• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    ADAM
    ADAM --- ---
    LAUNCHER: V Česku nelegální
    RSZ
    RSZ --- ---
    LAUNCHER: a fakt to je novinka? Podle mě takhle fungují pneu s "hřeby" odjakživa.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Já to nevyužiji, ale kdo žije v lokaci, kde řeší delší období ledu a sněhu, tak tahle novinka je úžasná:

Nokian's Hakkapeliitta 01 Tire Has Studs That Automatically Extend And Retract
    https://youtu.be/S1gzSZ43Zjg?si=JUnSnM1pPWi7q8DD
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    RATTKIN: Strašně dlouhý video, přitom stačilo hned na začátku říct, že je to furt stejně nahovno appka (něco lepší, něco horší). A sry ale ten náhled působí jako nějakej skladník z masny :-D
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    GARFIELD: Zavolej na PRE a zeptej se na možnost nového odběrného místa u dané parcely.
    Současně oslov elektrikáře nebo projektanta, který má zkušenosti s přípojkami.
    Jakmile budeš znát cenu a technické řešení, jdi s tím za spoluvlastníky.
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    W_NOICE78: SVJ to neni. Ale je mi jasne, ze bych potreboval souhlas ostatnich vlastniku.

Spis mi jde o tu realizaci. Napojeni k memu rozvadeci je nerealne (muselo by se kopat pod chodnikem a docela daleko). Je nejlepsi se obratit na poskytovatele elektriny (napr. PRE)? (krome nize zmineneho odkazu)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    GARFIELD: Nejlepší je nechat si udělat návrh od elektrikáře a jít na shromáždění s konkrétním řešením – že si wallbox zaplatíš sám a napojíš ho buď ze svého rozvaděče, nebo se případně udělá nové odběrné místo pro celou řadu. Teď je to pořád zásah do společné věci, takže bez souhlasu ostatních to legálně nejde. Proto je dobré to dát písemně a mít k tomu technický posudek a revizi.

Jinak od letoška má ČR zavést novou EU směrnici (tzv. „right to plug“), která má instalaci wallboxů u bytovek a společných parkovišť výrazně zjednodušit a omezit možnosti, jak to může SVJ blokovat. Má se to implementovat do května, ale konkrétní znění zákona zatím není venku, takže nikdo přesně neví, jak budou nastavené lhůty nebo podmínky.
    DIM_
    DIM_ --- ---
    W_NOICE78: To nebyl radar, ale obycejny senzory ne?
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    PEPAZZ: Starší auta s HW3 ten radar měla v předním nárazníku, ale Tesla ho po přechodu na pure vision přes OTA deaktivovala a později při servisu fyzicky odpojila. 😉
    Byl jsem teď v Tesle na testu FSD a ač jsem byl skeptický, to auto jede skvěle. Na můj vkus trochu posera, ale asi bych si na to rychle zvykl
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    Co se týče nabíjení na AC v noci, Pre má tarif kde v noci nepočítá vás.
    E.on přestane počítat čas i bez tarifu.
    Zdroj:
    Novinky v nabíjení E.ON - Jakub Kott
    https://youtu.be/bGhaqQrVCLs
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    W_NOICE78: podle nekterych članku na netu má i Tesla od výroby radar v aute, jen ho nepoužívá .. ověřené to ale nemám
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    Netusite, zda si jde nejak udelat osobni nabijeci stanici na soukromem parkovisti?

Bydlim v radovem domku. Parkoviste je spolecne pro celou radu a trochu dal od baraku (neni tedy zadna moznost se tam dostat z domu). Parkoviste je v pomerovem osobnim vlastnictvi. Kousek od parkovaciho mista je lampa.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Xpeng zahodil LiDAR jako primární senzor a přešel na vision-first architekturu s radarem jako backup.
    Ten směr je až nápadně povědomý.
    XPENG VLA 2 0 in Complex Scenarios
    https://youtu.be/k0ZzvOUzIeM?si=pqNg40EjlDu-jTkx
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    SCHWA: Řešil jsem identickou situaci s novinárským BMW i4 za Drážďanama.

Opravení na místě nebo v lokálním servisu dává smysl jen pokud jde ta guma zalepit, což často nejde – záleží na tom, jak velkou tam máš díru. Já měl trhanec v bočnici, takže to nešlo.

Taky jsem čekal pět hodin na odtah (do Drážďan, byl jsem na asi osmým kilometrů dálnice), dovezli mě někam do pneuservisu, BMW mi zaplatilo hotel a druhej den jsem řešil nový gumy (samozřejmě se musely vyměnit obě), což se po asi dvou hodinách telefonování na zákaznickou linku ukázalo, že bude trvat tři dny. Tak jsem jel domů vlakem.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    pokial je to nejaka vyrobna vada, tak by mala ist uplatnit normalne zaruka na pneumatiku, vies co to sposobilo?
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    Resili jste nekdo neco podobneho jako ja tento vikend?
    V Rakousku cestou z hor nam u TM3 klesnul tlak v pneu. Bylo to na dalnici, ve vetsi rychlosti a kolo bylo za asi 15 sekund uplne prazdne. Dojeli jsme na nejblizsi sjezd (rozhodne jsem nechtel stavet na rusne dalnici, v aute 2 deti). Zavolal jsem asistencni Tesla sluzbu a tam se dozvedel, ze si to rozhodne nemam nechavat opravit nekde na vesnici. Ze musim do autorizovaneho Tesla servisu a nechat si to vymenit odborne. Upozorvnovali me, ze v Rakousku v sobotu odpoledne stejne nikdo nepracuje a ze si mam pres pojistovnu poresit odtah do Pruhonic. Pomohli mi to vyresit s Direkt pojistovnou a po asi 5h cekani pro nas prilej typek s valnikem, nalozil Teslu a odvezl nas do Prahy.
    Dost bizar akce kvuli prazdne pneumatice. Cekal jsem, ze prijede nekdo z ADAC a opravi to na miste.
    Vite jestli mam narok na novou pneumatiku? Me auto je v zaruce. Mel jsem na nem original zimni pneumatiky zakoupene v Tesle pred asi 3 mesici.

FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    Jeez 60 new a on ma Bobash zas jen zachvat.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    TOMBRIDER: PV5 s tak malou baterií je spíš do města. S 51 kWh baterií budeš na dálnici nabíjet zhruba každých 100 až 150 km.
    LELI
    LELI --- ---
    SHAGA: taky ti ta W210 imho pomerne dlouho slouzila potom... :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam