• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    R_U_SIRIOUS: zapomneli tam na Cukiho slavne 20 lete auto
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    MAGE: Shrnutí.

Elektromobily se vyplatí. Spalováky škodí prostředí víc, i když započítáme výrobu elektřiny a baterií – VTM.cz
    https://vtm.zive.cz/clanky/elektromobily-se-vyplati-spalovaky-skodi-prostredi-vic-i-kdyz-zapocitame-vyrobu-elektriny-a-baterii/sc-870-a-231328/default.aspx

Výroba elektrického vozidla v České republice vyprodukuje o 40–70 % více emisí než srovnatelný benzinový vůz. Rozdíl souvisí především s baterií a její kapacitou. Zatímco u samotného automobilu je emisní náročnost 4 kg CO₂eq/kg vozu, u baterií je to 80 kg CO₂eq/kg.

Nicméně i tak elektrické auto u nás vyrovná své výrobní emise s benzínem po ujetí 32 tisíc kilometrů (u varianty s baterií 64 kWh) nebo 18 tisíc kilometrů (u baterie 39 kWh). I v Polsku s vysokým emisním faktorem zaviněným specifickým energetickým mixem se tento dluh vyrovná do 50 tisíc najetých kilometrů.
    MAGE
    MAGE --- ---
    PEPAZZ: sestaveni muze byt carbon neutral, ale tezba, zpracovani suroviny, preprava...
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    MAGE: me na tom vlastne prekvapila ta uhlikova stopa u vyroby baterek .. kdyz se CATL i BYD šacuji ze maji zero carbon tovarny
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    KURE: Pojem "koženka" odkazuje na strukturální charakter materiálu (což je kombinace vnější nebo vnitřní polyesterové kostry a PU výplně), přičemž "semiš" je v tomto případě jen popis toho, co imituje povrchová úprava…
    MAGE
    MAGE --- ---
    Konečně pořádná studie emisí elektromobilu s dobíjením z našeho energetického mixu. Výsledek úspora 46% emisí CO2 a 100% karcinogenních látek z výfuku.

x.com
    https://x.com/HatasLukas/status/1856711307614908641
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    LELI: mno 2021 tj prvni refresh(který bych byl ochoten) jsou kolem 750tis to už mi prijde moc
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    LELI: to by me taky zajimalo
    LELI
    LELI --- ---
    GOR: to mel myslim jen ten prvni s 20 kwh baterkou prave, pak presli na jiny motory v ramci modernizace s 40 kwh baterkou a ta 50ka ma myslim jeste dalsi…

NIKDAS: jj to 22 kW AC je tam slusnej bonus.
    GOR
    GOR --- ---
    LELI: Tyhle Zoe maji porad rotor napajeny krouzky a potrebuji co 10 tis. km vyluxovat grafit z trakcniho motoru?
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    LELI: Na zoe ocenuju rychle AC nabijeni (doufam, ze je to ten, co k tomu pouziva vinuti motoru), takze clovek nemusi vyuzivat DC nabijecky a usetri :)
    LELI
    LELI --- ---
    PEPAZZ: Proc ID3 a ne Teslu model 3? Podobnej rocnik bude stat podobny penize a bude to lepsi auto...

https://www.aaaauto.cz/tesla/#!&make=219&sort[]=4&sort[]=0

Nebo pokud to ma byt maly a levnejsi, koukl bych po facelift ZOE, funguje to prekvapive dobre a sravy to pokud vim neni...

Renault Zoe 2021 ZE50 R135 55629km Hatchback - prodej | AAA AUTO auto bazar
    https://www.aaaauto.cz/cz/renault-zoe/car.html?id=690463388#make%5B0%5D=219&make%5B1%5D=100&model%5B0%5D=38040&model%5B1%5D=2211&sort%5B0%5D=4&sort%5B1%5D=0

V AAA umim pomoct s proverenim, cenovkou, prodejem, etc. :-)
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    LAUNCHER: jo to je asi zdravý pohled na věc.

Co mi zatím lidi na FB píšou, tak že recally byly udajně kvuli špatně spájeným modulům. Každopádně počkám na další reakce a dle toho se rozhodnu.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    PEPAZZ: My 2¢:
    1) Je to jen auto a neni kam spechat s nakupem.
    2) Jestli Te to financne ohrozuje, tak to urcite neber, posledni co bych si tu chtel precist je, ze auto nekoho dostalo do maleru / nebo s tim mel proste jen vyrazne vyssi naklady nez ocekaval a nez by bylo vhodne.
    3) Pokud Te to financne neohrozuje, tak si udelej radost. S cim presne si udelat radost vis nejlepe ty sam. Vem proste v potaz, ze auta jsou nekdy vice a nekdy mene pasti na penize a trosku loterie.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Ahoj vespolek,
    byl jsem těsně před koupí VW ID3 z roku 2020 (60k km)za nejakých 400tis bez dph ale začal jsme pročítat ID3 fora kde se docela dost reší recally bateriových modulů(LG) a to u aut s najezdem klidne i pouze 20tis km(typycky resene vymenou 1-2 spatných modulů). To mě lehce rozhodilo, protože koupit auto (pravda s baterii v zaruce) kteremu ale muze potencionalne kdykoliv odejíd modul za 1000eur se mi uplně nechce. Navíc jakou to auto bude mit zbývající hodnotu po 8 letech(tj v mem pripade po třech letech vlastnictví) kdy zaruka na HV baterku končí. Podle mě auto s takovou pověstí může být po 8 letech +- neprodejné. :/
    Tak jsem se zase s koupí zasekl na bodě nula, což mě upřímně dost mrzí.

nevím jestli to nevidím to moc černě no, za postřehy budu vděčný.
    KURE
    KURE --- ---
    COMODOR_FALKON: no je to fancy název pro umělý semiš.
    to není to samý jako koženka.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    W_NOICE78: Jen taková drobnost:
    "Alcantara" je jen fancy obchodní název pro koženku od konkrétního výrobce…
    LELI
    LELI --- ---
    LAUNCHER: These changes are only affecting U.S.-built Model Ys, as the configurations for the European and Asian markets remain unchanged.

Je to mozny, ale imho se nas to netyka. :-) Ja stejne posloucham akorat radio kiss, tak by mi to bylo asi jedno :-)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LELI: Prý by v TMY RWD měl být horší zvuk...

Tesla is downgrading a piece of the Model Y RWD entertainment experience
    https://www.teslarati.com/tesla-model-y-rwd-sound-system-downgrade/#:~:text=The%20Model%20Y%20has%20another,first%20spotted%20by%20Drive%20Tesla.
    LELI
    LELI --- ---
    W_NOICE78: pravda, u Y ty vybavy byly stejny, u 3 se malinko lisi.

Bezny nabijeni 11kou, coz je treba pripad kdy prijedes s prazdnou a studenou baterkou, tam je to jedno. U 50kW DC kolem nuly rozdil nepozoruju. U cestovani na delsi trasu si to pred SC ohreje samo a jak jedes, tak ta baterka je zahrata, takze tam se ti to taky neprojevi. Chapu ze kdybys bydlel u superchargeru, vecer prijel prazdnej a rano to chtel rychle nabit, tak ze se to projevi, ale to bude tak vzacnej use-case ze to neni moc relevantni pro vyber.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    LELI: SR nema premiovy audio a alcantaru ve dverich. Ja bych spis volil RWD LR 3/Y pokud netravis vetsinu casu na horach. V SR musis LPF pri teplote kolem 0 dostatecne prohrat (1h predem), aby jsi nabijel vyssi rychlosti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam