• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JYRKA: to sa musis pri cakani na treningu zamykat? to v akom bronxe byvas :D

BOBASH: ale jazdil si tymi teslami dostatocne dlho na to, aby si si zvykol na taky sposob pouzivania auta a prestal nad tym rozmyslat? toto je podla mna nevyhoda ludi, ktori striedaju auta od roznych znaciek s roznym pristupom k ovladaniu, ze sa snazia napasovat do nejakeho univerzalu, ktory ale neexistuje

ja mozem za rok pouzivania povedat, ze na tom aute je najhorsia klimatizacia a nie ovladanie, neda sa rozumne nastavit, zvlast v takomto prechodnom obdobi, kedy sa nevie rozhodnut ci teda na tych 20 stupnov ma chladit alebo topit... mal som nastavene fukanie uplne dohora na rychlost 1 a stejne mi to fukalo dolu na ruky a na koule studeny vzduch pocitovo rychlostou asi 5 :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Já jsem s Teslama jezdil, ten displej je stejně mimo zorný pole jako infotainmenty ve všem jiným a muset se tam koukat kvůli tomu, abys věděl, jak jedeš rychle nebo co ti říká navigace prostě odpoutává pozornost od řízení.

Plus je problém to, jak je udělaný UX – primárně textový, nekontrastní grafika, která je hezká na pohled, ale nepřehledná. Tohle BTW okopírovala od Tesly většina čínskejch značek a je to u nich úplně stejně strašný.

Evropský značky to obvykle mají "ošklivý", je to v kombinaci černý a křiklavejch barev, primitivní grafika, jednoduchý ikonky, ale to všechno je naschvál – ono je to pak o snazší na vnímání a ušetří to právě ty zlomky sekundy, ve kterých můžeš něco přehlédnout.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: To, že si někdo něco dodělá, neznamená, že je to špatně navržený, jen si to chce upravit. To platí u všech aut.
    A že displej není v zorném poli, taky není pravda.
    Ten displej je hned vedle řidiče a většinu věcí řešíš periferně, ne že bys musel koukat dolů jako do mobilu.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Displej není nikdy v zorným poli, na tom jeho absence nic nezmění.

A koukat kamsi doprava a dolů vždycky vyžaduje odpoutání pozornosti od silnice. To není individuální, to je objektivní fakt.

Já chápu, že vám Tesly vyhovujou ostatníma věcma, případně že vám imponuje, že to "dělají jinak", ale objektivně je prostě ergonomie Tesly někde mezi špatnou a nebezpečnou.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Jo, názor sdílenej i majitelema Tesel, který do toho potom kupujou aftermarket řešení, protože jim stávající stav nevyhovuje.

Navíc na to, že umístit všechno na displej, zejména na displej mimo zorný pole a pohodlný dosah ruky, je bezpečnostní problém, jsou i studie.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ja som si docela zvykol, ze v aute pred sebou nemam displej, ale cisty vyhlad z auta, aj ked teda obcas v zakrute vadi ten siroky A-sloupek, ale skontrolovat rychlost v lavom hornom rohu obrazovky je zalezitost mihnutia oka, kazdy to auto pouziva trochu inak, neda sa spravit univerzalne rozhranie, ktore uspokoji vsetkych
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: „Totální absence ergonomie“ je spíš názor než realita. Je to jen jiný přístup k ovládání.
    A kdybys náhodou někdy skončil v Tesle, tak si displej před řidičem můžeš v pohodě dodělat. 💀
    The S3XY Dash
    https://www.enhauto.com/pages/dash
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DIM_: Ano, protože ty jsi viděl video na YouTube, kdežto já s tím jen celej den jezdil jako člověk, kterej se už 20 let profesionálně zabývá hodnocením aut mimo jiný z pohledu ergonomie.

Ano, tlačítka by byly lepší, ale pořád je tohle překvapivě dobrý řešení, na což přijdeš, až když v tom sedíš.

BTW mě to taky přišlo stupidní, když jsem to viděl na obrázku.
    DIM_
    DIM_ --- ---
    BOBASH: Vsechno to, co ma bejt na tlacitkach a rozhodne ne na displeji. Nebo tak se to alespon rika poslednich 10 let. Ale ted je to vrchol ergonomie, protoze displej je bliz volantu:)

Kamo, uz uznej, ze to je cely kravina (hezka! ale furt kravina) a pojdme domu:)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Ad autonomie – neříkal jsem nic jinýho. Nikdo nemá nic víc než L2 a žádný L2 nefunguje tak, aby se dal skutečně pustit volant a dát od něj ruce pryč, mimo dálnici.

Takže je pořád potřeba počítat s tím, že řidič auto řídí a to auto musí být uzpůsobený tomu, aby šlo ovládat tak, že bude co nejméně rozptylovat řidiče od řízení.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Pro Teslu je ale problém udělat cokoliv, co by aspoň vzdáleně připomínalo funkční ergonomii, protože prioritou je minimalizace nákladů, ne použitelný řešení.

Proto nemá displej před řidičem, head-up, má ovládání téměř všeho na displeji uprostřed, kde je nebezpečný to dělat za jízdy, menu na tom displeji má na způsob počítače/telefonu, takže je nutný číst texty, místo aby to bylo ikonama atd.

Tesla je naprosto ukázkovej příklad toho, jak vypadá totální absence ergonomie v autě.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Pro pomalejší: BMW Symbiotic Drive i Tesla FSD (supervised) jsou pořád jen L2 – hands-off / eyes-on.
    Stejná úroveň autonomie, jen jinak zabalená. A neplatí to jen na dálnicích.

BOBASH: Ne, Teslu řešíš jen ty. Já jsem jen konstatoval, že pro Teslu není problém implementovat funkční prvky do UI přes OTA a není kvůli tomu potřeba mít lichoběžníkový displej.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DIM_: Teslu řešil tuším W_NOICE. A jestli jsi zvyklej na ergonomii BMW, tak si tím spíš zkus Neue Klasse.

Podle mě je ergonomicky nejlepší řešení v historii automobilismu předminulá generace BMW (3er F30, 5er G30 atd.), ale tohle je skvělý přesně ze stejnejch důvodů, jen má na stejný problémy jiný řešení.

Ale když na to koukáš na YouTube videu, tak to prostě smysl dávat nebude, funguje to pořádně až v praxi, stejně jako celý to auto.
    DIM_
    DIM_ --- ---
    BOBASH: Jedinej, kdo tu resi Teslu, jsi ty:) Ja mam 2 BMW a vim, co chci. displej, co vypada velkej, ale realne je malej - nechci.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DIM_: Jde to nastavit, tuším. Takhle z fotek tam můžou bejt nějaký jízdní režimy, vypínání asistentů, zapnutí kamer... takový ty věci, co chceš mít hned po ruce a nechceš je někde hledat.

Důkladnějc to vyzkouším v červnu až to budu mít na tejden, teď si ani přesně nevybavuju, co konkrétně tam mělo zrovna nastavený to, čím jsem jezdil. Ale vím, že bylo příjemný to nemuset hledat :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Jakýkoliv hands-off se pořád reálně týká jen dálnic, kdekoliv jinde pořád musíš řídit nebo mít minimálně ruce na volantu, takže moct ovládat věci pohodlně je důležitý.

Kromě toho BMW směřuje na zákazníky, který mají rádi auta a baví je ty auta řídit, takže často řídí i když by nutně nemuseli, nebo proto, že to umí líp než elektronika.

Tesla je auto pro lidi, kteří nemají rádi auta a chtějí technologickej gadget na přepravu. Pro takový může dávat UX Tesly smysl, pro někoho, kdo chce auto řídit a mít ho pod kontrolou, čemuž BMW věnovalo docela dost úsilí, je naopak Tesla utrpení.
    DIM_
    DIM_ --- ---
    BOBASH: Neironickej dotaz - co tam potrebuju ovladat na ty sikmine, co je blizko volantu?
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: myslel jsem hands-off / eyes-on
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DIM_: A ten šikmej displej není primárně o zorném poli, ale o tom, že věci na jeho kraji kopírujou tvar volantu a dosáhneš na ně prstama pravý ruky, kterou na tom volantu máš.

Ale tohle nepoznáš z toho, že budeš koukat na videa na YouTube, musíš si v tom zkusit jet.

Jel jsi v tom, nebo aspoň seděl?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Jenomže v hand-off/eyes-off režimu žádný auto jezdit neumí a ještě dlouhá léta umět nebude.

DIM_: Je tam rychlost, navigace, případně jízdní data, věci na který běžně koukáš a jinak bys musel uhýbat pohled stranou nebo dolů. Fakt reálně hrozně velký zlepšení, i jsem si říkal, že pak není potřeba HUD.

DIM_: Volvo to má třeba ergonomicky úplně příšerný, hezký, když to hodnotíš od počítače, ale používá se to strašlivě.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    W_NOICE78: To říkám pořád, MB ovládla kolotočářská klika
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam