• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    BOBASH: Mne AWD zere v zime na dalnici ve 130 kolem 35.
    Jinak je to skvely auto, ale tohle je otravny.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JYRKA: Měl jsem přesně tenhle (RWD Extended Range) na test v únoru asi před 3-4 rokama a furt to dalo Berlín z Prahy ve 140 km/h téměř bez nabíjení (nabíjel jsem jednou 10 minut, dojel bych na kraj Berlína, ale už ne kam jsem chtěl, tak jsem musel přinabít).

Furt to i mimo dálnici žralo 20+, ale zase to má skoro stovku baterku, čímž se to vyrovná.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    SHAGA: To s tím časovým oknem 22–6 zní hůř, než to ve výsledku je. Reálně ti stačí mít víc možností a trochu to kombinovat.

Stačí mít čipy od PRE a E.ON, kde se na AC běžně pohybuješ kolem 8 Kč/kWh. K tomu třeba aplikaci typu Elinx, kde máš v ČR cca 9,63 Kč/kWh a v EU 0,40 €/kWh na DC do 30 minut a AC do 180 minut (pak běží časové poplatky). Ten časový limit se dá řešit tak, že po uplynutí intervalu nabíjení ukončíš a znovu se připojíš, bez nutnosti přeparkovat auto. Platí to jak u PRE, tak u E.ON.

U AC nabíjení máš navíc docela slušnou rezervu času. Při 11 kW dobiješ za 3 hodiny zhruba 30–33 kWh bez časových pokut, což je u většiny aut třetina až skoro polovina využitelné kapacity baterie. To ti při běžné spotřebě znamená klidně 150–200 km dojezdu. Takže i když nenabíjíš celou noc, tříhodinové okno úplně stačí na smysluplné doplnění energie.

Na delší trasy můžeš využít i Tesla Superchargery, které často vycházejí cenově rozumně a jsou spolehlivé. V praxi to pak při kombinaci AC a občasného DC vychází na průměr kolem 9–10 Kč/kWh. A to i bez jakéhokoliv předplaceného tarifu – stačí kombinovat správné sítě a nenechat se nachytat na minutové sazby.

Pokud chceš vyjet na delší cestu se 100 %, musíš to brát jako plánovanou věc, ne náhodu. Den před odjezdem si prostě zajedeš nabít a dobiješ do plna. V Tesle si můžeš nastavit plánované nabíjení a cílové SOC, takže když víš, že ráno odjíždíš, nastavíš 100 % na konkrétní čas a auto to dopočítá samo. U veřejných nabíječek je to méně komfortní než s vlastním wallboxem, ale jde to taky – nastavíš cílové procento a podle potřeby nabíjení ukončíš.

Ideální běžný režim je držet baterii třeba mezi 20–80 % a na 100 % nabíjet jen před delší trasou. To platí hlavně pro NMC/NCA baterie. U LFP chemie je naopak v pohodě a často i doporučené nabíjet pravidelně na 100 % kvůli kalibraci BMS.

Po dojezdu je každopádně dobré nenechávat auto dlouho stát ani plně nabité, ani úplně vybito.

U většiny aut je 100 % spíš příprava na konkrétní cestu než každodenní režim (u LFP je to jiné). Stejně jako si dnes před dlouhou cestou natankuješ plnou nádrž místo toho, abys vyjížděl s půlkou.
    SHAGA
    SHAGA --- ---
    W_NOICE78: stojany tu jsou, ale s příhodným tarifem se u nich dá stát přes noc jen od 22 do 6, což je trochu nekonfortní (mimo tyhle hodiny se platí netriviální minutovka). Přemejšlel jsem o tom, jak na to - v zásadě mi z toho ale vylezlo, že před větší cestou musím naplánovaně na stojan a nabít. Protože alternativa je vyjet s baterkou v random stavu a brát někde rychle na dálnici za raketu. Nicméně ty stroje se mi líběj, nekoupit BEV bych nakonec bral jako prohru, ale taky to můžu brát tak, že holt ještě chvíli ne, vzít toho Bigstera, za 4 nebo 5 let ho prodat a podívat se na celou věc znova. Při rychlosti vývoje bude tou dobou svět někde hodně jinde, pokud teda nebude vypadat ještě úplně jinak skrzevá politiku a její pokračování jinými prostředky.

BOBASH: Jako po střechu naloženej Bigster v tý hybrid/1.8l motorizaci vypadá jako Dacia, co poprvé není Dacia, a přitom si zachovává aspoň některý aspekty (cena, nic jinýho se pořád do týhle cenový relace nedostvává). Ale když jsem si včera v konfigurátoru naklikal plně naloženej Enyaq, nevypadalo to vůbec zle a Bigster najednou zas vypadal jak Dacia, akorát že ten plně naloženej Enyaq L&C byl za 1.5 mega...
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    SHAGA: To s tím, že bez baráku nemáš komfort nabitého auta, je dost zjednodušené. Pokud máš u bydliště funkční AC stojany, tak si režim „nabiju přes noc“ umíš vytvořit i bez vlastního wallboxu. A při 10k ročně fakt nepotřebuješ mít auto každé ráno na 100 %, jak tady píše BOBASH.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    JYRKA: Ok, tenhle Mustang je zadokolka, to by melo byt lepsi. Ale furt jsi v zime na spotrebe 25 kWh/100, nema to tepelko
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    BOBASH: Mustanga ne, fakt hodně žere. Věř mi, mám ho.
    ADAM
    ADAM --- ---
    DIM_: - rozjezdy - jsou totozne. Myslím, že moje auto vůbec nemá jedničku. rozjíždí se výhradně na elektro, i když je baterka na 0.
    - tišší jízda. To ani ne. Jednak když se zapne ICE, tak to téměř nepoznám. Spíš to vidím před sebou na přístroji, než bych to slyšel. Druhak většinu jízd obstarám na baterku a ICE se zapíná leda někde na dálnici.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    SHAGA: Kup si toho Bigstera, za 750k je to skvělý auto. Aspoň teda G155, tou novou G150 (čtyřkolka na plyn) jsem ještě nejel, ale mám jí naplánovanou na konec měsíce. Kdyžtak se ptej.

Nový BEV za tyhle prachy nedává smysl, starý BEV s dost odřenejma ušima.

V bytě a s výletama na Moravu totiž potřebuješ fakt maximalizovat dojezd – nemáš komfort toho, že máš každý ráno auto nabitý, nemusí se ti povýst mít plně nabito než pojede šna tu Moravu atd.

Minimum je něco jako Enyaq 85, lépe Tesla Model 3 Long Range, a to už jsou za tyhle prachy třeba čtyři roky starý auta. Enyaq bude s tímhle rozpočtem jen 80.

Možná by mohlo být řešení tohle:
    Ford Mustang Mach-E 91kWh | provoz 6/23 | DPH | Sauto.cz
    https://www.sauto.cz/osobni/detail/ford/mustang-mach-e/209880369
    DIM_
    DIM_ --- ---
    ADAM: Ja vim, ze nelitujes, ale BEV je celkove proste lepsi. Na udrzbu, rozjezdy do kopce, na tissi jizdu.. tak nejak vsichni v okoli s BEV proste jezdi vic, protoze te to bavi. PHEV je stale "stary svet". Ten, co ma kazdy rad, protoze ho zna.
    Ja teda doporucuju BEV.

Ale to verejny nabijeni.. to je vojeb.
    Vcera jsem jel k nabijecce pricucnout a byla na placenym parkovisti. Tak sem vytahl mobil a jel jinam. A tam nebylo nic v okoli, tak jsem se sel projit na 10 minut. A bylo to hnusny okoli (nekde v Liberci).
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Video od fDrive, spousta zaberu z provozu 👍

Škoda Auto otevřela největší baterkárnu v celém koncernu
    https://www.youtube.com/watch?v=qYCpxCtjVA4
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Myslím si, že se pomalé nabíječky ve starých čtvrtích řešit nebudou, brzy nebudou mít smysl.
    Jakmile budou auta s větší baterkou, ještě LFP, aby se dalo dobíjet do 100 % a současně se zrychlí dobíjení, tak nedává smysl investovat do infrastruktury a dohadovat se s památkářema - majitelé těchto aut si za pár minut dobijou, úplně stejně, jak dnes natankujou. Bydlet v centru, tak teď koupím hybrida, ne PHEV, a počkám si na další auto.
    SHAGA
    SHAGA --- ---
    ADAM: Vzhledem k dnešním událostem uvidíme, kolik bude benzín stát... Já si to včera velmi zběžně počítal (74kWh vs cena tarifu na veřejné PRE nabíječce vs dojezd) a vycházelo mi to i tak trochu levnějc (1.4kč/km BEV vs 2.1kč/km hybrid), ale ne nějak signifikantně a je mi jasný, že když se k tomu občas přihodí dražší rychlonabíjení někde na dálnici, tak se to srovná.

S tím, že není nic potřeba měnit bych ale úplně nesouhlasil. Těch nabíjecících míst musí být radikálně víc. Lidi jsou líní. Já zcela vážně uvažuju o koupi BEV, a stejně tady vedeme tuhle diskuzi. Co běžný Franta uživatel, kterému je všechno jedno a bude jezdit klidně na nafru s vykráglovaným DPF, když to bude pohodlné a levné?
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    SHAGA: Zrovna Zlín v tom už má jasno.
    Až stovky nových nabíječek. Zlín má strategii pro rozvoj elektromobility - Zdopravy.cz
    https://zdopravy.cz/az-stovky-novych-nabijecek-zlin-ma-strategii-pro-rozvoj-elektromobility-273695/
    ADAM
    ADAM --- ---
    SHAGA: Ono ani není potřeba měnit nic, jen by stačilo, kdyby elektřina byla levnější a už se to vyplatí absolvovat. Ale v okamžiku, kdy to vychází na kmbcca stejně jako benzín, tak to podle mě nestojí za ty trable.
    SHAGA
    SHAGA --- ---
    ADAM: Rozumím, ale zároveň by mě tedy zajímalo, kam vývoj půjde - spousta uživatelů aut bydlí v nějakém hromadném domě a svoje zdroje (FVE nebo aspoň zásuvka) prostě nemají. Tohle se bude muset nějak vyřešit.

W_NOICE78: počítal jsem při variantě BEV s ojetinou. Při tomhle rozpočtu vím, že nové auto ještě k dispozici pořádně není, solidní BEV se pohybují stále ještě výš.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    SHAGA: Necelé dva roky mám velmi podobný use-case jako ty, takže to neberu jen teoreticky.

Při 10 000 km ročně a trase 320 km dnes BEV dává smysl. Většina středně velkých aut to zvládne bez zastávky nebo s jednou krátkou pauzou.

V rozpočtu 750 k je rozhodující velikost baterie a reálná spotřeba na dálnici, protože nové BEV v téhle ceně mají většinou menší baterii. Proto může dávat větší smysl vzít lehce jeté BEV s větší baterkou, které ti dá větší dojezd a pohodlí na dálky.

U ojetin se dnes v tomhle rozpočtu dají sehnat i prémiovější modely s větší baterií, ale je dobré počítat s tím, že jejich servis může být dražší než u mainstreamových značek.

U Enyaqu bych se vyhnul starší verzi 80/80x a díval se spíš po novější 85/85x. Na 300+ km trasy je větší baterie a lepší efektivita znatelně praktičtější než základní verze.

Čekat pět let není nutné kvůli použitelnosti, tenhle use-case už dnes BEV bez problémů zvládá. Na druhou stranu vývoj jde rychle dopředu, takže čekat můžeš vždycky. Baterie, efektivita i software se zlepšují každý rok.

Pokud ale nechceš měnit návyky a řešit nabíjení vůbec, spalovák nebo klasický hybrid bude vždy jednodušší.
    ADAM
    ADAM --- ---
    SHAGA: Já jsem uvažoval podobně, nakonec jsem koupil PHEV a nelituju

Duvod: veřejné nabíjení je šílená otrava a navíc to vyjde cenově jako benzín. Krom času nabíjení se nabíječky blbě hledají a potrebujes aplikace, což je opruz.

Pokud nemůžeš nabíjet doma, tak bych se na to zatím vykašlal. Nákladově na km nic neusetris a porizujes si akorát starosti navíc. Za těch 5 let budou třeba už aplikace vychtanejsi (bude fungovat plug'n'charge třeba) nabíjení rychlejší, dojezdy vyšší...

Nabíjení doma je boží a navíc cena na km polovicni. Ale nabíjení na veřejnosti jsem si v podstatě zakázal (ač jsem s v počátečním nadšení pořídil tři čipy a bezpočet aplikací...).
    SHAGA
    SHAGA --- ---
    W_NOICE78: PHEV neuvažuju. Bigster je jenom hybrid, plugin neumí. Tady v tomhle auditku jsem kvůli BEV, protože mě zajímá, při mým rozpočtu, jestli už to není rozumná alternativa. Ale nikdy jsem BEV neměl, neznám trh a situaci, a tak se ptám. Nakonec se nějak rozhodnu. BEV bych chtěl, ne že ne, považuju přechod na elektromobilitu za nevyhnutelný, moje otázky jsou víceméně toho charakteru, jestli můj use-case a moje finanční možnosti tento přechod už umožňují, nebo jestli si mám ještě jeden cyklus (5 let) počkat.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    SHAGA: Nejdřív si musíš ujasnit, jestli chceš PHEV nebo BEV. To jsou dva dost odlišné světy.

Pokud je pro tebe default Bigster hybrid a nechceš řešit změnu návyků, tak je celá debata o veřejném nabíjení a provozu čistého BEV trochu předčasná. U PHEV můžeš nabíjet pravidelně a využívat elektřinu, ale když nebudeš chtít nebo mít kde, auto normálně funguje dál jako spalovák.

U BEV je nabíjení základ provozu, tam se bez toho neobejdeš. Jestli ale reálně uvažuješ o čistém BEV, pak má smysl řešit infrastrukturu, dojezd, nabíjecí křivky a podobné věci.

Bez tohoto rozhodnutí se těžko radí konkrétně, protože řešíš dvě různé filozofie používání auta.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam