• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    PEPAZZ: Wow, zda se, ze YL ma to o fous lepsi aerodynamiku, protoze delsi auto. Cd 0.216 pro TMYL vs Cd 0.22 vs TMY.

Kezby udelali i performance verzi.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    BOBASH: ad 4 - to prakticky řeší přídavný displej z druhovýroby. Je to lowcost auto ve srovnání s ostatními , tak prostě nějaké dyi je očekávatelné ...
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: I při spotřebě dieselu 9,5 l/100 km, dost vysoké spotřebě EV 25kWh/100km a nabíjení na HPC vychází tvůj scénář při nájezdu 60 000 km na úsporu zhruba 100–140 tisíc Kč ročně při aktuálních cenách paliv a elektřiny.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    2027 Tesla Model YL | Not What We Expected
    https://www.youtube.com/watch?v=seIyuk5E8uc
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    ABS: PEPAZZ:

Souhlasím s ABS. Pokud někdo jezdí s dieselem za 11 l/100 km dlouhodobý průměr, tak to bude fakt auto velikosti GLS. Já teď jezdil s Audi Q7 3.0 TDI a na 11 jsem se nedostal, přestože jsem docela spěchal po dálnici.

Elektromobil odpovídající velikosti bude žrát spíš něco jako 20-30 kWh/100 km, protože se tady bavíme o GLS EQ, BMW iX nebo Audi Q8 e-tron minimálně.

Druhá věc – pokud jezdí s jakýmkoliv dieselovým SUV za 11 l/100 km, tak to znamená, že jezdí rychle. Pokud najede 60 tisíc kilometrů ročně, tak to taky znamená, že jezdí rychle po dálnici (míněno 160+).

To už se fakt bavíme spíš o 25-30 kWh/100 km (spíš k těm 30). A dostává se do hry časté rychlonabíjení, protože brutálně klesne dojezd.

I když budeme počítat s tím, že by byl ochoten jít do nějakého menšího auta než má, tak skončí v GLC nebo iX3 a ani tyhle dvě auta mu nebudou jezdit pod 20, spíš přes 25, takže dálniční dojezd klesne někam na 300-400 km, bude často dobíjet na drahých nabíječkách atd.

Jo a taky ty auta nestojí úplně jako milion, ale tak nějak třeba dva. A to je ještě otázka, jestli nebyl zvyklý na něco ještě většího a nebude koukat spíš na iX5/EX90 nebo budoucí GLE/GLS EQ.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER:
    1) Nikdo to nesrovnává s ručičkama u starších aut, nový auta už mají snad všechny (počínaje Dacií Sandero) rychloměr na displeji. A HUD je v zorném poli, nemusíš měnit úhel pohledu vůbec.
    2) Tempomat ve městě nebo na okresce většinou není pohodlný používat.
    3) Nehypnotizuju, ale díky tomu, že mám ty informace v zorném poli, o nich vím.
    4) Tady se shodneme, mě je jedno, jestli by tam dali head-up nebo druhý displej, ať už za volant nebo pod sklo jako to má BMW. Chci prostě alespoň jeden zobrazovací prvek před sebou.
    5) To je hudba vzdálené budoucnosti.

A přidám 6)
    Ten head-up nebo virutální kokpit není jen o ukazateli rychlosti, ale třeba o ukazateli navigace. Spousta lidí nerado poslouchá navigační instrukce (a DZODZO: nerado mluví s autem) a chce je vidět před sebou.

Dnešní auta, opět počínaje tou Dacií, mají minimálně v displeji v palubce, ale obvykle i v HUD kromě rychlosti taky šipky navigace. V tom displeji v palubce pak bývá normálně plnohodnotné zobrazení mapy (ano, i ta Dacie tam umí ukázat Waze). Nemuset koukat na mapu někam do strany je dost výhoda.

Dál tam typicky bývá zobrazení asistentů, palubní počítač, někdy pak třeba telefonování (to bývá i na HUD).

A nejde jen o to, že je to v zorném poli, ale že máš jeden displej, kde je toho míň a nemusíš se očima orientovat v záplavě informací v displeji Tesly. Máš 2 nebo 3 úrovně toho, na co se můžeš podívat:

1) HUD: esensciální informace, nic navíc.
    2) Palubka: Trochu širší informace (třeba palubní počítač, teplota, audio...)
    3) Infotainment: Všechny informace. Pořád ale většinou v jednodušší a přehlednější formě než u Tesly.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    ABS: Realističtější rozdíl bude při současných cenách nafty a elektřiny spíš někde kolem 200 tisíc Kč ročně, ale i tak je to slušná úspora.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    PEPAZZ: E.ON už tam má v igelitu balený stojany a rok čeká na připojení. Snad budou připojený dřív.
    KURE
    KURE --- ---
    ABS: nejvic škoda je, že ta úspora je i tak slušná a neni třeba vymejšlet pohádky.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    LAUNCHER: Mazda udělala další odvážný krok a displej před řidičem odstranila úplně. Je to přístup známý od některých čínských značek i od Tesly. Naštěstí tu alespoň zůstal head-up displej, což chválím, protože Tesly nemají ani ten.
    Mám commander, takže si head-up display můžu udělat z mobilu, ale přoč bych to dělal. 🤷🏻‍♂️

Test Mazda CX-6e – První jízdní dojmy s druhým elektromobilem nové generace | fDrive.cz
    https://fdrive.cz/clanky/test-mazda-cx-6e-prvni-jizdni-dojmy-s-druhym-elektromobilem-nove-generace-17533
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DZODZO: A je to EV. Tohle mi udělalo velkou radost, thx.

Einride and Lidl Launch First Autonomous Cab-less Truck on German Public Road
    https://www.einride.tech/press/einride-and-lidl-launch-first-autonomous-cab-less-truck-on-german-public-road?hl=en-US
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ja som sa vcera objednaval na servis do brna kvoli nabijaciemu portu, lebo obcas zlobi DC nabijanie a este zvuky od prednych naprav (spodne ramena klasika) a bez toho, aby to auto co len videli mi dali odhad 3500 za servis, tak to som zvedavy za kolko v tom budem az napocitaju material a pracu :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ABS: Servis, pojištění, pneu, depreciace.

To samé mmch platí i z druhé strany, když od některých EV majitelů poslouchám že mají E za 0, bez rozpočítání nákladů za PV.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    L4 na pevne definovanej trase, isto z toho budu zaujimave data na spracovanie

Německý Lidl zásobuje náklaďák bez řidiče, je prvním svého druhu - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/auto-nemecky-lidl-zasobuje-nakladak-bez-ridice-je-prvnim-sveho-druhu-40598277
    ABS
    ABS --- ---
    PEPAZZ: tezke nesmysly
    i. z toho vypoctu by vychazela cena 54CZK/l pricemz plati nejspise 41, dlouhodobe spise ~35 (neverim, ze jezdi bez odpoctu DPH)
    ii. pri tom najezdu je relevantni predpoklad, ze cast nabijeni by bylo na rychlonabijeckach
    iii. pokud je zvykly na Mercedes SUV se spotrebou 11l/100km asi bude chtit neco vetsiho pro srovnatelnost - uff je to fakt hodne OK, cekal bych GLS 4MATIC a ne lekou nohu na plynu
    iv. neznam nikoho kdo by jezdil prumer celorok za 151Whkm v MY
    v. i kdyby bod iv. byla pravda chybi ztraty pri nabijeni
    vi. MY AWD neni pod 1M s DPH, odhaduji, bude >1,3M

asi jedine co tam je opravdu pravda je vypocet 356 400 - 54 360

Chapu, internet snese hodne
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    dnes som musel ovladat auto za jazdy, lebo bola hmla, takze ked som vysiel na okresku tak som zmackol cudlik na volantu a povedal "rear fog light on" a vo vesnici, aby som nevypaloval sietnice autam za sebou som zmackol cudlik na volantu a povedal "rear fog light off", na dotykovu obrazovku som za celu jazdu nehrabol ani raz ¯\_(ツ)_/¯
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LELI: Souhlas.

1) Veškeré ukazatele rychlosti, které jsem na autě kde viděl, včetně heads-up (který je pro mě nej), jsou mimo zorné pole. Na tabletu Tesly je vlevo nahoře, velké číslo, čte se mi to určitě pohodlněji než ručičky u starších aut.

2) Bod 1 mi ještě v žádném autě nevadil, tempomaty tu máme strašně dlouho.

3) Pokud hypnotizujete jakýkoliv ukazatel rychlosti z bodu 1 nehledě na bod 2, místo toho abyste laskavě koukali dostatečně daleko před sebe pro plynulou jízdu (nikoliv zadupnuti brzdy v poslední vteřině), jste nebezpečný řidič.

4) Tesle, stejně jako mnoha jiným bych vytknul právě ten chybějící heads-up. Nikoliv polohu tabletu. Není to moc potřeba, nevyřeší to vše, ale určitě by to bylo lepší.

5) Cílem by mělo být primárně FSD, chci spát nebo pracovat.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    KURE
    KURE --- ---
    PEPAZZ: jenže naší republiku řídí uhlobaron, budeme mít prdlajz a ne pobídky :(
    KURE
    KURE --- ---
    PEPAZZ: součet čísel v sloupci neni Total. takže to je jen par radek větší tabulky. je to velmi zavádějící.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam