• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    MINER
    MINER --- ---
    Nicméně jsme v auditku o autech, takže v tomto kontextu se spíš můžeme zamyslet, která automobilka z post-komunistikých zemí je nejen nejúspěšnější, ale tvoří i nejvýraznější ekonomickou hodnotu národního hospodářství, a proč nedopadla jako Lada nebo Záporožec:)
    MINER
    MINER --- ---
    JYRKA: Já bych nebyl tak skromný, české AVG, Avast, Seznam, Apiary, productboard, Kiwi, Rohlík, Stories snesou srovnání se západem. A můžeme jet dál… Jako fakt tady nejsme žádný zapadákov. Technologicky jsme na špičce Evropy, daleko před silnějšíma (početně) kalibrama…
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    JYRKA: Tipnu si. Skype vzniknul v JZD SLusovice.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    GIOMIKY: Aha. Takze kde vzniknul Skype? Kdo stoji za Revolutem? Grammarly? Wargaming? PocketBookem? Koneckoncu i Google?
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    Dneska nabízí Tesla na všech superchargerech v Evropě a Izraeli nabíjení zdarma ;-)

    Dnes je desáté výročí od spuštění Tesla Superchargeru v Evropě. – Na oslovu je až do půlnoci nabíjení zdarma | fDrive.cz
    https://fdrive.cz/clanky/dnes-je-10-vyroci-od-spusteni-tesla-superchargeru-v-evrope-na-oslavu-je-az-do-pulnoci-nabijeni-zdarma-11157

    Nabíjení zdarma!!!
    https://youtube.com/shorts/2ZOPBYEpDYM?si=XpA4KqlcH32XL6rw
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BOBASH: Hmm, proto se taky ty pruzkumy pravidelne delaj. Ony proste zobrazujou urcitej momentalni stav, co se stane v budoucnosti neumi rict nikdo. U vas kde vicemene nemate sanci rozhodovat o cemkoli je to nejspis jedno jaky je o nejakym tematu verejny mineni, ale tady to hraje celkem dulezitou roli protoze politici vedej, ze nemuzou udelat zakon kterej vetsina nechce. Pokud neco takovyho nastane tak je velka sance ze nekdo iniciuje referendum a cely se to posle do prdele. Proto taky soucasti toho pruzkumu byly otazky o politicky prislusnosti respondentu.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    JYRKA: Jak se, prosim, dohani 80 let vyvoje zapadu? Vrtenim zadkem?
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    RSZ: nebo při rafinaci ropy kobaltem :))
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    BLOWUP: Ano, to chápu. Ale je na hovno, pokud bys na jeho základě chtěl odhadovat chování zákazníků za pár let.

    Protože i ten zákazník, kterej dneska říká, že o elektromobilu nepřemejšlí, si ho za pět let může klidně koupit.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: to by bolo idealne, ale to by som musel deckam odopriet kvalitne vzdelavanie, pri 160k rocne to za tych 5 rokov vychadza presne tych 800 :)

    neda sa nic robit, musim zatnut zuby, jazdit s deckami mhdckou a obcas pouzit tu staru pastiku a dufat, ze sa nerozpadne, ich lepsia buducnost je pre mna dolezitejsia ako okamzity komfort
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BOBASH: A potom jsou lidi jako treba ja, ktery uz z principu autem jezdej tak dlouho, dokud to smysluplne je mozny. Protoze energie potrebna na vyrobeni novyho se nevrati nikdy.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BOBASH: pruzkum verejnyho mineni na hovno neni, protoze zobrazuje verejny mineni. Presne o to se v nem jedna, lhostejno jaky tema zkouma. Kdyby nekoho zajimalo, co si o tematu mysli vsichni svobodni muzi do triceti let, kteri chteji v pristim pulroce kupovat auto, tak by halt udelali pruzkum tohoto druhu, so what.

    U kazdyho tematu existuje rozdilna informovanost obyvatelstva atd, a zpravidla i u kazdyho pruzkumu mas kolonku "nevim" nebo "je mi to jedno". A alespon teda pro me ty vysledky celkem zajimavy jsou, mimo jiny z nich treba vyplyva, ze nejvic si elektroauta kupujou lidi ktery uz jiny auto maji. Coz presne odpovida tomu, co ve svym okoli vidim.
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    DZODZO: ono u autopůjčky taky ručíš tím autem, takže to musí mít nějakou cenu, aby se pokud přestaneš splácet dalo prodat za to, co jim dlužíš... když bys měl splátky na 15 let a po 10 letech přestal splácet, tak asi to auto neprodají za řekněme 2/3 pořizovací ceny...
    když chceš splátky na dlouhou dobu, musíš ručit něčím co po dlouhou dobu tu hodnotu bude mít - třeba nemovitost... takže si vem "americkou" hypotéku a splácej auto třeba 20 let, ale ručíš nemovitostí ;-)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: No kupovat si auto, který bys musel splácet 15 let, to už SKUTEČNĚ JE známka finanční negramotnosti.

    Ale půjčit si na auto, který by sis jinak koupil za pět let až bys na něj našetřil a po těch pět let bys platil servis a benzín do starý paštiky, to už je naopak známka finanční gramotnosti.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ale nemas moznost ho 15 rokov splacat, teraz som si random naklikal autopujcku na nove elektro za 800000 a necha ma nastavit dlzku splacania maximalne na 6 rokov
    MINER
    MINER --- ---
    DZODZO: Zaměňuješ leasing a operativní leasing. U běžného leasingu si auto necháš, jak dlouho chceš.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: A to máš jako povinnost ho po konci splácení prodat a vzít si další?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    MINER: pokial si beries auto na leasing, tak zrejme si ho neberies do konca jeho zivotnosti, ale max na 5 rokov
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Sry pumu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam