebou letěl drak, přestože sis takovou situaci nedokázal ani představit.

    Autonomní systém naproti tomu umí mít docela problém třeba s odrazem ve výloze.
    MINER
    MINER --- ---
    MINER: Nebo kdyby na dálnici začalo nouzově přistávat letadlo, měl bych problém odhadnout jak uhnout:)
    MINER
    MINER --- ---
    KEB: třeba na safari, kdyby na mě začal útočit slon, a neměl bych prostor na ústup, bych nevěděl co dělat:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam