• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    BOBASH: no pockej, mozna melu blbost, ale u v2l ti z auta leze primo 230 1f zasuvka,ne? Coz je dobre na nejakou nouzovku nebo kempovani, ale barak (v2g) je 3f (*) - takze bud je treba vyvezt DC a rozstridat si to invertorem ve wallboxu nebo to rozstridat primo v aute (coz asi bude ta mene efektivni varianta).

* Vim, ze existuji 1f privod, ale prakticky jsem to videl jen v bytech a tam zas bude problem fyzicky natahnout kabel z ulice do bytu.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CERMI_FOX: Většina aut co umí V2L umí technicky i V2G, pustí to po nějaké aktualizaci, až to půjde legislativně.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: ... a bude to stát takový peníze, že si rovnou můžeš koupit ten Mercedes :)
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Zajímavá recenze BMW iX3 Martina Vaculíka s pár technickými detaily, o kterých jsem neměl ani páru (např. 800/400V nabíjení): https://www.auto.cz/revolucni-bmw-ix3-ve-videu-martina-vaculika-zacina-pohreb-spalovacich-aut-162081
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    V2G je můj sen, přitom problém je to hlavně legislativní.
    Technicky mi to nepřijde složité, e.g. můj FVE inverter je schopný pracovat s 600V bateriemi, takže to "stačí jen propojit kabelem jako další baterii" plus nějaká ta komunikace. Musela by se samozřejmě řádně spočítat cena za protočenou kWh kvůli opotřebení baterie, v tom možná bude ten kámen úrazu.
    EXX
    EXX --- ---
    Dam osobni zkušenost, jel jsem ted starym eskem z 2015 EHM z čr do fr, jel jsem to tři dny od superchargeru k superchargeru. V čr jsem naplnil v Plzni u Ibisu, v německu ma clovek pocit ze je nabijecek vic nez aut, nikde se neceka, stojany relativne prazdny, ve francii jsem mel pocit ze je to jen tak tak a pak v Nantes uz jsem dokonce musel chvili čekat (ale byl tam blbe zaparkovanej mercedes co mel plneni z druhy strany a blokoval timpadem jeden stojan. Dneska jedu zase do čech a pak v sobotu zase zpatky do FR tak se pokusim o osobni rekord. Chtel bych to udelat pod 15h ale nevim jestli to fyzicky zvladnu. Jinak posledni zkusenost byla ze co 2h nabijeni na cca 40minut a nabijel jsem celkem 8krat.

Btw je tu klub na DIY opravy starych tesel ? Mam uz nekolik drobnych glitchu co bych rad vyresil.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    W_NOICE78: Kdybych si smel takhle prat:

* 150 kWh ☺️ To mi prijde, ze by pro me byl ideal na to, kam je mi prijmne dojet + zpet. Bez nutnosti nabijeni v destinaci, nebo po ceste.

* V2G please - ac chapu, proc to na beznych autech neni, no. Alespon ze uz je V2L, hura ❤️

* Navrat 22 kW AC nabijeni doma. Prijdes, odpocines si a pak bys rad vyrazil nekam jinam, ale auto zatim prilis prazdne. Chapu, ze jsem se mel lepe ucit a mit doma DC nabijecku, ale snad si rozumime :-)

* Soudoba rychlost DC nabijeni zrovna mne staci, ale tu potrebu chapu.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    LAUNCHER: ještě k tomu tu 100 kWh baterku a 10–80 % SOC soc za 10-15min.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Líbí se mi to moc, ale chybí mi tam performance verze. Něco jako TMYP L bych pak uvítal jako moje příští auto, asi o fous raději než TMYP.

I Tested the NEW Tesla Model Y L…This Thing Is Ridiculous
    https://youtu.be/fVlZBx_VGXw?is=06pYptpGRMNfjZnn
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Jakkoliv věřím v úspěch Luce, tak tenhle prodej s tím samozřejmě nemá nic společnýho. Je to dar na charitu, kdyby zrovna prodávali cokoliv jinýho, tak by koupil cokoliv jinýho (ten samej chlap koupil v tý samý charitativní aukci loni nějaký Ferrari za asi 26M).

Zajímavější je, že Luce už je vyprodaný snad na víc než rok dopředu.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: LAUNCHER: Mám radost, že se Ferrari s EV daří 👍 Kus #0 prodán za $40m. Gratuluji šťastnému novému majiteli, Dr. Herbert “Herbie” Wertheim.

Chápu že si o tom leckdo bude myslet své, ale je to Evropský průmysl s prémiovým luxusním zbožím, prosím přejme tomu úspěch.

Meet the person who paid $40 million for a Ferrari Luce - The Supercar Blog
    https://www.thesupercarblog.com/buyer-who-paid-40-million-for-the-first-ever-ferrari-luce-revealed/

2026 Ferrari Luce 'Tailor Made' Sells for $40,000,000 USD | Full Bidding Battle
    https://youtu.be/SO9f2lkOvgQ?is=q02eGd-CFaqDN4Dm

PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    W_NOICE78: 9,3kWh je takovej zaklad no na takovej stroj. Ideal by byl nekde na 12-15kWh aby to nekam dojelo ...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    BOBASH: Akorát to bude komplikovat blowjoby za jízdy:)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    K dotazům, jak funguje středová konzole u Type 00. Tak jednak je pod ní prostor na telefony, a pak jsou v ní otevírací odkládací prostory a držáky na pití. Takže celkem má smysl:

AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ELIJEN: Nabíječky ani ne, ta jaderka co na chlazení potřebuje vyšší hladinu Dunaje než je docela jo.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    DZODZO: Nevěděl jsem, že nabíječky potřebují déšť.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    myslim ze v niektorych pripadoch nemusia ani znizovat, lebo ten udavany vykon nabijacka aj tak nedosahuje :)

V Maďarsku omezují výkon nabíječek elektromobilů, důvodem je sucho a vlny veder - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/auto-v-madarsku-omezuji-vykon-nabijecek-elektromobilu-duvodem-je-sucho-a-vlny-veder-40592708
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    NIGHTHUNTER: Pokud prijedes na V3 s dlouhymi kabely, tak se postavis vzdy tak, abys zabral jen jeden stojan. Treba s Enyaqem jedu popredu misto couvani s Teslou. A V3 je uz vetsina, takze problem je jen v lidech.
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    JYRKA: viděl jsem několikrát, že pak někdo zabírá místo jiným Teslám tím, že má jako ta ID.7 nebo BYD konektor na druhé straně... Tesla pak hlásí volné konektory, ale volné stání k němu neni...
    (ale já nejsem žádnej ultra-Teslista, jen s koncernem po světě si radši zaplatím paušál u Ionity, když to dává cenově i počtem nabíječek smysl - a i pochopím, že třeba nedává a udělal bych to stejně ;-))

JYRKA
    JYRKA --- ---
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    DZODZO: V aplikaci Tesla si vyberes nabijeni jineho Ev, pres geolokaci to najde spravny supercharger a pak jen vyberes podle cisla stojanu. Platim si pausal, abych platil stejne jako Tesly.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam