• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

    Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

    1) Zadne vulgarity.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod 6, nebo dokonce bod 1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.

    Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

    Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

    * Work in progress
    rozbalit záhlaví
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DOCKINEZ: Suburban a "minivan na chůdách". LOL. Tys to auto asi nikdy zblízka neviděl, co?

    Suburban je přesně příklad SUV který je velký zvenku a malý zevnitř, protože je to spíš "pickup v kombíku". Motor podél, rámová konstrukce atd. znamenaj, že je to prostorově hrozně neefektivní.

    Naopak crossovery jako v Americe Buick Enclave nebo u nás už zmiňovanej Kodiaq jsou prostorově úžasně efektivní, třeba Kodiaq je prostě MPV s delším čumákem a na délce Octavie nabízí prostor Superbu.

    Což je mimochodem odpověď pro STARE_CASY: na téma proč to auto existuje.

    A ad zkosený prdele – moc nerozumím tomu, proč jsou všichni tak posedlí svislým čelním sklem. Jak často nakládáte kombík nad úroveň oken, tedy nad roletku"? Naprostá většina lidí to dělá totálně výjimečně a v reálu je tudíž liftback nebo "SUV Coupé" jen zanedbatelně míň praktický než to se svislou prdelí.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    STARE_CASY: Mám pochopení, že když někdo potřebuje jó hodně místa, tak si koupí Suburban nebo podobnej „minivan na chůdách“.

    Ale tyhle obludy, který jsou velký jen zvenčí, ale úložnej prostor zabijou zkosenou prdelí a lá X6... nic moc. Ale pro single člověka nebo pár asi stačí.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    STARE_CASY: Kolik SUV skutečně kdy vyjede na polní cestu? ;)
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    BOBASH: je to evidentně otázka vkusu. Ne, že by se mi Tesly líbily, naopak, kromě S to jsou všechno vyloženě ošklivá auta (a Y opravdu vede), ale to, co ukazuješ jako koukatelný, je ještě horší. To je něco, co mne u SUV vyloženě odpuzuje. Nafouknutý tvary, spodek jedna velká krabice, maskovaná obrovským hnusným nárazníkem vpředu i vzadu, nad tím pokus o elegantní tvar limuzíny, liftbacku nebo fastbacku. Celé posazené na přehnaně velkých kolech s tenoučkými pneumatikami, aby se opět jen opticky zamaskovaly ty přehnaně velké tvary. Proboha, proč??? Celé je to kašírka - děláme obrovský vehikl, ale tváříme se, že vypadá jako liftback.

    Když už tenhle segment aut, tak ať to je opravdu auto, které má výhody z větší výšky, tedy mimo jiné vyšší podvozek, se kterým se nebudu bát vyjet na polní cestu. Tyhle obludy vhodné jen na dálnici, jsou strašný. Nemám a nikdy nebudu mít odježděno tolik aut, co ty, ale žádné z těch několika SUV, které jsem si zkusil, mne nepřesvědčily, že by to mohlo být někdy dobré auto. Mizerný výhled, mizerné jízdní vlastnosti (v porovnání s nižšími, stejně velkými auty), zbytečně vysoká spotřeba. Jo, jedno plus jsem tam našel, nastupuje se do toho líp.

    A ne, nemám touhu je zakazovat. Ať si je koupí kdokoli, komu se líbí a má na ně. To je v pořádku. Ale hezká auta to opravdu nejsou.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    DIM_: :)
    DIM_
    DIM_ --- ---
    BOBASH: Ja nemam rad, kdyz si nekdo z textu vytahne jeden nesmysl na kterym se pak obraci, ale no tak ... ted to udelam ... "Tesla nemá zdroje na to, aby podporovala prodeje tím, že bude vyvíjet X modelových řad a obměňovat auta po šesti letech komplet a potřech letech faceliftem."
    Copak jako novinar nechapes, ze to dela zamerne jinak? Ze jedou na uspory z rozsahu? Ze proto ti nabizej jenom 2 barvy interieru a to je konec customizace? Ze to je neco, co z nich dela vyjimecnou automobilku, na kterou se slzama v ocich koukaj BMW a spol? Az predstavi dalsi model, bude to pravdepodobne zase vic zjednoduseny, ale budou toho moct vyrabet tuny a prodavat za par korun?

    A teda ... copak ted neprobiha redesign 3 a Y, kterej vsechno co pises ty i ja zase vlastne vyvraci?

    Btw mne se treba Y taky zepredu vylozene nejak nelibi. Ale stejne sem si ho koupil, protoze mi neni 5 a neresim takovy picoviny :D

    Mam kamarady, co si potrpi na nesmysly jako ty a BLOWUP. Pokazdy kdyz jedu jejich novejma BMW, Volvama atd, tak si pripadam jak v minulym stoleti. Ale jo, maj to zvenku zepredu hezci. Fakt deti ...

    BLOWUP: Wat? :D
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BOBASH: ja to asi myslel trochu jinak. Modni prdiky me vetsinou nenadchnou, ani u aut (BMW je dobrej priklad) ani u architektury, napriklad. Kdybych si smel prat novy auto, tak by to bylo volvo 240 s par dnesnima technickejma vymozenostma, napriklad. Takovejs designovejch klenotu existuje cela rada, a alespon u me se jejich vnimani za ty desetileti co existujou nezmenilo. Konkretne u toho volva kterym mam uz asi paty je doposud taky kazdy novejsi hnusnejsi nez to predtim, ale porad jde o uplne jinou galaxii nez to rozblemcany nic co produkuje Tesla.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    BLOWUP: Mě se třeba Model S docela líbí, zvlášť teda původní verze (s maskou, hehe). To auto je takový nenápadně elegantní – vyvážený proporce, tvary očividně diktovaný aerodynamikou, což většinou vede k docela hezkýmu autu a naprosto žádnej design.

    To vede k tomu, že Model s působí zhruba stejným "nenadchne, neurazí" dojmem už 12 let. Na začátku je to nevýhoda, po 10 letech je to výhoda, protože to auto je furt stejná nuda a jeho designu si furt nikdo nevšimne. Auta s výrazným designem mají po letech často problém, že začnou působit zastarale.

    Třeba tohle je starý podobně jako Model S a už to působí "staře", protože mezitím prošly dvě další generace bavoráků:



    ... a taky proto, že ten design je tak záměrně navrženej. Už od dob legendárního šéfa GM Alfreda P. Sloana, kterej vymyslel hierarchii značek a "plánované zastarávání", se auta dělají tak, aby bylo vidět, že jsou starý. Normální automobilka potřebuje, aby auto po pěti letech vypadalo starý (když se s tím začínalo, tak to bylo rychlejc, Američani tehdy dělali výraznou změnu každej rok a kompletně nový auto každý dva až tři, protože na tak dlouho se auta kupovaly), protože potřebuje, aby sousedi poznali, že máš nový a tebe to tlačilo k tomu si to nový koupit.

    Tesla nemá zdroje na to, aby podporovala prodeje tím, že bude vyvíjet X modelových řad a obměňovat auta po šesti letech komplet a potřech letech faceliftem. Takže potřebuje inertní nedesign, kterej bude stejně nenadchávat a neurážet i za 15 let, nebo jak dlouho chtějí vyrábět model S (ještě ani nemluví o nástupci, takže je taky možný, že to budou dělat i po dvacetiletech furt stejný).
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BOBASH: ja bych docela rad znal pozadi toho jak tesla ty auta designuje, ponevadz ta hnusnost se tahne napric vsim co doposud vyrobili. Je to jak pises, ty auta pusobej jak kdyby to navrhoval inzenyr a ne designer, jsou to takovy natekly bezpohlavni ropuchy. Coz je zajimavy, ponevadz u jednoho modelu by si clovek mohl rict ze se neco nepovedlo, to se obcas stane, ale neumet navrhnout ani jedno, to uz mi jako nahoda neprijde. Driv jsem si myslel, ze je to proto ze jim v masce chybi chladic a proto to pusobi tak trapne, ale ona historie zna spoustu cool designu bez chladice, a navic u nich to nebyla jen ta maska, ty auta jsou hnusny ze vsech stran. Zahada.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    ELIJEN: To je subjektivní, ale spousta SUV má třeba nějakej design. Model Y žádnej design nemá, vypadá to jako takový to CGI placeholder auto co dáš někam do reklamy když tam nechceš mít opravdový.

    Model 3 taky nemá design, ale aspoň má hezký proporce, Y je takovej divně nafouklej, nevyváženej.

    I třeba Mach E nebo Enyaq Coupé, který mají podobnej základní tvar, mají apsoň nějakej design a jsou to docela koukatelný auta. Enyaq L&K ve stříbrný co mám teď doma se mi překvapivě vlastně i docela líbí.



    A fakt hezký SUV obecně (když nemusí bejt elektrický) je třeba Macan.

    BOBASH
    BOBASH --- ---
    RSZ: No protože většina lidí třeba občas potřebuje dál než 30 km, a mít auto za 600 tisíc na popojíždění do práce a do Kauflandu je poměrně drahej luxus.

    Jako ano, když to budeš mít jako třetí auto v rodině, tak ten dojezd není problém. Potom už zůstává jen ten drobnej problém, že i ve srovnání s tím Citigem je to uvnitř stísněný, levný, blbě udělaný, blbě to jezdí a celý to působí lacině, nedodělaně a odporně.

    Ani Thalia (tehdy "již od" asi 120 tisíc korun) nebyla tak špatná.
    RSZ
    RSZ --- ---
    BOBASH: jezdím ecitigem, takze polovině článku nerozumím - proč by třeba někdo jezdil tímhle z Prahy do Pardubic.. Tím se bude jezdí 30km a kapacita baterky bude úplně dostatečná.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    ELIJEN: alfa romeo tonale!
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    DOCKINEZ: Existuje nejake hezke SUV?
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    DOCKINEZ: Dávám mínus za hejt na Fočuse!
    To bylo v době uvedení moc pěkný auto, auto roku 99!
    A prodávalo se to jak housky na krámě.
    Už je ta tvoje ilustrační fotka. To je moc pěknej kousek ☝️
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    DOCKINEZ: hele zas tak ohavný to naživo není
    Jen bych podotknul, že takový BMW X6 (pro mě čirá ohavnost) se právě vzhledem trefuje do vkusu naprostý majority běžnejch uživatelů

    Jako můžeš mít extremně vycizelovanej vkus na přenádhernou holku, čirou individuality, který křehká hluboká duše září z očí
    Ale na čistej byznys líp prodáš ve velkejch sériích trochu zrůdnou, zcela generickou plastovou štětku

    V rámci kategorie existujou hnusnějsi auta
    A mj Tesla právě udělala geniální krok s uvedením nejdřív drahýho top modelu, že když běžnýmu uživateli ukážeš tohle auto c podobným design a v ceně oktávie, tak to pořád bude vnímat jako 2x dražší věc
    Spolu s výbornym poměrem výkon/cena se to přesně trefuje do cílovky tý nejpočetnější střední třídy, co kupuje auta
    Zároveň je prodejnost ovlivněná tím, že v Evropě ani severní Americe v tomhle segmentu není zatím tolik přímý konkurence, jako u ICE

    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    TOFI: Model Y je neskutečně ohavnej, takže to musí bejt bez prdele super auto, když i tak si to kupuje tolik lidí.

    Takovej „jedničkovej Focus na steroidech“ aka esence pozdních devadesátek. Prej nadčasovej design. No za mě by až tak moc nadčasovej bejt nemusel.

    Ale věřím, že člověk si zvykne. Některý věci jsou tak hnusný, až jsou krásný. Třeba Makarov, FoFo1 a Tesla Y :)

    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Zajímavé vlákno o perspektivách vodíku v osobní dopravě. Tweet odkazuje na další vlákno, proklikněte si to celé
    https://x.com/diagon_swarm/status/1748452006497284384?s=20
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LELI: 8 let/120 000. Jo, čistě doby baterka je to možná užitečnější než auto. Pokud to teda opravdu půjde koupit za těch 330 bez dotace.
    LELI
    LELI --- ---
    BOBASH: za 250 by to bylo perfektni, 28 kwh baterku k fotovoltaice moc levnejs nekoupis, zbytek vozu muzes vyhodit/zrecyklovat. Nebo tu baterku vymontovat, a az za par let ztrati kus kapacity, tak ji namontovat zpatky a na zaruku vymenit, mel bys najeto treba 1000 km, to by ti mohli dat zase novou. :-) i za tech 330 uz to skoro zacina vychazet, akorat kdyz to nekupujes na jezdeni a pouzivani jako auto. Jak dlouhou to ma zaruku na baterii?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    COMODOR_FALKON: Tak ano, když je tvoje rozhodování omezeno na "za každou cenu chci EV" a nehrajou roli věci jako:
    - Vnitřní prostor
    - Kufr
    - Výbava
    - "Uživatelská přívětivost"
    - Jízdní vlastnosti
    - Výkony
    - Komfort
    - Bezpečnost

    Tak je to v podstatě jedno.

    Nicméně stejnou argumentací můžeme dospět i k tomu, že Fabia je vlastně to samý jako Mercedes třídy S, protože taky má čtyři kola a jezdí na benzín.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam