• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JYRKA: To říkali i na tiskovce v áčkách, že z výkupů dostávají obrovský množství ex-služebních typicky Superbů a Octavií PHEV, který mají ve 150 000 km pořád 100% SoH baterie a třeba tři cykly.

KURE: Problém není, jak se pohání kola, problém je, že věc, která má dojezd typicky <100 km a nabíjí se dlouho (drtivá většina PHEV nemá DC nabíjení a když jo, tak 50 kW) se musí nabíjet denně a dlouho.

Takže pokud neparkuješ každý den někde, kde to můžeš nabít, je to k ničemu, protože to nabíjet prostě nebudeš. BEV nabiješ jednou za tejden, je to rychlý a taky ho nabít musíš. Než abys tahal kabel kvůli tomu, že za nákup v Lidlu dobiješ 2 kWh, to se na to vykašleš a pojedeš na benzín.

BEV s rozumnou baterkou jde v klidu provozovat i bez domácího nabíjení, právě proto, že stačí nabít jednou za tejden, nebo několikrát krátce. PHEV bez nabíjení doma/v práci nemá žádnej smysl a je jedno, jestli je to klasický PHEV nebo REV.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Jen pro zajímavost: https://www.evmagazin.cz/plug-hybridy-spaluji-trikrat-vic-paliva-nez-stoji-v-technickem-prukazu-nejvetsi-studie-sveho-druhu

Zvlášť výrazný byl případ Porsche, protože průměrné vozidlo ze Stuttgartu ve sledovaném období využilo během 27 tisíc km pouze 7 kWh elektřiny. A co je snad ještě horší, více než polovina z 11 307 analyzovaných vozů této značky nebyla nabita ani jednou.
    Jak dodává arenaev.com, naznačuje to, že část plug-in hybridů mohla být pořizována primárně kvůli daňovým zvýhodněním, nikoli kvůli reálnému snižování emisí. Každopádně, u klasických aut na spalovací pohon je běžné, že reálná spotřeba je zhruba o 20 % vyšší než laboratorní hodnota. U plug-in hybridů však rozdíl přesahující 300 % představuje zásadní problém.
    Hybridní iluze padla. V praxi prý spálí čtyřikrát více paliva, než udávají | fDrive.cz
    https://fdrive.cz/clanky/hybridni-iluze-padla-v-praxi-pry-spali-ctyrikrat-vice-paliva-nez-udavaji-16168
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KURE: Dělá to třeba Leapmotor, BYD nebo Lynk&Co, což je sesterská značka Volva. Docela jsem i čekal, že do XC60 prostě dají drivetrain z Lynk&Co 08, naštěstí to neudělali a nechali tam ten normální, protože ten lynkáč je zejména na dálnici hroznej. BYD s pohonem DM-i jsou ze jmenovaných asi nejmíň blbý, ale pořád bych si to nekoupil, pokud bych nejezdil fakt primárně na trasy kde mi stačí ta elektrika.

W_NOICE78: C10 REEV je jedno ze dvou nejhorších aut, který jsem kdy řídil (nejen nový, ale obecně). To druhý je B10. U obou jsem reálně měl problém uvěřit, že to fakt někdo zkouší prodávat na EU trhu a že to není vtip.
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Třeba Leapmotor C10 REEV nebo VW ID. Era 9X
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    KURE: myslim ze to delaj cinske znacky (ale nevim jestli ty modely dostat i v Evrope) a jmenuje se to EREV
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KURE
    KURE --- ---
    BOBASH: Neslyšel jsi jestli někdo dělá ev s range extenderem?
    Má to být přesně na to, co píšeš, občasný výlet do divočiny, ale lepší. Protože kolama točí jen elektřina a benzín jen generuje elektřinu (pokud je potřeba)
    Technicky jednodušší než PHEV.
    ALESH
    ALESH --- ---
    KUTAS: Ja teda nejel do Chorvatska nikdy spalovakem, ale min tyden poprve EV. Ani minutu jsem necekal na dobiti. Vzdy zabralo vic casu obcerstveni. Na posledni zastavce pri ceste zpet jsem uz ani nenabijel, protoze ne predposledni se mi nabilo auto do 100%. A do prahy jsem dojel a mel jsem jeste 100+km. Plus jsem tedy z Chorvatska vyjizdel ze 70%.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Veduci ma nejaku phev audi a "nabija" na verejnej nabijacke pri praci, fskutecnosti tam ale parkuje, lebo sa mu nechce zajizdat do podzemnej garaze, lebo uz si tam obsuchol auto (garaze su stavane este na auta velkosti felicie)
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Jak je PHEV prakticke svedci to, ze jich vetsinu nikdo nenabiji
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Když nemáš vlastní nabíječku, neznamená to, že nemůžeš nabíjet jinde. Můžeš nabíjet v práci, v cíli nebo veřejně, a když to někdy nevyjde, u PHEV prostě pokračuješ na benzín. Navíc dnešní long-range PHEV už nejsou „kousek na elektřinu a pak benzín“, ale klidně 150–200 km na baterku. Pokud nenabíjíš vůbec, pak je PHEV nesmysl.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KUTAS: No BEV s velkým dojezdem (EX60 vs. XC60) funguje i na delší trasy a i když nemáš nabíjení po ruce každý večer.

PHEV funguje PRÁVĚ A JEDINĚ v režimu, kdy máš nabíjení v místě parkování, protože na jeho baterku nenajezdíš víc kilometrů.

W_NOICE78: Na většinu z toho je PHEV k ničemu. Pokud nemáš vlastní nabíječku, je PHEV totální nesmysl, protože se z něj stane HEV se zbytečně těžkou baterkou. Denně velké vzdálenosti totéž, najedeš kousek na elektřinu a pak máš benzín.

PHEV dává smysl jen v případě, že většinu dní jezdíš krátké trasy na elektřinu, ale potřebuješ jednou za čas, třeba o víkendu, delší trasy. A máš kde nabíjet.

Typický model je, že jezdíš pondělí až pátek do práce na elektriku, a na víkend jedeš do Alp, kam bys s BEV nedojel nebo dojel nepohodlně.
    ADAM
    ADAM --- ---
    KUTAS: Máš pravdu BEV dává větší smysl, než hybrid. Ale PHEV je tomu sakura blízko. Nabíjení je úplně stejně, v tom se naopak pleteš. A proč ho někdo volí? Prostě to je pořád MNOHEM lepší, než čistý spálová. Usetri to motor od kratších tras, a celkově to pohon zjednoduší.Třeba integruje elmotor do převodovky a tam eliminuje nutnost mít první převodový stupeň. Nebo třeba eliminuje kardan ke čtyřkolce...
    Ale je to spíš pro lidi, co se halt ještě BEV bojí, asi jich je dost. Kupují si "spálovák", ale ve výsledku budou jezdit třeba z 80% na elektřinu, jen si to předem nechtějí připustit.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    KUTAS: PHEV jsou podle mě dobrý, pokud nechceš mít opruz s nabíjením, denně najedeš velký vzdálenosti, nemáš vlastní nabíječku nebo máš úzkost z dojezdu. Mám BEV a už se mi stalo, že se nabíjení nečekaně přerušilo zrovna ve chvíli, kdy jsem nebyl u auta, a musel jsem pak přidat další zastávku. Nakonec z toho bylo 25 minut zdržení, se kterým jsem nepočítal. Za mě jsou BEV lepší, ale PHEV i EREV mají svůj use case. Nový v záruce jsou za mě OK, ale ojetý po záruce bych si nekoupil.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    AVATAREK: Je to přesně naopak, na iOS nejdou profily zabezpečit vůbec, jsi odkázaný na to, co poskytuje Apple. Což je taková střední úroveň. Výjimkou je Lockdown Mode, který prý zatím nikdo neprolomil.

A teď si představ, že ten telefon spáruješ s čínským/americkým autem, které bude mít "celou jízdu" na to, aby vysosalo co nejvíc dat…
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    DZODZO: To presne jezdim a teda BEV jeste nemam, ale mam prostatu + dokazu ridit v kuse tak max 4h, takze cestou parkrat zastavujeme i na vystridani atd. - predpokladam, ze s dnesnimi rychlostmi dobijeni by ty 10 min zastavky byly o treba 2x o 5 min delsi. Neco co zdaleka casove pokryje vstup Chorvatska do Schengenu nebo konecne digitalni myto.
    Nebo se pletu? Prijde mi, ze rychlost dobijeni udelala taky obrovsky skok za poslednich treba 5 let.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KUTAS: aby mohol raz za ten rok dojst do chorvatska za 10 hodin bez prestavky :)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    BOBASH: No mne prave prijde, ze na kratke trasy je idealni BEV, protoze mas vetsi flexibilitu v dobijeni a navic nepotrebujes, tak velkou kapacitu baterky. Jinak ten hybrid vlastne kombinuje nevyhody obou reseni - drahe palivo a rizikovejsi servis ICE, maly dojezd na baterku - zadny ulozny prostor navic. Na zacatku, kdyz byly male dojezdy i BEV, tak to asi mohlo mit smysl i pro adaptaci technologie. Ted? Proc?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KUTAS: PHEV je skvělý řešení pro člověka, kterej může nabíjet doma a jezdí primárně kratší trasy, v případě některejch nově přicházejících (XC60 facelift třeba) i střední, třeba ta XC60 má WLTP dojezd 200 km na elektriku.

Bez domácího nabíjení je to ale naprostej nesmysl.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Skvělý video

New Tesla Semi: We Finally Got To Try One! | 4K
    https://youtube.com/watch?v=0WP9HizHCrk
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam