• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    DZODZO: tim bych si nebyl moc jistej, protoze zrovna UK trh je po elektromobilech a plug-inech porad dost hladovej

    jinak ridit auto s volantem na druhy strane problem neni, obzvlast ne, kdyz v nekterejch pripadech vis, ze si za uplne stejny auto zaplatil polovinu (nebo treba ridis auto, o kterym si mimo JDM mohli vsichni nechat jen zdat)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    skoda ze v UK jazdia po zlej strane vozovky, asi tam budu mat teraz bazary nejake vypredaje elektromobilov :)

    Electric car owners ditch vehicles over lack of charging points - BBC News
    https://www.bbc.com/news/uk-northern-ireland-57173403
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    DZODZO: ano na vesnici mame taky takove experty, jednoho co se v Landáku vozi z návsi na hristě cca 500metrů, taky podle toho vypadá
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: jj tesla bude lepsia, lebo na autonomiu idu empiricky, teraz podla tej poslednej prezentacie co daval ich sef vyvoja AI, tak presli plne na vizual a radar uplne vypustili, lebo im akurat sposoboval zbytocny datovy sum a doslo tam k skokovemu zlepseniu chovania vozidla, trochu ma prekvapilo, ked vravel, ze tych betatesterov na cestach je iba 2000 (bez zapocitania tesla engineering teamov)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JYRKA: jj napriklad ten nas sused, ktory sa v tom svojom naftovom kombiku vozi rano 360 metrov do potravin po rohliky a sunku, to su ti vesnicani :)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    JYRKA: Protože v tuhle chvíli tu roli mikroauta přebírají motorky typu Pionýr nebo Babeta, které ale mají tu nevýhodu ,že nemají střechu a když je Ti 50, tak už se na tom do práce jezdí podstatně hůř, než ve 20...

    KEB: Tak on ten traktor někdy skutečně je předělaný náklaďák... Ale je to sotva tak 2 měsíce, co jsem viděl škodovku 1xx s nějakými trámy na zahrádce... To v normálním autě neodvezeš a s podvalníkem se blbě manévruje...

    JYRKA: Skutečně...? Podle architektury to vypadá, že na fotce je jen nějaký satelit...

    BOBASH: Trochu si protiřečíš... Na jednu stranu to vyvracíš, na straně druhé zároveň dokládáš, že to je pravda...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CRAZY_IVAN: Opakuju, neříkám, že Tesla do tý doby nebude lepší. Jen že oboje jsou pořád Level 2 asistenční systémy a žádná autonomie se nekoná.

    Jinak je spíš elektrickej Kodiaq. Ale ano, přesně tak to je – Enyaq je prostě Škodovka, co je náhodou na elektriku. Všimneš si toho asi stejně jako že jiná je na benzín nebo na naftu a třetí na plyn.

    A to se mi na tom autě právě líbí, a proto u spousty zákazníků uspěje.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    BOBASH: mno, mezitim tesla dostane taky nějaké updaty :)

    jinak teda enyaq byl prostě auto no... karoq s elektrickym ustrojim.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    KEB: ano vim :)

    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CRAZY_IVAN: Jo a část těch věcí umí Travel Assist 2.0, kterej ale Enyaq ještě nemá a dostane ho v rámci OTA někdy na podzim. MIB4 furt není dodělaný :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JYRKA: No a lidi ve městech většinou mají auta ne na ježdění po městě, ale na ježdění z města ven. A to většinou nejedou hned za město a často vezou nějaký věci.

    Takže i těm je čangli na prd.

    Zbývají lidi, co potřebujou skútr do kterýho neprší.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    JYRKA: pražskej okruh je taková malá dálnice, nevidim důvod, proč by tam nemohl fungovat :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CRAZY_IVAN: Já neříkám, že je Travel Assist stejně dobrej jako Autopilot. Jen že je na stejným levelu z hlediska klasifikace autonomie. Jestli to umí jet samo 95% času z dlouhý cesty (těch 5% jsou křižovatky, předjíždění, semafory, všechno) nebo 98% (přidá to křižovatky, předjíždění a semafory, ale furt musíš občas zasáhnout) je reálně jedno, protože pořád nemůžeš ani u jednoho pořádně pustit volant.

    Jinak já včera najel s Travel Assistem v Enyaqu asi 900 km po dálnici a přišlo mi to dobrý.
    KEB
    KEB --- ---
    JYRKA: jj na vesnicích se stírá rozdíl mezi autem traktorem a náklaďákem :-D
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    CRAZY_IVAN: Ten asist je zejmena na dalnice.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    BOBASH: teď jsem měl na pár hodin enyaqa a zkoušel assisty... z braníka k jeníkovi po okruhu, 3x to vyjelo v zatáčce z pruhu do rychlejšího, neupozorní tě to na semafory (před tunelem byl zrovna aktivní a pouštěl po kouskách), neumí to samo změnit pruh, neumí to samo předjet, pořád to na tebe pípá, ať převezmeš řízení (pohneš s volantem), bože to byl tak kokotskej systém. Musíš to aktivovat jednou páčkou a pak druhym tlačítkem potvrdit ten lane assist nebo jak se tomu řiká.

    Teď bych si chtěl zkusit ten nejnovější od tesly, ať mam srovnání, ale to ve škodovce mě svym chováním sralo.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Polozme si otazku, kolik vesnicanu jezdi v malych autech. Dostaneme se k tomu, ze skoro nikdo, protoze nutnost porad neco prevazet je tady na vesnici velika.
    Mala auta maji smysl ve meste. Tam je, jak jsme si rekli, problem s dobijenim. Ten je jeste zasadnejsi u malych aut, protoze ty maji mensi baterky a musis je dobijet casto.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    COMODOR_FALKON: Já si to video nemusím pouštět, já všechny ty auta znám. A ne, mikroauta nebyly velikostně podobný normálním autům ani tehdy a už vůbec ne teď.

    Byl to menší rozdíl než dneska, kdy by se třeba první Fiat 500, tehdejší "rodinný auto" dal považovat za mikroauto a i Citigo je vedle něj gigantický. Ale furt je to rozdíl.

    Ale to budu těžko vysvětlovat člověku, kterej považuje Fabii a čangli za stejnou kategorii auta.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    BOBASH: Kdyby sis to video pustil, tak by sis třeba všiml, že tam výslovně zmiňuje, že to je spíš otázka klasifikace, protože "mikroauta" byla často velikostně velmi blízká "plnohodnotným" autům", jen byla konstruována tak, aby byla efektivnější a často byla náslodně nahrazena "plnohodnotným autem", které mělo pouze jiný typ plechařiny na karoserii...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    COMODOR_FALKON: Všimni si, že to video je o "mikroautech". To je něco jinýho než normální auto. Asi takovej rozdíl jako moped a motorka.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam