• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Princip je u všech stejný: neuronové sítě a machine learning.
    Rozdíl je v tom, že BMW a Mercedes ten systém softwarově zamkli na dálnici, zatímco Tesla ho pustila do celého provozu.
    Jiný marketing, jiné regulace, ale pod kapotou stejná technologie.
    Jen s tím drobným bonusem, že Tesla má mnohem větší dataset.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Já jen říkám, že systém "postavíme to celý na kamerách a strojovým učení a budeme doufat, že to dosáhne spolehlivosti, kdy to nebude zabíjet lidi" sice může zafungovat, ale taky nemusí, a řešení, kdy se to nejdřív učí zvládnout jednoduchý věci (jízda po dálnici) tak, aby je to mohlo dělat legálně samo, a potom bude přidávat další, může přinést použitelný výsledky dřív.

Aby se FSD dostalo do úrovně, kdy si můžu legálně číst tu knížku, tak bude kvůli jejich přístupu muset být schopný zvládnout dojet v lednu ve sněžení a mlze za tmy skrz hustej provoz ve městě a do nějaký vesnice se silnicí bez krajnic.

A musí to umět se spolehlivostí o několik (hodně) řádů větší, než je teď. Ta spolehlivost je tam naprosto klíčová, bez ní to bude k ničemu a nikdo neví, jestli jí půjde dosáhnout.

Aby sázka na Teslu vyšla, musí FSD dosáhnout skutečného Levelu 5 a to nikdo neví, jestli bude za rok nebo za 20.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Ano, ale ty dosavadní Level 3 systémy jsou do 60 km/h, to je k ničemu, to nepočítám.

Já beru jako použitelnej Level 3 to, že můžu jet po dálnici 130 a číst si knížku.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    OMNIHASH: To o poražených je hezká hláška, ale technicky úplně mimo.
    Autonomní řízení bez AI neuděláš, protože reálný provoz se nedá popsat pravidly.
    A pokud je AI pro poražené, tak na čem podle tebe vyrostla NVIDIA?
    Jaká je tedy ta „správná technologie“ pro autonomii, když ne machine learning?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    W_NOICE78: to je odvážný tvrzení v době, kdy má AI jenom poražený...
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Zapomněl jsi na podstatnou věc, že v AI rozhodují o vítězi data. Tesla trénuje neuronové sítě na miliardách kilometrů z milionů aut v reálném provozu po celém světě, včetně těch nejdivnějších situací.
    Ostatní mají jen malé testovací flotily nebo data z dálnic.
    Skutečnou L4/L5 autonomii nenaprogramuješ pravidly, musíš ji natrénovat na obrovském množství dat. A v tomhle zatím nemá Tesla konkurenci.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Oficiálně je to L3

Mercedes-Benz Drive Pilot byl první komerčně dostupný Level 3 systém v Evropě (a na světě), schválený v Německu.
    Oficiální datum schválení Level 3 pro Mercedes Drive Pilot:
    • 9. prosince 2021 – Německý federální úřad pro motorovou dopravu (KBA) udělil první mezinárodně platné schválení podle UN-R157 pro Level 3 systém (conditionally automated driving). To umožnilo prodej v S-Class a EQS od první poloviny 2022 (nejprve 60 km/h v zácpě na dálnicích).
    Další milníky pro Mercedes:
    • 2024 – schválení na 95 km/h (KBA, prosinec 2024), prodej v Německu od jara 2025.
    BMW Personal Pilot L3:
    • Listopad 2023 – BMW oznámilo, že systém bude dostupný od března 2024 v nové 7 Series (jen Německo, max 60 km/h v zácpě).
    • Červen 2024 – BMW získalo schválení pro kombinaci Level 2 (Highway Assistant) a Level 3 (Personal Pilot L3) v jednom autě – první výrobce na světě s touto kombinací.
    První Level 3 v Evropě obecně:
    • Mercedes Drive Pilot je považován za první skutečně schválený a prodávaný Level 3 systém v Evropě (od 2021/2022).
    • UNECE regulace R157 (Automated Lane Keeping Systems) umožnila Level 3 od 14. července 2022 (změna Vídeňské úmluvy o silničním provozu), ale Mercedes to měl schválené dříve díky německé legislativě (StVG z 2017 + UN-R157).
    Takže od prosince 2021 (Mercedes) a od března 2024 (BMW) má Evropa (zatím hlavně Německo) první komerční Level 3 systémy. Žádný jiný výrobce nemá širší dostupnost L3 v EU k lednu 2026.
    BMW Personal Pilot L3 od března 2024 (první vozy s ním). Zdroje: BMW press releases (11/2023 a 6/2024), Mercedes media (12/2021).
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Ve zbytku říkáme totéž, ale vyvozujeme jiné věci.

Já řeším, jestli má FSD šanci dosáhnout se svým postupem “přeskočíme L3 a L4 a půjdeme rovnou na L5” úspěchu tak, abys to mohl opravdu přestat řídit.

Dokud to tak nebude, nemá to moc praktické využití.

A my pořád nevíme (NEVÍME, neříkám, že Tesla nutně prohraje), jestli cesta Tesly nebo Mercedesu a spol. povede ke skutečné autonomii dřív.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Sorry, o tý omezený L3 do 60 jsem nevěděl/zapomnel. To, co umí teď na dálnici (aby to jelo 130, nazývají všichni L2++ a slibujou full Level 3 cca příští rok.
    JANOS
    JANOS --- ---
    RATTKIN: 2000 eur? husty.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    JANOS: Dělá to třeba TeslaDave, ten mi přišel nejlevnější, 2000€ ale v Česku to dělá víc servisů. Přidá se krabička podobná jako commander a donahrajou se další mapy přes oficiální diagnostiku. Dá se to kompletně odebrat, stejně jako commander. Protože se musí koupit FSD licence a nedělá se zásah do šifrované části systému, má se za to že to Tesle nevadí.
    JANOS
    JANOS --- ---
    RATTKIN: Co presne znamena to 'cipovane FSD' ? Jak slozite to je aktivovat a ma to vliv na zaruku?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    ELIJEN: Evropa chce, aby Tesla dodala seznam diskrétních funkcí a součástek a zdrojový kód. To Elon nikdy nedá.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    SCHWA: HW3 jezdí na FSDv12 a HW4 jezdí na FSDv13, V Highlandu jsem jel, přijde mi to stejně dobré, video bude. Je potřeba mít FSD licenci, buď v autě, nebo měsíční. Je to super.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    RATTKIN: Čeká se na Teslu, ne na Evropu :)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Neustále měníš svoje původní tvrzení a posouváš mantinely debaty.
    Nejdřív jsi tvrdil, že BMW a Mercedes mají skutečnou L3. Teď říkáš, že žádná skutečná L3 ještě neexistuje a všechno je jen L2++. To jsou dvě různá tvrzení.
    BMW Personal Pilot je oficiálně schválený jako SAE Level 3 a BMW ho tak samo prezentuje. Zároveň ale funguje jen do 60 km/h v zácpě na dálnici, což přesně odpovídá tomu, co dnes dovolují regulace UNECE.
    Zdroj (BMW press, platné i 2026):
    Level 3 highly automated driving available in the new BMW 7 Series from next spring.
    https://www.press.bmwgroup.com/global/article/detail/T0438214EN/level-3-highly-automated-driving-available-in-the-new-bmw-7-series-from-next-spring

Mercedes Drive Pilot byl u nových modelů pro rok 2026 pozastaven, mimo jiné kvůli složitosti systému a nákladům.

FSD supervised je Level 2, to jsem nikdy nezpochybnil. Rozdíl je v tom, že BMW navrhlo svůj L3 systém tak, aby přesně zapadl do současných pravidel, zatímco FSD je navržené pro mnohem širší použití, které tyto regulace zatím nepokrývají.

Realita roku 2026 je jednoduchá:
    L3 existuje, ale jen v omezených scénářích, které dnešní regulace dovolují. Tvrdit teď zpětně, že „žádná skutečná L3 neexistuje“, je jen přejmenování problému, ne jeho vysvětlení.
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    RATTKIN: Několik FSD videí z ČR uz jsem viděl.
    Je to skvělé a hrozně se na to těsím. Díky, že to točíš :)
    AP občas používám, ale je to o nervy, zvlášť ve městě.
    Nacpat FSD neofiko cestou do TM3 Highland asi nejde, že?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    ELIJEN: ano je to Supervised, takže řidič má zatím odpovědnost. Kamery mají jeden megapixel a počítač je taky z roku 2019, představte si jak to jezdí na současném hardware. To se zatím v Česku nedá odemknout, ale v USA už to jezdí úplně bez řidiče a i sanitce se vyhne. Ano je tam ještě dozor který to může vypnout, ale už to ujelo třeba z východního pobřeží na západní bez zásahu.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    Jezdím s čipovaným americkým FSD a je to úplně něco jiného. Prostě to jezdí úplně samo. Všechny stávající značky, kromě Tesly, mě totálně ztratily a dokud nebudou mít něco podobného, jsou out.
    Nemluvím ani o tom, že moje tesla má HW3 kamery a FSD počítač z roku 2019. Evropa, poslední kontinent, který FSD nemá je absolutně v prdeli, pokud něco hodně rychle neudělá.
    Co je to samořízení a jak funguje
    https://youtu.be/R6vW44u2BUY
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    JYRKA: Jsou tu silnice, kdy na AP blbý, protože mají z TomTom 70, ne 90. Zbytek dobrý. Dřív jsem podvědomě hlídal stíny od topolů, později se to dost zlepšilo a AP mě z 90% odvezl do Vídně, Brno atd. Dálnici máme jen do Prahy (a díky za ní). BC mi nevadilo, ale jak píšeš, pro nás to neni kde zapnout.

Jezdím na AP většinu tras. Bavím se u toho s dětmi, nebo učím němčinu, nebo telefonuji a přijíždím výrazně odpocatejsi. A jsem vděčný, když si to všimne auta co mě nevidí a najíždí do mě při změně pruhu. Proste hlídají 2, ne já sám.

Chtěl bych si vyzkoušet BYD a NIO, půjčit se to dá, ale nemám na to vhodnou příležitost a čas. Možná jestli něco sežene kolega, až na jaře přijedu do AT.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam