• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    KEB
    KEB --- ---
    KEB: a kdo tipoval ODS, tak se zmýlil, trikolora!
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    ELIJEN: já taky chápu, že se jim do toho třeba ani moc nechce - zvlášť pro Tesly co mají doživotní nabíjení na superchargerech zdarma, nebo i letos v květnu byla akce - kup si Teslu S/X a dostaneš 3 roky nabíjení zdarma...
    a toho by pak dost lidí dokázalo využívat... nebo díky různým dotacím/zvýhodnění/daňovým odpisům atd. by mohlo být výhodnější koupit elektroauto než stejně velkou baterku k FVE...
    pak si taky zprovozněním téhle možnosti pokazí statistiky ohledně degradace baterie vzhledem k najetým kilometrům, protože lidem by se to mohlo líbit - ať už třeba nabíjet přes noc a přes den elektřinu prodávat, nebo nabíjet v práci a doma z toho pak živit barák, nebo nabít v sousedním státě s levnější elektřinou a prodat jinde za draho, nabít si doma a o víkendu z toho živit chalupu.. těch možností využívání je hodně a je otázka, jak by se pak změnila i záruka na baterii, která je obecně něco jako 8 let/150 tisíc km a 80% původní kapacity...

    co se týká techniky - tam zas neřešitelné problémy nečekám - když už dneska dokážeš s FVE dodávat do sítě, tak připojené elektroauto je jen připojená další baterka... ty největší problémy typu možnost povolení přetoků do sítě v dané lokalitě, smlouva o výkupu elektřiny, výměna elektroměru atd. si stejně budeš muset vyřešit sám, to auto samo nezvládne... a ano - jako záloha pro barák je to jednodušší a taky super ;-)
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    NIGHTHUNTER: Tesla uz to taky par let "chysta" jako SW update, ale moc tomu neverim. Podle me to se stavajicim HW proste nejde zapojit paralelne s domem a gridem. Ani technicky ani legalne. Maximalne jako backup za manualnim prepinacem siti.
    KEB
    KEB --- ---
    BOBASH:
    DOCKINEZ:
    LA_PIOVRA: u nás ho má místní zubař a schválně jestli uhodnete za co kandidoval.
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    ELIJEN: Zatim asi zadny, ale nedavno predstavena Kia EV9 to ma casem umet (s dalsim SW updatem) - V2G (vehicle to grid)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Pripadne z druhe strany - pokud ty advanced fce nechcete, zvazte, zda nestaci 3F zasuvka (400V) - k nalezeni casto prave v kdejake garazi, alespon co kolem sebe vidim. Pro-tip: Pomalejsi nez wallbox to u vetsiny EV nebude.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Jinak nevim jak jinde, ale wallbox Tesly me stal ~ 10k CZK. Pani na videu nize rika, ze k Lightning ho dostala zadarmo. Myslim, ze pri cene EV se to zvladnout da. Udajne by s tim melo jit vzdy nabit libovolne EV se spravnou zasuvkou/redukci, tzn mix and match funguje. Samozrejme prave bez tech advanced fci.

    Jeste jednou pro pomalejsi: Nerikam, ze se mi to libi. Rikam jak to je.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    K diskuzi nize - Specialne pokud chcete vyuzivat libovolny nadstandard (do cehoz si zapocitejte i tlacitko na otevreni portu na aute), vemte si vzdy a pouze Wallbox vyrobce auta. Muze se vam to nelibit, ale to je asi tak vse co s tim muzete delat. Ani to nezarucuje, ze to bude fungovat napoprve, viz nasledujici trable Ford Lightning vs Ford Charge Station Pro - prave pri snaze pouzit baterii auta k napajeni domu.

    I Was Wrong: How The Ford F150 LIghtning Home Integration System ACTUALLY Works
    https://www.youtube.com/watch?v=a6a6MYmks7A
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    STETKINS: Jaka auta umeji dodavat z baterky pres wallbox do baraku? Zatim jsem videl jen moznost napojit se na 220 zasuvku v aute, coz je dost na hovno.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    JYRKA: Jasný, to by měl zvládat střídač, těch scénářů, které máme je spousta:
    - svítí slunko a mám nabité baterie a třeba ohřátou vodu - pak to sypu do auta
    - když jsem na spotu a je nízká cena, tak to sypu do auta
    - sypu do auta něco z domácích baterek
    - beru si z auta, když je drahej spot a já nemám nic v baterkách a zítra bude svítít...
    - dá se tím řešit i peak shaving
    ... těch podmínek a scenářů je hafo, dneska asi spousta z nich zatím prakticky nevyužitelných, ale systém bych už si pořídil takový, aby na to byl připravenej...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JYRKA: To už by dnešní chytřejší měly umět. OlifeEnergy (skrytá reklama, dělám pro ně nějaký věci :)) už umí i komunikovat s řídícíma jednotkama FVE a dají se vzduchem aktualizovat aby toho uměly víc.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    STETKINS: K tomu rizeni- hodne vyuzivam toho, ze si snizim nabijeci proud, aby auto odebiralo tolik, co dokaze dat stridac. Jinak by totiz dososavalo ze site.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    BOBASH: Softwarove ano- integrace do chytre domacnosti, integrace s autem
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    NIKDAS: No podle všeho mrdne v kouli drtivý většině :-D
    Dříve jsme dávali na každý roh baráku 3f zásuvku a dneska dáváme jednu do dílny, resp. děláme přípravu, nebo přímo wallbox do nějakýho carportu...


    JYRKA: Za mě ideální, když si to řídí přímo ta FVE, ta má všechny ty důležitý informace (když to není sračka).
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KUTAS: Wallbox se nemá právě moc kam vyvinout...
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    BOBASH: tak jako EV budu mít nejdřív jen jedno (a to až ten barák postavim, tak doufám, že na něj budu mít) a až tak za další asi 4 roky možná druhé. Předpokládám, že technologie se taky vyvijí, tak možná na to udělat nějakou stavební přípravu a realizovat to až následně s nákupem dalšího EV.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Ještě lepší jsou RAM 2500 s blatníkama proklatě zvednutejma nad kola (nevím, jak se tomu odborně říká, ale auto vypadá jak ze špatný PC hry).

    Protože něco takovýho do města prostě potřebuješ, to dá rozum.

    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LA_PIOVRA: Ne, zakopávám nejčastějc o černej na rohu Wenzigovy a Lublaňský, kterej patří majiteli místního billiard baru, a pak tak nějak různě jezděj okolo.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    BOBASH: pokud o jeden stribrnej (se stredoceskou znackou:) zakopavas v Luzicky, Sumavsky, chodsky, Moravsky, tak vez, ze patri mistnimu zastupiteli za ODS
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    BOBASH: Já vím, taky jich máme na sídláku po kokot.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam