• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    JYRKA: RDW mělo vlastní testování a pokud si Tesla zase přifoukla marketing, na tom schválení by podle jejich vyjádření stejně nic nezměnilo. Takže mi to jako senzační zpráva moc nepřijde.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    LAUNCHER: Super zpráva. Myslím, že další na řadě budou Řecko, Belgie, Irsko a možná Lotyšsko. U nás se nejdřív musí ověřit, zda autonomní vozidlo nemá náhodou propadlou lékárničku. 😄
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    K betpečnosti Tesla FSD: https://www.reuters.com/investigations/why-teslas-ai-trainers-dont-trust-its-self-driving-tech-or-its-safety-stats-2026-05-28/

Zde je AI shrnutí investigativního článku Reuters ze 28. května 2026:

Tesla FSD: vlastní trenéři AI technologii nevěří — ani statistikám

Co Reuters zjistil

Investigace Reuters odhalila, že bezpečnostní statistiky Tesly o systému „Full Self-Driving” (FSD) stojí na hluboce chybné metodologii — a vlastní pracovníci, kteří trénují AI systém, by si do vozu řízeného touto technologií sami nesedli. 

Zpráva vychází z rozhovorů s devíti bývalými tzv. data labelery (anotátory dat), jedním bývalým inženýrem z oddělení samořízení a jedenácti výzkumníky dopravní bezpečnosti.

Nafouklé statistiky

Tesla a Elon Musk opakovaně tvrdili, že FSD je až 10× bezpečnější než lidský řidič. Finanční ředitel Taneja toto tvrzení poprvé pronesl v červenci, předsedkyně správní rady Robyn Denholm ho zopakovala na listopadové valné hromadě a Musk sám tehdy prezentoval graf s tvrzením o 85% méně nehodách. 

Reuters zjistil hned několik neplatných datových srovnání v bezpečnostní zprávě FSD. Tesla například porovnává míru nehod svých vozů (pouze ty, kde se aktivovaly airbagy) s federální statistikou pro všechna vozidla, která zahrnuje i mnohem méně závažné nehody. Zároveň porovnává své vozy s průměrným americkým vozem — který je výrazně starší než průměrná Tesla.  Výsledkem je podle Reuters přibližně trojnásobné zkreslení reálné bezpečnosti FSD.

Co viděli zaměstnanci

V kancelářích v Utahu stovky pracovníků Tesly denně prohlíží záznamy z vozů jedoucích v režimu FSD. Vidí vozy srážející se s kočkami, psy nebo jeleny — bez brzdění před nárazem. Vozy často překračují povolenou rychlost. Zaznamenávají i téměř střety s dětmi hrajícími si na ulici. 

Sedm z dotázaných bývalých anotátorů uvedlo, že by FSD k řízení nevěřili. „Všichni jsme viděli, jak selhává,” řekl jeden z nich. Jeden zkušený inženýr na samořízení nazval bezpečnostní tvrzení Tesly slovem, které nelze opakovat, a dodal: „Rozhodně nevěřte Elonovi v tomhle.” 

Bývalí zaměstnanci pravidelně viděli, jak FSD selhává při základních úkonech — například při uvolnění průjezdu záchranným vozidlům, při dodržování bezpečné vzdálenosti od motocyklistů nebo při zastavení na sjezdech z dálnice. V jednom případě Tesla narazila do betonové zdi. 

Robotaxi — inscenované představení

Zaměstnanci před spuštěním robotaxi pilotu v Austinu v Texasu pracovali přesčas na mapování tras a trénování softwaru na konkrétní nebezpečná místa, aby technologie vypadala schopnější, než ve skutečnosti je. Tato pracovně náročná opatření jsou podle nich nemožná nasadit ve velkém měřítku. 

Regulátoři

Americká agentura NHTSA vede čtyři aktivní vyšetřování FSD a Autopilotu — včetně jednoho zahrnujícího desítky případů, kdy vozidla s aktivním FSD nepozastavila jízdu na červenou nebo odbočila do protijedoucích vozidel. 

Závěr: Článek Reuters je jedním z nejtvrdších mediálních útoků na důvěryhodnost Tesliny autonomní technologie — a to z pohledu vlastních insiderů firmy, nikoliv pouze externích kritiků.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Tvrdíš, že Mercedes pouští jen to, co „opravdu na 100 % funguje“, a že se k autonomii dostanou postupným, bezpečnějším vývojem. Jenže oficiální materiály Mercedesu k CES 2026 ukazují spíš opak. Pro jízdu ve městě oznamují systém označený jako Advanced SAE Level 2, tedy plná odpovědnost řidiče a nutnost dohledu. Jinými slovy: řidič to musí pořád hlídat a je zodpovědný za chyby. Kdyby to bylo hotové, bylo by to L3 nebo víc a Mercedes by za to ručil. Neručí.

Navíc to nevypadá jako plynulá evoluce starých asistentů. Najednou se mluví o výkonu 508 TOPS na platformě NVIDIA a o tom, že zásahy řidiče už systém nevypínají, ale fungují jako spolupráce člověka a AI. To už není opatrné „krok za krokem“, to je změna směru k AI-řízenému řízení, přesně tam, kde je Tesla už delší dobu.

Do toho zapadá i čerstvá zpráva o spolupráci Mercedes + Nvidia + Uber na robotaxi. V praxi to znamená, že výpočet a AI dodá Nvidia, síť a provoz Uber a Mercedes dodá auto. To není žádná alternativní filozofie autonomie. Je to stejný směr jako u Tesly, jen rozdělený mezi tři firmy místo jedné. Rozdíl není v technologii samotné, ale v tom, kdo ji má pod kontrolou.

Takže představa, že tradiční výrobci „počkají na hotové řešení a pak FSD přeskočí rovnou k L5“, dnes působí spíš jako přání než jako reálná strategie. Realita roku 2026 spíš ukazuje, že se všichni vydali stejným směrem, jen někdo dřív a někdo s větší závislostí na partnerech.

Tech in Asia - Connecting Asia's startup ecosystem
    https://www.techinasia.com/news/nvidia-uber-mercedes-to-develop-s-class-robotaxi-fleet

Mercedes CLA Autonomous Driving Test - MB.DRIVE ASSIST PRO (CES 2026)
    https://youtu.be/f8kouoE7Oxg?si=tv7sosy-ztGBYgzF
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: Sice už je diskuze trochu jinde, ale ještě chci reagovat. S tím letectvím a monitoringem máš teoreticky pravdu, člověk je v dlouhodobém pasivním sledování špatný. Je ale dost možné, že tvoje skepse vychází ze zkušeností s FSD v12 z roku 2024, ale dnešní realita s verzí v14 je spolehlivostí jinde, což potvrzují i tvrdá data.
    Když se místo dojmů podíváme na čísla, tak v lednu 2026 spustila nezávislá pojišťovna Lemonade produkt přímo pro FSD. Za míle odjeté s FSD dávají zhruba 50% slevu, protože jejich telemetrie ukazuje výrazně nižší nehodovost (uvádějí o 52 % méně nehod celkově). To nejsou fanoušci Tesly, ale pojišťovna, která risk oceňuje penězi. Kdyby to bylo nebezpečné, zdražovali by, ne zlevňovali.
    Co se týče užitečnosti, netvrdím, že je to dokonalé. Kdybych viděl, že auto zmatkuje, prostě bych to nepoužíval. Ale pokud data ukazují méně nehod, dává mi větší smysl hlídat systém, který odřídí 99 % cesty a nechá mě vystoupit míň unaveného (navíc dnes už s eye-trackingem), než mít v autě slavný „certifikovaný“ automat, co se zapne jen v zácpě na dálnici a jinak je mi k ničemu.
    I technologicky se ukazuje, že vision-only přístup v kombinaci s AI funguje (viz Wayve nebo Čína) a Lidar je spíš drahá berlička. Tesla má navíc obří výhodu ve vlastním HW, zatímco ostatní platí marži Nvidii.
    Aktuálně Tesla bude nabízet FSD pouze jako předplatné a konči s jednorázovou licencí. Z pohledu investora je to ta nejlepší zpráva.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Auta uz se vice ci mene samostatne ridi dlouho (Lane Assist, Autopilot atd), problem s tim nebyl a nebude. Princip folk devil chapu... ale ruku na srdce, mne osobne zatim na silnicich ohrozuji spise problemovi jednotlivci nez FSD. Treba kdyz mi nedaji prednost zprava, protoze jedou po sirsi silnici (cekal jsem to a ubrzdil jsem, dobry).

Na prvnim miste je ohleduplnost a koukat a premyslet, at uz s tim volantem v danou chvili kroutite vy, nebo automat. A jestli ostatni chteji s tim volantem kroutit samostatne nebo to nechat na autu (a pokud mozno byt ready mu do toho zasahnout), bych nechal na ne.

Urcite by ale nejmene tady v regionu pomohlo, kdyby nam autonomni nekourici minibus sesbiral deti, at netvorime zacpu pred ZS / a pozdeji rozvezl po krouzcich.

Preji vsem spousty stastnych kilometru a krasne Vanoce ✌️🎄🚗
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ELIJEN: Tos mi připomněl:

Manželka přivezla z práce novou Octavii 4.

Dobrá zpráva: Už to má bezdrátovou nabíječku na mobil. A ta i funguje, což nás prekvapilo. Ale má ji to jednu. Twl jednu. Jakože spolujezdec, proč ho řešit... To jsou dinosauři tohle...

Nějak se to snaží spojit s mobilem, žena má Samsung S24 Ultra, ale občas se to spojí a občas ne a nikdo neví proč. Tak to má jen přes BT na audio, alespoň to teda funguje...
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    NTR23: To je super tisková zpráva, přesně takhle to nemá vypadat. Začnou EV a skončí to hotdogama, uživatel teda ví prd. Recenze tady kolegy toho říká mnohem více.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Zas ta ztráta hodnoty je skvělá zpráva pro nás kolenovrty, kteří chceme autem jenom jezdit a extra fíčury nepotřebujeme.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    JYRKA: Pro elektromobilitu to není dobrá zpráva, Tesla to hodně táhla, sníží to rychlost EV adopce. Tomu autistovi s mesiášským komplexem to samozřejmě přeju
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    W_NOICE78: Docela přehlížená zpráva (resp. Já si nevšiml, že by to někde někdo zdůraznil) že nový TMY může tahat 1600kg, místo původních 750, což je určitě změna k lepšímu :)
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    Za loňský rok přibylo v ČR 14 000 registrovaných BEV, z toho byla na dotaci pořízena třetina. To mi přijde jako docela dobrá zpráva (čti: Prodávaj se i bez dotací).

V Česku jezdí již přes 36 tisíc elektromobilů, trh loni rostl rekordním tempem | Centrum dopravního výzkumu, v. v. i.
    https://www.cistadoprava.cz/tiskove-zpravy/v-cesku-jezdi-jiz-pres-36-tisic-elektromobilu-trh-loni-rostl-rekordnim-tempem
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Pozitivní zpráva: Když už mě teda Elijen vyhnal vyjet s autem, tak jsem si dojel do Alzaboxu.

Negativní zpráva: Venku je 3 C a já jsem si zapomněl bundu doma / vyzvedl jsem si to jen ve tričku 😃

NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    Sry za tapetu, ale chtěl jsem, aby v tom grafu šlo číst.

V období 1-11/2024 bylo registrováno 9 955 nových osobních BEV (meziročně +62,3 %), tržní podíl dosáhl 4,7 %. Nejvíce registrací z pohledu značek si připsala Tesla (3 394), Škoda (1 538), Volvo (864), Volkswagen (611), BMW (501) a Hyundai (465).

Samozřejmě se na tom růstu podepsaly dotace, nicméně vzhledem k jejich podobě (nutný úvěr, omezený počet aut, které lze pořídit apod.), je to i tak pozitiví zpráva.

NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    TOFI:
    Used Cars for Sale - Hertz Certified | Hertz Car Sales
    https://www.hertzcarsales.com/used-cars-for-sale.htm
    100 000 spalovaku
    700 BEV (z toho Tesel celých 22ks!)
    1000 hybrid
    600 Plugin
    Ale za špatné hospodaření můžou BEV. To je zpráva jak noha fakt, novinky jsou autoforum v bleděmodrym.

A přestává se mi líbit postování odkazů na články bez jakéhokoli vlastního inputu (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.) obzvlášť, když je to takovej mainstream jako novinky.cz. Myslím, že noviny čteme všichni a nemusíme to tady plevelit kopírováním odkazů.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    cinania uz kopiruju aj strukturalne battery packy :)

Větší crossover C10 začne na 36.400 eurech, tedy 915 tisících korun. Jeho nejzajímavějším prvkem je, že trakční baterii nemá coby klasický „balík“ zespoda auta, nýbrž má články integrované ve struktuře vozu. Šetří to místem a zlepšuje torzní tuhost karoserie, uvádí tisková zpráva; jak se bude řešit případná potřeba výměny vadných článků, už však neprozrazuje.

První auta značky Leapmotor znají své evropské ceny, levnější zaútočí na Dacii Spring | Auto.cz
    https://www.auto.cz/prvni-auta-znacky-leapmotor-znaji-sve-evropske-ceny-levnejsi-zautoci-na-dacii-spring-154080
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    Pro zajímavost...

https://www.hasici-vzdelavani.cz/sites/default/files/download/soubory/201007%20Komentovan%C3%BD%20v%C3%BDklad%20k%20MU%20s%20EV-H_0_0.pdf

Zpráva obsahuje data vypovídající o poměru požárů elektromobilů oproti vozidlům se spalovacími motory. V sekci **"STUDIE BEZPEČNOSTI ELEKTROVOZIDEL"** je uvedeno srovnání četnosti požárů elektrovozidel a vozidel se spalovacími motory na základě studií.

Konkrétně se uvádí:

- **U vozidel Tesla** došlo k přibližně **5 požárům na 1 miliardu ujetých mil**. Tato data vycházejí z prohlášení společnosti Tesla, kdy jejich 300 tisíc vozidel ujelo celkem 7,5 miliardy mil s cca 40 požáry.

- **U vozidel se spalovacími motory** je uváděna četnost **55 požárů na 1 miliardu ujetých mil**. Tato statistika pochází z údajů Národní asociace požární ochrany (NFPA).

Z tohoto srovnání vyplývá, že **četnost požárů elektrovozidel je více než desetkrát nižší** než u vozidel se spalovacími motory.
    ABS
    ABS --- ---
    NIKDAS: pravdu se dozvime za nekolik kvartalu. Viz ta zprava: https://globalchinaev.com/post/chinas-nev-market-reached-51-penetration-rate-in-july

Tlak cinskych automobilek je tazen hlavne vyrobni kapacitou a slabou poptavkou v Cine, co z je v tom grafu videt. Cinska vlada nez aby pripustila proposteni radeji pomerne masivne ten automobilovy prumysl subvencuje a toto neni udrzitelne dlouhodobe. +US zavrely Cine dvere takrka kompletne, takze zbyva jen Evropa (a Rusko :) ale to je specialni pripad).
    Vysledek je v tuto chvili velice priznivy pro zakaznika, EU automobilky jsou tlaceny emisnimi limity do EV, Cinske automobilky se snazi za kadou cenu svou produkci nekde prodat. Je to umely stav, ale v tuto chvili vyhodny. Ja jsem toho vyuzil take a svuj Ioniq vymenil, z jistoty ne za auto vyrobene v Cine.

Nemyslim, ze z dlouohdobeho hlediska maji cinske automobilky na to aby predbehly Koreu a Japonsko. Zaroven, misto pro ne na Evropskem trhu urcite je, stejne jako pro Dacia ci Skoda, ve sve dobe take prakticky odepsane.
    MINER
    MINER --- ---
    Dvě US firmy pracují na produkčních továrnách na solid-state

Objemová hustota nad Tesla TMY NMC (1000-2000 cyklů):
    +30 % / 2000 cyklů
    +50 % / 1000 cyklů
    15 min charging time
    Cena údajně 15-35 % levněji než SS competitors (bohužel bez detailů s kým porovnávají)

– QuantumScape s VW investicí
    – SolidPower s Ford/BMW/Hyundai investicí

Předpoklad produkce za 4 roky.
    Tohle je první (nečínská) zpráva, o které vim, že to jde do produkce, takže možná konečně něco hmatatelného.

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=gG2_5GMWf1E
    (o moc víc info tam není, ale odkazuje na zdroje)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam