• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    NE7RA: Na ujeté km právěže vůbec.
    NE7RA
    NE7RA --- ---
    LAUNCHER: tak ale je potreba rici i to B, ze s tim jde ruku v ruce daleko vyssi umrtnost pri dopravnich nehodach, ktera je cca dvakrat vyssi per capita nez v Evrope.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DOCKINEZ: Open source SW a HW ❤️.

Mrzí mě ta auto-nesvoboda tady proti USA btw. Na značkách a proč ne:

DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    LAUNCHER: Nebo kit na snížení barevný teploty reflektorů.

Nenávidím ostrý bílý světlomety, ničí mě to, oslepuje, vytáčí do vrtule. Je mi protivná představa, že tyhle nepříjemnosti způsobuju já ostatním. Jsem ohleduplný a opatrný řidič, oslepovat protijedoucí vozidla (nebo řidiče auta přede mnou), chodce, cyklisty... to je prostě špatně.

Ale tohle téma jsme řešili před časem, není potřeba se do toho zase zabrušovat.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DOCKINEZ: Nejlepší řešení tohodle by MHO byl opensource. Pak bych si to já i ty mohl nastavit jak potřebujeme / nebo do toho nahrát nám sympatický fanouškovský SW nebo profil.

Ač z druhé strany (chtěl bych to Waze like, at moje auto reaguje na průzkum aut co to jeli před 10min a poskytne data dále), tak chápu. Naše požadavky jsou IMHO to samé, jen z druhé strany.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Ale vidím i světlý stránky: než koupit nový ICE, kde ty buzerace jsou taky, ale navíc mají zhovadilosti typu Start-stop, to už fakt radši zatnout zuby, koupit BEV a modlit se za nějakej custom fw, kterej ten tempomat přidá.

Ale ruku na srdce: nebylo by lepší, kdybych zuby vůbec zatínat nemusel?

DIM_: Ano, přesně tak. Řídím já, takže o případnou překážku se starám já. A naprosto respektuju, že to máš jinak.
    DIM_
    DIM_ --- ---
    DOCKINEZ: Promin, nevim jestli rozumim. Ze chces tempomat, co drzi rychlost nehlede na auto/prekazku pred tebou?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Já osobně neřeším pohon (naopak pro moje používání bude EV ideální), ale moderní auta obecně. Jak bylo zmíněno ve videu: moderní auta jsou „policejní“ ve smyslu „buzerující“. Nejsem si jistej, zda bych to dobře snášel. Přeci jen koupit si tichý auto, ve kterým mi pak furt něco pípá, hrabe do řízení atd. atd., to by mi taky mohlo hrábnout.

Uznávám, že jsem už poněkud zablokovanej a vždycky při pomyšlení na koupi BEV začínám znovu a znovu propadat tzv. trabantímu komplexu „dobře už bylo“, ale tvl. proč nemůžu mít např. hloupej tempomat a cpe se mi jen ACC?

Vždyť to nedává smysl. Každej máme to používání jiný, a naprosto respektuju, že někdo ACC potřebuje nebo chce. Já akorát mezi takový lidi nepatřím.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    RATTKIN: Děcka: Tesla, 500HP, weeeee.

Příčetní dospělí s penezma na EV: Racionální diskuze o dojezdu, servisu, 360 cam, Autopilot, prosba u předváděčku ovládání Tesly, appky. Dobrý otázky, prostě přínosná diskuze o autě. Lidi co mají hezky auto a jsou nároční.

Někteří chudí lidi: Vezl jsem pana, který mi říkal, že u auta vyžaduje líbivý zvuk motoru. Pán jezdí s kvetoucím 1.9TDI MPV, chro chro 🐷 Cope, neřešil bych.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    svezte někoho elektromobilem.
    Spousta lidí má na elektromobily svůj názor, ale kolik z nich je opravdu vyzkoušelo?
    Vyzkoušej si jízdu v elektromobilu! Překvapí tě víc, než čekáš!
    https://youtu.be/7mxScKmlyNI
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    SCHWA: Ma vlastni chranic a tudiz pred nim zadny nemam. Dle navodu tam ani nesmi byt.
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    Otazka na lidi s domacim Tesla wall chargerem. Mate pred wallboxem DC chranic typu A nebo B? Chapu spravne, ze Tesli charger ma svuj chranic uvnitr, a tudis by mel typ A stacit? diky moc
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    DZODZO: To by asi šlo, třeba taková ta 3M crystaline nebo jak se to jmenuje. To si dávají lidi na přední boční skla právě kvůli tepelnému komfortu a kompatibility s legislativou. Udávaná redukce 60% tepla (viz web 3M https://www.3m.cz/3M/cs_CZ/p/d/b00016683/) je ale trochu moc marketing. Když jsem byl u dobrýho foliáře v Hostivici, tak mi na sluníčku dal před ruku okenní panel s tím (čili lehce tinted z výroby a k tomu ta folie) pak bez toho (čili jen tinted) a prostup infra mi přišel pocitově podobný. V uzavřeném autě se to asi naakumuluje, ale i tak bych za to nedával víc než pár šupů.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    LAUNCHER: Protože se parkovací dům projektoval dřív, než se dělaly nabíječky :) Zároveň taky donedávna po nabíječkách nebyla moc poptávka, takže se u nich dalo parkovat za stejnou cenu, jako na normálním parkingu, a to včetně nabíjení. Ta současná vyblokovanost bude hádám nějaké systémové omezení, kouknu na to. Jinak, nabíječky a nějaké přístupné zásuvky má i Aeroparking v tom svém parkovacím domě, takže je tam možnost nabíjet pod střechou, ale zároveň teď neumožňují rezervace těch míst, a dozvíš se to až na místě, což je dost opruz.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    nestaci si na tu presklenu strechu nechat wrapnut nejaku odrazovu foliu s uv filtrom co to trochu zatemni? to je aspon moja idea ako to chcem riesit
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    LAUNCHER: Ve Vidni Panda nebo Mazur, ale kdyz si priplatis tak mas vsechno.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    W_NOICE78: Pokud je řeč o Go Parking na Ruzyni, mrzí mě, že nemají nabíječky i pod tou střechou. A těch pár co mají mi přijde že jsou pořád plné, což je ale vlastně dobře, že se to líbí 😊
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    ELIJEN: Kdyz nechas auto delsi dobu na letisti, kde neni nabijecka ani strecha tak si moc overheat protection nezapnes.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    LAUNCHER: hele před několika lety jsem jezdil do práce Mondeem v tmavě modré metalíze a s černým interiérem a kolega měl stejné, jen šedý interiér a stříbrnou metalízu. Obě auta stála vedle sebe na slunku na parkovišti a střídavě jsme jezdili na oběd pár kiláků jednou jeho a jednou mým. A rozdíl v teplotách byl nebe a dudy.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    W_NOICE78: Tohle by byl zajímavý test btw. Vliv barvy auta/interiéru/panorama/Ag skla...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam