• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    W_NOICE78: Další bizár je, že v armádě někteří nafasovali služební iPhony. Problém je, že vojáci s prověrkou T či PT nesmí při práci používat čínské telefony, včetně iPhone.
    Takže iPhony leží vyplé v šuplících…

O to větší bizár mi přijde nařízení zaměstnavatele AVATAREK.

MART1NKA: Tak je to ale přece vždy, když se objeví nějaká technologie bez jasného vítěze. Protože vítěz bere (skoro) vše. Takže se holt teď jede závod v AI a bublina se přifukuje zběsilým tempem.
    Otázkou je, zda OpenAI přežije zimu, protože jestli ne, tak nejspíš vyvolá prasknutí bubliny, zastavení vývoje frontier modelů a přežijí jen "modely 2.kategorie", které mají nějaké reálné použití…
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    W_NOICE78: to je nasledok toho, co pisem. vezmem prachy z jednej firmy, nalejem ich do inej, pretoze to je prave ta hracka, ktora moje ego zaujima teraz (a to tento konkretny technology race, ktory uz nie je auta). Auta boli topic 2010s.

ako keby ludstvo potrebovalo 5 US frontier runners, ktori si veselo devastuju planetu svojimi pojebanymi datacentrami. je to prast jak uhod, za posledne 3 roky som robila s 3 roznymi platformami (OpenAI + MS, Google, Anthropic) a neni v tom ziadny rozdiel. tolko fundingu wasted aby si nebol 4. (ci kolky, ja to zas tak nesledujem) na trhu... to neni olympiada.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    PEPAZZ: overview
    2026 BYD FCB Formula S is Finally Here!
    https://www.youtube.com/watch?v=bjcm43tuZlo
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    MART1NKA: Nevím, jak aktuální máš informace, ale po tom, co SpaceX koupil Cursor, se Grok zase vrátil mezi frontier modely.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    u tohoto videa bola myslim hlavne absencia packy na radenie, to video ked som ho videl malo validne body, ale pravda je to uz nejaky cas
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    MESTREY_: jakmile jde nejake starší video tak je treba počítat s tím že Tesla mezitim do auto poslala 20+ updatu a SW je to zas uplne jinde než bylo, aniž bych zkoumal video
    MESTREY_
    MESTREY_ --- ---
    Po zklamani z Enyaqu me TM3 ci Y laka, ale tyhle detaily by mi asi vadily:

Tesla Model 3: Negativa po roce
    https://youtu.be/22I2T4o-PV0?si=P8aahYt9s4vA1QLg
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    LAUNCHER: Mne nejde zas tak o geopolitiku, hovorim, mam nejake za tie roky nazbierane skusenosti z AI z automobilky. To, ze moze prist policia s nariadenim sudu s konkretnym vinkom a donutit ta na zaklade sudneho prikazu tie data vydat nevylucujem (zazila som mimo automotive), kazdopadne to, ze by niekto v EU (i ked cinska matka) tieto veci zneuzival pre tajne sluzby je zaujimava teoria, kazdopadne ako ine konspiracne teorie predpoklada, ze veci su omnoho jednoduchsie, nez realne su (byvali kolegovia co robili v Cine v Home Credite sa tiez divia, jak tie EU automobilky vobec mozu existovat). Bezpecnostni analytici mozu mat nejake nazory, otazka je, co je vobec technicky mozne, je to ina odbornost ako datar :).
    Tiez som videla, ako nefunguje vymena dat v EU koncerne. Jak si kazdy mele na svojom pisecku (znacky nechcu aby ich matka sezrala) a jedine, co sa prelieva je vypalne pre matku :). Mozno su ine koncerny na tom lepsie, ktovie, ale moc by som tomu nedavala. Mozno som ja mimo, ale cerpam z vlastnej skusenosti.

Neriesim historiu, riesim to, ze Musk je v Septembri 26 nekontrolovatelna entita pochybnych nazorov s prehnanou konzumaciou psychedelik a podivne far right nazormi, diktatura jednej osoby, nepride mi, z toho co o tom viem, ze by to tam bolo ako klasicly korporat, vzhladom na to, jak prelieva funding z jednej firmy do druhej podla toho ci jeho ego potrebuje momentalne udrziavat pri zivote skomirajuce llmko, ktore neni v top 3 na trhu. Rovnako ako ich elektroauta. :)
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    JIMIQ: ale pro tvuj use case ciste ekonomicky nedává dobijení BEV z FVE(kvůli pořízovací ceně) vůbec smysl
    ADAM
    ADAM --- ---
    Proč reseni neexistuje? Buzz se mi zdá boží. A ke všemu se dá v akci pořídit za dobrý peníz. A můj phev multivan s 20kwh baterkou je taky dost dobrej...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    BUCKOWSKI: No jo, my se opět rozmnožili a s dětma, velkým psem, obřím „SUV kočárkem“ Hartan a psím příslušenstvím bych asi fakt potřeboval plus minus toho Sharana, resp. BEV ekvivalent.

Rozumný řešení neexistuje.

Nakonec mi z toho nejlíp vychází rozhodnutí na pár let rezignovat na veškerý dovolené někde daleko. A prostě jet někde poblíž do 100 km (Polsko?), nejdřív tam odvézt ženu a děti a vrátit se pak v klidu pro čokle a věci.
    PEDROBEAR
    PEDROBEAR --- ---
    PEPAZZ:
    JIMIQ:
    ma to soused - cena zacina v EU 100k €. v CR jsou ted aktualne 4 auta predvadeci - je to pry masakr. Ve 100km/h na dalnici na to slapnes a auto podhrabne za jizdy.

Ale tenhle model neni upravenej pro EU a je to teda cinska vyroba through and through - lokalizace spatna a smesny bylo ze auto samo oteviralo garazovy vrata. Pritom nepouzil nikdy ovladac.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    JIMIQ: ceny jsou čísnké .. tohle auto do EU jen tak neprijde imho, BYD prodava mimo čínu vyřazene modely : )
    v cinskych cenách tedy neni clo ani DPH pokud vím .
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    KUTAS: obecne souhlas pravidlo co se na strechu vejde, velikost baterky je min 1:1 s vykonem panelů idealní pak aspon 1:2 . Pokud mas v planu bev tak kapacitu baterie u FVE pocitej tak aby to obhospadarilo primarne dum. U aut pak muzes nastavit nabíjení tak aby ti system nebral ze sítě coz treba std 11kw wallbox bude dělat. Kdyz nabijím u FVE auto tak si stahuji ampery v appce auta tak abych byl lehce pod aktuální výrobou FVE, pak sytém nemusi sosAT ZE SÍTĚ. Dale neni od veci se zamyslet i nad stridačem a koupit stridac ktery umí nabíjet baterky vetším proudem typycky nebrat 10kw stridac ale treba 20-25kw stridač i když ho plně nezatížíš.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PEPAZZ: ale ty ceny jsou počítám bez cla. Ale jinak něco takového měl vymyslet VW... a trošku hranatější Škoda
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    KUTAS: Tak Kodiaq byl loni adept číslo jedna, ale když jsem se svezl v Enyaqu, tak jsem řekl, že už spalovák nechci :) Ale bylo to malý, no...
    Myslím, že jsem se bezpečně dostal do první stovky českých objednávek PEAQu. :)

Ano s většíma dětma už zase cestuje líp. Já stejně počítám s tím, že koupím i nové dětské sedačky, které budou v Peaqu dobře sedět, dobře se tam dávat atd...

Za 3 isofixy v druhé řadě, šel bych světa kraj. :) Rodinné auto - jak to prezentují by je mít prostě mohlo aspoň volitelně.

Podle videí to vypadá, že bude v Peaqu i více místa než v Sharanu. Sharan měl naprosto super ty šoupací dveře - když byli prckové uplně malý, tak to bylo naprosto dokonalý - dvě vajíčka vyndavat u poliklinky z normálních dvěří prostě nedáš.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    wow nové BYD s 800V architekturou

Model Price (yuan and USD)
    Formula S
    730 km DiSus-C RWD 189,900 (27,900)
    900 km DiSus-A RWD 209,900 (30,900)
    900 km DiSus-M RWD 209,900 (30,900)
    750 km DiSus-A AWD 229,900 (33,800)
    750 km DiSus-M AWD 229,900 (33,800)

the vehicles are built on a high-performance architecture supporting flash charging, capable of reaching 10-70% charge in 5 minutes and 10-97% in 9 minutes.
    std range : 76.744 kWh LFP
    long range: 92.093 kWh LFP

Powertrain: RWD models offer outputs of 245 kW (329 hp) or 300 kW (402 hp), while AWD variants deliver a combined output of 490 kW (657 hp).
    Range: The series achieves a maximum CLTC range of 900 km.
    Intelligence: Equipped with the “God’s Eye B” system and LiDAR, the vehicles support highway and urban NOA (Navigate on Autopilot).

KURE
    KURE --- ---
    MART1NKA: mnoo Musk má vlhký sny o tom, aby naše (záladní? atlanticka?) společnost vypadala tak nějak jak to v číně už je.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    MART1NKA: To není o tobě, ale o tom kudy s tím jezdíš. To auto je jeden obří senzor co je permanentně online.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    KUTAS: Nelze než souhlasit s tím, že čím větší tím lepší všechno :-D
    Já mám třeba 13,75kWp/30kW/62kWh a inteligentní řízení na na spotu.
    Normálně přelejvám energii z baterií v domě do auta, jako není to leckdy nejvýhodnější, ale prostě se mi to někdy nechce řešit.
    Ještě budu dodělávat nějaký inteligentnější dobíjení, ale tam je trochu problém s čtením dat z auta... no to je na dýl.
    Každopádně momentálně jsem v plusu (tzn FVE mi vydělá víc, než zaplatím za el.) a vypadá to, že až vyměníme i druhý auto za normální (rozuměj za BEV), tak bych měl být zhruba na nule (dům + nájezd aut cca 45k ročně)
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Masserati se stehuje do číny v EU už jen design zbytek know how bude mít Čína

A three-way alliance
    This partnership represents a restructuring of technology, manufacturing, branding, and distribution:

Huawei: Provides the Harmony Intelligent Mobility Alliance (HIMA) platform, including the intelligent cockpit, Qiankun ADS autonomous driving system, and electric drive technology.
    JAC Motors: Leverages its Maextro super factory to handle vehicle engineering and manufacturing.
    Maserati: Contributes its century-old design language and established global sales channels.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam