• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    BOBASH: ironie, samozřejmě. Kvůli tomu jsem si instaloval S3XY buttons
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JYRKA: To byl fakt nebo ironie? :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LELI: Ano, rychlost máš na head-upu. Jenomže ten Tesla taky nemá.

A Espace a Picasso jsou ukázka, že i tradiční automobilky můžou udělat ergonomii naprosto příšerně, když jsou francouzský :)
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Jako majitel mj. Tesly si hrozně užívám, když chci zapnout vnitřní cirkulaci vzduchu. Nebo odemknout, aby mohla přiskočit dcera po tréninku.
    LELI
    LELI --- ---
    BOBASH: Jezdim vicero autama, po pravde tesla reseni me nevadi, nicim me to nesere. V jinym aute mam pred sebou displej, kde mam nastaveny ze chci videt akorat teploty a tlaky motoru, prevodovky, voltaz - ani otacky, ani rychlost, nebo to tam je mozna po stranach - na rychlost je tam primarne headup display. Na centralnim displeji mam mapu, jako v need for speed nebo GTAcku, na to sem zvyklej odmala. V tesle je ta rychlost vpravo od ridice v levym hornim rohu displeje, podobne jak to mely treba citroeny grandpicasso nebo renault espace (oboji sem mel taky a nejakou dobu s tim jezdil), tam mi to prijde taky v pohode a nejsem hysterka, abych 100x za cestu hejbal s teplotama, vyhrevama, etc... Samo se to zapne, maximalne to nekdy driv jedim klikem na porad stejny misto na displeji vypnu. Sterace se staci naucit, ze zmacknu cudlik na pacce a pak si vyberu rychlost koleckem, mam teda jeste verzi tesly s packama...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Já jsem s Teslama jezdil, ten displej je stejně mimo zorný pole jako infotainmenty ve všem jiným a muset se tam koukat kvůli tomu, abys věděl, jak jedeš rychle nebo co ti říká navigace prostě odpoutává pozornost od řízení.

Plus je problém to, jak je udělaný UX – primárně textový, nekontrastní grafika, která je hezká na pohled, ale nepřehledná. Tohle BTW okopírovala od Tesly většina čínskejch značek a je to u nich úplně stejně strašný.

Evropský značky to obvykle mají "ošklivý", je to v kombinaci černý a křiklavejch barev, primitivní grafika, jednoduchý ikonky, ale to všechno je naschvál – ono je to pak o snazší na vnímání a ušetří to právě ty zlomky sekundy, ve kterých můžeš něco přehlédnout.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: To, že si někdo něco dodělá, neznamená, že je to špatně navržený, jen si to chce upravit. To platí u všech aut.
    A že displej není v zorném poli, taky není pravda.
    Ten displej je hned vedle řidiče a většinu věcí řešíš periferně, ne že bys musel koukat dolů jako do mobilu.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Displej není nikdy v zorným poli, na tom jeho absence nic nezmění.

A koukat kamsi doprava a dolů vždycky vyžaduje odpoutání pozornosti od silnice. To není individuální, to je objektivní fakt.

Já chápu, že vám Tesly vyhovujou ostatníma věcma, případně že vám imponuje, že to "dělají jinak", ale objektivně je prostě ergonomie Tesly někde mezi špatnou a nebezpečnou.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Jo, názor sdílenej i majitelema Tesel, který do toho potom kupujou aftermarket řešení, protože jim stávající stav nevyhovuje.

Navíc na to, že umístit všechno na displej, zejména na displej mimo zorný pole a pohodlný dosah ruky, je bezpečnostní problém, jsou i studie.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ja som si docela zvykol, ze v aute pred sebou nemam displej, ale cisty vyhlad z auta, aj ked teda obcas v zakrute vadi ten siroky A-sloupek, ale skontrolovat rychlost v lavom hornom rohu obrazovky je zalezitost mihnutia oka, kazdy to auto pouziva trochu inak, neda sa spravit univerzalne rozhranie, ktore uspokoji vsetkych
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: „Totální absence ergonomie“ je spíš názor než realita. Je to jen jiný přístup k ovládání.
    A kdybys náhodou někdy skončil v Tesle, tak si displej před řidičem můžeš v pohodě dodělat. 💀
    The S3XY Dash
    https://www.enhauto.com/pages/dash
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DIM_: Ano, protože ty jsi viděl video na YouTube, kdežto já s tím jen celej den jezdil jako člověk, kterej se už 20 let profesionálně zabývá hodnocením aut mimo jiný z pohledu ergonomie.

Ano, tlačítka by byly lepší, ale pořád je tohle překvapivě dobrý řešení, na což přijdeš, až když v tom sedíš.

BTW mě to taky přišlo stupidní, když jsem to viděl na obrázku.
    DIM_
    DIM_ --- ---
    BOBASH: Vsechno to, co ma bejt na tlacitkach a rozhodne ne na displeji. Nebo tak se to alespon rika poslednich 10 let. Ale ted je to vrchol ergonomie, protoze displej je bliz volantu:)

Kamo, uz uznej, ze to je cely kravina (hezka! ale furt kravina) a pojdme domu:)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Ad autonomie – neříkal jsem nic jinýho. Nikdo nemá nic víc než L2 a žádný L2 nefunguje tak, aby se dal skutečně pustit volant a dát od něj ruce pryč, mimo dálnici.

Takže je pořád potřeba počítat s tím, že řidič auto řídí a to auto musí být uzpůsobený tomu, aby šlo ovládat tak, že bude co nejméně rozptylovat řidiče od řízení.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Pro Teslu je ale problém udělat cokoliv, co by aspoň vzdáleně připomínalo funkční ergonomii, protože prioritou je minimalizace nákladů, ne použitelný řešení.

Proto nemá displej před řidičem, head-up, má ovládání téměř všeho na displeji uprostřed, kde je nebezpečný to dělat za jízdy, menu na tom displeji má na způsob počítače/telefonu, takže je nutný číst texty, místo aby to bylo ikonama atd.

Tesla je naprosto ukázkovej příklad toho, jak vypadá totální absence ergonomie v autě.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Pro pomalejší: BMW Symbiotic Drive i Tesla FSD (supervised) jsou pořád jen L2 – hands-off / eyes-on.
    Stejná úroveň autonomie, jen jinak zabalená. A neplatí to jen na dálnicích.

BOBASH: Ne, Teslu řešíš jen ty. Já jsem jen konstatoval, že pro Teslu není problém implementovat funkční prvky do UI přes OTA a není kvůli tomu potřeba mít lichoběžníkový displej.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DIM_: Teslu řešil tuším W_NOICE. A jestli jsi zvyklej na ergonomii BMW, tak si tím spíš zkus Neue Klasse.

Podle mě je ergonomicky nejlepší řešení v historii automobilismu předminulá generace BMW (3er F30, 5er G30 atd.), ale tohle je skvělý přesně ze stejnejch důvodů, jen má na stejný problémy jiný řešení.

Ale když na to koukáš na YouTube videu, tak to prostě smysl dávat nebude, funguje to pořádně až v praxi, stejně jako celý to auto.
    DIM_
    DIM_ --- ---
    BOBASH: Jedinej, kdo tu resi Teslu, jsi ty:) Ja mam 2 BMW a vim, co chci. displej, co vypada velkej, ale realne je malej - nechci.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DIM_: Jde to nastavit, tuším. Takhle z fotek tam můžou bejt nějaký jízdní režimy, vypínání asistentů, zapnutí kamer... takový ty věci, co chceš mít hned po ruce a nechceš je někde hledat.

Důkladnějc to vyzkouším v červnu až to budu mít na tejden, teď si ani přesně nevybavuju, co konkrétně tam mělo zrovna nastavený to, čím jsem jezdil. Ale vím, že bylo příjemný to nemuset hledat :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Jakýkoliv hands-off se pořád reálně týká jen dálnic, kdekoliv jinde pořád musíš řídit nebo mít minimálně ruce na volantu, takže moct ovládat věci pohodlně je důležitý.

Kromě toho BMW směřuje na zákazníky, který mají rádi auta a baví je ty auta řídit, takže často řídí i když by nutně nemuseli, nebo proto, že to umí líp než elektronika.

Tesla je auto pro lidi, kteří nemají rádi auta a chtějí technologickej gadget na přepravu. Pro takový může dávat UX Tesly smysl, pro někoho, kdo chce auto řídit a mít ho pod kontrolou, čemuž BMW věnovalo docela dost úsilí, je naopak Tesla utrpení.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam