• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    No já zase jezdím autem trasy ~14km, to mi vychází na 1,5-2kWh, což v klidu dobiju i z baterky. Výjimečně jedu 100km (jednou za měsíc) a párkrát do roka 300 a 300 zpět.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    VLASTIS: mně to právě taky nedává smysl, když bude mít člověk třeba 20kWh baterku, tak tím prostě ani tu 50kWh (což je takové to minumum) v BEV prostě nenabije. Nicméně na větším množství panelů se shodneme.

LAUNCHER: to už je diskuze do jiného audítka, kam se s tím taky plánuju přesunout. Teď mi jde hlavně o zohlednění BEV, zatím si stejně nějak třídím a sbírám informace.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    OTAZKAKONCE: pracujem v AI oblasti a tomu cloveku by som nedala svoje data ani omylom. uplne sa mi z toho zveda kufr. nie, siet X nepouzivam, moj ucet je zmazany odkedy to tam prevzal. to uz to radsej odovzdam Cinanom. I ked u Volva predpokladam, ze dodrzuju security pravidla pre EU.
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    TOMBRIDER: nabijet BEV z baterek mi nedává ekonomicky smysl, kapacita baterií je v domě je zlomek potřebné kapacity. Za mě buď přímo z panelů nebo ze sítě. nízký tarif vychází +-3Kc/kWh.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    KUTAS: Jednak co napsal ID TOMBRIDER.

Druhak vedle EV připomínám také nároky klimatizace. Ta navíc funguje jako tepelné čerpadlo, mimo mrazy je příjemné a efektivní si tím i přitápět. Osobní zkušenost Ti můžu dát po zimě, AC jsem dával až teď, po zkušenosti z tohoto léta.
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    KUTAS: Čím větší tím lepší:)
    Pokud tě neomezuje budget. Tak panelů tolik kolik prostor snese. A baterii taktéž. Je to úplně jednoduché.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Jak vlastne dimenzovat FVE, kdyz planujete BEV a jednou to budou pravdepodobne i dve elektra? Proste dat na strechu vic panelu a dobijet hlavne o vikendech, pripadne behem home office? Nebo to zohlednujete i z pohledu kapacity baterek?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    BOBASH: a proto musim rok-dva pockat na ojetinu :) ale ja jsem v podstate rad ze si EV poridim uz 2028, protoze puvodni plan byl 2032 :)
    OTAZKAKONCE
    OTAZKAKONCE --- ---
    KUTAS: mám to úplně stejně. Jakkoliv jsou tesly dobry čistě technicky, ten člověk a to co reprezentuje je prostě příliš.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    BUCKOWSKI:
    JIMIQ: Proto se dělá Elroq a Peaq :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    BUCKOWSKI: pro me je zas moc velkej, resp pro moji garaz :D
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    BOBASH: Tak já jsem původně Enyaq chtěl, ale byl malej.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    BOBASH: Mna sa to bude tykat az v decembri, ale co som citala, tak tie auta fakt nemaju.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MART1NKA: Nevim, s čím se flákaj. Není jim líto utratit peníze za to, abych se ve studiu ve fabrice podíval na XC40 a XC60 po faceliftu, ale dodat svůj nejdůležitější produkt na test neumí.

Je ale možný, že jsou na tom podobně jako Mercedes a BMW s ekvivalentama. Prostě nemaj auta, všechno jde k zákazníkům.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    evidentne to neposlali akurat novinarom v Cesku, s tym komentarom sa stotoznujem celkom :D
    I lived with the Volvo EX60 for a week, here’s what I learned.
    https://www.youtube.com/watch?v=5xS23caFCJ4

MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    BOBASH: ako mat garaz, tak si kludne pojedu svoj cougar mode s takym autom. kupim si leopardi satek a zacnem balit zajicky, ale nemam a neni available, v baraku mame 4 garaze na 8 bytov, asi si viete predstavit, aka je o to bitka.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MART1NKA: Ad Mercedesy a vzhled – jo, do značný míry jo, taky mě tím vaděj a měl bych asi psychickej problém to vlastnit. Ale dá se to částečně zlepšit tím, že se objedná nějaká nenápadnější specka.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MART1NKA: Tak GLC mi jezdilo po dálnici asi za 18-19, což by odpovídalo 500 km, s ohledem na možný špatný počasí a tak bych počítal třeba kolem dvacky. Což je furt skoro těch 500 a vychází to, že nebudeš nabíjet téměř vůbec. iX3 mi přišlo že žere víc, ale zase má 114 baterku, takže reálnej dojezd podobnej.

Samozřejmě počítám velký baterky, u základního GLC s 84 kWh je to trochu horší, ale furt asi docela v pohodě.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MART1NKA: akoze s naftakom co mam teraz rozhodne nekoukam na spotrebu a nejedu 110 vpravo na dialnici, ako moj setrivy tata.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    BOBASH: mne tie Mercedesy trochu pridu ako taka kolotocarska Turkovina.

LAUNCHER: ja som robila posledne 2 roky aplikaciu pre istu automobilku tak mam o pokryti nabijaciek celkom prehlad. Slovensko je po D1 az po Trnavu... nebude problem. Nemecko je Baden-Wut..., tiez nebude problem. Nabijacky mame v kancelarii ako benefit zdarma. Vonku mi nejake % plati firma.

BOBASH: v Cesku sa snazim nejet viac nez 130 pokial nemam nejaky stresik. mne sa sucasne auto zacne u 150 klepat, ale jak sa poznam, tak som schopna jet i 200 pokial auto da :D podobne navyky mam na kole. jela som s XC90 do Krakowa min rok a musela som sa krotit pretoze som viezla tehotnu kamosku. je ale pre mna prilis velke, skoro nedociahnem na pedale.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam