• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: na toto by sa ale aspon v EU mohli zacat vztahovat nejake "right to repair" podmienky, podobne ako to ma byt teraz nasadene napr. pre elektroniku

dTest: EU zavádí právo na opravu výrobků - Nezávislé testy, víc než jen recenze
    https://www.dtest.cz/clanek-12146/eu-zavadi-pravo-na-opravu-vyrobku
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Na tohle jsme tu měli i videa a články o tom, že Číňani už desetiletý auta berou jako zastaralý a nikdo to tam nechce.

Přidej k tomu to, že čínský automobilky obvykle chrlí neuvěřitelný množství modelů s neuvěřitelným tempem změn, a UŽ TEĎ jsou známý tím, že je u nich problém s dostupností dílů.

Obava, že objednávat si za deset let díly na XPeng písmenko-číslo-něco, nebo na BYD Kapustňák Ypsilon Bž Fň, bude problém, jsou tudíž naprosto relevantní.

A bylo by to jedno, kdyby ten XPeng, kterým debata začala, stál o 20% míň než evropský auto a byl ve všem lepší. Ale on stojí skoro stejně a je téměř jistý, že bude jako všechny ostatní jejich auta neefektivní a tedy bude mít horší dojezd/větší spotřebu.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    V Číně je průměrný věk vozidla 12.9 let a roste, v roce 2012 byl 10.5 let.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S030142151930120X

The average lifetime of the China passenger vehicle has increased to 12.9 years.

V Německu je průměrně auto staré 10.9 let

Average age of passenger cars in European countries - Autoalan tiedotuskeskus
    https://aut.fi/en/statistics/international-statistics/average-age-of-passenger-cars-in-european-countries/

To že u nás je 16.2, druhá nejhorší v EU a jsme vrakoviště Evropy je věc jina a nepatří do této diskuze bych řekl.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    W_NOICE78: Hele, není to poprvé, co se tak vyjadřuješ, tak se zeptám: přijde ti OK používat ve friendly boardu kousavej/ironickej tón a shazovat druhé?

Možná si připadáš vtipně, ale kecy typu Já chápu, že jsi odborný analytik čínských automobilek (dobře víš, že není) jsou imho úplně zbytečný. A v každým případě proti bodu 6.

Jak by se ti líbilo, kdyby to někdo dělal tobě?
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Já chápu, že jsi odborný analytik čínských automobilek a rád věštíš z křišťálové koule, ale tohle bych nechal na trhu a peněženkách zákazníků. Ty nakonec rozhodnou, ne tvoje ani moje předpovědi.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: takze ako tam maju teraz tie graveyardy bicyklov, tak budu musiet vyhradit priestor este pre graveyardy 10+ rocnych aut? jako nejake tam odpocivaju uz teraz nove nepredane, ale toto bude nasobne viac priestoru
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: To se klidně může stát, protože Číňanům přijde desetiletý auto jako stará věc na vyhození. My tady jezdíme s autama 20+ let, oni moc ne.

A hlavně jak jsem psal, ona stačí MOŽNOST že to tak bude. Dokud se nebude vědět, že je servis desetiletýho (nebo patnáctiletýho) XPengu v pohodě, tak budou mít i pětiletý větší pokles ceny než ekvivalentní evropský auta, protože zákazníci tohle riziko započítají do ceny.

Což je ve chvíli, kdy ten XPeng není dramaticky levnější než Škodovka, potenciální problém.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Pokud bude trvat podpora v téhle podobě, tak s ID dílu to může být v pohodě.

Jinak je drtivá většina starších aut závislých na aftermarketu a na tom, jestli v aftermarketu koupíš snadno správný díl, protože origo díly jsou drahý.

Tobě to tak nemusí připadat a nemusí tě to zajímat, protože máš novou TMY a díly ti přijdou levný, ale pro provozovatelnost toho auta dlouhodobě je potřeba, aby zvládnul díly koupit i třetí majitel, kterej originály třeba už chtít (moct si dovolit) nebude.
    RSZ
    RSZ --- ---
    LAUNCHER: Btw je ta dokumentace něčím (kromě dostupnosti rovnou i pro zákazníka, jinde to má obvykle oficiálně k dispozici pouze servis, dostupnost pro civila je samozřejmě skvělá) lepší, než to co je dnes ke každému autu? Sáhl jsem na to první co jsem našel na disku a je to 1800+ velmi podrobných stran ke každému komponentu (pdf verze, obvykle k tomu existuje i "html" verze). Fakt se ptám..

LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Paráda 👍

Tesla Launches Battery Startup Challenge at Giga Berlin - Not a Tesla App
    https://www.notateslaapp.com/news/4404/tesla-launches-battery-startup-challenge-at-giga-berlin

RSZ
    RSZ --- ---
    BOBASH: Ani u mimofrancouzských auto to nebylo vždycky ideální - já mám třeba forda, kde se typ diferenciálu zjišťuje podle polohy víčka oleje na hrušce, z VIN to zjistit nelze ani ve fordu. Na mercedesu mám tři typy brzd a dva typy čidel opotřebení, musíš vybrat správnou kombinaci. Díly a výběr toho správného (u tesly) imho takový problém nebude, a pro staré tesly tu bude komunita.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    XPeng investuje miliardy do AI, výpočetního výkonu a OTA, ale ve finále jen pálí cash, protože za 10 let stejně přestane dodávat náhradní díly. To mi přijde jako zajímavá obchodní strategie.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Tady se zada VIN auta:

https://parts.tesla.com/

Dostanete rozpad na jednotlive dily a jejich ceny. Ty dily lze rovnou objednat. Dostanete je domu. Stejne tak si je muze objednat jakykoliv servis, jednotlivec atd.

Druha moznost je vzit ID toho dilu a sehnat si ho aftermarket jinde, podle toho ID.

Jedna z mnoha features, ktere na tech autech miluji. Proste nekupujes jen auto, kupujes SW podporu na hromadu let + tenhle HW ekosystem. TMY se zatim vyrobilo hodne pres 5mio, TM3 hodne pres 3mio. Tzn na tato auta budou vzdycky dily.

BOBASH
    BOBASH --- ---
    DOCKINEZ: Servisní síť BYD je rozhodně výhoda a u auta, který bych si nechával pět let, to tím určitě získá body třeba proti Tesle.

Otázka je, jestli to půjde servisovat za pět nebo deset let, a hlavně jestli ten člověk, kterej ode mě to auto bude za těch pět let bude kupovat, BUDE VĚŘIT že to půjde servisovat.

Protože pokud nebude, započítá trh tohle riziko do ceny ojetýho Číňana, což může mít na TCO toho auta poměrně dramaticky neblahý vliv.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Vážně si tu budeme vyměňovat AI slop?

Jinak že Tesla má aktuálně dobře dostupný díly vím, ale problém není v dostupnosti, problém je potenciálně v tom, že bude problém zjistit, KTEREJ díl si mám objednat. U normálního auta, pokud není francouzský, obvykle fungujou třeba modelový roky, to u Tesly fungovat nebude.

Ad Čína – problém je s jejich filosofií "co je starý, to je k ničemu" a rizikem, že se na dodávání dílů na 10+ let starý auta prostě vykašlou. Zkušenosti s blbou dostupností dílů jsou už teď.

Sekundární problém je, že ty auta nemusí být stavěný na to, aby vydržely takhle dlouho a daly se rozumně servisovat, opět z toho důvodu, že jim to nepřijde důležitý.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Když přišla řeč na servisy, zaregistroval jsem, že nám kousek od baráku Olfin zřídil prodejnu a hlavně značkový servis BYD.

Takže kdybych někdy přestal řešit politiku a rozhodl se jít do „číny“, tohle by byly významný body navíc. Přeci jen chceš mít servis přímo ve svým městě, zejména když jsi vzděláním filosof a tvoje schopnosti oprav svépomocí končí někde u výměny kola za rezervní či nahrazení spálený žárovky ve světlometu :D
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Fable 5:

K té Tesle: Autor si plete dvě různé věci — dostupnost dílů a ekonomiku karosářských oprav. Dostupnost dílů je paradoxně to, co Tesla dělá nejlíp: díly na běžnou údržbu si objednáš přes appku, přijede mobilní servis, DIY návody jsou veřejně publikované a údržbu můžeš provést sám nebo přes nezávislý servis (Tesla) , kompletní servisní a opravárenské manuály jsou volně na service.tesla.com. Roční údržba Modelu 3/Y vychází na 350–600 dolarů, tedy hluboko pod srovnatelným BMW nebo Mercedesem (Thevantagegroupauto) . A hlavně k té spekulaci „až Tesla přestane dodávat díly": právě to se teď testuje naostro, protože Tesla končí výrobu Modelů S a X, a explicitně potvrdila pokračující dodávky OEM dílů a servisní podporu pro stávající majitele, se softwarovou podporou typicky 8–10+ let (BASENOR) . Dvanáct let staré Modely S dnes normálně jezdí a existuje na ně nezávislý i použito-dílový ekosystém — kdyby platila teze „postupné inovace zabijí aftermarket", tahle auta by stála.
    Logika je navíc obrácená: aftermarket nevzniká tam, kde výrobce spolupracuje, ale tam, kde je objem. Model Y byl nejprodávanější auto světa, Model 3 se prodal v milionech na dlouhodobě stabilní platformě — to je pro vrakoviště a třetí strany palivo, ne překážka. Running changes komplikují katalogizaci, ale nezruší ekonomiku dílů pro miliony vozů na silnici. Kde má Tesla skutečnou slabinu, je něco jiného, než autor napsal: kolizní opravy — lepený a nýtovaný hliník, zákaz aftermarket dílů u strukturálních oprav, drahé totálky. To je legitimní výtka, jen to není „za 10 let neseženeš díly".

K Číně: Autor hází „čínskou značku" do jednoho pytle, jako by šlo o firmy, co se objevily předloni. Chery exportuje od roku 2001, dřív než kterýkoli jiný čínský výrobce, a je největším čínským exportérem osobních vozů nepřetržitě od roku 2003 (Wikipedia) — přes 20 let po sobě, s globální servisní a dílovou sítí ve více než 80 zemích (Auto-from-china) . To není experiment, to je čtvrtstoletí exportní historie včetně trhů jako Rusko a Jižní Amerika, kde auta jezdí v drsnějších podmínkách a déle než u nás. Geely vzniklo 1986 a v roce 2010 koupilo Volvo Cars — v Evropě operuje primárně přes Volvo, Polestar, Smart a Zeekr, s vývojovými centry v Göteborgu, Coventry a Frankfurtu (ACL) ; kdo se bojí o díly na Geely produkt, kupuje de facto do infrastruktury Volva. A MG/SAIC je nejprodávanější čínská značka v Evropě s autorizovanými servisy napříč EHP a Švýcarskem (Chinese EV Europe) a vyzrálým dodavatelským řetězcem, díky kterému jsou náhradní díly široce dostupné (YDchinauto) . Riziko „značka odejde a ty zůstaneš s autem bez dílů" reálně existuje — ale u malých hráčů a startupů, ne u firem s 25–40 lety historie a milionovými exportními objemy. Autor kritizuje segment podle jeho nejslabších členů.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: O spolehlivosti čínských aut v dlouhodobém měřítku zatím nikdo nic neví, a je docela dost důvodů se domnívat, že by to mohl být problém – třeba to, že jejich domácí trh s něčím takovým vůbec nepočítá, tam běžně chodí do šrotu desetiletá auta, protože kdo by chtěl takový zastaralý krám.

My jsme tady zvyklí, že auto musí fungovat 15-20 let, aby dávalo ekonomicky smysl.

A pak je samozřejmě otázka, jestli na nějakou čínskou značku půjdou za 10 let koupit díly, nebo jestli na ní bude aftermarket.

Tohle je BTW potenciální problém i u Tesly, protože nejspíš jakmile Tesla samotná přestane dodávat díly, bude to vzhledem k jejich postupným inovacím pro aftermarket dost problém.
    ADAM
    ADAM --- ---
    JYRKA: Všechno možný. Nejvíc endesa/enel a etecnic /evcharge (oboje Španělsko). Tyhle jsou nejlevnější. Ale bylo tam určitě i něco jiného. Teď třeba eranovum. Nebralo mi to žádný čip, tak jsem přejel jinam. Tam taky ne, ale nakonec mě zachránilo, že to šlo spustit přes appku. (ta první nešla ani přes appku).
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam