• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    JOHNIEZ
    JOHNIEZ --- ---
    WACLOSH: K otazce zda o to nekdo stoji: imho stoji. Je jasny ze ta vetsina, ktera prisla o jedno parkovaci misto, to neni. Ale pokud je infrastruktura nepouzitelna (spalovaky parkujici pred nabijeckou, kdyz je jinde volny misto), tak je v podstate zbytecna. A asi nechces jezdit nabijet vyhradne do nakupaku, pripadne na rychlonabijecky. A tahat prodluzky z oken asi taky ne. Pro me ze 7. patra to ani neni realna moznost :-)

Ten priklad s ubytkem 2 mist z puvodnich 20 je imho hnany do extremu. Jeste jsem nevidel, ze by nekde bylo 10 % parkoviste venovano nabijeckam. U nejakych vyloucenych lokalit je to jiste zbytecne neco takoveho budovat, ale tady na sidlisti vidim spousty drazsich aut, takze si nemyslim ze by to bylo hozene tak ze na elektro tu nikdo nedostahne.

Driv se me nekolikrat kolemjdouci ptali na zkusenosti, kdyz jsem pripojoval auto k trafacce (ted uz teda dlouho nikdo :)) a ty lidi vesmes zili v presvedceni, ze ta nabijeci infrastruktura je mizerna. Ze benzinku vidi na kazdem rohu a nabijecich mist pro elektroauta ze moc nevidaji.

Tady na sidlisti posledni dobou cistych elektro pribylo hodne. Kazdy mame jiny zkusenosti a zijeme jinde, takze se od toho bude odvijet nazor na vyhrazeny mista. Ta skupina, ktera o neco prichazi bude vzdy nespokojena. Mne to ted tu jinak nepouzitelnou nabijecku zpristupnilo, takze ja jsem proste rad, ale chapu ze vetsina sidliste by to zrusila :-)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Teď jsem vyzkoušel Bolt Electric v Brně. Většinou stojí stejně jako normální Bolt. Nechápu, že tohle už dávno není i v Praze.
    Bolt spustil v Brně možnost objednat k přepravě jedno z mnoha elektrických vozidel | fDrive.cz
    https://fdrive.cz/clanky/bolt-spustil-v-brne-moznost-objednat-k-preprave-jedno-z-mnoha-elektrickych-vozidel-13371
    CUKI
    CUKI --- ---
    WACLOSH: Přitom postavili asi prvních několik EV už před více než 30ti lety a jednu velmi praktickou EV dodávku už před 33lety. To že se specializoval na minimalizaci použití baterie má asi nějaký důvod.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    WACLOSH: no, este stale drzia pri zivote to podivne suv s este podivnejsim nazvom :)

Toyota bZ4X (2026) už vypadá trochu použitelně. Zlepšil se dojezd i nabíjení - Elektrickevozy.cz
    https://elektrickevozy.cz/clanky/toyota-bz4x-2026-cena-dojezd-specifikace
    KURE
    KURE --- ---
    DZODZO: njn muj "pepa" dělá v autorizovanym VW servisu :)
    WACLOSH
    WACLOSH --- ---
    CUKI: ptali jste se proč není v seznamu uživatelského hodnocení ELEKTROMOBILŮ značka Toyota.

Odpověď: není tam, protože elektromobily nevyrábí.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KURE: tak ja som s mazdou jazdil z brna do palkovic u frydku, ale potom uz stejne iba k pepovi do garaze, lebo spravil to iste za zlomok ceny, samozrejme ku svojmu pepovi, nie k nejakemu cudziemu, u takeho som bol raz u nas vo vesnici co ma garaz oproti cez ulicu a ked mi opravoval palivove cerpadlo, tak tam dal nejake stare co sa po 2 tyzdnoch stejne pokazilo :)
    KURE
    KURE --- ---
    DOCKINEZ: no ja to bohužel vidím tak, že příští auto bude stát mega :( je skoro jedno co to bude prostě to tak nějak vycházi.

DZODZO: tesla dave je v Pelhřimově :D
    ja jsem rozmazlenej z koncernovyho auta, že mam servis tři stanice tramvaji od baraku, a když tam přestanou bejt fajn, mam podobně daleko jinej a pak furt v pohodlnym dosahu MHD další a další.
    fakt se mi nechce si pořídit auto, kde budu návštěvu servisu plánovat jako expedici evropě. :)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    JYRKA: Ok, myslel jsem, že už to umí, ale je otázkou času, než Grok bude ovládat klimatizaci, i přes to, že je Musk ulhaný.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KURE: mozes aj do brna :) https://maps.app.goo.gl/a1DVCrbD9juquZKRA

pripadne mas potom take tie dovozove sluzby ako https://www.tesladave.cz/ a ti robia servis rovnako kvalitne, ak nie este lepsie jak oficialny servis
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    JYRKA: Ovšem "Open butthole" je naprostá pecka :)
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    W_NOICE78: Grok nevyřeší nic, protože neumí ovládat auto. Jinými slovy: s grokem si můžeš pokecat o hajlování, ale teplotu sedačky nenastaví.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    JYRKA: To teď vyřešil Grok, ale v EU zatím není dostupný.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    KURE: Zas ruku na srdce: než si ty nebo já koupíme auto za mega, tak ty autorizáky už budou všude :)

Mě čeká příští rok (doufejme) podstatný zredukování hypo, pak bych do toho mohl jít. Ale stejně coby tvor hamižný řeším, zda spíš nekoupit další nemovitost atd.

#priority
    KURE
    KURE --- ---
    DZODZO: ja ale nechci jezdit s autem za milion pepovi do garáže,
    kterej se v tom bude vrtat a až mu to podle youtube videa nevyjde, tak řekne sory je to rozbity.

A nechci řešit že až to ten Pepa nebude vědět, budu se rozhodovat jestli s tim jet do Vídně nebo do Mnichova, protože v praze jsou zasekaný na pul roku dopředu.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    (Ale jak píšu níže, jsem s tím v pohodě smířenej. Nějak bylo, nějak bude. Dokud to bude mít volant a budu si moc svobodně jezdit kam chci, tak za mě cajk. S tlačítkama i bez nich.)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    DZODZO: Asi jsem jako dítě málo sledoval Knight ridera, ale myšlenka na hlasový ovládání čehokoliv mě neláká vůbec. A když už mám tak jako tak ruce na volantu, tak např. zmáčknout tlačítko tempomatu není žádná práce navíc oproti vzpomínání, že mám říct „Set speed to XYZ“.

Ale jak říká pan domácí, YMMV.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    A mimochodem, Tesla má hlasové ovládání naprosto tragické.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    DOCKINEZ: no neviem, niektori proste potrebuju sahat na ty tlacitka, nestaci im povedat "fan speed 5" alebo "temperature 20"
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    KURE: po mě chce abych auto používal jinak než jsem zvyklej

To imho chce každý novější auto bez ohledu na typ pohonu.

Ale prostě smůla – žádný BEVko, co se bude ovládat pohodlně tlačítkama jak vůz z roku 2005 (a ještě bude mít šoupačky :) prostě nikdy nebude. A čím dřív se s tím člověk smíří a přestane nadávat na mraky, tím líp pro jeho duševní klid a pohodu.

Oželels tlačítkovej telefon, oželíš aj tlačítka v kabině auta :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam