• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    KEB
    KEB --- ---
    KEB: za co ten mínus? Kdyby se bev od začátku vymýšlela, aby byly baterie vyměnitelné, tak to mohlo fungovat, teoreticky...
    KEB
    KEB --- ---
    FEDAJKIN: u osobních aut to mohlo dávat smysl, kdyby se centrálně nařídilo, půjde se cestou výměnných baterií a basta.
    KEB
    KEB --- ---
    PEPAZZ: nikdo to neřeší, protože vodíkových aut je v republice kolik? 10?

Pak se to vyřeší tím, že se k ceduli zákaz vjezdu LPG/CNG přidá H2.

To s tou cedulí se bude IMHO řešit až po prvním průseru , jako vždycky
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    *denně
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    MINER: Nio v Číně udělalo 60k swapů deně ted, před rokem to byla nai ne desetina, rtvý koncept to není. U osobního automobilu imho smysl nemá, tam stačí fastcharger, ale u komerčního provozu, taxiky atd. to životaschopný usecase má.
    MINER
    MINER --- ---
    FEDAJKIN: Battery swapping je mrtvý koncept. Baterky jsou víc a víc integrované do šasi auta a kvůli úspoře váhy to bude pokračovat. Battery swapping se opustil kvůli složitosti. Nevim o tom, že by na tom ještě někdo příčetný vyšíval. Max se občas objeví nějaký zoufalý výkřik nějakého outsidera ve snaze získat pozornost. Možná to může fungovat u náklaďáků, který tak jako tak musí mít rám kvůli nosnosti, ale osobáky jsou odsouzeny k fast charging a růstu kapacity. Růst tý hustoty má navíc význam i kvůli úspoře váhy i prostoru v autě. Nicméně trajektorie už vypadá tak, že tam dojdem, jde jen o to kdy…
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    MINER: Good point. Ale pro tenhle komerční provoz možná už dává smysl ten battery swapping.
    MINER
    MINER --- ---
    FEDAJKIN: Pro většinu aut jo, ale někdo potřebuje jezdit dlouhý štreky. I já jezdím autem hlavně dlouhý štreky – relativně málo často, ale relativně daleko. A spotřeba to zejména v německých rychlostech srazí dost pod WLTP, takže pro určité procento řidičů (nevim jaké) současný dojezd nestačí ani s rychlym dobíjením. Já patřím mezi ně.
    Souhlas, že většina to nepotřebuje.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    MINER: Hele na tom nezáleží. Mně taky trvalo chvíli než jsem to pochopil, ale není to o větší baterce, ale o tom mít 800V architekturu a solidní sít 350+ kW fastchargerů (která do roku 2030 bude, minimálně v Americe), pak máš 100 km do 5 minut a 10-80% do 18 minut. Velká baterka pak bude přítěz - drahý, těžký atd., market je uplně eliminuje, ty 500 wh/kg budou v těch letadlech možná jak píšou.
    MINER
    MINER --- ---
    Neměl by bejt elektrickej motor málo závislej na tom, jak se mu šlape na krk? U fosilů je to daný neefektivitou v různých otáčkách + ztráty spojky, ale teoreticky rozdíl fyzikální práce = síla/čas není v celkové době jízdy velký, takže jsem čekal, že u elektra jízdní styl moc spotřebu neovlivňuje. Jenom max rychlost/čas samozřejmě.
    Praxi nevim, mám jen tu fyzikální úvahu, ptám se. Nenapadá mě, co by bylo zdrojem neefektivity při zrychlení u EV, krom toho, kdyby hybridu pomáhal fosil i s odšťuchem.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    OT_: já to teda moc nešetřil, takže EV Only řežim pořád v provozu nebyl, to bude tím. Ale na to, jak sem tomu dával zabrat, mi přišlo 4,2 úplnej mazec.
    OT_
    OT_ --- ---
    DRAGON: To žere nějak moc,ne? Známý má Corollu Corollu hybrid a po městě jezdí za 2,5 litru...
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    Prosim, takovej dotaz: tusi nekdo, jestli se da na netu dohledat, jak vysoko clovek sedi v tom Yaris Crossu? Potreboval bych to jako referencni cislo, od kteryho se odrazet (vyska jeho posedu mi presne vyhovovala). Ja vidim vsude jenom info o "height", coz ale beru, ze to je info o tom, jak vysoko ma strechu..
    diky
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    RSZ: jj ten spinavej vodík o kterým spousta lidí pořád básní je v podzemních garažích porad docela riziko, co jsem četl tak nejvetší uniky ma pri startu, shut downu a pri volnobehu, u vypnutého auta uniky jsou taky ale nebezpečné asi až v řádu dní. Plati pro nové auto, otazka jak ta tesnost bude vypadat po pra letech. U nas v praci v podzemních parkuje murai a docela jsem čuměl že jí tam nechaji stát. Podle měření viz níže to vypada že za 8 hodin to riziko výbuchu je relativně malé.
    Experimental Study on Hydrogen Leakage and Emission of Fuel Cell Vehicles in Confined Spaces | SpringerLink
    https://link.springer.com/article/10.1007/s42154-020-00096-z
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    o víkendu sem mel moznost jezdit 4 dny Yaris Crossem hybridem. To auto je bozi :) spotreba 4,2, najel sem 500 kilometru, dotankovaval sem za hrozne malo! :) jizdni vlastnosti skvely, motor jede EV only až do cca 80km, skvěle sedělo do zatáčky (a že sem to tam párkrát brutálně poslal). Uvnitř dobře rozmístěné ovládací prvky. To auto se mi líbí, vůbec sem nečekal, že se mi zalíbí nějakej Yaris, fakt překvapení. Kdyby soudruzi z Toyoty neudělali tu píčovinu že tohle auto stojí 700, tak si ho snad koupím, zrovna po totálce vybírám moje novy auto totiž.
    RSZ
    RSZ --- ---
    GIOMIKY: budu si představovat tunel plný cisteren s benzínem a naftou a aut na vodík, cng a lpg
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    RSZ: Hlavně si u toho představuj hořících, několi, elektromobilů v tunelu. A popřemýšlej, jak lze takové auto, opravit.
    RSZ
    RSZ --- ---
    KUTAS: skvělý, kecy o hoření emobilů poslouchám od známých neustále, jdu se to naučit nazpaměť
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Tohle patří určitě i sem...

https://twitter.com/diagon_swarm/status/1654982917641105409?s=46
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    jsem spis zvedavej jak k e-mobilite pristoupí ZFA a MB co se prevodovek týče, jestli už ted vyvýjej ultra kompaktni lehkou 2 stupnovou prevodovku s dálniční druhou rychlostí nebo ne. PAc co si budem povídat roztočit ten motor na vysokou rychlost žere strasne proudu a to by dalsi rychlost spolu s dobrým aerem mohla vyřešit. Pro víc než 2 rychlosti využití nevidím.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    JIMIQ: jj cant wait! :) MEzitím český Pepici z autosalonu budou v Čr porad nadavat na elektromobilitu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam