• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    MART1NKA: To není o tobě, ale o tom kudy s tím jezdíš. To auto je jeden obří senzor co je permanentně online.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    KUTAS: Nelze než souhlasit s tím, že čím větší tím lepší všechno :-D
    Já mám třeba 13,75kWp/30kW/62kWh a inteligentní řízení na na spotu.
    Normálně přelejvám energii z baterií v domě do auta, jako není to leckdy nejvýhodnější, ale prostě se mi to někdy nechce řešit.
    Ještě budu dodělávat nějaký inteligentnější dobíjení, ale tam je trochu problém s čtením dat z auta... no to je na dýl.
    Každopádně momentálně jsem v plusu (tzn FVE mi vydělá víc, než zaplatím za el.) a vypadá to, že až vyměníme i druhý auto za normální (rozuměj za BEV), tak bych měl být zhruba na nule (dům + nájezd aut cca 45k ročně)
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Masserati se stehuje do číny v EU už jen design zbytek know how bude mít Čína

A three-way alliance
    This partnership represents a restructuring of technology, manufacturing, branding, and distribution:

Huawei: Provides the Harmony Intelligent Mobility Alliance (HIMA) platform, including the intelligent cockpit, Qiankun ADS autonomous driving system, and electric drive technology.
    JAC Motors: Leverages its Maextro super factory to handle vehicle engineering and manufacturing.
    Maserati: Contributes its century-old design language and established global sales channels.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MART1NKA:

1) Tvůj optimismus ohledně CN a pesimismus ohledně Tesly úplně nesdílejí bezpečnostní orgány v CZ, PL ani DE. V ČR například do vybraných objektů MO/AČR nesmí mimo jiné Volva s první registrací od 1. 1. 2021 – a příslušný dokument explicitně zmiňuje majoritní vlastnictví Geely a cloudovou konektivitu. V PL jsou omezení postavená hlavně na zemi výroby auta, v DE existují omezení pro některé citlivé objekty a typy vozidel.

2) Myslím, že Elon udělal a ještě udělá pro planetu i UA mnoho dobrého. Samozřejmě vkus máme každý jiný a to si musí každý zvážit sám. Tvůj názor Ti neberu; mně se mnohé jeho zkratky nelíbí až až, případně jeho nedržení se jednoduchého pravidla „když nevím, alespoň držím pusu“. Jsem i trošku rád, že mu v tom lidé jako Ty vyváleli čumák.

3) VW - odmyslím si jeho temnou historii - má z poslední doby za sebou Dieselgate. K tomu můžeš přidat dlouholetý tlak na podporu dieselů, masové natahání dieslů do Evropy, automobilkami financované studie kolem emisí nebo přímo kartelovou dohodu VW, BMW a Daimleru ohledně technologií čištění emisí. You name it.

Myslím, že ta damage co má na triku VW a další je podstatně hmatatelnější než všechno špatné, co kdy udělal Elon. Přesto mám VW za mnoho jiných věcí rád, odpouštím jim a není to pro mě no-go. Ale občas je potřeba koukat bez růžových brýlí i na lidi a firmy, které máme rádi.

4) Též podporuji neházení do jednoho pytle Volvo / Geely a řekněme CN vs Taiwan. Už je to dlouho co jsem dělal s CN kolegy, ale někteří nebyli vůči některým krokům CN uplně nekritičtí. Nelíbí se mi generalizovace CN - špatně.

// My 2 cents, určitě nejsem odborník na geopolitiku, mezinárodní vztahy atp.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    MART1NKA: U Volva nějaký riziko je, jinak by to omezení nebylo. Jinak já taky nikoho nezajímám. A pokud by trénink mých dat zlepšil bezpečnost na silnicích, tak s tím problém nemám. Nejvíc dat stejně každej z nás nosí po kapsách.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    BUCKOWSKI: jj měl jsem asi 3/4 roku Sharana a doteď vzpomínám, jak jsme se do toho ve velké pohodě naskládali. Chvíli jsem pak i uvažoval prodat toho Kodiaqa a koupit jetého Sharana.... nakonec jsme to nějak ustáli a čerstvě 17 let dcera už s námi přestává jezdit, i když letos opět zvládla 10h Chorvatsko mezi sedačkama (big respect) + jsem teda koupil jeden z největších možných boxů na střechu.
    Když bych teď nahrazoval Kodiaqa, tak koukám po Peaq určitě, ale než bude nějak rozumě z druhé roky, tak to taky 2-3 roky bude trvat a to už prostě tak velké auto potřebovat nebudem a bude stačit Enyaq. Stejně chci nejdřív jít cestou toho menšího druhého auta (Epiq?) a stará Fábka půjde na dceru, aby se rozjezdila po okolí.
    Když někdo může mít čínský auto, ať si ho zkusí, mě se jich pár líbilo. Ovšem kvůli práci bych s ním nikam nemohl, a to nejsem armáda. Máme prostě přísné podmínky a stejně jako čínská auta, nesmíme mít ani android mobily
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: zobrazovacie zariadenie mimo zorne pole ridica mal myslim uz ktorysi yaris, kamarata co s tym jazdil som sa pytal ci mu to nevadi, ze sa musi pozerat na rychlost do stredu palubky a vravel ze "to si zvyknes" a to bolo davno pred dobou tesiel a dotykovych displejov

predsa tu rychlost nepotrebujes checkovat konstantne, je to vedla pravej ruky na volante, ukon na 200 milisekund, cista doska vo vyhlade mi vyhovuje, naopak svetielka z HUDu pred sebou by ma rusili, snad to casom nedopadne jak v tom videu hyperreality, ze ked nebudes mat nejaku subscription od automobilky tak ti to tam bude prehravat reklamy :)

HYPER-REALITY
    https://www.youtube.com/watch?v=YJg02ivYzSs
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    W_NOICE78: ja nikoho nezaujimam. riesila som data na trening AI ktore sa potom potencialne pouzije na nejake skodenie inde.
    Volvo ma v aute nasadene EU based Google riesenie (stejne planuje i VW), Geely si na tebe netrenuje vlastne LLM.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    MART1NKA: Myslím že to bude dost podobný.

Jedním z benefitů, které mohou čerpat vojáci, zaměstnanci ministerstva obrany a vojenští veteráni, jsou slevy na vozy Volvo. Lidé z obrany na ně můžou využít slevu až 39 %, zjistila TV Nova.

Má to ovšem jednu malou vadu na kráse. Majoritní vlastnický podíl ve Volvu má čínský koncern Geely a na základě pravidel zaváděných od konce letošního jara tyto auta nesmí jezdit na vojenské základny a do objektů ministerstva obrany.

Ministerstvo nabízí vojákům slevy na Volvo, před kterým varuje. S autem nesmí do práce | TN.cz
    https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/655127-ministerstvo-nabizi-vojakum-slevy-na-volvo-pred-kterym-varuje-s-autem-nesmi-do-prace

Na dotaz TV Nova, zda to resort nevidí jako problém, nedokázalo ministerstvo odpovědět.
    FORELLI
    FORELLI --- ---
    BUCKOWSKI: je to tak a je to škoda, taky jsme happy s caddym a oni vůbec nepočítají s tím, že by to dali do elektriky, mají hybryd, ale o ten zas nestojíme my :-(
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    BOBASH: No to je mi jasný. Mě se ten Enyaq líbil, měl jsem hotovou konfiguraci, ale byl jsem připravenej, ale děti tam seděly v dětský sedačkách namačkaný jak sardinky. 3 dětský sedačky tam byly narvaný uplně šíleně mimo ISO-FIX a ty boční se nakláněly doprostřed, protože "ergonomické polštáře".
    Dodnes si pamatuju, jak tam ta nejstarší seděla uprostřed. Ty dvě boční sedačky měla spadnutý na sebe, vedle dvě děti seděly pod úhlem 12° a padaly na ní a ona jen hlásí: "Tati, to je krásný, necháme si ho."

V tu chvíli mi bylo jasný, že tudy cesta nevede. Uběhl rok, už mají menší sedačky, ale prostě místa tam bylo pro velkou rodinu málo.
    Docela mě sere, že ani PEAQ nemá možnost mít ve druhé řadě 3 ISO-FIXy, ale to prostě SUV nemají. Jen MPV převlečné za SUV jako Peugeot 5008.

Kdyby hovada ve VW nezařízli Sharana, tak si prostě koupím nový Sharan. I kdyby to byl fosil. Ale elektrický Sharan by byl můj sen. A přitom jsou diskusní fóra plný lidí, který to chtěji. Jen VW prostě neumí poslouchat zákazníky. A ne. Ani multivan ani IDBUZZ není elektrický Sharan. ID BUZZ dokonce ani nemá ty tři ISOFIXy ve druhé řadě....
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    No já zase jezdím autem trasy ~14km, to mi vychází na 1,5-2kWh, což v klidu dobiju i z baterky. Výjimečně jedu 100km (jednou za měsíc) a párkrát do roka 300 a 300 zpět.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    VLASTIS: mně to právě taky nedává smysl, když bude mít člověk třeba 20kWh baterku, tak tím prostě ani tu 50kWh (což je takové to minumum) v BEV prostě nenabije. Nicméně na větším množství panelů se shodneme.

LAUNCHER: to už je diskuze do jiného audítka, kam se s tím taky plánuju přesunout. Teď mi jde hlavně o zohlednění BEV, zatím si stejně nějak třídím a sbírám informace.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    OTAZKAKONCE: pracujem v AI oblasti a tomu cloveku by som nedala svoje data ani omylom. uplne sa mi z toho zveda kufr. nie, siet X nepouzivam, moj ucet je zmazany odkedy to tam prevzal. to uz to radsej odovzdam Cinanom. I ked u Volva predpokladam, ze dodrzuju security pravidla pre EU.
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    TOMBRIDER: nabijet BEV z baterek mi nedává ekonomicky smysl, kapacita baterií je v domě je zlomek potřebné kapacity. Za mě buď přímo z panelů nebo ze sítě. nízký tarif vychází +-3Kc/kWh.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    KUTAS: Jednak co napsal ID TOMBRIDER.

Druhak vedle EV připomínám také nároky klimatizace. Ta navíc funguje jako tepelné čerpadlo, mimo mrazy je příjemné a efektivní si tím i přitápět. Osobní zkušenost Ti můžu dát po zimě, AC jsem dával až teď, po zkušenosti z tohoto léta.
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    KUTAS: Čím větší tím lepší:)
    Pokud tě neomezuje budget. Tak panelů tolik kolik prostor snese. A baterii taktéž. Je to úplně jednoduché.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Jak vlastne dimenzovat FVE, kdyz planujete BEV a jednou to budou pravdepodobne i dve elektra? Proste dat na strechu vic panelu a dobijet hlavne o vikendech, pripadne behem home office? Nebo to zohlednujete i z pohledu kapacity baterek?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    BOBASH: a proto musim rok-dva pockat na ojetinu :) ale ja jsem v podstate rad ze si EV poridim uz 2028, protoze puvodni plan byl 2032 :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam