• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    VRUT
    VRUT --- ---
    ABS: sem jel dvakrát s Ioniq 28kWh na Istrii ve čtyřech skoro pořád po dálnici a dá se :). Sice máš dvojnásobnej počet dobíjení než s TM3LR, ale zas to bylo větší dobrodružství. Pauzy mám rád, jezdim s dětma a všem to po cestě prospěje. Ve finále nejsem nikdy vyndanej tak, jako když sem jezdil s Golfem kombi.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    ABS: Pro velkou (opravdu velkou, z toho co slyším když lidem radím s koupí aut) část lidí je auto o svobodě jet kdykoliv a kamkoliv. Nejde až tak o to, že by to potřebovali často, ale chtějí mít tu možnost.

Já si třeba dokážu představit mít R4 jako primární auto a jako sekundární auto starýho Jaguara na hraní, kterej v případě potřeby dá dlouhou cestu, ale nedokážu si představit mít jen tu R4.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    ABS: no nevím.... do Chorvatska jezdím rád, protože se 3 dětma létat je pro mě asi větší opruz než všechno naházet do boxu na auto a frčet (+ jsme si loni vyzkoušeli all inclusive ubytování a to nám prostě nevyhovuje - pak musíš na místě řešit půjčení auta atd.), navíc vybíráme si ubytování se soukromými plážemi a zatím velká spokojenost. Letadlem radši do vzdálenějších destinací 6h+. Do toho fakt jezdíme skoro na jeden zátah, starší dcera za těch 10h snad ani nevystoupí z auta (většinou spí), já jenom odskočit a třeba 1x natankovat. Ještě si dáme i prodloužený víkend u Baltu - tam to miluju nejvíc, protože v Chorvatsku nesnášim to vedro, Balt je pro mě jako dělanej.... tam bych taky lítat nechtěl.
    Rohlik skoro nenakupujem, prostě to nemáme zmáknutý přes web a funguje na nás "musíme si to ošahat", takže používáme jen když třeba odněkud jedem domů a už nechceme řešit nákup.

No přes všechny tyhle moje odlišné postoje se na BEV hrozně těšim a chci ho. Nejdřív jako 2. auto a myslím, že následně přijde i hlavní auto.... třeba lehce jetej Peak za pár let (?), i když to už starší dcera s námi jezdit nebude, tak bude stačit i třeba Enyaq. Holt se nám ta cesta do Chorvatska o něco protáhne... jsem s tím docela v míru.
    Jako možná mi to sedět nebude, uvidíme... proto začnu nejdřív tím druhým autem a zkusíme s ním někdy dát Praha - Ostrava a uvidíme. Nicméně to zatím vůbec nevnímám jako takovej kulturní switch, tak jak to popisuješ ty a teda doufám, že se nemýlím.
    ABS
    ABS --- ---
    FAEKAL: s EV s mensi baterii se da fungovat bez problemu, leta jsem mel Ioniq 28kWh. Lze vse skoro.
    Je to psychicky tezke/tezsi pro nekoho, kdo puvodne jezdil ICE, objektivne to nese spoustu omezeni. At jiz jizda k mori nebo o vikendu na chatu.

Clovek, ktery by 5+ let jezdil jenom EV, by asi nechapal k cemu jsou vyhody spalovaciho motoru: Proc se mam trmacet autem do Chorvatska, kdy mohu letadlem do vice destinaci. Proc vozit neco na chalupu, kdyz mi vse doruci online kdy chci?

Je v tom hodne zvyku a kultury, a tyto maji extremni setrvacnost ve spolecnosti.
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    S malým EV jako jediným se určitě existovat dá. Jezdím s I3 většinou kolem komína Praha -střední Čechy, ale teď jsem jel třeba v sobotu do Liberce a pohoda. Celou dobu jsem jel tak 130 na dálnici ve slejváku, spotřeba 18,5. A než jsem si stihl sníst oběd, cca 40 minut i s cestou, tak jsem měl z 20% asi 99. Záleží samozřejmě na infrastruktuře a plánování, v některých městech ještě není třeba ani jedna nabíječka, například Týnec nad Sázavou, kam jezdivám a to je někdy dost nepříjemný. Záleží jak to má kdo hozený, ale kdybych měl jet osobákem Praha-Brno a zpět za jeden den, tak mě to fakt nebaví a to můžu sedět klidně v novým pohodlným autě. Delší cesty jedu obytňákem a spojíme to s výletem.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Ano, existuje na to use case. Ale oproti tomu, co někteří tvrdí, ten use case neni univerzální a speciálně se netýká lidí, kteří nemají moc peněz.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Děláš z toho moc univerzální závěr podle svýho use casu. Evidentně existuje dost lidí, kterým malé EV s menší baterkou dává smysl, jinak by R5 nebyla jedna z nejprodávanějších EV v Evropě, viz: [LEJN @ Elektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌]
    Ale jsi z oboru, tak asi máš větší přehled 😄
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: tyjo v cliu ist na taku dlhu cestu... ma to zmysel? vsak tam nenarves ani vybavu na dovolenku :) to poznas nejakych ludi co v autach z A-segmentu jazdia dalej nez 200 km na navstevu k babicke?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Všichni ne, ale většina. Znám jednu paní, která má jako jediný auto Spring, ale to je rodina, donedávna neměli auto vůbec a její manžel jezdil 30 kilometrů do práce na kole.

Vlastnictví Epiqu 35 nebo základní R5 bude znamenat, že na delší cesty je výrazně lepší vlak.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Nevěřím, že všichni, co si pořídí malý auto s malou baterkou, ho mají jako druhý auto. A kdyby jo, tak si za cenu Elroqu 85 koupí Epiqa 35 i spalovacího Kamiqa.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    RSZ: Ale asi není jediný v domácnosti, ne?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Je to pro bohatý, protože musíš mít 650 tisic na DRUHÝ auto.

Nemůžeš fungovat s Epiqem 35 nebo základní R5 jako jediným autem.

To byla pointa, byla to reakce na nedávnou debatu o tom, “proč zlé automobilky nedělají levná elektrická auta”.

Právě proto. Elroq 85 je paradoxně méně auto pro bohaté než Epiq 35, protože Elroq 85 můžeš mít jako jediný auto.
    RSZ
    RSZ --- ---
    BOBASH: hele používáme citigoe a prostě tyhle problémy nemáme, přitom malé ev to je, ale je pravda, že ten dojezd u něj je lepší
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Například Kamiq je podle Škodovky jejich nejprodávanější model a začíná kolem 500k, zatímco Epiq má začínat na 650k. To už dnes není úplně rozdíl typu „auto pro normální lidi vs hračka pro bohaté“.

Epiq 35 s 37,5kWh LFP bude mít reálný dojezd kolem 200 km, takže na častý dálniční přesuny to úplně není. Ale pro člověka s wallboxem/FVE, kterej denně jezdí kratší trasy, to smysl dávat může.

Při 10k km ročně můžeš proti Kamiqu ušetřit kolem 25k ročně na provozu a servisu, takže ten rozdíl v ceně se může vrátit zhruba za 5–6 let. Při větším nájezdu ještě rychleji.

Já osobně bych auto s tak malou baterkou taky nechtěl. Ale zároveň chápu, proč si to svoje kupce najde.

A Spectre jsem nemyslel kvůli dojezdu. Spíš jako příklad auta, který čistě racionálně taky moc smysl nedává, protože je to statusová záležitost.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Sandero byl extrémní příklad, proto jsem pak přidal jako ten reálnější to Clio.

A jinak ad Spectre - ten za prvé má gigantickou baterku a reálný dojezd řádově 400 km kdykoliv a jakkoliv, za druhé je to auto, u kterého nikdo nepočítá s tím, že by snad mohlo být jediné v domácnosti.

Podle RR je Spectre typicky druhý až třetí Rolls-Royce v domácnosti s průměrně asi deseti auty.

Tu Alpinu jsem použil jako příklad proto, že jsem ji měl teď doma - jinak se ten problém týká právě spíš základního R5, který je z kategorie aut, jaká spousta lidí považuje za “vstupenku do světa elektromobilů pro méně majetné”.

Ve skutečnosti je to blbost a R5 je auto pro bohaté, kteří mají na to, dát 650 tisíc za auto, co nedojede do Brna.

Elektromobil pro chudé je pořád ojetá TM3LR nebo Enyaq 80.
    ADAM
    ADAM --- ---
    CHEVALIER: To ne, ty dva elektromotory nemají dostatečný výkon, jen asi 130kw. ICE tomu umí pomoct. Navíc se benzín hodí, třeba dnes se pohybuju v místech, kde je nabíječe opravdu málo. Ono obecně bych řekl, že čím hezčí a odlehlejsi oblast, tím míň nabíječek. Jsem vlastně rád, že jsem nakonec do toho Buzze nešel. Hybrid zatím asi lepší.
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    CHEVALIER: ..co ten motor a nádrž vyndat a dát tam další baterky...?
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    ADAM: ...v Teslách zarezávaj brzdové válečky.... v Tvém autě zareznou válce v bloku motoru....
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Bez domácího nabíjení nebo wallboxu těch zájemců asi opravdu moc nebude.

Na druhou stranu s tím Cliem RS sice dojedeš do Nice rychleji a bez delších zastávek na nabíjení, ale zase si ho doma „nenatankuješ“. A když bydlíš někde s lepšími podmínkami pro soláry, tak s tou Alpinou můžeš prakticky fungovat celoročně z vlastních zdrojů.

Podobný spalovací hot hatche dneska stojí stejně nebo i víc. GR Yaris, Mini JCW, Golf GTI nebo Civic Type R taky nejsou levný auta pro masy, tak to tvoje srovnání se Sanderem je podle mě trochu mimo.

A stejně jako může někomu připadat nesmysl Rolls-Royce Spectre za 10M nebo ID.Buzz GTX za skoro 2M (který taky není ideální na dlouhý dálniční přesuny), tak si i A290 najde svoje kupce a svůj use case. Proto mi to tvoje „ono to prostě nefunguje jako auto“ pořád moc nesedí 😄
    ADAM
    ADAM --- ---
    NIKDAS: Mám mhev vw California. Chtěl jsem buzz, ale nemá to furt campovaci režim + zvedací střechu bych musel řešit a tak. California je komplet hotová... baterku má 20kwh, což je asi na 80km. Je to fain, protože to pokreje takový to popojizdeni na místě. Na dlouhý přesun pak použij benzín. Ale v ty dodavce je cesta cíl, takže časté zastávky na nabíjení nevadí - takže jsem už jel i 800km čistě na elektriku a dalo se....
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    ADAM: To mě zajímá, co máš za dodávku? Velikost baterky, pořizovací cena atd :)
    ADAM
    ADAM --- ---
    Asi budu výjimka, ale me to nabíjení extreme rychle ubehne. Většinou je hotové dřív, než mám já hotové věci, co chci udelat. (tím, že cestuju obytnou dodávkou, tak mam porad kurva hodně věcí, co potřebuju dělat - například vařit si kávu, najíst se, vyřešit záchod, porěšit nabíjení elektrokola ale skoro nejvíc mi zabírá čas plánovat další cestu - kam pojedu, kde budu spát atd...)

Zastivit cca 45 min na cestě na jižní Moravou by pro mě byl nejmenší problém, to je tak uvařit si tu kávu a v klidu ji vypít.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Já chápu proč R5/A290 existuje, sám si dokážu představit R5 (nebo spíše R4) vlastnit, ale jen reaguju na dřívější debatu o to , proč tyhle auta pro velkou část lidi dávají jen omezený smysl - protože prostě nefungují jako jediné auto v domácnosti. A už vůbec ne v domácnosti bez nabíjení.

A290 je skvělá věc pro někoho, kdo má hodně peněz a bydlí pár desítek km od velkého města, ideálně tak, že má cestou zábavnou klikatou okresku. A může nabijet doma. Pak je to skvělá věc.

Ale pro velkou část lidí, kteří si dřív kupovali třeba Clio RS (jehož je to duchovní nástupce) je to nepoužitelné auto, protože Clio RS je sice malé a nepohodlné, ale můžu s ním vyrazit třeba na dovolenou do Nice.

S A290 je víkend ve sklípku na jižní Moravě už těžko řešitelné zadání, které pokud sklípek nemá nabíječku. Respektive řešitelné je, ale s hodinou nabíjení někde po cestě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam