• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    JYRKA: Potom tomu teda už nerozumím vůbec, že takový člověk vozí i cizí děti, ale stačí mu max 5 lidí a odmítá Xko se 7 sedačkami. Ale nic proti gustu...
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    LAUNCHER: Nejde o vlastní děti jenom. Rodiče sportujicích dětí ví…
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MYKEZ: Chápu že ten začátek s malýma dětma je intenzivní, ale je to jen pár let. Jsme teda vysoká rodina, ale děti mi odrustaji z dětských sedaček v první třídě.

Nejsem si pak jistý, kolik rodin má 3 děti, všechny ve věku 0-7 naráz, zároveň v tu dobu mají hodně přes mega CZK na Y a zároveň odmítají X (klidně ojeté), které umí až 7 sedaček nativně.

Typicky když se něco nedělá, zájem je o to menší než se zdá. Hele znám to i na vlastní kůži, je pár věcí co by šlo vyrobit ale moc lidí by si to kromě mě nekoupilo (např mi chybí microSD slot v top mobilu atd atd atd).

MYKEZ
    MYKEZ --- ---
    MAGE: Typicky jo, ale když nejsou sklopený, je zas malej kufr.
    MAGE
    MAGE --- ---
    MYKEZ: Ted me napada maji ty 6-7 sedacky isofixy?
    MYKEZ
    MYKEZ --- ---
    NANUQ: Moc bych si pral neco jako Model Y nebo EV9, co by melo (krome velkyho kufru) ve druhy rade tri isofixy (idealne tri samostatny sedacky) – mista na sirku v tech velkejch autech by na to i mohlo bejt dost, akorat to asi nikdo nechce.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    lEgAcY aUtOmObIlkA a její servisní síť…
    Majitelé a příznivci elektromobilů v ČR / SK | Soutěž o nejhorší servis EV má jasného favorita: Porsche
    https://www.facebook.com/groups/2100772423579450/permalink/3887582598231748/
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    477k - 200k dotace by dalo cenu pod 300, což by bylo žůžo. Ale samo 477 je cena v Číně, u nás by to bylo nejmíň o půlku víc.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    DZODZO: Zoečka
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    nemali prenajom baterie uz prve Leafy?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Za jistou výhodu L60 proti Tesle Model Y lze považovat fakt, že čínské elektroSUV může využít stanice Nio určené pro rychlou výměnu trakčního akumulátoru. Proč by to někdo dělal? Vždyť přece jako vlastník elektromobilu se o svoji baterku starám, hýčkám si ji. Nebo ne?

Základní Onvo L60 sice jde koupit standardní cestou jako celek za v přepočtu 658 000 Kč a s větší baterkou za 750 000 Kč. Pro srovnání, Tesla Model Y v Číně startuje od 800 000 Kč.

Jenže mateřské Nio zašlo poněkud dál a vůz nabízí už od 477 000 Kč s tím, že mu každý měsíc pošlete 1 900 Kč za pronájem akumulátoru 60 kWh nebo 2 860 Kč za akumulátor 85 kWh. A to vás pak nějaká výměna baterky nebo péče o ni absolutně nepumpuje.

Čínský Model Y za lidovou cenu? Nio našlo řešení, jak zpřístupnit elektromobily všem - Garáž.cz
    https://www.garaz.cz/clanek/novinky-ze-sveta-automobilek-cinsky-model-y-za-lidovou-cenu-nio-naslo-reseni-jak-zpristupnit-elektromobily-vsem-21013300
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Hlasujte pro umístění další nabíjecí stanice Tesla Supercharger.
    Hlasovací cyklus se opakuje každé 3 měsíce; můžete hlasovat vícekrát a pomoci nám při rozhodování o umístění nových nabíjecích stanic Supercharger.
    V žebříčku uvidíte, které návrhy jsou nejoblíbenější.
    Momentálne je tam Liberec a KV
    https://www.tesla.com/cs_cz/supercharger-voting/overview
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Objednat si nabíječky na elektromobily od dceřinky Shellu a neočekávat nějakou sabotáž mi přijde dost naivní.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    COMODOR_FALKON: vyzera to sleek, ale co sa stane v pripade dazda? uz u tych lampovych tam tiez pisali ze to zatekalo :)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DZODZO: Tak mohli bychom se poučit v Německu, že…
    The Rheinmetall Curb Charger | Rheinmetall
    https://www.rheinmetall.com/en/products/e-mobility/curb-stone-chargers
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    MINER: Tak to máte bezva, ale W_NOICE78 psal naopak o nabíječkách bez vyhrazeného místa, což ty vaše evidentně nejsou.

SPEEDY: Jo, to je, řekl bych, velmi podobná situace jako v Praze a jedna z bolestí téhle fáze elektromobility. Když u stojanů na lampách není vyhrazené místo, tak tam permanentně stojí ICE a když tam vyhrazené je, tak zase téměř pořád zeje prázdnotou a zbytečně blokuje parkovací místo pro ICE. Zapeklitá situace :D
    SPEEDY
    SPEEDY --- ---
    DAN_F: K tomu clanku o Anglia, nevim jak v Chiswicku, ale jeste jsem nevidel nabijecku ubitricity v lampe, ktera by mela vyhrazene parkovaci misto pro EV.
    Mam jich v okoli zhruba 20, a kdyz pominu, ze je pouze 5kW a s mym FLEX BMW Charging kontraktem by mi nauctovali £1.04 /kWh + £1.87, tak u nich skore vzdycky stoji auto, ktere nenabiji.
    Takze vysledek je, ze i kdyz nabijim vyhradne na verejnych nabijeckach, jeste jsem z lampy nenabijel.
    Ale pred casem jsem zadal urad, at mi ji do lampy pred barak nainstaluji, tak uvidime.
    MINER
    MINER --- ---
    DAN_F: U nás před barákem to je vyhrazené značkou [P], takže je to přestupek.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    MINER: Právě že to není vyhrazené parkoviště, což je ta věc, kterou W_NOICE78 psal. Některé nabíjecí body PRE prostě nemají vyhrazené parkovací místo, takže jsou tam sice nabíječky, ale zároveň u nich můžou běžně parkovat ICE a s elektromobilem pak musíš mít prostě kliku a místo chytit, když tam zrovna náhodou nikdo neparkuje :)
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    MINER: Bude záležet město od města, ale třeba v Ostravě můžu ze zkušenosti říct, že se Měšťáci odtahům bráněj jako čert kříži
    MINER
    MINER --- ---
    W_NOICE78: Lze požádat policii od odtah, ne? Je to vyhrazené parkoviště. Jestli to odtáhnou, těžko říct, ale jako incident to řešit (nějak) musí, ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam