• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    THERIDANE: No dobře, ale pokud je to v privacy podmínkách, tak se ty uvedené údaje sbírají nebo nesbírají?
    Pořád si nemyslím, že by šlo o hoax.
    Kromě toho asi jediný způsob, jak se tomu vyhnout, je nejezdit tím autem, že?
    Čí jsou ta data týkající se mojí osoby? Bez mé aktivity by ta data nevznikla, ne?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    R_U_SIRIOUS: ne. Když ti tvůj zaměstnanec do servisního protokolu napíše, že opravil škodu po divočině v interiéru, tak je to z hlediska CCPA (obdoba GDPR) shromažďování informace. Když to ty jako korporát nemáš vyjmenovaný v privacy policy, tak máš v kalifornské lidové republice průser. Se zárukama to nijak nesouvisí.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    THERIDANE: Aha, takže ta data se sbírají vlastně preventivně proto, aby mě mohl prodejce při reklamaci vyfakovat, že jsem si to zrcátko ulomil sám při klácení spolujezdkyně. Seems legit.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    R_U_SIRIOUS: Tenhle hoax obíhá net pár dní, je to kravina. V podmínkách to mají proto, aby je nemohl žalovat člověk, kterýmu servis provalí nevěru tím, že do faktury napíše, jak došlo k potrhání tapecu a ulomení zrcátka v interiéru :-)
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    Zřejmě se to netýká jen elektromobilů... patří to sem?

    Chytrá auta nás ve velkém šmírují a bude hůř. Sbírají i velmi překvapivá data – Živě.cz
    https://m.zive.cz/clanky/chytra-auta-nas-ve-velkem-smiruji-a-bude-hur-sbiraji-i-velmi-prekvapiva-data/sc-3-a-224070/

    Odstrašujícím příkladem je v tomto Nissan, který neznámo proč ve svých podmínkách uvádí, že si vyhrazuje právo shromažďovat informace o sexuálních aktivitách řidiče. Podobně Kia zmiňuje sbírání dat o sexuálním životě. Rovnou šest automobilek pak tvrdí, shromažďuje data o „genetických informacích” či „genetických charakteristikách” řidičů.

    Není navíc příliš velký rozdíl mezi jednotlivými výrobci, všechny automobilky dopadly špatně - z 25 zkoumaných firem všechny v testech ochrany soukromí propadly, přičemž Tesle se podařilo propadnout úplně ve všech testech, které organizace provedla. Celý přehled najdete zde. https://foundation.mozilla.org/en/privacynotincluded/articles/its-official-cars-are-the-worst-product-category-we-have-ever-reviewed-for-privacy/
    MESTREY_
    MESTREY_ --- ---
    JOHNIEZ: Diky za tip, to je ale asi ve vyssi verzi SW, ne? Mam porad 3.0
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MESTREY_: Myslím info palubního počítače. Nicméně je pravda, že to si nejsem jistej že jde v Enyaqu měnit. V normálních škodovkách tím jezdíš v menu.
    JOHNIEZ
    JOHNIEZ --- ---
    MESTREY_: stisk rolleru změní info o spotřebě (interval výpočtu).
    MESTREY_
    MESTREY_ --- ---
    BOBASH: Zobrazeni ve virtual cockpitu v Enyaqu ovladaji sipky pod pravym rollerem. Ten samotny nedela nic, lze jej nyni vyuzit leda jako modlitebni valecek v zacpach. A pritom by krasne mohl rolovat po nabidkach na hlavnim displeji a potvrzovat je.

    MIB 4 pry na stavajici auta nepujde, rikaji internety. Auta s MIB 4 maji mit jiny HW. Stejne tak zrejme neprijde do stavajicich aut ani predehrev baterky.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    BOBASH: Enyaq je MOD4, ma jiny backend a proto to nefunguje.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DIM_: Enyaq appkou v telefonu zamknout a odemknout pokud vím jde. Nejde odemknout přes NFC čip.

    EDIT: Aha, tak v jinejch škodovkách je a v Enyaqu ne. Divný.

    MESTREY_: Nový MIB bude mít pokud vím úplně jinej ksicht, ale ještě jsem ho neviděl.

    Jinak pravej roller pokud vím ovládá zobrazení ve virtual cockpitu, ne?
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CRAZY_IVAN: A jmenuje se to po chlapovi, co to navrhl Elonovi na Twitteru :)
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    PEPAZZ: Joe Mode is a feature that ensures passengers in the back seat (especially kids) are not disturbed in their sleep by reducing the volume of sounds by 50%. Joe Mode reduces the sound volume from turn signals, ultra-sonic sensors and Autopilot chimes in order to minimize disruption, while maintaining an effective alert volume for the driver.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    DIM_: co je sakra Joe mode?
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    DIM_: 2027 , mno :)) a ten predni pohon je podle mě taky spatná cesta, holt heritage je nekdy svazující. Jsou posrany udelat zadokolku jak to tak vypadá
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    MESTREY_: Neumim odpovedet, delam na backendech. Promin
    MESTREY_
    MESTREY_ --- ---
    JYRKA: Nebude nejaka zmena v te obrazovce s vyberem uzivatelu pri startu, abych furt nemusel klikat na OK pokud uzivatele menit nechci? Proc se to napr. po rozjeti po par metrech nezmizi samo, kdyz uz autu musi byt jasne, ze se uzivatel menit nebude?

    Anebo upozorneni na to, ze se prestal bezdratove nabijet telefon (protoze tam Skoda dala nejaky crap bezdratovy nabijeni, ktere asi funguje jen s cinskymi padly a iPhone permanentne odpojuje) - proc ji za jizdy musim odklikavat = nevenovat se rizeni (jinak bude dal zabirat ctvrtinu okna) a nezmizi se po chvili sama?

    Anebo pravy roller na volantu - dnes nema zadnou funkci - bude k necemu nekdy pouzitelny, napr. k odklikavani tech hlasek, aby zmizely z obrazovky?

    Dela nekdo uzivatelske testy tech softwaru za jizdy? Vzdyt je to ted normalne nebezpecne, jak to porad distraktuje ridice.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    DZODZO: To nevim. Hele, komunikace dealeru a importeru se muze lisit zeme od zeme
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JYRKA: takze OTA updaty uz funguju nejaky ten patek, len uzivatelia o tom nevedia? https://twitter.com/SeanDominko/status/1699852393549029812
    JOHNIEZ
    JOHNIEZ --- ---
    JYRKA: ten remote lock mi párkrát chyběl, když jsem se chtěl podívat jak jede nabíjení a appka začla najednou ukazovat že je odemčeno. Já byl zrovna na výletě po okolí a trochu mě to znervóznělo (ale auto bylo ve skutečnosti zamčený). Když jsem na tenhle bug narazil příště, už jsem zůstal v klidu. Ale prvně mě to vylekalo, parkoval jsem ještě před nějakou ubytovnou ze který občas vyšla všelijaká existence :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam