• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    JIMIQ: ale pro tvuj use case ciste ekonomicky nedává dobijení BEV z FVE(kvůli pořízovací ceně) vůbec smysl
    ADAM
    ADAM --- ---
    Proč reseni neexistuje? Buzz se mi zdá boží. A ke všemu se dá v akci pořídit za dobrý peníz. A můj phev multivan s 20kwh baterkou je taky dost dobrej...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    BUCKOWSKI: No jo, my se opět rozmnožili a s dětma, velkým psem, obřím „SUV kočárkem“ Hartan a psím příslušenstvím bych asi fakt potřeboval plus minus toho Sharana, resp. BEV ekvivalent.

Rozumný řešení neexistuje.

Nakonec mi z toho nejlíp vychází rozhodnutí na pár let rezignovat na veškerý dovolené někde daleko. A prostě jet někde poblíž do 100 km (Polsko?), nejdřív tam odvézt ženu a děti a vrátit se pak v klidu pro čokle a věci.
    PEDROBEAR
    PEDROBEAR --- ---
    PEPAZZ:
    JIMIQ:
    ma to soused - cena zacina v EU 100k €. v CR jsou ted aktualne 4 auta predvadeci - je to pry masakr. Ve 100km/h na dalnici na to slapnes a auto podhrabne za jizdy.

Ale tenhle model neni upravenej pro EU a je to teda cinska vyroba through and through - lokalizace spatna a smesny bylo ze auto samo oteviralo garazovy vrata. Pritom nepouzil nikdy ovladac.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    JIMIQ: ceny jsou čísnké .. tohle auto do EU jen tak neprijde imho, BYD prodava mimo čínu vyřazene modely : )
    v cinskych cenách tedy neni clo ani DPH pokud vím .
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    KUTAS: obecne souhlas pravidlo co se na strechu vejde, velikost baterky je min 1:1 s vykonem panelů idealní pak aspon 1:2 . Pokud mas v planu bev tak kapacitu baterie u FVE pocitej tak aby to obhospadarilo primarne dum. U aut pak muzes nastavit nabíjení tak aby ti system nebral ze sítě coz treba std 11kw wallbox bude dělat. Kdyz nabijím u FVE auto tak si stahuji ampery v appce auta tak abych byl lehce pod aktuální výrobou FVE, pak sytém nemusi sosAT ZE SÍTĚ. Dale neni od veci se zamyslet i nad stridačem a koupit stridac ktery umí nabíjet baterky vetším proudem typycky nebrat 10kw stridac ale treba 20-25kw stridač i když ho plně nezatížíš.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PEPAZZ: ale ty ceny jsou počítám bez cla. Ale jinak něco takového měl vymyslet VW... a trošku hranatější Škoda
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    KUTAS: Tak Kodiaq byl loni adept číslo jedna, ale když jsem se svezl v Enyaqu, tak jsem řekl, že už spalovák nechci :) Ale bylo to malý, no...
    Myslím, že jsem se bezpečně dostal do první stovky českých objednávek PEAQu. :)

Ano s většíma dětma už zase cestuje líp. Já stejně počítám s tím, že koupím i nové dětské sedačky, které budou v Peaqu dobře sedět, dobře se tam dávat atd...

Za 3 isofixy v druhé řadě, šel bych světa kraj. :) Rodinné auto - jak to prezentují by je mít prostě mohlo aspoň volitelně.

Podle videí to vypadá, že bude v Peaqu i více místa než v Sharanu. Sharan měl naprosto super ty šoupací dveře - když byli prckové uplně malý, tak to bylo naprosto dokonalý - dvě vajíčka vyndavat u poliklinky z normálních dvěří prostě nedáš.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    wow nové BYD s 800V architekturou

Model Price (yuan and USD)
    Formula S
    730 km DiSus-C RWD 189,900 (27,900)
    900 km DiSus-A RWD 209,900 (30,900)
    900 km DiSus-M RWD 209,900 (30,900)
    750 km DiSus-A AWD 229,900 (33,800)
    750 km DiSus-M AWD 229,900 (33,800)

the vehicles are built on a high-performance architecture supporting flash charging, capable of reaching 10-70% charge in 5 minutes and 10-97% in 9 minutes.
    std range : 76.744 kWh LFP
    long range: 92.093 kWh LFP

Powertrain: RWD models offer outputs of 245 kW (329 hp) or 300 kW (402 hp), while AWD variants deliver a combined output of 490 kW (657 hp).
    Range: The series achieves a maximum CLTC range of 900 km.
    Intelligence: Equipped with the “God’s Eye B” system and LiDAR, the vehicles support highway and urban NOA (Navigate on Autopilot).

KURE
    KURE --- ---
    MART1NKA: mnoo Musk má vlhký sny o tom, aby naše (záladní? atlanticka?) společnost vypadala tak nějak jak to v číně už je.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    MART1NKA: To není o tobě, ale o tom kudy s tím jezdíš. To auto je jeden obří senzor co je permanentně online.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    KUTAS: Nelze než souhlasit s tím, že čím větší tím lepší všechno :-D
    Já mám třeba 13,75kWp/30kW/62kWh a inteligentní řízení na na spotu.
    Normálně přelejvám energii z baterií v domě do auta, jako není to leckdy nejvýhodnější, ale prostě se mi to někdy nechce řešit.
    Ještě budu dodělávat nějaký inteligentnější dobíjení, ale tam je trochu problém s čtením dat z auta... no to je na dýl.
    Každopádně momentálně jsem v plusu (tzn FVE mi vydělá víc, než zaplatím za el.) a vypadá to, že až vyměníme i druhý auto za normální (rozuměj za BEV), tak bych měl být zhruba na nule (dům + nájezd aut cca 45k ročně)
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Masserati se stehuje do číny v EU už jen design zbytek know how bude mít Čína

A three-way alliance
    This partnership represents a restructuring of technology, manufacturing, branding, and distribution:

Huawei: Provides the Harmony Intelligent Mobility Alliance (HIMA) platform, including the intelligent cockpit, Qiankun ADS autonomous driving system, and electric drive technology.
    JAC Motors: Leverages its Maextro super factory to handle vehicle engineering and manufacturing.
    Maserati: Contributes its century-old design language and established global sales channels.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MART1NKA:

1) Tvůj optimismus ohledně CN a pesimismus ohledně Tesly úplně nesdílejí bezpečnostní orgány v CZ, PL ani DE. V ČR například do vybraných objektů MO/AČR nesmí mimo jiné Volva s první registrací od 1. 1. 2021 – a příslušný dokument explicitně zmiňuje majoritní vlastnictví Geely a cloudovou konektivitu. V PL jsou omezení postavená hlavně na zemi výroby auta, v DE existují omezení pro některé citlivé objekty a typy vozidel.

2) Myslím, že Elon udělal a ještě udělá pro planetu i UA mnoho dobrého. Samozřejmě vkus máme každý jiný a to si musí každý zvážit sám. Tvůj názor Ti neberu; mně se mnohé jeho zkratky nelíbí až až, případně jeho nedržení se jednoduchého pravidla „když nevím, alespoň držím pusu“. Jsem i trošku rád, že mu v tom lidé jako Ty vyváleli čumák.

3) VW - odmyslím si jeho temnou historii - má z poslední doby za sebou Dieselgate. K tomu můžeš přidat dlouholetý tlak na podporu dieselů, masové natahání dieslů do Evropy, automobilkami financované studie kolem emisí nebo přímo kartelovou dohodu VW, BMW a Daimleru ohledně technologií čištění emisí. You name it.

Myslím, že ta damage co má na triku VW a další je podstatně hmatatelnější než všechno špatné, co kdy udělal Elon. Přesto mám VW za mnoho jiných věcí rád, odpouštím jim a není to pro mě no-go. Ale občas je potřeba koukat bez růžových brýlí i na lidi a firmy, které máme rádi.

4) Též podporuji neházení do jednoho pytle Volvo / Geely a řekněme CN vs Taiwan. Už je to dlouho co jsem dělal s CN kolegy, ale někteří nebyli vůči některým krokům CN uplně nekritičtí. Nelíbí se mi generalizovace CN - špatně.

// My 2 cents, určitě nejsem odborník na geopolitiku, mezinárodní vztahy atp.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    MART1NKA: U Volva nějaký riziko je, jinak by to omezení nebylo. Jinak já taky nikoho nezajímám. A pokud by trénink mých dat zlepšil bezpečnost na silnicích, tak s tím problém nemám. Nejvíc dat stejně každej z nás nosí po kapsách.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    BUCKOWSKI: jj měl jsem asi 3/4 roku Sharana a doteď vzpomínám, jak jsme se do toho ve velké pohodě naskládali. Chvíli jsem pak i uvažoval prodat toho Kodiaqa a koupit jetého Sharana.... nakonec jsme to nějak ustáli a čerstvě 17 let dcera už s námi přestává jezdit, i když letos opět zvládla 10h Chorvatsko mezi sedačkama (big respect) + jsem teda koupil jeden z největších možných boxů na střechu.
    Když bych teď nahrazoval Kodiaqa, tak koukám po Peaq určitě, ale než bude nějak rozumě z druhé roky, tak to taky 2-3 roky bude trvat a to už prostě tak velké auto potřebovat nebudem a bude stačit Enyaq. Stejně chci nejdřív jít cestou toho menšího druhého auta (Epiq?) a stará Fábka půjde na dceru, aby se rozjezdila po okolí.
    Když někdo může mít čínský auto, ať si ho zkusí, mě se jich pár líbilo. Ovšem kvůli práci bych s ním nikam nemohl, a to nejsem armáda. Máme prostě přísné podmínky a stejně jako čínská auta, nesmíme mít ani android mobily
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: zobrazovacie zariadenie mimo zorne pole ridica mal myslim uz ktorysi yaris, kamarata co s tym jazdil som sa pytal ci mu to nevadi, ze sa musi pozerat na rychlost do stredu palubky a vravel ze "to si zvyknes" a to bolo davno pred dobou tesiel a dotykovych displejov

predsa tu rychlost nepotrebujes checkovat konstantne, je to vedla pravej ruky na volante, ukon na 200 milisekund, cista doska vo vyhlade mi vyhovuje, naopak svetielka z HUDu pred sebou by ma rusili, snad to casom nedopadne jak v tom videu hyperreality, ze ked nebudes mat nejaku subscription od automobilky tak ti to tam bude prehravat reklamy :)

HYPER-REALITY
    https://www.youtube.com/watch?v=YJg02ivYzSs
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    W_NOICE78: ja nikoho nezaujimam. riesila som data na trening AI ktore sa potom potencialne pouzije na nejake skodenie inde.
    Volvo ma v aute nasadene EU based Google riesenie (stejne planuje i VW), Geely si na tebe netrenuje vlastne LLM.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    MART1NKA: Myslím že to bude dost podobný.

Jedním z benefitů, které mohou čerpat vojáci, zaměstnanci ministerstva obrany a vojenští veteráni, jsou slevy na vozy Volvo. Lidé z obrany na ně můžou využít slevu až 39 %, zjistila TV Nova.

Má to ovšem jednu malou vadu na kráse. Majoritní vlastnický podíl ve Volvu má čínský koncern Geely a na základě pravidel zaváděných od konce letošního jara tyto auta nesmí jezdit na vojenské základny a do objektů ministerstva obrany.

Ministerstvo nabízí vojákům slevy na Volvo, před kterým varuje. S autem nesmí do práce | TN.cz
    https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/655127-ministerstvo-nabizi-vojakum-slevy-na-volvo-pred-kterym-varuje-s-autem-nesmi-do-prace

Na dotaz TV Nova, zda to resort nevidí jako problém, nedokázalo ministerstvo odpovědět.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam