• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    CUKI
    CUKI --- ---
    AXTHEB: Hele možná to nebude tak horký jak se zdá, ale prostě ten problém cítím.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    CUKI: Tak ono ani to turbo není unifikované. Otázka je, jak moc se dají měnit jednotlivé články a jak moc jdou prohazovat baterie např. v rámci VW koncernu.

    Vtipné na tom je, že když do 10 let starýho elektromobilu dáš novou baterii, rázem ujede víc než když byl nový :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    AXTHEB: No ale na kolik to touto cestou vyjde? Business to asi bude, ale u ojetin se moc IMHO nevyplatí. něco jiného je to repasovat do zánovního auta co má třeba jen 5let a něco jiného do 15+let.
    Právě když repasuješ auto, které zdechlo nakonec na něco jiného, tak přesunem někam dál strašně tratíš. Kdyby byla unifikovaná baterie, kterou snadno dáš jinam, bylo by to něco úplně jiného.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    CUKI: Rekonstrukce battery packů se už dělají, za pár let to bude úplně normální business, jako je dneska třeba repase turba.
    CUKI
    CUKI --- ---
    COMODOR_FALKON: Jasně to je dobrej referenční vzorek :-)
    Je ti jasné že já nenarážím na malou životnost těch částí ale na nevypočitatelnost smrti vs. cena náhrady, kterou pak nemáš kde dál použít?
    Prostě když budeš mít auto za zbytkovou hodnotu několik desítek tisíc auto se často nevyplatí opravit pro extrémní cenu té baterie, která na rozdíl od ostatních dílů běžných fosilních aut není možná sehnat jinde než u výrobce.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    CUKI: Díky Tesle MS, se kterou Hansjörg von Gemmingen najezdil už 1.500.000 km, víme, že up-to-date BMS udrží baterii v rozumné kondici cca 700k km.
    A že spíš jsou problém motory, kdy ty modernější vydrží cca 300-400k km

    Ale pokud chceš levnou a odolnou baterii, co bude mít sice menší dojezd, ale je skoro nehořlavá a udrží si 80+% kapacitu dalších 20 let, jdi do LFP…
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    Nepořizoval si někdo z místních wallbox na dotaci? Měl bych pár dotazů.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Čína BEV + PHEV + FCEV

    dle předchozích let je poměr BEV:PHEV 2 až 3:1

    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    jako na modelu S by mela Tesla rozhodne zamakat YT je plnej videí o tom jak to auto nejde ani otevřít :)))
    2022 Tesla Plaid Update: Main Drive Unit needs to be replaced..
    https://www.youtube.com/watch?v=g1MPORfj8gw
    CUKI
    CUKI --- ---
    TOMBRIDER: Nevím kdo to je, ale ty repase pravě vycházej strašně draho. Většinou je repase u výrobku kde nemáš moc jistotu jak dlouho s tebou bude finančně nesmyslná. To se vyplatí někde kde ten akumulátor je minoritní cena spotřebiče, ne naopak.

    GOR: Motor od auta jsem nikdy převíjet nenechal, několikrát trafo, proto že to bylo nutný. Cena je dost děsivá. Některé věci protože na to potřebuješ speciální kopyto se rozumně udělat nedají, což čekám právě u těchto motorů. Ale nemusí to být taková trága jako ta baterie. Tam vidím největší slabinu. Obojí je dost zbytečné (stačil by nějaký standard) a nesmyslné pro udržitelnost. Ale na tu reálně nikdo nehraje důležitý je zisk.
    GOR
    GOR --- ---
    DZODZO: Hlavne ta uhelna elektrarna malokdy bezi studena a s ohledem na kontinualni mereni z ni nikdo nevymontuje ani odsireni ani deNOx ;-)

    CUKI: Hele, previnout elektromotor neni buhvijaka veda, notabene kdyz ma jen statorovy vinuti. Zeptej se v nejblizsim DP, DKV, ŽOS nebo DPOV.
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    Už teď je bambilion firem co se živí jen repasem akumulátorů do elektrokol, nářadí atd.
    Většinou nabídnou i větší kapacitu do stejného obalu.
    S tím jak překotně se vyvíjí tímhle směrem automobilismus. Vůbec nemám obavu že tímhle směrem by nikdo nepodnikal. Obvzláště když vidím Riche Benoit, jak se už teď zcela bezostyšně hrabe v Tesla battery packs, jako by se nechumelilo...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CUKI: Ne, nedáš několikset tisíc za novou, koupíš použitou z jinýho auta.

    Stejně jako když ti odejde řídící jednotka ve 20 let starým BMW nebo Mercedesu (což jsou poměrně běžný auta i mezi "chudým lidem"), tak nepůjdeš do BMW nebo Mercedesu, kde stojí 80 tisíc, ale koupíš jí za dva litry na vrakáči.
    CUKI
    CUKI --- ---
    PETER_PAN: To je nějaká domnělá životnost baterie co se jí nestane nic jiného. Navíc to není žádný náhodný vzorek. Jenže si představ i ty dnešní auta za 15let (a pořád to není vzorek napříč trhem) jak budou vypadat za těch 15let. Nejde o to že by se ve velkém s nějakou zbytkovou kapacitou nedožili, to vůbec tvrdit nechci, ale pořád bude velká část těch které prostě odejdou. No a u klasického spalovacího auta, můžeš relativně levně vyměnit jakýkoliv díl. Ale ta baterie bude stát furt majlant a bude (je) atypická.
    Prostě představ si běžné auto někde v obci na dojíždění pár km do práce a max jednou ročně na dovolenou. Několikrát ročně max 200km za rodiči. To auto které má cenu třeba 50k. Žádnej vrak na popojíždění to stačí ale má v prdeli baterii. Dáš klidně i několikset tisíc za novou? Protože se prostě už nevyplatí je dělat? To asi smysl nedává, že?

    Jako žiju na celkem lukrativním místě. Tedy žádný konec světa, ale když si obejdu okolí. Tohle je furt majoritní použití aut. Tyhle auta bez nějakého standardu budou na trhu za 15let chybět.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    CUKI: Zivotnost baterii je dobre overena. Jsou tu elektroauta z roku 2007, jsou tu Tesly z roku 2011. Jsou tu homologace kde se cykly resi a testuji. 300k km daj vsechny soucasny znackovy baterrypacky
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CUKI: Když se spálí vinutí, tak se vymění motor. Buďto za originální drahej, nebo za aftermarket, pokud tou dobou už bude, nebo za díl z vrakáče.

    Ano, originální díly na Teslu jsou drahý.

    Ale to je tím, že Tesly jsou drahý auta. Spousta lidí ale s rozumnýma nákladama provozuje auta, který původně stály miliony a originální díly tolik stojej furt. Ostatně kdybych svýho Jaguara servisoval v originálním servisu, tak, kromě toho, že by tam na něm nedokázali udělat nic, protože už to neuměj, by první větší servis stál víc než to auto.
    CUKI
    CUKI --- ---
    BOBASH: jenže ty pořád operuješ nějakou domnělou životností většiny článků a autě kde prakticky není nic co by se po...

    Stačí spálit vinutí a nemusí se oprava v budoucnu vůbec vyplatit a nebo cokoli jiného. O tom jak často se v Tesle mění baterie jsem už něco přečetl, co na tom že je to v rámci záruky. Pokud operuješ výměnou vozového parku za jiný tohle tě prostě musí zajímat. Když počítáš že to nedáš ani za 15let.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CUKI: Kup si Teslu s LFP bateriema, až je tu budou prodávat. Ty jsou sice obecně trochu víc nahovno (horší dojezd a tak), ale nevadí jim ani drsnější zacházení při nabíjení a vydrží dlouho, snad by měly vydržet o hodně víc než normální Li-ion. A budou o dost levnější.
    CUKI
    CUKI --- ---
    BOBASH: I to by stačilo.
    Kdyby mi dal někdo záruku na to píšeš že všechno je tak super a nic se nesere tak si to auto koupim taky :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam