• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

    Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

    1) Zadne vulgarity.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod 6, nebo dokonce bod 1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.

    Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

    Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

    * Work in progress
    rozbalit záhlaví
    TADEK
    TADEK --- ---
    NIGHTHUNTER: proste napicu, jen si na to vzpomenu tak se chci zabit, nebo zabit nekoho jinyho, nebo celej svet. mel jsem asi 5 Enyaqu, ktery jsem ruzne presouval, dobijel, vymenoval na nich ridice, jezdilo se po Stredoceskym kraji, pak do Bratislavy a plan byl i do Varsavy (to nam nastesti zarazil covid, to bysme stali na naky nabijecce jeste tedka).

    Letem svetem co si tak vybavuju:

    Neexistuje nic jako CCSka, kde by si mohla firma zalozit pro kazdyho uzivatele profil a ti by si dobijeli na fakturu. Powerpass to pry od brezna planuje btw.
    Powerpass - absurdne drahy.
    Powerpass - clovek musi cekat TYVOLE tejden, nez mu prijde naka plastova karta, aby si kod z ty karty vlozil do appky a ta mu zacala nabijet.
    Jedna ze dvou 150kw nabijecek z Prahy do Bratislavy v Brne - v PRE appce sviti jako funkcni, ale clovek tam prijede a nefunguje. Za par dni jede zpet, opet v appce sviti, ze je v provozu - na miste to nejede, takze se hledaj alternativy, ktere v Brne relativne jsou, ale zadna 150ka ://
    22Kw Nabijecka v Kaufandu Modrany a Michle zadarmo v noci dobra - to me potesilo, kdyz ma clovek cas a ridice, kterej ho tam pak priveze/odveze.
    Na Slovensku nabijeci stanice ZSE - nefunugje appka, nemoznost platit pres branu na Androidu, jen pres iPhone a je to cely zabugovany, registrace na nekolikaty pokus. TO ME VYTACELO NEJVIC PROTOZE JSEM TY STANICE MEL PRIMO PRED HOTELEM!!!
    Greenway - na Slovensku moznost platit pres appku v mobilu funguje krasne - ale v Polsku, kde je GreenWay nejrozsirensjsi platby v mobilu nejdou, takze je potreba RFID cip, na ktery se ceka tyden
    Dobijeni v Praze na Zizkove - clovek musi platit 40kc/h za parking mimo dobijecky
    Nektere dobijecky fungovaly tak na 50% vykonu - 22kw dobijela treba 5kw za hodinu
    Na Pankraci neni vyhrazeny parkovani pro elektroauta, takze i kdyz je stanice volna, tak tam pres den neni moznost zaparkovat.

    A tak podobne...

    Ty appky jsou vetsinou jak naky beta verze - fakt sem si pripadal ze je tu opet stoleti pary. pamatujete si na technologii z devadesatek WAP? tak neco takovyho.

    Nejlip z toho vychazi Polyfazer, takhle si tu appku asi predstavuju.

    Overall - pro cloveka, ktery se chce SPOLEHNOUT ze na vzdalenejsi trasy dojede VCAS (i kdyz pocita s dobijenim) nepouzitelny.
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    TADEK: tak se klidně rozepiš tady - kam jsi jezdil, kde si nabíjel, co bylo za problémy... ;-)
    TADEK
    TADEK --- ---
    cus - kdyby jste nekdo potreboval do nakyho clanku nebo reportaze nasranyho uzivatele elektro aut, tak jsem k dispozici. ted jsem mel na jeden projekt pujcenych vic Enyaqu, ktere jsem potreboval dostavat do ciziny a zpet a jestli jsme se v roce 2021 dostali do takovyho stavbu s nabijecima stanicema - tak v takovym svete ja zit nechci.

    jinak Enyaq krasnej pojezd, bavi me to, do Prahy super.

    ad spotreba Enyaqa - mel jsem jich asi pet s ruznym vybavenim a realita je kolem 23kWh/100km.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Jinak zpět k nějakému smysluplnějšímu tématu. Ioniq 5 je pozoruhodnou ukázkou toho, že i když by jeden čekal, že všechny elektromobily budou jezdit stejně a že nízký těžiště a dobrý vyvážení díky baterce v podlaze dělá z naladění podvozku easy věc, není to pravda.

    I elektromobil se dá naladit tak, aby byl nepohodlnej, nepříliš stabilní a na limitu nepředvídatelnej.

    Vlastně je to auto celý mnohem horší, než jsem čekal. Jako kdyby na trh pustili něco, co ještě tak úplně nedodělali.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    Myslíš dotovaný z prodeje dotovaných aut? :D
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    No jo vlastne, typek v tom videu taky rikal ze za to dal v prepoctu dvacet liber.

    Ale to neznamena ze to neni dotovany z prodeje novych aut. Jsem zvedavy kolik to bude stat v tom Norsku
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    JIMIQ: Je to normálně placená služba.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Ještě jeden pozitivní fakt, v případě požáru je možné baterii snadno odstranit a chladit.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Je jasný že tohle řešení bude kvůli manipulaci složitější. Možná nebude od věci ten segment udělat ještě menší (i kvůli chlazení), ale ta trocha hliníku, nebo nějakého kompozitního (znovupoužitelného pouzdra) v té ceně bude marginální problém.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    No takze zacinaji jako Tesla, ktera taky superchargery davala zdarma a pak je zpoplatnila. Takze az Niu dojdou superbohati zakaznici a prejde na vyssi stredni tridu tak vymenu baterii zpoplatni a pak se uvidi jak to realne je :)
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    JIMIQ: Hele až na excesy kdy jim vypadne linka prodávají už přes 10k aut měsíčně, což tak nějak odpovídá těm ostatním EV startupum (Xpeng, Li auto). Nicméně jejich modely jsou dvakrát a víc dražší, je to prémiový segment, takže to nejde porovnávat s prodejii Wulingu nebo Modelu 3, ale spíš s elektrickými Mercedesy, BMW atd., tam oni míří. SUV ES8 stojí v Číně $72,000, nové ET7 má stát v Číně $70k USD. Model 3 v Číně začíná na $36k.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Takze misto a hmotnost navic a dale ten msterial tech segmentu bude muset byt aspon hlinik aby to presouvalo teplo dost rychle, ale zariven to bude muset byt neco pevneho aby to drzelo strukturu kdyz se s tim 100kg segmentem operuje, takze carbonove vlakna, cili penize navic…
    CUKI
    CUKI --- ---
    FEDAJKIN: Já si myslím že Čína (potažmo východ) moc tomu západu nekonkuruje a naopak. Každej má úplně jinou cílovou skupinu. Až bude Tesla autem pro normální většinovou populaci, tak oni už budou mít obsazen celý trh.
    A pak bude boj o business class z pozice někoho kdo těch aut nastřílel násobně více a toho kdo se na tuto kategorii soustředil celou dobu.
    Čína má totiž tu výhodu je i jen její trh je dostatečně velký na to aby se jelo podle nějakého standardu. Navíc ze své pozice, který má k demokracii daleko si může dovolit mnohem více.

    USA je sice velká země a chybí zde extrémně chudá populace, ale furt je 5x menší než Čína. A asi 4x menší než Indie, kde se budou inspirovat spíš tam než u nás.


    BOBASH: Ty sedíš v autě na zemí?
    JIMIQ: To chlazení bude kolem těch kójí. Pokud bude standardní velikost tak to není problém.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    No, Nio se zatim extra dobre neprodava mam pocit (myslim ze ani jedno z tech deseti nejprodavanejsich neni nio)
    China Doubles Plug-In Car Sales In October 2021
    https://insideevs.com/news/550271/china-plugin-car-sales-october2021/amp/

    Naproti tomu Tesla docela jo

    Jinak to ze VHS byla horsi nez Betamax je tak trochu mytus. Nektere parametry mel betamax lepsi ale celkovej dizajn byl horsi a prohral to nakonec (i pres popularni mytus ze za to mohlo porno) kvuli delce kazet
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    JIMIQ: Tak Čína stejně jako ostatní na elektromobilitu s related byznysy pošle miliardy dolarů dotací ročně - vážně si myslíš, že za tím budou nějaké dotace? :D

    Public stunt by to byl tedy dost drahý. Spíš si myslím, že to bude snaha se za každou cenu odlišit od Tesly. Viz třeba jejich dobrodružství s lidarem. A šlapou do toho tolik, že je klidně možný, že to prosadí, i kdyby se ukázalo, že to není to nejoptimálnější řešení (viz VHS vs Betamax). A i kdyby ne, tak jim ta diferenciace dává ohromný možnosti co se týče potopení Tesly v Číně, stačí nastavit dotační/regulační programy tak, že na ně dosáhnou jen automobilky co umí swapovat/mají lidar atd.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    FEDAJKIN: nekdo tady psal ze to muze bejt publicity stunt
    A ja si myslim ze jsou za tim nejake cinske dotace :) (mozna i pracka penez)
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    BOBASH: Nebudu zabrusovat do tvých brilantních argumentů proč něco rozhodně nejde nebo je to neekonomický - nicméně třeba Nio má 700 swap stations a provedlo už 5 milionů výměn baterií. Ale asi tam jen ještě nevědí, že se to nevyplatí:)
    KEB
    KEB --- ---
    JIMIQ: vzduchem, auto bude znít jako V3S!
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: furt jsi nezminil jak bys ty jednotlive segmenty chladil - dnes jsou jednotlivy baterkovy bunky obtekane chladici kapalinou
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CUKI: Jak, vejš? Nad podlahou? Místo sedaček? KDE???

    Nebo je jako dáme jenom pod sedačky, takže jich tam dáme třetinu?
    CUKI
    CUKI --- ---
    JYRKA: Tak mezi nápravami by pořád byli, jen o něco výš.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam