• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ALESH: Posouvá planetu, říká a dělá toho leckdy nefér věci, dost věcí kazí, ještě víc věcí dělá dobře. Všichni jsme víc nebo míň zraněný duše. Pokud zranění Tvoji duše tohle neumožňuje akceptovat, já to určitě pochopím na základě stejných principů. Hodně štěstí s výběrem a ať se daří 👍
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ALESH: Vykouknout z divno-online sociálních bublin a hysterií co mimo divno-online neexistují, přečíst si životopis Elona (mmj týden v nemocnici po zmláceni od skupinky šikanátorů ještě na high school v Pretorii), naučit se podívat na svět i jinýma očima (občas v souhlasu, občas v nesouhlasu, ale s pochopením) a úplně v klidu si koupit TM3.

Nebude to skvělý, je to pořád jen auto, ale bude to nejlepší. Podívej si i na ojeté, některé jsou za super cenu. Nutno pak ale koupit s někým kdo se vyzná, nebo se na to radši vykašlat a vzít teda novou.

Každopádně přeji spoustu šťastných km a dík že posiluješ řady EV majitelů 👍
    ALESH
    ALESH --- ---
    LAUNCHER: ja to tady nechci rozmazavat. Je mi jedno jakej mel zivot. Dulezity je to, co dela a rika ted. A to je neco s cim se naprosto nedokazu ztotoznit. Bubliny na to nemaji vliv.
    IV0
    IV0 --- ---
    ALESH: BMW i4, Polestar 2. V obojím jsem jel a je to hodně dobrý, jenom to bylo v té době výrazně dražší na koupi i na servis.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    PEPAZZ: Za tyhle peníze se v ČR prodávají o rok starší M3 s menší baterkou a pomalým Intelem. Pokud je kapacita baterie nad 80 % tak je to dobrá nabídka a ještě má parkovací senzory. Jediný mínus je, že baterka a motor už jsou po záruce. Při 200k km u Modelu Y často vržou přední ramena. Pry staci v Service Menu najit položku Nominal Full Pack Pokud tam uvidíš číslo nad 68 kWh, je baterie v dobrém stavu (degradace pod 15 %). V Service Menu se podívej jestli tam nejsou žádné červené chyby.
    ALESH
    ALESH --- ---
    Premyslim o Ioniq 5 nebo 6. Jake jsou jeste alternativy k temto autum? V idealnim svete bych prekousl nepohodli a hluk a sel bych do Tesly 3 nebo Y, ale nedavam Elona. Soucasne nemam rad SUV - Ioniq 5 je asi jedine co bych prekousl. KIA EV rada me moc neoslovuje (a nema ventilaci sedacek) ale mozna bych se nechal ukecat. U skodovek mi vadi, ze to proste vypada a ovlada se jako normalni spalovaci auto. TO same VW.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    W_NOICE78: je to LRWYGCEK2NC460824
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    BOBASH: soc me nezajima zajima me balance článků a soh resp kapacita. Uvidim jestli me k tomu pustej s diagnostikou v době hledne době
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Chaos v Praze: úředníci se diví, že si majitelé elektroaut chtějí koupit celoměstský parkovací tarif. Od ledna měl platit, ale neplatí | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://archiv.hn.cz/c1-67830680-chaos-v-praze-urednici-se-divi-ze-si-majitele-elektroaut-chteji-koupit-celomestsky-parkovaci-tarif-od-ledna-mel-platit-ale-neplati
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JYRKA: rano predohrev kabiny v garazi, tam bolo asi 5 stupnov, teraz poobede predohrev na parkovisku vonku kde bolo -3, klima na 20 stupnov plus zaple fotele

v lete by si tato trasa papla o 10% menej baterky :)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    PEPAZZ: Znáš VIN?
    • LRW... = Šanghaj, Čína. V roce 2022 to byla špička. Mají nejlepší kontrolu kvality (slícování, lak, ticho v interiéru).
    • XP7... = Berlín, Německo. V září 2022 se v Berlíně teprve rozjížděli.
    • 5YJ... / 7SA... = USA. U nás jich v té době moc nebylo, ale bývají nejhůře zpracované.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    PEPAZZ: SoC víš?

Jinak jako furt je to by far nejlevnější kus na trhu. Ten jeden levnější je dražba.

Tesla Model Y bazar a prodej nových vozů | Sauto.cz
    https://www.sauto.cz/inzerce/osobni/tesla/model-y?razeni=od-nejlevnejsich
    IV0
    IV0 --- ---
    ALESH: Jo, u mě ten nákupní proces trval od dubna do října. V dubnu jsem se byl podívat na tu předváděčku s tím, že jsem zvažoval nové auto na dotace. Koncem srpna jsem přišel s tím, že dotace už nejsou ale potřebuji jiné auto, protože moje bylo nabourané. Smlouvat se dá, hlavní páka byla jiná nabídka (v mém případě inzerát na Bazoši na Kia EV6 gt s podobnými kilometry, v plné výbavě, a za stejné prachy) a trpělivost. Řekli, že ne a za měsíc se ozvali, že jo, že to chtějí mít do konce roku venku kvůli daním, v té době měli pocit, že to jinak neprodají. Myslím si, že situace je dneska horší, tehdy byla blbá nálada z konce dotací a zároveň se blížil konec roku, ale rozhodně bych smlouval. Ta cena není úplně mimo (jestli se jedná o předváděčku), ale minimálně druhou sadu kol a nějaký servis zdarma bych chtěl...
    ALESH
    ALESH --- ---
    IV0: ted mi z Domanskeho nabidli ten slabsi 2x4 predvadeci Ioniq za 890k :D To se da s autoslaonem smlouvat, jako nekde na trzisti?
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    CUKI: U 400V architektury je reálný strop 250 kW a 320 kW se týká 800V systémů. On si ale stěžuje, že nabíjení běželo jen na poloviční výkon oproti inzerovanému. Přesnou hodnotu neuvádí, ale odhaduji výkon kolem 125 kW.
    CUKI
    CUKI --- ---
    W_NOICE78: 320kW na 400V baterce? To technicky jde? Jaký je vlastně teoretický limit?
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Model Y černy LR 09/2022 s najezdem 199kkm s tažným zarízením za nejakych 590 tis s dph je dobra nebo nedobrá cena?
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    MISO: Já mám rád jejich 150kw á 10kč/kw v davo car cestou na jih, sic absorbuju jen 50kW - vybírám si ten tabulkově nejslabší 75kw, abych neblokoval rychlíky, ale stejně jsem tam za těch pár let nikdy nikoho nepotkal. Spíš tam jezdí vesnický balíci pro cíga a koukaj na mě jako na ufouna :-D

A taky jsem párkrát nabíjel v DE eonu a celkem výhodně. vidím to v kč (což je fajn pro domorodce) a cenou jsem byl hodně pod ionity nebo VW dceřinkou elli. Nicméně někde to mají naopak docela drahý, člověk fakt musí sledovat a vybírat (EV evergreen).
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    PEPAZZ: Donut Lab Solid State Battery Update 2. Gathered more bits of info, some about the German side of the equation.

- < $100/kWh. Donut Lab is doing the packaging and Nordic Nano the cells
    - Solid-state salt batteries are manufactured by printing from nanofluid, which enables the efficient use of space and the production of batteries in varying shapes.
    - Environmentally friendly, non-hazardous materials
    - Based on nanoprinting technology, which utilizes expertise developed at the University of Eastern Finland.
    - The second main component is a nanomass developed in German research.

Digged a bit on who is researching in this space from Germany. Found this:

Researchers at the German BAM (Federal Institute for Materials Research and Testing) are developing solid-state battery electrolytes based on sodium super-ionic conductors (NASICON) to replace liquid electrolytes, aiming for improved ionic conductivity at room temperature and better chemical stability — crucial steps toward high-performance solid-state batteries.

Might be the Germans that are silent partners in this whole thing or they may not.

We keep digging. ✌️
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    LAUNCHER: První koment to vystihl naprosto přesně: "I don’t have range anxiety anymore I got price anxiety instead"
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam