• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

    Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

    1) Zadne vulgarity.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod 6, nebo dokonce bod 1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.

    Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

    Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

    * Work in progress
    rozbalit záhlaví
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    GIOMIKY: to ted mas na mysli Teslu, ne? :-)
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    GIOMIKY: Proste je krasne zacinat na nepopsanem papiru, jak nam radi vnucujou, ale je to proste zasadni chyba, ze to takhle probehlo. Nam, te slavne generaci, po tehle mamlasech zbyly oci pro plac (bez podniku s historii 30+ let), nizka moralka (bez armady) a inflace srovnatelna s weymarskou republikou (kvuli babisove kolchoizacnim dluhum, kvuli kterym ted zdrazuje potraviny o 300%).
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    JYRKA: Je rozil, kdyz mas firmicku, ktera podnika 10, 20, 30 let. A kdyz mas firmu, ktera vyrabi auto od roku 1925. 100 let zkusenosti neni to same jako 30. I kdyby si ta firmicka za tri dekady vyrostla, tak nikdy nebude mit dalsich 70 let zkusenosti a praxe.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    BLOWUP: Určitě je, ale to ten poměr tady je enormní.

    GIOMIKY: Od té doby nevznikly žádné nové podniky? Celá odvětví jsou nové
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    JYRKA: Ale hovno. Babis rozkradl kolchozy, Zeman zrusil armadu, Klaus rozprodal posledni funkci podnik. Jestli neni prostor k rustu, tak podekujme temto za komunismu vystudovanym elitam.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    KUTAS: Abych rekl pravdu, tak o tom nemam poneti a vicemene me to ani nezajima, ale urcite se to da nekde najit. V mym okoli vidim obcas na busech napisy ze jezdej na vodik, ale vic o tom nevim.
    DIM_
    DIM_ --- ---
    RSZ: Autoforum miluju. Vzdy najdou nekde nejakej tweet o 10 let starym elektroaute, kterymu je treba vymenit baterku nebo precalounit sedacku a oni z toho udelaj clanek kde se placaj po zadech, ze elektro je mrtvy, protoze to nevydrzi a kvalita je na nic.
    Miluju. Kazdej elektrofanda by to mel cist, at vidi, jak se tonouci stebla chyba.
    Uz sem napsal, ze ten web miluju?.)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    JYRKA: jj, na zapade boomerska mentalita neni, tam jsou vsichni mladi a pokrokovi.

    Akorat teda za vsechno to na cem dnes denne fungujeme vdecime vicemene tem boomerum, tjo ;-)

    Jestli jsem se neco za svuj zivot naucil, tak je to neduverovat nikomu, kdo pouziva slova jako "pokrok" a "zastaraly".
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    GIOMIKY: jen to nesváděj na mocné - jsme to my, kteří přizdisráčsky myslíme. Oni jsou jen naše reflexe.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    JYRKA: Kdyby chyby, pak se ale nesmime divit, ze jsme celkove (koorupce, prumysl, hdp) tak na urovni chude africke zeme... vsechny zisky tecou do zahranici... a vlastne ti, kteri si nadelali penize jsou ted velci, mocni, bohati, maji vlastni noviny, manipulujou verejnym minenim, privatizujou a kolchoizujou slova jako vyjadreni souhlasu... jsme takova chuda, zaseknuta, rozvojova zemicka, ktera nema prostor k rustu, protoze kapital nebude mit, kdyz vsechno rozprodala a lokalni politicka kultura je zalozena na tom, kterej kaspar politickej si necha dat vetsi obalku od lobisty do kapsicky.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    BLOWUP: No a ted to srovnejme s elektromobilama nebo solarama+baterky, dost zasadni nepomer v produkcnim nasazeni? Ale teda cisla nemam, treba se pletu a vodik v autech zacina vladnout svetu…
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    GIOMIKY: kdyby neplatí. V této zemi se výhradně vymýšlí, proč něco nejde místo toho hnout prdelí a něco udělat. A jako u všeho to začíná posměškama, co ti blbí lidi na západě a po pár letech skuhráním, že jsme rozprodali vlastní průmysl a že teď to nejde a nemůžeme a tak dál.
    Přitom v mnoha oblastech se znova rozdávají karty - počínaje čistou energií, přes dopravu, umělou inteligenci... Nebo digitalizace státu, taky smutnej příběh.
    Ta boomerská zasraná mentalita je naprosto všude, kam se v Česku podíváš. (je mi 53, tak to říkat můžu) :)
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    GIOMIKY: A kdyby manageri v devadesatkach neprodali vlastne uplne vsechny ceske podniky, ktere zbyly po kolchoizaci, tak ...
    Ale to je skoda slov, skoda lasky.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    JYRKA: Kdyby byly iPhony a Tesly ceske vyroby, co si budeme povidat, ceske ekonomice by se asi nevedlo uplne spatne... Kdyby lide kupovali misto snickers ceske oplatky.... kdyby misto luxusnich svycarskych hodinek kupovali hodinky prim.... misto na ebyi nakupovali u lokalnich prodejcu na fleru... atp.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    KUTAS: tezko rict. To byl proste pruzkum verejnyho mineni a verejny mineni tenhle nazor ocividne obsahuje. Jinak ale teda aspon u nas jsou v novinach celkem pravidelne clanky o ruznejch projektech s tim vodikem - vetsinou jde o autobusy a nakladaky, ale i o osobaky - takze uplny scifi mimo jakoukoli realitu to ocividne neni.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    BLOWUP: jj to slycham taky casto “elektromobily jsou mrtvy, jedina cesta je vodik.”
    Premyslim jestli to tito jedinci mysli vazne nebo realne vedi o tom, jak je to daleko, ze vodik v osobaku je zatim podobna mission impossible, jako vodik ze solaru v domacnosti - umime to udelat, ale k masivnimu nasazeni to ma jeste hodne daleko.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    R_U_SIRIOUS: Ocividne jsi moji poznamku nepochopil. Zkus si ji precist znova a pomalu.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    BLOWUP: Tak ona se těžba ropy přidala k těžbě uhlí jako zdroj energie (mj. pro výrobu páry) jen tak sama od sebe. A ta těžba trvá dosud. Uhlí už téměř došlo. Totéž čeká ropu.

    To není o ideologiích, ale o potřebách průmyslu.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    R_U_SIRIOUS: nedelam.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    BLOWUP: Imho je problem v tom, ze tezbu ropy nikdy nikdo nezkousel prodat jako clean technologii ktera ma spasit planetu a kterou je ted nutny pomoci danovejch ulev vsude zavest na ukor pary :-)

    Děláš si legraci, že jo?
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    RSZ: Imho je problem v tom, ze tezbu ropy nikdy nikdo nezkousel prodat jako clean technologii ktera ma spasit planetu a kterou je ted nutny pomoci danovejch ulev vsude zavest na ukor pary :-)
    Pokud jsi ten clanek cetl, tak jsi se tam mimo jiny dozvedel, ze tihle lidi treba vodik kvuli tomu preferujou i kdyz v konecnym dusledku je min efektivni.
    Tahle hra na ideologie je halt pokazdy trochu dvojsecna zbran, no.
    RSZ
    RSZ --- ---
    BLOWUP: "jako hlavni duvod udavaji ekologickou zatez pri vyrobe baterii a cenu."

    o ekologické zátěži při výrobě baterií slyším většinou překvapivě od boomer kolegů naočkovaných autoforem (web co si na hejtování emobility postavil živnost), ale dosud jsem od nich neslyšel nic o ekologické zátěži při těžbě ropy apod.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam