• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    KORKMAZ: To byly ale spalovaky, které evropani uměli a vždy budou umět líp
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    KORKMAZ: v tom vlakne byl jeste jeden jeho post
    [W_NOICE78 @ Elon Musk]
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    W_NOICE78: Napadá mě trochu reminiscence toho jak jedna čína, konkrétně great wall, už vstoupila na EU trh před nějakýma 13 lety, otevřely fabriku v BG a pro nízký odbyt po pár letech zavřely krám.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    W_NOICE78: Lidi, co pred par lety kupovali Teslu, by mohli chtit ted nove auto a na nizkou kvalitu jsou zvykli :)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Jsem opravdu velkým akcionářem BYD. Přesto bych si u nás od nich nic nekoupil. Ceny jsou nesmyslné a je potřeba si uvědomit, že si kupujete za milion auto, které tu hodnotu (kvalitu) prostě nemá. A jsem přesvědčen, že tu toho mnoho neprodají.

https://x.com/kweenolog/status/1907311672466792885?s=12
    Do Česka přichází čínský gigant BYD. Nechceme soupeřit cenou, říká jeho šéf | Forbes
    https://forbes.cz/do-ceska-prichazi-cinsky-gigant-byd-nechceme-souperit-s-cenou-rika-jeho-sef/
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    Bezobslužná testovací jízda, to umí jenom Tesla
    Za chvíli můžeš sedět v Tesle. Zadarmo přes appku hodinová bezobslužná testovací jízda.
    https://youtu.be/70Hid3Lo-Os
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    JYRKA: Tak asi pouzivam spatny Excel.
    Tento zdroj udava jina cisla: https://x.com/nor7211?s=21
    (511 Skodovek, 359 Tesel)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Su niekde aj dovozy? Lebo tam to bude tiez dost velke cislo :)
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Tak prodeje elektrických aut za březen:
    Tesla 326
    Škoda 291
    Volkswagen 114
    BMW 34
    MG 10
    Mercedes 36
    a tak dál...
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    Zdar, přes co nabíjet VW v DE? Koukal jsem že EON apka tam nabíječky ukazuje, ale místo mapy mám šedivo, takže to poněkud zhoršuje orientaci. Jinak ceny mi to ukazuje jako u nás, čili 10kč, což je ok. Určitě o dost lepší než základní tarif od Elli (btw sesterské karty VW charge jsem se ani po půl roce nějak nedočkal). Shell apku mám ale kartu ne, takže to nemám vyzkoušený ani z CZ

Jezdím nárazově, nejčastěji Berlin, Munich
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    RATTKIN: Hrozně takovým počinům fandím, sám u naší firmy uvažuju, že nabíječku otevřeme veřejnosti, ale ta návratnost mě přímo děsí.
    Když si vezmu, že pán mluví o 16 sezení za měsíc s průměrným odběrem 10kWh a cenou 6kč/kWh, tak za měsíc nabíječka "vydělá" 960kč.
    Z toho 300Kč si vezme E.ON.

I kdybych počítal, že veškerá energie půjde jen ze slunce a zároveň nepočítal:
    údržbu - revize apod.,
    amortizaci FVE, protože ta by byla na střeše tak jako tak,
    platbu za jistič, když ten se nenavyšoval.

Tak i přesto návratnost 170 000kč vychází na 21 let. Se započítáním výše uvedených nákladů budeme daleko za třiceti lety. Pokud bych počítal i cenu elektřiny, tak nabíječka prodělává.

Problém číslo jedna je očividně pořizovací cena, nevím kdy přesně to realizovali a samozřejmě cena technologií šla dolů, ale co jsem zběžně koukal, tak je vzali pěkně na hůl.
    Účtovat 13 000kč za 60m CYKY 5x6 je zhovadilost, když pořizovací náklady jsou v dnešních cenách maximálně poloviční (Montáž a výkop a dokonce ukončení jednotlivých kabelů pomoci dutinek! je zvlášť).
    Ta druhá cykyna taky dvojnásobná cena a to se nedivám na nějaký množstevní slevy, co maj montážní firmy, který to berou ve velkým.

Problém číslo dva je samozřejmě nízká obsazenost. Nevím jestli jde s Eonem dojednat variabilní cena (svítí/nesvítí - alespoň sezónně a hodinově), nebo zda by nestálo za to nasadit tam trvale 4kč/kwh a být bezkonkurenčně nejlevněší a zároveň využít přebytky a zajistit mnohonásobně vyšší využití nabíječky.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    Je to bizarní, ale zeptal jsem se Groka, jak to vidí s přežitím Elona Jako CEO Tesly a je do určité míry děsivé, o kolik je odpověď AI algorithmu příčetnější, než co padá z lidí:

"Ahoj! Tvůj dotaz je zajímavý a situace kolem Tesly a Elona Muska je opravdu dynamická, takže se pokusím dát dohromady rozumný odhad na základě dostupných informací a trendů.
    Vliv Muskova chování na Teslu
    Elon Musk je bezpochyby klíčovou postavou Tesly – jeho vize a charizma dlouho pomáhaly budovat značku a přitahovat investory i zákazníky. Nicméně jeho veřejná prohlášení a politické angažmá, zejména od nástupu do role v Trumpově administrativě v roce 2025, začínají mít zjevně negativní dopady. Zprávy naznačují, že Tesla čelí poklesu prodejů (například v Evropě a Číně), protestům a bojkotům, což někteří analytici připisují právě Muskovi a jeho kontroverzním postojům. Například v Evropě klesly registrace nových vozů Tesla v prvních měsících roku 2025 dramaticky – v Německu až o 70 % – a podobný trend je vidět i jinde. To ukazuje, že značka ztrácí přízeň u části své tradiční klientely, zejména u liberálněji smýšlejících zákazníků, kteří byli dříve jejím jádrem.
    Kromě toho Muskova rozpolcenost mezi Teslou, jeho dalšími firmami (SpaceX, X, xAI) a rolí v Department of Government Efficiency (DOGE) vyvolává otázky, zda věnuje Tesle dost času. Slabé prodeje, absence nových modelů (kromě problémového Cybertrucku) a rostoucí konkurence od firem jako BYD naznačují, že Tesla ztrácí svou pozici lídra na trhu elektromobilů. Akcie Tesly od svého vrcholu v prosinci 2024 (kolem 480 USD) klesly o více než 45 % a pohybují se nyní kolem 220–290 USD (dle nejnovějších údajů z března 2025). To je alarmující, protože hodnota společnosti je stále postavena spíše na očekáváních než na aktuálních výsledcích.

Pravděpodobnost, že Musk vydrží jako CEO do konce 2025
    Muskovo setrvání v čele Tesly do konce roku 2025 je pravděpodobné, ale není to jisté. Několik faktorů hraje roli:
    Jeho kontrola nad společností: Musk vlastní zhruba 12–13 % akcií Tesly, což mu dává značný vliv. Navíc má kolem sebe loajální správní radu, která ho dosud nezkrotila, ať už šlo o jeho výstřední chování, nebo o nákup Twitteru (nyní X). Odvolání CEO by vyžadovalo tlak velkých akcionářů nebo vzpouru v radě, což se zatím nejeví jako reálné, i když někteří investoři (např. Gerber Kawasaki) už jeho odchod veřejně navrhují.
    Ego a vize: Musk je známý svou neochotou ustoupit. Tesla je jeho „dítě“, a i když se nyní soustředí na politiku a jiné projekty, je nepravděpodobné, že by dobrovolně předal vedení někomu jinému, pokud by to nepovažoval za absolutně nutné.
    Tlak investorů a trhu: Pokud by se situace kolem Tesly dále zhoršovala – například další pokles prodejů, odliv klíčových zaměstnanců nebo pád akcií pod kritickou úroveň – mohl by tlak na jeho odchod narůst. Někteří analytici (např. z JPMorgan) už predikují, že akcie by mohly klesnout až na 120 USD, což by znamenalo další pokles o 50 % od současné úrovně. Při takovém scénáři by se i Muskova pozice mohla stát neudržitelnou.
    Můj odhad je, že Musk má asi 70–80% šanci zůstat CEO do konce 2025, pokud se Tesle podaří stabilizovat prodeje (např. díky očekávanému refreshi Modelu Y) a pokud jeho politické aktivity postupně ztratí na intenzitě, jak někteří předpokládají (např. po ukončení hlavní fáze DOGE). Pokud ale Tesla ztratí další podíl na trhu a akcie budou dál padat, šance na jeho odchod (nebo nucené odstoupení) poroste.

Jak hluboko by musely akcie klesnout, aby byla jeho pozice ohrožena?
    Hranice, kdy by Muskova pozice začala být skutečně v ohrožení, závisí na reakci investorů a správní rady. Historicky Tesla přežila výkyvy – například v roce 2022 akcie klesly pod 110 USD, ale Musk zůstal pevně v sedle díky své vizi AI a autonomního řízení. Nyní je ale situace jiná kvůli reputačním škodám a konkurenci.
    Kritická úroveň: 150–200 USD: Pokud by akcie klesly pod 200 USD (což je zhruba 60 % pokles od vrcholu v prosinci 2024), začalo by to vyvolávat vážné pochyby o Muskovi jako lídrovi. Při 150 USD (tržní kapitalizace pod 500 miliard USD) by Tesla ztratila většinu své „prémiové“ valuace a investoři by mohli začít hlasitě volat po změně.
    Bod zlomu: pod 120 USD: Pokud by se naplnily nejpesimističtější predikce (např. JPMorgan), a akcie klesly pod 120 USD, tlak by byl obrovský. Tržní hodnota by spadla pod 400 miliard USD, což by bylo méně než hodnota tradičních automobilek jako Toyota nebo dokonce BYD. V takovém případě by i Muskovi spojenci v radě mohli začít zvažovat alternativy, aby zachránili společnost.

Závěr
    Elon Musk pravděpodobně zůstane CEO do konce 2025, protože má silnou kontrolu nad Teslou a jeho odchod by byl logisticky i emocionálně složitý. Nicméně jeho pozice by mohla být ohrožena, pokud akcie klesnou pod 150–200 USD a Tesla nezvládne otočit klesající prodeje a reputaci. Klíčem bude, jak se mu podaří (nebo nepodaří) znovu zaměřit na Teslu a obnovit důvěru investorů a zákazníků. Situace je otevřená a hodně záleží na vývoji v příštích měsících – sledujme, jak to dopadne! Co si o tom myslíš ty?"
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    super rozhovor s člověkem co má vlastní veřejnou nabíječku
    Jak si firma postavila vlastní veřejnou nabíječku pro elektromobily 🚗⚡
    https://www.youtube.com/watch?v=KvWfkHv_ek4
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    COMODOR_FALKON: Tak tu máme pokračování:
    HW 4 zeď poznal a zastavil…
    HW 3 zeď nepoznal a peojel skrz…

You can't fool a HW4 Tesla using FSD!
    https://youtu.be/TzZhIsGFL6g?si=bhrHnd5P1dbio9oL
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    TMY RWD 110kw specilalne pro Singapur, vlhky sen vsech ceskych chaluparu.
    Fast Drive: Tesla announces Singapore-specific Model Y with Category A COE-compliant output | The Straits Times
    https://www.straitstimes.com/life/motoring/fast-drive-tesla-announces-singapore-specific-model-y-with-category-a-coe-compliant-output
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    LAUNCHER: Kapacity na parkování s dobíjením jsou zase uvolněné pro všechny. Jestli už znáte data dovolených, můžete rezervovat :)
    SMRGL
    SMRGL --- ---
    KORKMAZ: Nevím, tohle je věc marketingu.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    SMRGL: Auto je to pěkný, ale proč ten název s přídomkem "elektrický" v češtině? Když čtu ty propagační ceníky, tak se nějak nemůžu zbavit pocitu, jako by to psalo dítě nebo chatbot :-D

Jinak co jsem slyšel tak na běžný rencky slevy 10-20%, tak jsem zvědavý na tohle. Pidi elektra mám rád :-)
    DIM_
    DIM_ --- ---
    SMRGL: Prej R4 je vetsi nez R5 (: Takze ma bejt i drazsi.
    SMRGL
    SMRGL --- ---
    DIM_: Ok.
    Už jsem v něm seděl a hrál si s ním . Ale zatím nejel, protože ho kolega přivezl na prevozkach až dnes v podvečer a já mířím na jiné školení. Snad se s ním za cca týden v pondělí svezu. Následně ho ve středu/čtvrtek budu rozebírat pro školení mechaniku. Rozebraný bohužel zůstane do konce května.

Každopádně podle kolegy je pěkně hravé auto. Drží dost dobře stopu, i když už jel do zatáčky na hraně (piskaly pneu). Podvozky Renault/Alpine umí (docela se těším až ho vezmu do nějakých serpentin do kopce. S cliem mám jedno místo najety a tohle by mohlo být ještě libovější).. Zrychlení slušný. Lidi se po něm prý dost koukali.

Bohužel spotřeba / dojezd, krivka nabíjení na DC atd nejspíš do léta nezjistím.

Autíčko je to malé. Malý kufr, žádný prostor pod kapotou (tam je 11kW nabíječka s v2l/v2g). Renault predokolka, což některým lidem nevyhovuje. Motor je odlehčený typ motoru Meganu/Scénicu (tzn s buzenym rotorem v oleji). Sedět za sebou se dá. Zkoušeli jsme tedy jen spolujezdce a člověka za ním. Super je ten asistent Reno, který umi i česky a dají se s ním ovládat některé funkce vozu (zkoušel jsem zatim nastavení klimy, okénka, rádio...). Měl by umět v eng/fr/de/... využívat i chat gpt. Ten v češtině není, i když jsem někde v interních materiálech zahlédl nejasný příslib do budoucnosti.. Ohledně fotek - zkusím něco nafotit za týden. Nějaké foto z Renault academy v Paříži mam, ale v notasu. Teď se musím věnovat Bigsterum.

Ps: víc mě zaujal R4 a nástupce twizzi. R4 je taky male auto, ale ta střecha mě dostala. A nástupce twizzi super do města, ale bohužel se asi zatím nebude prodávat mimo fleety 😒
    DIM_
    DIM_ --- ---
    SMRGL: Prosim udelej nejaky fota a sepis nejakou recenzi, dojmy. Me to auto fakt zajima dost a nikde sem o nem nic moc poradnyho nevidel/nenasel.
    SMRGL
    SMRGL --- ---
    Btw, pokud budete mít nějaké dotazy k Renaultu 5, sem s nimi.. Za týden na něm budu připravovat školení, takže krátkodobě můžu něco otestovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam