• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

    Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

    1) Zadne vulgarity.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod 6, nebo dokonce bod 1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.

    Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

    Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

    * Work in progress
    rozbalit záhlaví
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    COMODOR_FALKON: Bože ty jsi tatar.

    Ty metriky mezi sebou nejdou převádět, nejdou ani převádět mezi dvěma různejma místama. Počet mrtvých na 1 000 km dálnice vypovídá především o tý dálnici a ovlivňujou to faktory jako třeba to, kolik tam jezdí aut.

    Což sis neuvědomil a vyprodukoval jsi tenhle maniakálně stupidní post:

    COMODOR_FALKON:

    Ze kterýho ti vyšla úplná kravina, že "1 mrtvý na 100 000 km" by bylo zbytečně bezpečné. To by totiž životnost obchodního cestujícího se služebním autem byla srovnatelná s životností britského bombardovacího letce nebo německého ponorkového námořníka tak cca v roce 1943.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    BOBASH: Pracuju s metrikou, která se blbě zpochybňuje…
    Metrika toho typu, který jsi použil Ty, je odhadnutá, takže Ti poskytuje spoustu možností, jak data zpochybnit…

    Tak u Tesly a její hive-fleet struktury není rozdíl mezi 1.000.000km a 10.000x 100km…
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CUKI: Nissan? Tak počkat, to dost mění situaci, protože pár let zpátky to mohl být jedině Leaf. A to vysvětluje všechno, protože to je děsnej krám.

    Ta věc má realistickej dojezd asi 150 km, takže musel nabíjet tak třikrát, a navíc nabíjí nejvíc něco jako 22 kW, takže plný nabití trvá několik hodin.

    Normální moderní elektromobil nabije na 80% kapacity, což obvykle stačí na minimálně 250 km i v dálničním tempu a tak 350 km v tempu jakým se dá jezdit v Dánsku, za 30 minut (ty běžnější) nebo za cca 18 minut (Taycan/e-tron GT/Kia EV6/Hyundai Ioniq 5 a cokoliv dalšího s 800V architekturou).

    Takže posuzuješ použitelnost elektromobilu na základě roky starý historky s autem, který bylo děsnej krám už tehdy.

    A ad ty poslední dvě věty – všechny elektromobily nebudou sedět v rychlonabíječkách, protože je to drahý. Rychlonabíječky jsou na dlouhý cesty (ty úplně rychlý tě teoreticky nabijou za 15 minut na 300 km), na normální nabíjení jsou 50 kW DC (což je i tak trochu overkill, ale furt víc než zvládnul ten jeho Leaf) a 22 kW AC, který už utáhne v pohodě i 380V třífáze.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    OMNIHASH: webex? a to nazivas masochizmom jezdeni na schuzku? ked uz tak radsej teams :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    BOBASH: nebyla to Tesla po ale Nissan pokud si pamatuji. Po cestě někde nabíjel ale mnohem dál.

    Co se týče těch zastávek na nabíječkách, je to prostě těsněj oser. Je vegan, takže dost bochybuji že by se někde najedl a v Kodani se dost míst kde se dá dobít, ale musel by tam dojet, navíc doprava v Kodani je taky dost naprd (na to že je to severská metropole).

    Jo nemělo to nějaké super extra rychlonabíjení. Druhá věc je že si nedokážu představit budoucnout kde každé auto bude sedět v rychlonabíječce. To by stávající energetická sít nestačila ani pro elektromobily.

    Pokud do nějakého elektromobil za sebe půjdu, tak to musí být užitkové auto (těch je jak šafránu) a bude to míst střechu plnou solárů. ně že by to pomohlo v tomto případě, ale v mém použití to bude mít razantní plus.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CUKI: A to se bavím o místech, proti kterým je Dánsko "o 10 let napřed".

    Navíc nevím, čím jel, ale jestli to ujelo 500 km na nabití, tak to musela být Tesla, proč nezastavil na půl hodiny na Superchargeru?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CUKI: Pár let je dost zásadní rozdíl. Před 6 lety jsem v Brně nabíjel Teslu u autobazaru na okraji a nechal se kámošem dovýzt do centra. Včera jsem si vybíral v blbý Lodži z asi 10 nabíječek...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CUKI: Hele včera i ve čtvrtek (tam a zpátky) jsem si prostě vybral město, kde chci zastavit a nabíječku jsem hledal až když jsem se blížil, počítal jsem (správně) s tím, že prostě přijedu do Wroclavi nebo Lodže a tam ad hoc najdu nabíječku v dochozí vzdálenosti od hospody s dobrým jídlem a/nebo něčeho zajímavýho v centru co chci vidět.

    Rozptyl toho, kdy potřebuješ nabíjet, je s dnešníma dojezdama už třeba +- 100 km, můžeš si vybrat co se ti líbí.

    To je mimochodem největší chyba, kterou spousta lidí dělá – snaží se dojet co nejdál a pak skončí stepováním na nabíječce někde v kyselý prdeli uprostřed ničeho, přičemž 50 nebo 100 km zpátky mohli v klidu nabíjet ve městě a tu hodinu (teď se bavíme o Polsku, kde nejsou Ionity nebo tak něco) strávit smysluplně.
    CUKI
    CUKI --- ---
    BOBASH: Jo vesnice/satelit kousek. Prostě dojet tam autem musíš a zároveň ho tam nedobiješ. Tedy je to sice pár let, ale řešil by jsi furt to samý.
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    CUKI: Jak nepomohl? Rozhodně mi přijde rychlejší udělat zastávku např. 200km před cílem dát to na půl hodiny dobíjet. Díky tomu si zvýšit dojezd.
    Než 50km před cílem s poslednima procentama baterie, řešit nějakou autopůjčovnu. Kde krom času, ztrácím i peníze..
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CUKI: Jo takhle, to jediný dává smysl. Ale to muselo bejt strašně dávno, ne? Nebo byla destinace mimo město...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CUKI: Zajímavá historka, ale jde o to, kdy to bylo a čím jel. Dneska už by ve většině případů ani v ČR nedávalo smysl udělat to, co udělal on, protože vždycky někde najdeš dostatečně rychlou nabíječku, abys ten kousek donabil, a nebude to trvat o moc dýl než proces půjčení auta.

    Je ale pravda, že u toho musí člověk o hodně víc přemýšlet, a na to lidi nejsou zvyklí. Málokdo ví, jak moc spotřebu jeho auta ovlivňuje rychlost. U spalovacích aut to nikdo moc neřeší a hlavně většina lidí jezdí buďto rychle nebo pomalu, ale pořád víceméně stejně. Pak je dost překvapí, když jim řekneš, že i jejich diesel žere třeba ve 160 km/h o 50% víc než ve 120.

    A protože na to nejsou zvyklí a jsou zvyklí ve chvíli, kdy se rozsvítí hladový oko, zastavit a natankovat na dalších 800 km, tak nemají vyvinutý postupy. Já jsem z mnoha důvodů tohle řešil už se spalovacíma autama, takže mám spoustu strategií, jak to vyřešit. Třeba budu hledat nabíječku dostatečně včas, abych našel rychlou (pokud spěchám) nebo na dobrým místě (pokud nespěchám a chci smysluplně využít čas), nebo zpomalím, abych prodloužil dojezd.

    Ale že bych nechával auto na nabíječce a půjčoval si jiný kvůli 50km? To bych musel bejt idiot...
    CUKI
    CUKI --- ---
    BOBASH: A nesmí ti vadit zastavovat na předem danejch místech.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TOMBRIDER: dojezd 100km? koukám na mapu je to necelejch 600km.
    Ale nejde o to že by to nedojel. Ale nenabil. Prostě musíš koncipovat cesty tak aby jsi mohl dobíjet v cílové destinaci. Proto zaparkoval auto v nabíječce o 50km před cílem. Protože tam měl strávit několik hodin tak za tu dobu dobyl auto do plna a mohl jet potom zpátky bez přestávky.
    Kdyby někde předtím zastavoval na částečné dobití, tak by mu to moc nepomohlo. Musel by to řešit i po cestě zpátky.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    OMNIHASH: Může být milion a jeden důvod, proč tam nechceš/nemůžeš letět, a milion a jeden důvod, proč tam můžeš potřebovat být osobně.

    Faktem je, že elektrickým autem je to docela v pohodě cesta, když na to máš celej den a můžeš si dovolit prostě zastavit na hodinu na oběd ve Wroclavi a na další půl hodinu až hodinu zastavit v Lodži a třeba se procházet po městě a jít na kafe.

    I tak ale budeš pořád pomalejší mezi tím, protože s tím elektromobilem nemůžeš leckde jet ani povolené maximum po dálnici – v Polsku je 140, což jsem jel včera za Varšavy do Lodže (je to asi 150 km a pak jsem stejně nabílej), ale pak už jsem radši zvolnil na 120-130, protože bych sice dojel, ale nabíjel o tolik dýl, že by se to nevyplatilo.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    COMODOR_FALKON: Pracuješ ale s metrikou, kterou nelze žádným způsobem převést na metriku, kterou jsem použil já a o který jsme se bavili. Když řešíme, kolik musí zvládnout najezdit AI bez nehody, aby se dala používat (což bude něco jako 1 000 000 km, což je životní nájezd velmi aktivního řidiče), tak je dost k ničemu řešit nějakou délku dálnic, protože nevíme, kolik po nich jezdí aut a kolik najedou.
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    CUKI: Tak to musí být strašnej lumen. Že nezvládl si cestou někde přinabít auto. Nebo to bylo auto co má dojezd 100km? Nějaký Fiat 500e :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    BOBASH: To mi připomělo jak jeden propagátor elektromobility v mém okolí jel na otočku ke Kodaňi (Z Berlína). Asi 500+km

    No Dojel to na téměř 1. zátah. Ale musel nechat auto asi 50km před cílem (i když by asi dojel) Ale musel si v půjčovně půjčit jiné auto a to své nechat v nabíječce, protože tam kam jel by ho nikde nenabil. A to Dánsko je v tomto směru 10let před námi.

    Prostě dojet se tam dá, ale k reálnému použití to není. To ještě potrvá.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    BOBASH: tak jezdit na schůzku do Varšavy je čistej masochismus, máš letět, nebo jí absolvovat po webexu...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    BOBASH: Pracuju s dostupnými metrikami… 🤷🏻‍♂️
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Jinak praktická zjištění, respektive ověřené teorie, z cesty:
    1) Elektromobilem se dá jezdit daleko, ale nesmíte spěchat.
    2) Zapomeňte na rychlou jízdu po dálnici, pokud máte EV SUV. Už ve 140 je proti 120-130 takovej nárůst spotřeby, že pokud jedete dál než 250 km, nevyplatí se to (pokud nemáte naplánovanou zastávku, viz dále).
    3) Jediná cesta, jak rozumně plánovat EV trasu, je kolem zajímavých míst kde jsou nabíječky. Třeba do Varšavy se jede tak, že se dá oběd ve Wroclavi, zatímco se auto nabíjí na 50 nebo 90 kW nabíječce, a pak se dá kratší kafe nebo procházka nebo něco v Lodži. Je to super, pokud člověk zásadně nespěchá a jede spíš na výlet.

    Na to, abych jel elektromobilem na pracovní schůzku do Varšavy, je to naprosto nepoužitelný. Jediná varianta k vlaku by byla něco rychlýho dieselovýho čím se dá jet rychle celou cestu a dojet tam třeba za 6-7 hodin. Vlak je 9 hodin, elektrický auto se zastávkama třeba 10-12.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam