• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    BOBASH: nebo jezdí výhradně po městě :)
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    LELI: Pacifika se u nás snad ani nedá koupit, ne?
    Beru auto na firmu, takže bazar mi nepomůže.

Q7 má taky 3 isofixy vzadu, ale cenově je to od Škodovky trochu daleko.

Na fotkách v tom Jeepu 3 nevidím, ake věřím, že tam jsou jako v té audi.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    CERMI_FOX: AT, za me OK:

"Er hat dafür zu sorgen, daß die Sicht vom Lenkerplatz aus für das sichere Lenken des Fahrzeuges ausreicht"

https://ris.bka.gv.at/NormDokument.wxe?Abfrage=Bundesnormen&Anlage&Artikel&FassungVom=2026-01-29&Gesetzesnummer=10011384&;Paragraf=102&Uebergangsrecht

DE za me tez OK, hned na zacatku. Dal jsou jeste podminky a omezeni, ale nezaznamenal jsem zbezne nic, co by byl problem.

"Wer ein Fahrzeug führt, ist dafür verantwortlich, dass seine Sicht und das Gehör nicht durch die Besetzung, Tiere, die Ladung, Geräte oder den Zustand des Fahrzeugs beeinträchtigt werden."

§ 23 StVO 2013 - Einzelnorm
    https://www.gesetze-im-internet.de/stvo_2013/__23.html

* Not a legal advice
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    LAUNCHER: nehledám, o existenci takových addonů vím :-) . Případně prostě sekundární displej pod okno, což mi subjektivně přijde lepší (YMMV, možná jen síla zvyku, protože tak to mám teď z výroby). Nejspíš budu řešit, až se konečně do té tesly rozhoupu.

Btw je vůbec takovýhle průhledný HUD (tedy věc před oknem v zornémn poli řidiče) legální v CZ/DE/A? Zvlášť v DE/A bych se bál nějakého přemotivovaného přišlušníka, co to bude považovat za věc blokující výhled
    LELI
    LELI --- ---
    BOBASH: 11 ti zere GLE pri jezdeni po meste uplne s prstem v nose (Praha a stop&go traffic, pokud budes "po městě v Kravařích", tak je to vesnice kde mas jeden semafor a dostanes se na nizsi hodnoty)), nemusis se o to nejak snazit, naopak o jakoukoli jinou cifru se musis snazit hodne, at smerem nahoru nebo dolu. GLS bezne zere dlouhodobe 12 nafty, ani nemusis jezdit nejak rychle. Neco jako W166 coupe bude jezdit za tech 11 uplne v pohode a mista tam bude cca jako v tom Y.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    CERMI_FOX: Hledáš tohle? 🙂

Instant Best car Heads Up Display upgrade – HUDWAY Drive review. How good is it?
    https://www.youtube.com/watch?v=NwZMswtiJZE
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    PEPAZZ: Máš samozřejmě pravdu, ale... Performance - protože chci a jsem na to zvyklý 😉
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    LAUNCHER: proc perf verzi ma to novej predni motor co ma vyšší výkon, AWD verze bude mít výkonu až moc :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    PEPAZZ: Wow, zda se, ze YL ma to o fous lepsi aerodynamiku, protoze delsi auto. Cd 0.216 pro TMYL vs Cd 0.22 vs TMY.

Kezby udelali i performance verzi.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    BOBASH: ad 4 - to prakticky řeší přídavný displej z druhovýroby. Je to lowcost auto ve srovnání s ostatními , tak prostě nějaké dyi je očekávatelné ...
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: I při spotřebě dieselu 9,5 l/100 km, dost vysoké spotřebě EV 25kWh/100km a nabíjení na HPC vychází tvůj scénář při nájezdu 60 000 km na úsporu zhruba 100–140 tisíc Kč ročně při aktuálních cenách paliv a elektřiny.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    2027 Tesla Model YL | Not What We Expected
    https://www.youtube.com/watch?v=seIyuk5E8uc
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    ABS: PEPAZZ:

Souhlasím s ABS. Pokud někdo jezdí s dieselem za 11 l/100 km dlouhodobý průměr, tak to bude fakt auto velikosti GLS. Já teď jezdil s Audi Q7 3.0 TDI a na 11 jsem se nedostal, přestože jsem docela spěchal po dálnici.

Elektromobil odpovídající velikosti bude žrát spíš něco jako 20-30 kWh/100 km, protože se tady bavíme o GLS EQ, BMW iX nebo Audi Q8 e-tron minimálně.

Druhá věc – pokud jezdí s jakýmkoliv dieselovým SUV za 11 l/100 km, tak to znamená, že jezdí rychle. Pokud najede 60 tisíc kilometrů ročně, tak to taky znamená, že jezdí rychle po dálnici (míněno 160+).

To už se fakt bavíme spíš o 25-30 kWh/100 km (spíš k těm 30). A dostává se do hry časté rychlonabíjení, protože brutálně klesne dojezd.

I když budeme počítat s tím, že by byl ochoten jít do nějakého menšího auta než má, tak skončí v GLC nebo iX3 a ani tyhle dvě auta mu nebudou jezdit pod 20, spíš přes 25, takže dálniční dojezd klesne někam na 300-400 km, bude často dobíjet na drahých nabíječkách atd.

Jo a taky ty auta nestojí úplně jako milion, ale tak nějak třeba dva. A to je ještě otázka, jestli nebyl zvyklý na něco ještě většího a nebude koukat spíš na iX5/EX90 nebo budoucí GLE/GLS EQ.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER:
    1) Nikdo to nesrovnává s ručičkama u starších aut, nový auta už mají snad všechny (počínaje Dacií Sandero) rychloměr na displeji. A HUD je v zorném poli, nemusíš měnit úhel pohledu vůbec.
    2) Tempomat ve městě nebo na okresce většinou není pohodlný používat.
    3) Nehypnotizuju, ale díky tomu, že mám ty informace v zorném poli, o nich vím.
    4) Tady se shodneme, mě je jedno, jestli by tam dali head-up nebo druhý displej, ať už za volant nebo pod sklo jako to má BMW. Chci prostě alespoň jeden zobrazovací prvek před sebou.
    5) To je hudba vzdálené budoucnosti.

A přidám 6)
    Ten head-up nebo virutální kokpit není jen o ukazateli rychlosti, ale třeba o ukazateli navigace. Spousta lidí nerado poslouchá navigační instrukce (a DZODZO: nerado mluví s autem) a chce je vidět před sebou.

Dnešní auta, opět počínaje tou Dacií, mají minimálně v displeji v palubce, ale obvykle i v HUD kromě rychlosti taky šipky navigace. V tom displeji v palubce pak bývá normálně plnohodnotné zobrazení mapy (ano, i ta Dacie tam umí ukázat Waze). Nemuset koukat na mapu někam do strany je dost výhoda.

Dál tam typicky bývá zobrazení asistentů, palubní počítač, někdy pak třeba telefonování (to bývá i na HUD).

A nejde jen o to, že je to v zorném poli, ale že máš jeden displej, kde je toho míň a nemusíš se očima orientovat v záplavě informací v displeji Tesly. Máš 2 nebo 3 úrovně toho, na co se můžeš podívat:

1) HUD: esensciální informace, nic navíc.
    2) Palubka: Trochu širší informace (třeba palubní počítač, teplota, audio...)
    3) Infotainment: Všechny informace. Pořád ale většinou v jednodušší a přehlednější formě než u Tesly.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    ABS: Realističtější rozdíl bude při současných cenách nafty a elektřiny spíš někde kolem 200 tisíc Kč ročně, ale i tak je to slušná úspora.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    PEPAZZ: E.ON už tam má v igelitu balený stojany a rok čeká na připojení. Snad budou připojený dřív.
    KURE
    KURE --- ---
    ABS: nejvic škoda je, že ta úspora je i tak slušná a neni třeba vymejšlet pohádky.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    LAUNCHER: Mazda udělala další odvážný krok a displej před řidičem odstranila úplně. Je to přístup známý od některých čínských značek i od Tesly. Naštěstí tu alespoň zůstal head-up displej, což chválím, protože Tesly nemají ani ten.
    Mám commander, takže si head-up display můžu udělat z mobilu, ale přoč bych to dělal. 🤷🏻‍♂️

Test Mazda CX-6e – První jízdní dojmy s druhým elektromobilem nové generace | fDrive.cz
    https://fdrive.cz/clanky/test-mazda-cx-6e-prvni-jizdni-dojmy-s-druhym-elektromobilem-nove-generace-17533
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DZODZO: A je to EV. Tohle mi udělalo velkou radost, thx.

Einride and Lidl Launch First Autonomous Cab-less Truck on German Public Road
    https://www.einride.tech/press/einride-and-lidl-launch-first-autonomous-cab-less-truck-on-german-public-road?hl=en-US
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ja som sa vcera objednaval na servis do brna kvoli nabijaciemu portu, lebo obcas zlobi DC nabijanie a este zvuky od prednych naprav (spodne ramena klasika) a bez toho, aby to auto co len videli mi dali odhad 3500 za servis, tak to som zvedavy za kolko v tom budem az napocitaju material a pracu :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam