• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    MAGE: Ten graf je vztazeny k jakemu obdobi ?
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    MAGE: JIMIQ: Kdykoli vidím tyto grafy (a je jedno, jestli vyjdou pro EV oproti ICE líp, nebo hůř) vzpomenu si, že se mi ještě nestalo, abych v ČR vyjel z domu a nepotkal minimálně jedno auto, za kterým zůstává hustej černej, nebo bílej dým. A je uplně jedno jak dlouhá ta trasa je, třeba včera jsem jel 5x4km, pokaždý minimálně jeden a jednou to byla taková šílenost, že jsem uvažoval, jestli nevolat PČR, to auto regulerně vypadalo že hoří.

S tímhle se pojí, že jsem si všiml, že u TMY2023 (tzn. ta, co už má "biohazard") cítím smrady z výfuků mnohem míň, aniž bych měl ten mód zapnutej. V I-Pace musim dycky rychle přepnout na recirkulaci a když to nestihnu, tak si "užívám" popílku.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    R_U_SIRIOUS: zapomneli tam na Cukiho slavne 20 lete auto
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    MAGE: Shrnutí.

Elektromobily se vyplatí. Spalováky škodí prostředí víc, i když započítáme výrobu elektřiny a baterií – VTM.cz
    https://vtm.zive.cz/clanky/elektromobily-se-vyplati-spalovaky-skodi-prostredi-vic-i-kdyz-zapocitame-vyrobu-elektriny-a-baterii/sc-870-a-231328/default.aspx

Výroba elektrického vozidla v České republice vyprodukuje o 40–70 % více emisí než srovnatelný benzinový vůz. Rozdíl souvisí především s baterií a její kapacitou. Zatímco u samotného automobilu je emisní náročnost 4 kg CO₂eq/kg vozu, u baterií je to 80 kg CO₂eq/kg.

Nicméně i tak elektrické auto u nás vyrovná své výrobní emise s benzínem po ujetí 32 tisíc kilometrů (u varianty s baterií 64 kWh) nebo 18 tisíc kilometrů (u baterie 39 kWh). I v Polsku s vysokým emisním faktorem zaviněným specifickým energetickým mixem se tento dluh vyrovná do 50 tisíc najetých kilometrů.
    MAGE
    MAGE --- ---
    PEPAZZ: sestaveni muze byt carbon neutral, ale tezba, zpracovani suroviny, preprava...
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    MAGE: me na tom vlastne prekvapila ta uhlikova stopa u vyroby baterek .. kdyz se CATL i BYD šacuji ze maji zero carbon tovarny
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    KURE: Pojem "koženka" odkazuje na strukturální charakter materiálu (což je kombinace vnější nebo vnitřní polyesterové kostry a PU výplně), přičemž "semiš" je v tomto případě jen popis toho, co imituje povrchová úprava…
    MAGE
    MAGE --- ---
    Konečně pořádná studie emisí elektromobilu s dobíjením z našeho energetického mixu. Výsledek úspora 46% emisí CO2 a 100% karcinogenních látek z výfuku.

x.com
    https://x.com/HatasLukas/status/1856711307614908641
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    LELI: mno 2021 tj prvni refresh(který bych byl ochoten) jsou kolem 750tis to už mi prijde moc
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    LELI: to by me taky zajimalo
    LELI
    LELI --- ---
    GOR: to mel myslim jen ten prvni s 20 kwh baterkou prave, pak presli na jiny motory v ramci modernizace s 40 kwh baterkou a ta 50ka ma myslim jeste dalsi…

NIKDAS: jj to 22 kW AC je tam slusnej bonus.
    GOR
    GOR --- ---
    LELI: Tyhle Zoe maji porad rotor napajeny krouzky a potrebuji co 10 tis. km vyluxovat grafit z trakcniho motoru?
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    LELI: Na zoe ocenuju rychle AC nabijeni (doufam, ze je to ten, co k tomu pouziva vinuti motoru), takze clovek nemusi vyuzivat DC nabijecky a usetri :)
    LELI
    LELI --- ---
    PEPAZZ: Proc ID3 a ne Teslu model 3? Podobnej rocnik bude stat podobny penize a bude to lepsi auto...

https://www.aaaauto.cz/tesla/#!&make=219&sort[]=4&sort[]=0

Nebo pokud to ma byt maly a levnejsi, koukl bych po facelift ZOE, funguje to prekvapive dobre a sravy to pokud vim neni...

Renault Zoe 2021 ZE50 R135 55629km Hatchback - prodej | AAA AUTO auto bazar
    https://www.aaaauto.cz/cz/renault-zoe/car.html?id=690463388#make%5B0%5D=219&make%5B1%5D=100&model%5B0%5D=38040&model%5B1%5D=2211&sort%5B0%5D=4&sort%5B1%5D=0

V AAA umim pomoct s proverenim, cenovkou, prodejem, etc. :-)
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    LAUNCHER: jo to je asi zdravý pohled na věc.

Co mi zatím lidi na FB píšou, tak že recally byly udajně kvuli špatně spájeným modulům. Každopádně počkám na další reakce a dle toho se rozhodnu.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    PEPAZZ: My 2¢:
    1) Je to jen auto a neni kam spechat s nakupem.
    2) Jestli Te to financne ohrozuje, tak to urcite neber, posledni co bych si tu chtel precist je, ze auto nekoho dostalo do maleru / nebo s tim mel proste jen vyrazne vyssi naklady nez ocekaval a nez by bylo vhodne.
    3) Pokud Te to financne neohrozuje, tak si udelej radost. S cim presne si udelat radost vis nejlepe ty sam. Vem proste v potaz, ze auta jsou nekdy vice a nekdy mene pasti na penize a trosku loterie.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Ahoj vespolek,
    byl jsem těsně před koupí VW ID3 z roku 2020 (60k km)za nejakých 400tis bez dph ale začal jsme pročítat ID3 fora kde se docela dost reší recally bateriových modulů(LG) a to u aut s najezdem klidne i pouze 20tis km(typycky resene vymenou 1-2 spatných modulů). To mě lehce rozhodilo, protože koupit auto (pravda s baterii v zaruce) kteremu ale muze potencionalne kdykoliv odejíd modul za 1000eur se mi uplně nechce. Navíc jakou to auto bude mit zbývající hodnotu po 8 letech(tj v mem pripade po třech letech vlastnictví) kdy zaruka na HV baterku končí. Podle mě auto s takovou pověstí může být po 8 letech +- neprodejné. :/
    Tak jsem se zase s koupí zasekl na bodě nula, což mě upřímně dost mrzí.

nevím jestli to nevidím to moc černě no, za postřehy budu vděčný.
    KURE
    KURE --- ---
    COMODOR_FALKON: no je to fancy název pro umělý semiš.
    to není to samý jako koženka.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    W_NOICE78: Jen taková drobnost:
    "Alcantara" je jen fancy obchodní název pro koženku od konkrétního výrobce…
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam