• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    W_NOICE78: Další bizár je, že v armádě někteří nafasovali služební iPhony. Problém je, že vojáci s prověrkou T či PT nesmí při práci používat čínské telefony, včetně iPhone.
    Takže iPhony leží vyplé v šuplících…

O to větší bizár mi přijde nařízení zaměstnavatele AVATAREK.

MART1NKA: Tak je to ale přece vždy, když se objeví nějaká technologie bez jasného vítěze. Protože vítěz bere (skoro) vše. Takže se holt teď jede závod v AI a bublina se přifukuje zběsilým tempem.
    Otázkou je, zda OpenAI přežije zimu, protože jestli ne, tak nejspíš vyvolá prasknutí bubliny, zastavení vývoje frontier modelů a přežijí jen "modely 2.kategorie", které mají nějaké reálné použití…
    HOUMLES
    HOUMLES --- ---
    poredi nekdo kdo uz byl na stk s elektrem?
    je mi jasny ze emise mi nikdo merit nebude, ale vim, ze spalovaky tam i pripojujou kvuli diagnostice a vycitani chyb a zapsani kilometru.
    kdyz nemam odb, jak to pak probiha? jdu rovnou jenom na stk bez vseho ostatniho?
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    ADAC

DZODZO
    DZODZO --- ---
    NOPOLICE: Díky modulární koncepci baterií s 5 až 7 bateriovými pakety umístěnými na střeše a v zadní části vozidla nabízí kapacitu až 485 kWh.

asi s tym nezavodia az tak aby malo nejaky vliv tazisko posunute blizko ku streche
    NOPOLICE
    NOPOLICE --- ---
    Není to sice auto, ale. Český elektrobus a 500km na jedno nabití.

500 km na jedno nabití i v kopcích. Elektrobus z Vysokého Mýta prošel testem v běžném provozu - Zdopravy.cz
    https://zdopravy.cz/500-km-na-jedno-nabiti-i-v-kopcich-elektrobus-z-vysokeho-myta-prosel-testem-v-beznem-provozu-299667/
    KURE
    KURE --- ---
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    DOCKINEZ: no - nám do toho hodila vidle potřeba umístit někam kočárek pro dvojčata a samozeřjmě ne jen kočárek.

Teď už jsou všichni dost velký, aby do auta lezli sami a tak už se bez šoupacích dveří obejdu. Velikostně by měl být PEAQ s Sharanem srovnatelný.

Tak dám pak v únoru vědět, jak se vejdeme... Velikost kufru i v 7 i 5 místné konfiguraci je skoro stejná -Sharan má o hodně víc jen v přídpadě sklopení všech sedaček při potřebě nahradit malou dodávku na větší náklad.

V Sharanu jsme se dokázali v 6 lidech dopravit na letiště bez rakve. 3 velký kufry a nějaká další bagáž kolem a přitom dvě děti v dětských sedačkách (spousta místa, které je třeba navíc) a jedno na podsedáku.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    FORELLI: Elektrickej Caddy bude. Z toho, co nám říkali, jsem nepochopil, jestli zbastlí stávajícího nebo to udělají na MEB, předpokládám, že spíš to MEB.

DZODZO: Nejen Yaris, mělo to taky pár Citroenů (C4 Picasso třeba) a nadával jsem na to všude.

BUCKOWSKI: Jinak samozřejmě Peaq má víceméně stejný zadní sedadla jako Enyaq, takže ti v tomhle nepomůže. Bude muset jedno dítě do třetí řady.

ADAM: Buzz poměrně dost žere a pokud to není long, tak je to na delší cesty nepoužitelný auto, pokud nechceš jezdit 110.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    MESTREY_: nevim musel bych to cele zkouknout , nepamatuju si co se mu nelíbilo ... ted na to nemam kapacitu sry
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    DZODZO: koukám že to maj i na model 3 , hmm
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    Cupra Raval za 6kil? Asi základ, ale nezní už to docela zajímavě vs. konkurence?

Případně Born za 7kil...

jako musím říct, že ID3 Neo se mi fakt líbí, ale to je dražší sic má menší pack než ten Born.
    MESTREY_
    MESTREY_ --- ---
    PEPAZZ: Bylo neco z tech veci (krome pacek) updatem opraveno ci vylepseno?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PEPAZZ: to iste funguje aj v CR
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Tesla has added a new 0% financing offer for Model Y RWD in Germany starting September 16, 2026
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    PEPAZZ: u docela těžkého auta jedna sada pneu za 5 let? Neříkám, že to není možné, spíš by mě zajímalo, jak se to dělá.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Nekdo si delal srovnání servisu za 5let, to ještě vysel spalovak dobře ,adnu dpf, problémy s automatem etc.

Vypočítal jsem, co mě stojí údržba mé Model Y oproti mé staré Volkswagen Tiguan 2.0 TDI.

Tuan 2.0 TDI — údržba za 5 let (75 000 km) :
    → Výměny oleje × 10 : 1 100€
    → Řemen + kladky rozvodů : 850€
    → Filtry (vzduch, kabina, nafta × 5) : 320€
    → Brzdové destičky + kotouče × 2 : 620€
    → AdBlue + DPF : 480€
    → St clutch : 1 300€
    → Různé (skutečné neočekávané) : 730€
    Celkem : 5 400€ za 5 let
    Tj. 1 080€/rok, 90€/měsíc

Model Y — údržba za 5 let (75 000 km) :
    → Brzdová kapalina (× 2) : 140€
    → Pneumatiky (× 1 sada kompletní) : 680€
    → Kabina filtr (× 2) : 60€
    → Látka na ostřikovače : 40€
    → Různé : 80€
    Celkem : 1 000€ za 5 let
    Tj. 200€/rok, 16,70€/měsíc

━━━━━━━━━━━━━━

Rozdíl : 4 400€ za 5 let. 880€/rok.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    ;)))))
    Mark Anthony on X: "This has to be the most chaotic FSD video on the Internet. 😆 📸 CORTEZ HEARNS " / X
    https://x.com/Muskstaycalm/status/2100526326843154758
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    VLASTIS: však já si to auto nechci pořizovat abych ušetřil, ale protože chci elektroauto :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    W_NOICE78: to je nasledok toho, co pisem. vezmem prachy z jednej firmy, nalejem ich do inej, pretoze to je prave ta hracka, ktora moje ego zaujima teraz (a to tento konkretny technology race, ktory uz nie je auta). Auta boli topic 2010s.

ako keby ludstvo potrebovalo 5 US frontier runners, ktori si veselo devastuju planetu svojimi pojebanymi datacentrami. je to prast jak uhod, za posledne 3 roky som robila s 3 roznymi platformami (OpenAI + MS, Google, Anthropic) a neni v tom ziadny rozdiel. tolko fundingu wasted aby si nebol 4. (ci kolky, ja to zas tak nesledujem) na trhu... to neni olympiada.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam