• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    TUHO: Tohle je způsobeno tím, že v reálné ekonomice není moc kam "relativně bezpečně" nalít finance a s ohledem na tuhle skutečnost považují ivestoři za bezpečnější nalít finance do různých indexů s tím, že sice bublina za pár let na pár let splaskne, ale za dalších 20-30 let se to vrátí zpět a i po započtení inflace budou v nejhorším na nule…

    A čím se reálné ekonomice daří hůř, tím silnější tohle nutkání je…
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    CUKI: Zásadní rozdíl je v tom, že pokud máš dobře udělanou VI, tak je Ti celkem jedno, že nestíhá dodavatel baterií a jejich ceny kvůli tomu letí vzhůru, protože Tvoje integrovaná baterkárna potřebuje jen základní suroviny - a ceny vstupních surovin zůstávají stále relativně nízké…
    Mno a pokud koupíš i doly na základní suroviny, případně uzavřeš smlouvu na 10 let na nízkou cenu a vysoké pokuty za vypovězení, tak se k nim levně dostaneš i tehdy, pokud ceny na volném trhu stoupnou na násobky…

    Ve chvíli kdy VI nemáš, tak dodavatel čipů zdraží čipy, na což reaguje výrobce nějakého drobného ovládacího tišťáku zdražením nejen o cenu HW, ale i přirážky za "preferenční prodej". Následně firma, do jejíhož výrobku se to montuje (třeba výrobce klimatizace), udělá totéž a na konci jsi Ty jako automobilka bez VI, která buď musí zaplatit tučný příplatek za klimatizační jednotku (a doufat, že konkurence mezitím nenabídla o 1% víc), nebo čekat a čekat a čekat…
    …a doufat, že jednoho dne se dodavatelský řetězec opět obnoví, všeho bude dost a ceny spadnou - a mezitím mít nedokončená auta odstavená na parkovišti…

    + tam jsou úspory z větší integrace technologie a možnosti křížového využití technologie používané v jiné části vozu, místo nákupu 5 kusů specializovaného zařízení s cca podobnou konstrukcí od 5 různých výrobců…
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    COMODOR_FALKON: blowup je od jeslí v menze, tak to asi ví neasi
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    BLOWUP: barva, kterou by mělo mít tohle písmo se nazývá Tyrian Purple - v češtině "Týrská fialová" nebo "Týrský purpur" nebo též "Královský nach"

    Fialová barva byla po tisíce let vyhrazena pouze pro vládce, případně nejvyšší nobilitu a vysoké církevní funkcionáře, teprve v posledních několika stoletích se její užití rozšířilo i na soudce a teprve v posledních několika desetiletích může fialovou používat i běžný člověk.

    Fialová je rovněž barva, kterou požívají téměř všechny High-IQ organizace…
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Mercedes má formula 1 a formula e tech know how. Nebejt toho tak EQXX nevzniklo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TUHO: ¨No kompletní vertikální integrací pro dekarbonizující svět bych to určitě nenazval. Ekologii to nijak zásadně nepomůže. Ale je dosti komplexní záběr a asi není zdaleka na svých limitech.
    Otázkou je jak už jsem před chvílí psal, jestli právě ta VI nebude v tom větším měřítku problém.
    Tedy jedna věc je z desetinásobit výrobu aut a druhá mnohem složitěji, je zajistit 10ti násobek všech potřebných dílů a obecně zdrojů. A pružně ho pak v případě potřeby snížit.

    Ale na druhou stranu je na tom jeho konkurence v tomto ohledu tak špatně, že když škodovka nemá blbej čip do rádia, není schopná se těch aut skoro rok zbavit a hnijou na parkovištích po půlce středočeského kraje.

    V každé případě pokud si ten Musk uprdne, pocítí to v tu ráno celý svět. Jediný jeho příspěvek na twitteru má cenu větší než kdokoli z nás vydělá za celý život . Kdo to o sobě může říct? :-D
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    TUHO: hele to já taky souhlasim, že je to nafouknuté, ale jedna věc je s tim počítat (být opatrný a sem tam na vrcholu akcie odprodat) a věřit firmě... a pak pořád do kola řvát do světa jen o tesle a psát o tom články (ano vojta má ve finmagu čerstvej článek o tesle :) )
    TUHO
    TUHO --- ---
    COMODOR_FALKON: Tak ono neco na tom odtrzeni akciovyho trhu od "reality" (at to znamena cokoliv) je ocividny a neco na tom, co Bobash rika pravda nejspis bude. Jenom myslim, ze se zase myli v tom, ze se na Teslu kouka pouze na automobilku. Protoze ten potencial a strategickej zamer je podstatne sirsi a ambicioznejsi myslim si...
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BOBASH: hahaha, takze kdyz si chces dokazat jakej jsi normalni heterosexualni chlap, tak si koupis auto s teplousskym interierem, jo? Tak to budu teda radsi nepriznanej gay nebo jak tomu rikas, nez abych se pokazdy poblil kdyz si do toho sednu :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    COMODOR_FALKON: +muskovi staci postnut na twitter nejaky related merch (pistalka, plamenomet...) a v mziku je to vypredane co su sice drobaky ale myslim ze tam moze byt vysoka marza na takych blbustkach
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    TM3 s LFP baterií - víceméně až v závěru tam zmíní, že na cestě zpět z nabíječky měl v městském provozu spotřebu 11,7 kWh/100km…
    New Battery! Tesla Model 3 Standard Plus with 60kwh LFP. Range, efficiency and charging review. Sr+
    https://youtu.be/ZnD_UZ5Jurs
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    TUHO: Přesně, také si myslím, že ta kapitalizace se odvíjí hlavně od rozsahu vertikální integrace a tím i nižší zranitelnosti vůči výpadkům na trhu s klíčovými komponenty…

    + blízkost s SpaceX znamená přístup k hi-tech řešením s vysokými nároky na spolehlivost a bezpečnost
    + relativně stabilní zisky plynoucí z Tesla ekosystému buď přímo (superchargery) nebo nepřímo (údržba solárních střech, Powerwallů a Autobidderu)
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Jinak jsem mel na mysli vertikalni integraci, nikoliv horizontalni integraci srry .]]
    TUHO
    TUHO --- ---
    BOBASH: Moc do toho nevidim, ale mel jsem za to, ze giganticka trzni kapitalizace Tesly se neodviji ani tak od produkce aut, ale je vsazkou na to, ze to je ten, kdo je schopnej poskytovat kompletni horizontalni integraci pro dekarbonizujici svet (produkce elektriny, ukladani elektriny a v pripade jejich aut i spotreba elektriny). Vsechny major ekonomiky sveta smerujou (resp zavazali se) k dekarbonizaci do roku 2050, to znamena v podstate vymeneni velky casti cely civilizacni infrastruktury, ktera se tady budovala 200 let, behem jedny generace.
    A Tesla ma naskok v cely rade tehle front, kde bude zabehla konkurence bojovat s bolestnou vnitrni reorganizaci (od know how, zmenou supply chains, vyjednavani s odborama, samospravama, vladama etc).
    Jinak samozrejme pokud se tyhle amice nenaplni, tak to muze skoncit peknym splasknutim bubliny...
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    korekce nepřijde dřív než FED pristine s QE a nezvedne úrokové sazby. USA akciové trhy a jejich ekonomika nejsou aktuálně nijak korelující. jen tak na okraj.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CRAZY_IVAN: Podle všech ekonomickejch ukazatelů už ta korekce měla dávno přijít – ne před rokem, ale v některejch odvětvích třeba před pěti.

    Proto už delší dobu tvrdím, že bych Teslu neshortoval, protože to, že se jednou cena zkoriguje směrem k její fundamentální hodnotě, je sice jasný, ale taky může ještě vyrůst na 2 biliony.

    Problém je, že celej investiční trh je už tak od půlky minulý dekády totálně odtrženej od reality. A u akcií se to zintenzivnilo tím, jak do toho masivně vstoupili drobný investoři přes různý eTora a Robinhoody. Z nich nikdo nedělá analýzu hodnoty firmy, jedou prostě podle toho, co je v módě a co se hejbe nahoru.

    Neexistuje žádnej racionální důvod, proč by Tesla měla mít hodnotu 10x větší než Ford nebo 5x než Toyota.

    U Microsoftu je to něco jinýho, ten je reálně v nějakým odvětví dominantní, byť patrně taky overpriced. Ale Tesla ani není dominantní, je to pidiautomobilka, sice velmi rostoucí, ale pořád pidi.

    Ale to je na debatu o celým investičním světě, akciema počínaje přes krypto až po třeba starý auta nebo hodinky. Všechno vystřelilo úplně absurdně nahoru, protože je všechno živený virtuálníma penězma. Co se stane, až to praskne, jestli to praskne, nebo co se s tím stane, jestli to nepraskne, je otázka.

    Nicméně naivní je myslet si, že tahle anomálie může pokračovat donekonečna.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    Jsem rád, že jsem se jich nezbavil v ten moment.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    ha, na 17. února tam mam i info: 22.10.2020 debata s vojtou Dobešem, že tesla je overpriced a mam se zbavit akcií… aktuální hodnota, kdy to píšu, je cca 420 usd . Tak jsem založil toto a uvidíme.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    BOBASH: tohle už od tebe slyšim druhej rok, teď prvního mi dokonce v kalendáři vyskočila notifikace na "vojta dobeš tesla stonks hodnota?", ale protože jsem si tam k tomu nedal detaily, tak nevim kdy jsem si jí tam přidal a detaily konverzace, ale tipuju, že před rokem a půl kdy jsi zvěstoval velký pád brzy a řešili jsme to na fb, protože už tam k tobě mam těch kalendářních notifikací víc :)

    Začíná se z tebe stávat takovej ten věrozvěst doomsdaye... ale však on dřív nebo později přijde. Což je jasný. Krize dřív nebo později přijde. To samé korekce.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CRAZY_IVAN: Akcie jsou už od minulý krize nafukující se bublina, protože (spolu s jinými investičními aktivy) polykají virtuální peníze vygenerovaný kvantitativním uvolňováním. Otázka je, kdy to praskne, případně co se s tím stane jinýho – teď už to dost natahuje ekonomický poučky někam, kde to neznáme.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam