• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    KUTAS: do aut s menším dojezdem můžou sodíkovky jít. Vykrystalizuje se to asi tak že městská/druhá auta budou mít sodík (<400km), střední třída LFP (550km) a top budou NMC (~800km)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    NOPOLICE: recyklace baterii?
    Jinak se myslím ukazuje, že s každou další generací baterek je třeba těch drahých kovů potřeba méně + teda sodíkové baterie, ale ty se obávám do aut příliš nehodí.
    Každopádně baterky pořád lepší závislost než něco co prostě čistě spaluješ.

Jinak diskuze o závislosti na Číně a rozvoji baterek možná patří spíš do tohodle audítka [Energetika a energie v politické a hospodářské perspektivě]
    NOPOLICE
    NOPOLICE --- ---
    Pro někoho kdo čeká až ty ceny ev jeste spadnou nic moc zprava. Na druhou stranu je fajn, ze se ten přechod na ev vyřeší tak nějak sám.
    Jen ta závislost na Číně mi zas taková výhra oproti ropným státům nepřijde. Je nějaký výhled, že se ji zbavíme díky novým technologiím a využití jiných surovin než těch ze kterých se teď baterie vyrábí?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    MUXX: na druhou stranu, pokud bude nafta 62 tak inflace vzroste natolik že podle inflace by měla být nafta 67 :D ale neboj, dočkáme se do Vánoc
    MUXX
    MUXX --- ---
    Btw po zapocteni inflace za posldnich 4,5 roku to vychazi, ze nafta by mela stat 62 korun…
    GREGI
    GREGI --- ---
    Na autouncle je videt krasne trend zdrazovani starsich elektroaut. I3 docela brutal narust, zajimalo by me kde se to zastavi.... Ale nedivim se kupovat naftu za 50 a brzo asi i za 60+ docela brutal

DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Aha, tady odtud jsem to měl:

Jeden z největších autobazarů řekl pravdu o ojetých elektromobilech. Tvrdá data ukázala na největšího strašáka - Garáž.cz
    https://www.garaz.cz/clanek/servis-auto-cisla-statistiky-jeden-z-nejvetsich-autobazaru-rekl-pravdu-o-ojetych-elektromobilech-tvrda-data-ukazala-na-nejvetsiho-strasaka-21017454

Naměřená data však ukázala trochu jiný problém, vlastně takové veřejné tajemství. Podle skupiny Aures přijíždějí do výkupu flotilová vozidla po ujetí 100 až 150 000 kilometrů s prakticky netknutou baterií se stavem blízkým 100 procentům. U standardně provozovaných aut při takovém nájezdu klesá zdraví pod 90 %.

Důvod je prostý, řada řidičů svůj plug-in hybrid nenabíjí. Firma si sice odškrtla splnění eko závazků pořízením flotily plug-in hybridních aut, ale už například nemotivuje k nabíjení, neproplácí nabíjení, neposkytuje nabíjení nebo řidiče nijak jinak nepodporuje při nabíjení těchto vozidel.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    BOBASH: No jo, to jsem vlastně četl, že firmy si nákupem hybridů odškrtnou kolonku „E“ a vylepší si u bank ESG skóre, ale pak už je to dál nezajímá – nemotivují své zaměstnance k nabíjení atd.

To je vlastně krásný příklad greenwashingu, díky (píšu o těchto věcech diplomku a každý konkrétní případ se mi hodí)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Jo a taky velká část PHEV funguje jako dost mizerný HEV, když se nenabíjí. Výjimkou jsou samozřejmě Toyoty, kde je to klasickej full hybrid doplněnej o baterku, ale zvlášť třeba se škodovkama a Volvama jsem většinou viděl bez nabíjení spotřebu odpovídající ICE verzi nebo mild hybridu. Novější Volva už se asi trochu zlepšily, ale ty starší (V60 a V90 před faceliftem třeba) byly v T8 PHEV verzi schopný žrát třeba 10+.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JYRKA: To říkali i na tiskovce v áčkách, že z výkupů dostávají obrovský množství ex-služebních typicky Superbů a Octavií PHEV, který mají ve 150 000 km pořád 100% SoH baterie a třeba tři cykly.

KURE: Problém není, jak se pohání kola, problém je, že věc, která má dojezd typicky <100 km a nabíjí se dlouho (drtivá většina PHEV nemá DC nabíjení a když jo, tak 50 kW) se musí nabíjet denně a dlouho.

Takže pokud neparkuješ každý den někde, kde to můžeš nabít, je to k ničemu, protože to nabíjet prostě nebudeš. BEV nabiješ jednou za tejden, je to rychlý a taky ho nabít musíš. Než abys tahal kabel kvůli tomu, že za nákup v Lidlu dobiješ 2 kWh, to se na to vykašleš a pojedeš na benzín.

BEV s rozumnou baterkou jde v klidu provozovat i bez domácího nabíjení, právě proto, že stačí nabít jednou za tejden, nebo několikrát krátce. PHEV bez nabíjení doma/v práci nemá žádnej smysl a je jedno, jestli je to klasický PHEV nebo REV.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Jen pro zajímavost: https://www.evmagazin.cz/plug-hybridy-spaluji-trikrat-vic-paliva-nez-stoji-v-technickem-prukazu-nejvetsi-studie-sveho-druhu

Zvlášť výrazný byl případ Porsche, protože průměrné vozidlo ze Stuttgartu ve sledovaném období využilo během 27 tisíc km pouze 7 kWh elektřiny. A co je snad ještě horší, více než polovina z 11 307 analyzovaných vozů této značky nebyla nabita ani jednou.
    Jak dodává arenaev.com, naznačuje to, že část plug-in hybridů mohla být pořizována primárně kvůli daňovým zvýhodněním, nikoli kvůli reálnému snižování emisí. Každopádně, u klasických aut na spalovací pohon je běžné, že reálná spotřeba je zhruba o 20 % vyšší než laboratorní hodnota. U plug-in hybridů však rozdíl přesahující 300 % představuje zásadní problém.
    Hybridní iluze padla. V praxi prý spálí čtyřikrát více paliva, než udávají | fDrive.cz
    https://fdrive.cz/clanky/hybridni-iluze-padla-v-praxi-pry-spali-ctyrikrat-vice-paliva-nez-udavaji-16168
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KURE: Dělá to třeba Leapmotor, BYD nebo Lynk&Co, což je sesterská značka Volva. Docela jsem i čekal, že do XC60 prostě dají drivetrain z Lynk&Co 08, naštěstí to neudělali a nechali tam ten normální, protože ten lynkáč je zejména na dálnici hroznej. BYD s pohonem DM-i jsou ze jmenovaných asi nejmíň blbý, ale pořád bych si to nekoupil, pokud bych nejezdil fakt primárně na trasy kde mi stačí ta elektrika.

W_NOICE78: C10 REEV je jedno ze dvou nejhorších aut, který jsem kdy řídil (nejen nový, ale obecně). To druhý je B10. U obou jsem reálně měl problém uvěřit, že to fakt někdo zkouší prodávat na EU trhu a že to není vtip.
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Třeba Leapmotor C10 REEV nebo VW ID. Era 9X
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    KURE: myslim ze to delaj cinske znacky (ale nevim jestli ty modely dostat i v Evrope) a jmenuje se to EREV
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KURE
    KURE --- ---
    BOBASH: Neslyšel jsi jestli někdo dělá ev s range extenderem?
    Má to být přesně na to, co píšeš, občasný výlet do divočiny, ale lepší. Protože kolama točí jen elektřina a benzín jen generuje elektřinu (pokud je potřeba)
    Technicky jednodušší než PHEV.
    ALESH
    ALESH --- ---
    KUTAS: Ja teda nejel do Chorvatska nikdy spalovakem, ale min tyden poprve EV. Ani minutu jsem necekal na dobiti. Vzdy zabralo vic casu obcerstveni. Na posledni zastavce pri ceste zpet jsem uz ani nenabijel, protoze ne predposledni se mi nabilo auto do 100%. A do prahy jsem dojel a mel jsem jeste 100+km. Plus jsem tedy z Chorvatska vyjizdel ze 70%.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Veduci ma nejaku phev audi a "nabija" na verejnej nabijacke pri praci, fskutecnosti tam ale parkuje, lebo sa mu nechce zajizdat do podzemnej garaze, lebo uz si tam obsuchol auto (garaze su stavane este na auta velkosti felicie)
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Jak je PHEV prakticke svedci to, ze jich vetsinu nikdo nenabiji
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Když nemáš vlastní nabíječku, neznamená to, že nemůžeš nabíjet jinde. Můžeš nabíjet v práci, v cíli nebo veřejně, a když to někdy nevyjde, u PHEV prostě pokračuješ na benzín. Navíc dnešní long-range PHEV už nejsou „kousek na elektřinu a pak benzín“, ale klidně 150–200 km na baterku. Pokud nenabíjíš vůbec, pak je PHEV nesmysl.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam